February 19, 2012     Florin Dumitrescu

Ce este donatia cu scutire de raport?

Distribuie acest articol

Descendentii care au primit o donatie de la ascendentul lor, precum si sotia supravietuitoare atunci cand vine in concurs cu descendentii, sunt obligati sa aduca la masa succesorala bunurile primite, fie in natura, fie in echivalent. Aceasta obligatie poarta numele de raport.

Daca donatorul vrea sa gratifice pe unul dintre cei enumerati mai sus in asa fel incit bunul donat sa fie peste cota care se cuvine dupa lege fiecaruia, el poate scuti acea donatie de raport, bunul ramanind in proprietatea donatarului si numai restul bunurilor urmind a fi impartite conform legii.

Totusi, daca prin donatia scutita de raport s-ar aduce atingere rezervei succesorale, donatia scutita de raport va fi supusa reductiunii (diminuarii) in masura necesara asigurarii rezervei legale.

Sectiunea comentarii

Anunta-ma cand
avatar
Sorteaza dupa:   Noi | Vechi | Voturi
Flora
Cititor
Buna ziua. O prietena vrea sa se dea in intretinere. Ea nu are frati, surori, copii, sot. Cea mai apropiata ruda este verisoara primara ( mamele lor au fost surori) si aceasta are la randul ei 2 copii. Noi ne stim de foarte mult timp si am ajutat-o intotdeauna si cand traia mama ei. Acum eu nu stiu ce fel de act sa fac cu ea. Ea vrea sa fie proprietara pe apartament cat traieste. Sa fac contract de donatie cu clauza de intretinere? Daca fac contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, nu pare un fals deoarece eu nu-i… Citeste mai mult »
iuliana
Cititor
Buna ziua! Mama mea a facut donatie cu scutire de raport in favoarea fratelui meu, cota indiviza de 20/32 din casa. Mentionez ca tatal este decedat de multi ani, mama si-a cumparat o alta casa in care locuieste de 22 de ani, iar in casa parinteasca locuieste fratele meu de cand a plecat mama acum 22 ani. Mama are 4 copii din care o fiica decedata de la care are 2 nepoti. Ma gandesc ca restul de 12/32 ramasi nedonati, reprezinta cota parte din casa ramasa celor 4 copii dupa succesiunea efectuata dupa decesul tatalui meu. Mama nu este intretinuta… Citeste mai mult »
Lili
Cititor
Dl.Dumitrescu, Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Parintii mei traiesc inca amandoi, si doresc sa-i faca Contract de vanzare pt.casa lor, in care ei traiesc si locuiesc, fratelui meu (noi suntem 4 frati). Ideea este ca fratele meu trebuie sa divorteze si ne temem ca sotia lui va cere 50% din aceasta casa. Daca imediat cum intenteaza divort (adica sapt.viitoare, incepand cu 10.09.2012) vrea sa cumpare casa parintilor, este posibil sa nu mai riste ca sotia lui sa poata avea pretentii la aceasta casa? Sau trebuie sa astepte pronuntarea divortului? Ne temem doar ca parintii, care sunt… Citeste mai mult »
aleksutzu
Cititor
Buna ziua, Doresc sa achizitionez un teren pe numele parintilor mei care apoi sa il doneze sotiei mele incercad astfel sa evit situatia de a fi executata cota de 50% din valoarea sa ca bun achizitionat in timpul casatoriei. Mentionez ca sunt pasibil de o executare silita ca urmare a contractarii unui credit pe numele meu pt fratele meu care nu a mai achitat ratele. In acest caz daca facem donatie cu scutire de raport, la decesul parintilor mei mai trebuie adus la masa succesorala acest teren sau numai restul bunurilor? Mentionez ca am un frate si ambii parinti in… Citeste mai mult »
comandu ion
Cititor

Am facut un contract de donatie in urma achizitionarii unui teren. Donatorul a decedat,copiii ma anunta ca vor ataca contractul. In contract scrie ca donatoarea are succesori rezervatari dar in favoarea acestora nu dispun si am luat la cunostinta de prevederile art.841 si 843 din Cod civil, terenul este liber de sarcini sau servituti si garantez de orice evictiune totala sau partiala-art.828 C c.
Ce este de facut?

Stefanoiu Stefana
Cititor

Buna seara!
Socrul meu i-a donat apartamentul sotului meu cu clauza de intretinere. Daca socrul meu se recasatoreste, sotia lui va avea vreun drept asupra apartamentului in cazul in care acesta va deceda?
O seara placuta!

andrei
Cititor

buna ziua!

andrei
Cititor

buna ziua! sotia mea urmeaza sa primeasca de la parintii ei un apartament. cum trebuie intocmit actul de donatie pentru ca apoi sa mi-l vanda mie? ce conditii nu trebuie puse? poate sa mi-l vanda fara ca ei sa stie dupa aceea? multumesc!

Maria
Cititor
Buna ziua! Sunt coproprietara cu fostul sot pe o proprietate (2 case in aceeasi curte) printr-un act de vanzare-cumparare cu clauza de ingrijire facut de parintii fostului sot. In urma divortului, fostii socri doresc ca eu sa semnez la notariat ca renunt la dreptul meu legal cu promisiunea ca vor transfera fiicei mele minore (15 ani) rezultate din acea casatorie o parte din proprietate. Sunt dornica sa ies din acest contract in acelasi moment in care i se trece intr-o forma legala parte din proprietate fiicei mele. 1. Ce modalitate ar fi posibila? In cazul in care refuz sa semnez… Citeste mai mult »
George
Cititor
Buna ziua, Eu si sotia intentionam sa cumparam un apartament de la doua proprietare, surori. Acestea au primit apartamentul prin donatie de la parinti in 2011, cele doua surori fiind de altfel singurii copii ai cuplului. Parintii sunt divortati din 1996. Notarul a descoperit ca donatia a fost facuta fara scutire de raport. De aceea, notarul a cerut o declaratie ( sper ca termenul sa fie corect ) din partea ambilor parinti prin care sa declare ca donatia este cu scutire de raport. Din pacate tatal nu este in tara si nu se stie in acest moment daca se poate… Citeste mai mult »
diana
Cititor

bunicul meu vrea sa mi doneze casa si terenul in care mama a crescut, dar cat de sigura este donatia cu scutire de raport? trebuie sa mentionez ca mama a mai avut un frate care din nefericire a decedat in cursul anului acesta, intrebarea mea este: dupa decesul bunicului ma pot ataca in instanta cu acest act de donatie cu scutire de raport? cat este de sigur? va multumesc

speranta
Cititor

suntem trei frati, parintii nostri sunt in viata. au varste intre 78 şi 84 ani. De tata am eu grija cu intreţinerea şi de mama are sora mea grija cu intreţinerea.Ei ar vrea sa imparta terenul pe care il au, mai mult pentru mine si sora mea. Motivul e pentru ca fratele nu are grija cu nimic pentru parinţii nostri. Intrebarea este se poate face un act de donaţie cu scutire de raport pentru mine si pentru sora mea?

carmen
Cititor
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Suntem 2 frati, parintii mei au facut o donatie fratelui meu cu scutire de raport constand intr-o suma de bani pt achizitionarea unei case pe care a si achizitionat-o, eu declarand ca nu am nici o pretentie vizavi de aceasta. Ulterior parintii mei au decedat, a ramas o casa pt care nu s-a facut succesiunea, as dori sa stiu daca fratele meu mai are vreun drept la aceasta casa iar in cazul in care acesta are dreptul, eu pot ataca donatia facuta de parinti? va multumesc.
mihaela
Cititor
in ianuarie 2011 parintii mei mi-au facut act de donatie fara nici o clauza pentru un imobil. Mentionez ca am 2 frati, dintre care unul doar de pe tata care nu a locuit niciodata cu noi si abia l-am cunoscut dar care ii poarta numele tatalui. M-ar interesa daca vreunul din frati poate ataca acest act, atat pe perioada vietii parintilor cat si dupa? Fratele bun o sa primeasca si el o proprietate de la parinti asa ca nu prea as vedea de ce ar face asta, dar fratele vitreg ma intreb ce drepturi ar avea? Si as mai vrea… Citeste mai mult »
Mirea
Cititor
Buna ziua, bunicii mei mi-au facut un contract de donatie, un apartament cu 2 camere, insa fara scutire de raport (asta se intampla in anul 2002 si nici nu am fost informati asupra acestei scutiri de raport). Acum, am decis sa vand apartamentul insa cumparatorului banca nu ii accepta imprumutul din cauza contractului simplu de donatie. Tin sa precizez ca unul dintre bunicii mei nu mai sunt in viata, dar fii lor (2 la numar) nu au nici o pretentie asupra bunului meu. Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedez in acest caz sa dau posibilitatea cumparatorului sa obtina imprumutul?… Citeste mai mult »
ciolie79
Cititor
Buna ziua, am si eu o problema si as fi foarte recunoscator daca ati putea sa ma ajutati cu un sfat sau o parere. In anul 1996, fiind minor (16 ani si 8 luni), o vecina care m-a ingrijit de mic copil, a vrut sa-mi lase garsoniera ei. S-a facut act de vanzare cumparare direct pe numele meu cu urmatoarele specificatii in contract. Pretul garsonierei a fost de 1.000.000 lei, dreptul la habitatie viagera al vanzatoarei si obligatia de intretinere pe durata vietii cu cele necesare in valoare de 10.000 lei lunar. Mentionez ca batranica a murit in anul 2001… Citeste mai mult »
mica
Cititor
Buna seara. Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie: parintii mei vor sa-mi doneze casa pe care o detin in prezent (nu-mi pot face act de vanzare-cumparare pentru ca sunt sanse sa divortez; fratelui meu parintii i-au cumparat o garsoniera (ei au achitat-o, dar nu au dovada ca banii cu care s-a achitat au fost ai lor). Inteleg ca el poate ataca donatia, chiar daca e facuta cu scutire de raport, sau e posibil ca donatia asta sa fie readusa la masa succesorala – in ce situatie? Este un procent din valoarea estimata a mostenirii care trebuie sa-i ramana… Citeste mai mult »
mica
Cititor

Va multumesc mult.Era bine daca parintii se informau inainte, pentru ca acum putem rezolva onorabil situatia numai daca vrea fratele meu.

Sunteti de admirat pentru ceea ce faceti. Pacat ca intiative ca a Dvs. sunt quasi necunoscute (sau poate nu citesc eu destul).

Multumesc din nou.

Adrian
Cititor

Buna Seara

In cazul in care doresc sa achizitionez un apartament provenit dintr un act de donatie cu scutire de raport dintre soti (donatorul traieste are un successor din alta casatorie si donatara este sotia lui si cea care imi vinde mie apartamentul), ce masuri de siguranta trebuie sa imi iau eu ca si cumparator pentru a nu mi se ataca ulterior dreptul de proprietate?

Va multumesc si astept raspunsul Dvs.

Adrian
Cititor

Multumesc f mult!
Si totusi, eu n-ar trebui sa fiu protejat prin acea garantie pentru evictiune inscrisa in contractul de vanzare-cumparare?

Sau daca se revoca totusi donatia, donatorul nu se poate indrepta spre suma de bani provenita din valorificarea bunului de catre donatar?(se poate asa ceva?)
Daca exista un risc asa de mare ca dreptul cumparatorului sa fie pierdut in acest mod, atunci notarul care incheie actul de v-c n-ar trebui sa aiba si el propria retinere ?

Adrian
Cititor

Multumesc !

leonard sorin
Cititor
fiti amabil! vreau sa cumpar un apartament de la o doamna x. aceasta doamna a cumparat ap. de la fiul si respectiv nora ei.acestia doi au dobandit ap.in urma unui contract de donatie de la tatal fetei si sotia acestuia respectiv socrul/soacra baiatului, fara nici o clauza in contractual de donatie. donatorii au deschis doua procese (unul in martie 2012- revocare donatie si unul in dec 2013 -constatare nulitate act juridic). mentionez ca doamna x a cumparat ap.in februarie 2012, deci inainte de a deschite primul proces. donatorii au renuntat la procese (ia act de renuntarea la judecata). daca se… Citeste mai mult »
leonard sorin
Cititor

Va multumesc!

Ioana
Cititor

Buna seara, vrem sa trecem un apartament de pe socri pe sotul dar precizez prin donatie. Intrebarea mea este ce trebuie sa scrie in actul de donatie ca sora lui sa nu ne poate ataca? Dar dak el peste ani divorteaza de mine eu am ceva din apartament? Dar precizez k noi am platit-o pe sora lui dar nu am facut nici un act. Ce sa scrie notarul pe actul de donatie? Dak vrem sa-l vindem o sa ne afecteze dak este prin donatie? Va multumesc.

Oana Stancu
Cititor
Anul trecut am primit de la mama si matusa mea (sora ei), cu act de Donatie, apartamentul pe care acestea l-au mostenit de la parintii lor (bunicii mei materni care m-au crescut si de care am avut grija la batranete). Donatia este facuta cu scutire de raport. Mama era casatorita la momentul respectiv cu actualul tata vitreg. Mama a decedat in luna februarie, anul acesta iar tatal vitreg a inaintat Proces in instanta pentru Revocarea Donatiei, invocand “ingratitudine”. Am avut cu mama o relatie foarte buna si nici nu se pune problema sa o fi lezat cu ceva. Daca apartamentul… Citeste mai mult »
Oana Stancu
Cititor

Dl. Dumitrescu,
Bunul donat este bun comun al mamei si matusii mele, cele care mi-au facut Donatia. Contractul de Donatie este semnat de ele doua.
Cel care vrea sa revoce Donatia (dupa decesul mamei mele) este tatal vitreg.
Apartamentul donat a fost al bunicilor materni (care m-au crescut) si dupa decesul lor apartamentul a revenit mamei, respectiv matusii mele(sora mamei). Ele mi-au donat apartamentul.

Sorina_Andreescu
Cititor

Buna ziua,

Doresc sa achizitionez un apartament in nume propriu cu bani primiti de la parintii mei. Mentionez ca sunt casatorita si am si o sora.
Intrebarea mea este:

Care ar fi cea mai sigura metoda de achizitie astfel incat in cazul unui divort respectivul bun sa imi revina doar mie si copilului (copiilor)?

Aceasta conditie este pusa de parintii mei.

In cazul in care achizitia se face prin donatie de bani cu scutire de raport de la parinti (bani cu care se va achizitiona apartamentul) atunci exista posibilitatea ca sora mea sa atace donatia?

Multumesc

Raluca
Cititor
Buna ziua, M-am trezit intr-o situatie pe care nu stiu exact cum sa o abordez deoarece nu cunosc legile si drepturile si mi-ar fi de real folos sa imi dati niste informatii/sfaturi avizate. Locuiesc impreuna cu fetita mea minora in apartamentul tatalui ei, cu care nu am fost casatorita, dar am trait timp de 12 ani intr-o relatie de concubinaj din care a rezultat copilul nostru, actualmente in varsta de 6 ani. Acest apartament a fost obtinut de tatal copilului de la parintii lui (acestia l-au achizitionat pe numele lui la implinirea varstei de 19 ani) si am locuit impreuna… Citeste mai mult »
wpDiscuz

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

Autor