Autor

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii. Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

Comments (175)

 1. Lia Stoica says:

  Buna ziua,
  As avea si eu o intrebare referitoare la un act de donatie.Sotul meu a decedat, iar mama acestuia, ramanand singura, a incheiat un act de donatie al casei pentru o anumita persoana.Copilul meu care este unicul nepot al acestei doamne nu ar fi trebuit luat in calcul? sau ar avea vreun drept la mostenirea acelei case?Va multumesc.

 2. maria says:

  Buna ziua!
  Am nevoie de o lamurire va rog! In urma cu 4 ani am primit prin contract de donatie un imobil. Contractul de donatie nu are niciun fel de clauza si nicio conditie, fiind donat ca bun propriu. Mentionez ca am si aveam si in momentul donatiei sotie si un copil. Parintii mei imi pot revoca donatia? Va multumesc!

 3. andreea p l says:

  Buna ziua,
  Va roggg ajutati ma cu un sfat: parintii mei vor sa-mi treaca aparatamentul dar cu *clauza de intretinere*. Eu cred k este un gand ascuns, dat fiind faptul ca parintii mei sunt foarte atasati de sora mea care este proaspat divortata si are si 2 copii. O stimeaza si o venereaza pur si simplu. I-am intrebat daca vor sa ne imparta cumva aceasta locuinta si au spus ca NU, pentru ca pe ea (pe sora )au tot ajutat-o (nunta, botez, fosta locuinta- in care a stat cu familia ei si pe care a lasat o sotului la divort) si ca acest apartament ar fi de drept al meu. Ideea este ca sora nu se intereseaza de ei sau de situatia lor materiala sau cea de sanatate.
  Intrebare: ce pot sa fac in acest caz? sa accept un contract cu clauza pe care sa-l atace candva sora mea? sau ce alta optiune as avea? sau..exista vreo exceptie, ceva ce nu se poate dobora?
  Sora mea se afla in Italia, acolo locuieste cu fiicele ei si acolo si lucreaza, deci de parinti ma ocup doar eu.
  multumesc.

 4. mateiana says:

  Buna seara,va rog daca puteti sa ma indrumati si pe mine.Urmeaza sa achizitionez un imobil pe numele prietenului care in cateva luni va deveni sotul meu, pt a beneficia de tva ul de 5%.Aparatamentul va fi platit din contul meu bancar(dovada ca eu sunt cea care il platesc).Nu avem copiii, el are parintii in viata si 2 frati din partea tatalui pe care nu ii cunoaste, ei avand peste 30 de ani.In contract ma va pune ca uzufruct viager, un testament ar fi de ajuns pe langa uzufruct sa imi revina mie sau un testament si o donatie dupa casatorie?Astea pana vom avea primul copil?El nu ma preocupa pt ca suntem de 10 ani impreuna insa ma gandesc la familia lui daca Doamne fereste…Sau ce alt act putem face in asa fel sa nu mai platim iarasi impozitul pt propria mea casa.Va multumesc

 5. Ileana says:

  Buna ziua!
  As dori sa ma ajutati intr-o problema daca se poate. Sunt casatorita de 20 de ani, sotul meu avand in proprietate un apartament in care si locuim. In aceasta perioada am facut modificari si modernizari din veniturile mele (majoritatea). In anul 2011 am mi-a donat 1/2 din apartament. Acum suntem in divort si vreau sa stiu daca poate sa revoce donatia. Mentionez ca avem si un copil de 16 ani.
  Multumesc.

 6. cris says:

  Buna ziua.
  Vreau sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Suntem casatoriti de 20 de ani.Sotul meu a ajuns dependent de alcool.Lucreaza o luna-doua, e dat afara din cauza bauturii.Apoi 6-7 luni nu mai lucreaza.Si tot asa.Noi nu mai avem nici un fel de relatie de vreo 5 ani.Avem un copil de 18 ani.Locuim in apartamentul parintilor lui care acum 4 ani i l-au donat.El nu participa cu nimic la cheltuielile comune, intretinere, taxe, intretinerea copilului in general.El primeste bani de la parintii lui ,,saracu nu are bani,, pe care ii da pe bautura si tigari.As vrea sa stiu ce drepturi as avea eu si copilul din apartament daca divortam pt ca eu nu pot sa-mi cumpar, nu dispun de bani pt chirie, dar eu intretin casa si copilul de atatia ani, dar nu mai putem sa locuim sub acelasi acoperis avand in vedere dependenta lui fata de alcool.

 7. Mircea Sibianu says:

  Buna ziua,
  As dori si eu un sfat, daca se poate – dupa decesul tatalui meu (regizor de filme de animatie), mama si fratele meu au golit cele doua conturi pe care le avea; au incercart sa faca succesiunea fara mine dar notarul nu a fost de acord si m-a anuntat; fara succesiune, au reusit sa obtina plata drepturilor de autor pentru mama mea (probabil cu mita si/sau document fals de renuntare din partea mea; exista suspiciunea ca, tot fara succesiune, au vandut din filmele tatalui mei, desi erau in patrimonial national; si tot fara succesiune incearca un act de donatie a casei (cu terenul aferent) a mamei catre fiica fratelui meu, pentru ingrijire.
  Ce trebuie facut?

  Multumesc

 8. barna ionela says:

  Buna ziua.As dori sa stiu riscurile pt un act dw donatie avand in vedere ca apartatamentul este cumparat pe numere soacrei mele cu bani nostri in 2004 noi fiind plecati in Italia.Urmand ca socrul sa decedeze in 2007 si sotul meu are doua surori casatorite. Multumesc mult.

 9. MIHAI MIHAI says:

  dupa divort..am donat unicului copil un apartament fara sa mentionez clauze de nici un fel…
  Intrebare:
  1.Pot sa introduc o clauza acum pentru a nu putea fi vandut apartamentul fara acordul meu ?! si cum se realizeaza acest lucru ?!..
  2.Pot recupera(revoca) in intregime donatia si daca da…prin ce proceduri…
  Multumesc

 10. Alexandra says:

  Buna ziua!
  Am o intrebare, in anul 2008 am facut o donatie surori mele fara nici o clauza, in 2015 sora mea a decedat. se mai poate revendica donatia?? daca da, care sunt pasi de urmat. Multumesc!

 11. Ionescu Cristian says:

  Buna seara. In 2008 impreuna cu sotia avem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere de la socrii mei. Ce se intampla daca divortez de sotie? Va multumesc si astept rasp.

 12. Ionescu Cristian says:

  Mentionez ca acest contract este pt un teren unde am construit o casa unde si locuim. Dupa divort socrii mei pot anula contractul?

 13. Mihai Maria says:

  Buna ziua!
  Socrul meu a facut donatie pe jumatate de casa (cu clauza de intretinere) si 2 terenuri.In acea casa locuieste si celalalt fiu.Intre timp au decedat socrul, soacra si sotul. Intrebarea mea este, daca eu, in calitate de sotie, mostenesc ceva din acea donatie?
  Va multumesc!

 14. VAL says:

  Buna ziua,
  Donatia unei mosteniri dintre doi frati este irevocabila?
  In cazul contractului de vanzare cumparare intre frati a partii mostenite se plateste impozit de cel care vinde?
  Cu multumiri!

 15. dooriya says:

  Am cumparat un teren in perioada in care eram casatorita,fara stirea sotului(aveam motive).Ulterior am divortat si am partajat toate bunurile mai putin terenul de care inca nu stie. Intrebarea este: pot sa il fac donatie unei alte persoane fara sa fie nevoie ca fostul sot sa stie?

 16. nicoleta says:

  Buna ziua.Sotul meu a facut un act de donatie fara clauza surorii lui.Au aparut litigii intre noi si ar vrea sa strice actul de donatie.Noi intre timp am facut un copil.Cum ar putea rezolva cazul asta?

 17. Pop says:

  Tatal decedat. Mama lui, bunica mea, traieste. In 1992 i-a donat casa de la tara, casa trecand pe numele tatalui acesta refacand casa din temelie. In 2014 tatal a decedat. Bunica traieste si acum ataca donatia cu gandul de a lasa casa nepoatei ei. Eu fiind singurul copil al tatalui. Mama decedata si ea. Acest fapt imi blocheaza dreptul de suscesiune. Poate avea castig de cauza sau nu dupa 23 ani fara probleme, ultimii 15 ani tatal locuind cu mama lui impreuna in acea casa. Multumesc!

 18. Constantin Dima says:

  Buna ziua,
  * Ca urmare a decesului parintilor sunt singurul mostenitor al unui apartament cu actul de succesiune facut.
  * Mostenirea a venit in timp ce eram deja casatorit.
  * Sunt casatorit cu o femeie divortata care are un copil de 20 de ani care nu este al meu, dar l-am infiat.
  * Vreau sa donez apartamentul unui nepot.
  * Daca donatia poate fi atacata de sotie si fiul ei.
  Cu multumiri pentru un eventual raspuns.

 19. Muntean Paraschivs says:

  Buna ziua, eu am divortat de sotul meu dar in timpul casniciei am primit o casa de la parinti mei pe care eu i-am donat-o jumatate lui, noi nu ne-am judecat pt.bunuri. As putea sa atac donatia sa imi cer partea inapoi? el nu vrea sa mi-o mai de-a, as castiga daca m-as judeca cu el? eu nu imi doresc nimic de la el si pe el nu il intereseaza de casa, eu platesc impozit si tot la casa iar in ea nu mai locuieste nimeni.Va multumesc.

 20. Alexandra says:

  Buna ziua,

  Tatal meu a facut donatie in 1994 fratelui meu (nu stiu daca inainte sau dupa casatoria fratelui meu) un imobil si teren aferent. Imobilul si terenul apartind bunicului meu din 1937, dobindite de tatal meu ca mostenitor unic dupa moartea bunicului.
  Eu nu am primit nimic ca donatie de la tata, totul a fost donat fratelui meu. As dorii sa stiu daca pot contesta donatia sau nu?
  Unde imi pot procura o copie dupa actul de donatie?
  Cu multumiri

 21. miha says:

  Buna ziua, Am lucrat in strainatate si am trimis bani comcubinei mele sa cumpere un apartament. Acum am dori sa-mi faca mie o donatie (vanzare cumparare nu merge). Menzionez ca concubina mea este divortata si are un copil major. Care ar fi riscurile donatiei privind copilul ei?

 22. cojocaru.alexandrina says:

  Un act de donatie cu clauza de intretinere si uzul fruct poate fi atacat si de cine? Mentionez ca donatorul nu are decit o cumnata, sora sotiei decedate si nepoti, stranepoti.

 23. cojocaru.alexandrina says:

  Pentru o persoana care are 81 de ani si face act de donatie cu clauza de intrtinere trebuie scos certificat ca este in toate facultatile mintale?

 24. Alexa says:

  Bună ziua am o mare rugăminte sa îmi dați un răspuns! Sunt căsătorită cu soțul meu avem 25 de ani împreună avem 1 copil minor de 14 ani iar soțul meu deține o casa prin donație de la bunica lui acum citeva zile pt ca ne-am certat el a decis sa doneze casa altui copil ce îl are din alta căsătorie. Menționez totul sa făcut în lipsa mea și al copilului nostru și după care el soțul regreta pt ce a făcut si vrea o revocare a donației se mai poate schimba de el? Sau dacă nu aș avea eu vreo șansă să fac revocarea ce sfat îmi dai? Va mulțumesc frumos!

Cere un sfat

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *