Autor

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii. Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

Comments (91)

 1. @Raluca Dumneavoastra va puteti ocupa de vanzarea imobilul in numele proprietarului folosind o procura autentica in acest sens.Privind achizitionarea unui imobil pe numele copilului minor trebuie sa stiti ca veti avea nevoie de acordul Autoritatii Tutelare pentru aceasta.Exista un compartiment specializat la primaria locala care va poate lamuri privind actele si procedurile necesare pentru a face asta.Va doresc succes!

 2. Flavia says:

  Buna ziua ! Bunicii inca in viata, mi-au lasat “mostenire” printr-un act de donatie un imobil.
  Mostenitori directi ar fi mama mea si fratele acesteia. Din raspunsurile date de dvs anterior altora, inteleg ca acest act de donatie poate fi:
  1) revocat de bunicii mei SAU
  2) atacat de mostenitorii directi, respectiv mama mea ori fratele ei

  Mentionez ca, in acest act de donatie, notarul a mentionat “scos de la masa succesorala cu scutire de raport” si ca la “imparteala” si fratele mamei a “mostenit” prin contract de vanzare-cumparare un imobil cotat pe piata la ora actuala mai bine decat cel “mostenit” de mine.
  Ce sanse exista totusi sa imi fie atacata aceasta donatie? Acest lucru se poate petrece doar dupa decesul bunicilor/decesul unuia dintre bunici sau chiar si in timpul vietii lor ?
  Daca instrainez acest imobil prin act de vanzare-cumparare ce se poate intampla?

 3. @Flavia Actul de donatie poate fi revocat de donatori, adica de bunicii dumneavoastra si doar in timpul vietii lor. In aceeasi masura si contractul prin care a fost gratificat fratele mamei dvs. poate fi revocat. Ingratitudinea sau nasterea (ulterioara) de copii pot fi motive valabile de ingratitudine.
  Ulterior decesului bunicilor dvs. succesorii legali sau testamentari pot solicita in instanta reductiunea liberalitatilor adica aducerea la masa succesorala a bunurilor donate. Mama dvs. si fratele ei in aceeasi masura si impotriva oricarui gratificat. Doar dumneavoastra cunoasteti care sunt relatiile din interiorul familiei dvs. pentru a aprecia daca, la modul concret, succesorii vor solicita aceasta. In situatia in care instrainati imobilul, efectele reductiuni se vor rasfrange doar asupra contravalorii bunului vandut. Intr-o situatie litigioasa este evident ca argumentatia si probele partilor pot hotara rezultatul.

 4. Flavia says:

  Mutumesc pentru raspuns.
  Asadar,”scutirea de raport” e „apa de ploaie”?
  Din experienta dvs, cam ce procent de succes au cazurile de acest gen, in care este atacat un act de donatie?
  Inteleg ca singura varianta in care as putea beneficia de pe urma acestei donatii, este sa vand imobilul, preferabil cu o suma modica, ca sa nu ma „trezesc” dupa decesul bunicilor ca trebuie sa dau cine stie ce suma de bani mostenitorilor directi (in cazul in care acestia solicita)?

 5. @Flavia Reductiunea liberalitatilor nu este apa de ploaie, iar in situatia unui litigiu ea poate produce efecte cel putin asupra asa numitei „cotitati disponibile”. Daca veti vinde imobilul, pretul tranzactiei trebuie sa fie real, pt a evita alte complicatii. Problema dvs. este mai complexa si va recomand sa consultati un avocat.

 6. mihai says:

  Eu si sotia mea locuim intr-o casa care a apartinut bunicilor decedati de 10 ani. Din 1992 si pana la deces am locuit cu bunici de care am avut grija. Unicul lor fiu care este tatal meu nu a facut niciun demers cu privire la mostenire casei in care locuim dar in schimb cu detine alte terenuri agricole de la bunici. Mentionez ca mai am 2 surori. Ce putem face in acet caz? Trebuie mai intai facute acte pentru tatal meu si apoi pentru mine chiar daca am 2 surori?

 7. @mihai Desigur. Va trebui realizata succesiunea dupa bunici, apoi o tranzactie (vanzare-cumparare, donatie, etc) in favoarea dvs.

 8. laura says:

  Buna ziua, sunt casatorita si am 2 copii minori.Eu fiind singura la parinti, tatal meu doreste sa-mi doneze un teren intravilan. M-ar interesa daca donatia poate fi atacata si daca in cazul unui divort sotul meu are parte din acest teren. Multumesc.

 9. @laura Donatia poate fi atacata doar de catre parintii dumneavoastra. Pe de alta parte, daca bunul v-a fost donat doar dumneavoastra, acesta are de principiu caracterul de bun propriu.

 10. crina says:

  Buna ziua. Soacra mea vrea sa ne doneze ap. In schimb noi ii vom cumpara o garsoniera cu banii nostri. Intrebarea e: eu am drepturi egale cu sotul? Apoi sotul are o sora, dar soacra mea ii va lasa garsoniera ulterior cumpararii ei. se poate ataca donatia? Nu putem face acte de vanzare – cumparare pentru ca noua lege spune ca trebuie sa venim cu extrasul bancar pe intreaga suma.

 11. crina says:

  Am uitat sa va spun ca soacra e singura si ap. e doar al ei

 12. valentin florin says:

  Buna ziua.Eu si logodnica mea dorim ca in aceasta vara sa demaram proiectul unei case doar ca nu dispunem de un teren.O cunostinta a socrilor mei doreste sa ii doneze logodnicei mele un teren (acesta fiildu-le dator cu diverse lucruri socrilor) Eu as dorii sa efectuam un contract de vanzare cumparare suportand toate cheltuielile aferente dar acesta refuza pe motiv, caci costa mult si dureaza.
  Mentionez ca acesta e casatorit si are doi copii minori.
  Sfatuiti-ma va rog!!!

 13. @crina Discutati cu donatara si sotul dumneavoastra despre acest aspect.De asemenea, puteti solicita notarului redactarea contractului in asa fel incat sa reiasa fara nici un dubiu ca bunul va este donat atat dvs. cat si sotului, in aceeasi masura.

 14. @valentin_florin Va recomad sa semnati un contract de vanzare-cumparare in care sa precizati si contravaloarea „datoriilor” respectivei cunostinte. Costurile si durata unui contract de vanzare-cumpare sunt identice cu cele ale unui contract de donatie, raportanduse la valoarea imobilului.

 15. ionel says:

  Sora si cumnatul meu au un imobil casa si teren, achizitionat prin credit ipotecar ce se afla in derulare inca 10 ani. EI DORESC SA IL DONEZE FIULUI MEU MINOR de 15 ani EU PLATIND RATELE IN CONTINUARE tot pe numele lor. INTREBARE!!!!! SE POATE ASA CEVA??? Iar daca la varsta majoratului peste 3 ani copilul meu achita creditul devine propietar de drept… se poate incheia un astfel de act de donatie???

 16. @ionel Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare va trebui sa consultati contractul de creditare incheiat cu banca ce a finantat achizitionarea imobilului. Cel mai potrivit este sa aveti o discutie cu aceasta tema cu personalul bancii.

 17. Nicu says:

  Bunica a donat(fara scutire de raport) cu intretinere, mamei apartamentul. Bunica a murit si acum mama mai are un frate. Are vreo sansa sa anuleze contractul de donatie? Dupa moartea bunicii apartamentul nu trece direct in posesia mamei fara a mai trebui adus la succesiune?

 18. andra says:

  buna ziua,
  in urma cu 3 ani parintii mei mi-au facut act de vanzare-cumparare cu intretinere pe casa in care locuiesc cu ei si pe pamantul din jurul casei, la care am adaugat urmatoarea clauza; daca doresc sa rezilieze actul sa-mi acorde o suma de bani in valoare de 150 milioane. In aceeasi curte am inceput sa construiesc o casa proprietate personala (actul casei fiind pe numele meu). intre timp m-am casatorit si am continuat constructia casei impreuna cu sotia (ambii fiind investitori). Intrebarile sunt:1) pot sa o includ in act si pe sotia mea, sau macar in actul casei pe care o construim impreuna, sau trebuie sa o includa in act tot parintii mei?
  2)daca parintii mei nu ar fi multumiti de noi si ar dori sa rezilieze actul respectand clauza, este posibil sa pot locui in casa construita de mine si de sotia mea, avand in vedere ca nu voi mai avea act pe terenul de sub casa?

 19. @andra In situatia in care imobilul pe care il edificati se afla in proprietatea dumneavoastra, doar dvs. puteti sa cedati o parte din acesta sotiei/sotului. Raspunzandu-va le cea de a doua intrebare, tot asa daca sunteti proprietarul constructiei, dar nu si al terenului ati putea locui in acea constructie in continuare. Trebuie insa sa stiti ca proprietarul terenului poate solicita prin procedura juridica numita accesiune si proprietatea supra constructiei contra despagubire.

 20. @Nicu Daca imobilul a fost donat, el se afla deja in proprietatea mamei dvs. iar proprietatea confera dreptul la posesie. Fratele mamei dvs. poate solicita reductiunea liberalitatilor si aducerea bunului donat la masa succesorala. Acesta lucru va trebui solutionat in instanta.

 21. Arianna70 says:

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati in a alege varianta favorabila si neatacabila in ceea ce priveste rezolvarea problemei mele. Mama mea trebuie sa si recupereze apartamentul de la fratele meu si nu stim exact care varianta este cea mai buna! El este avocat si ne propune varianta donatiei, dar nu pot avea incredere in el!Din cate stiu, donatia poate fi atacata iar pe noi ne intereseaza o varianta asupra careia sa nu poate interveni el …in timp. Vanzarea-cumpararea este ceea ce ar trebui sa alegem? Multumesc!

 22. @Arianna70 Ati identificat singura varianta cea mai potrivita, aceasta este vanzarea-cumpararea.

 23. Daniel says:

  Buna. In 2000 am primit prin donatie de la parinti o casa cu „mentinerea dreptului de uzufruct viager si garantam
  pe donatar de orice evictiune totala sau partiala”.
  Sora mea a plecat in 1990 in Australia, iar anul acesta dupa decesul unuia dintre parinti a venit cu pretentii
  la casa, in conditiile in care in ultimii 25 de ani a venit de 3 ori in tara si fara sa ajute cu nimic la ingrijirea lor.
  In actul notarial se mai precizeaza: „Declaram ca in afara de donatar mai avem o fiica, am luat la cunostinta
  de dispozitiile legale privind rezerva succesorala a descendentilor – insa prezenta donatie se face cu sarcina
  ingrijirii viagere si obligatia inmormantarii si cu scutire de raport la masa succesorala”.
  In cazul in care ea ataca aceasta donatie are vreo sansa de castig?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 24. Teostef says:

  Bună ziua. Am un vecin care în anul 2008 a donat unui nepot terenul și casa, donația cu scutire de raport și cu drept de uzufruct. Relația dintre ei în prezent este foarte tensionată (certuri, amenințări). Vecinul este singur, bătrân și bolnav, fără nici un venit. Ar putea strica contractul de donație? Dacă aș vrea să cumpăr casa și terenul, cine trebuie să semneze pe contractul de vânzare-cumpărare și care sunt cotele pe care ar trebui să le primească fiecare? Vă mulțumesc mult.

 25. @Daniel La prima vedere, are sanse scazute. Trebuie insa sa stiti ca judecata se bazeaza pe probe si pe o buna administrare a procesului, astfel incat trebuie sa tineti cont de acestea.

 26. @Teostef Donatia poate fi revocata de catre donator pentru cauza de ingratitudine. Odata ce donatia a fost revocata cu succes, partile sunt repuse in situatia anterioara iar contractul de vanzare de care vorbiti va trebui semnat de catre proprietarul imobilului.

 27. Vichi says:

  In anul 2005 impreuna cu sotul meu am achizitionat o casa, unde rezulta ca banii provin de la o persoana numita PROCURATOR DE FONDURI, pentru ca sotul are doi copii dintr-o casnicie anterioara … ce posibilitate este ca acest act de vanzare cumparare poate fi atacat de acest PROCURATOR DE FONDURI, sau de urmasii directi…
  multumesc…

 28. Radulescu Mihai Aurelian says:

  Buna ziua, Actul de proprietate pentru un apartamentul pe care vreau sa-l cumpar este un Act de donatie: parintii au donat fiicei lor in 2007, iar in 2008 au divortat. Donatorii traiesc, mai au un fiu despre care in act nu se spune nimic.
  Fiica era casatorita in 2007, cu un cetatean strain, casatoria s*a efectuat in alta tara, acum este divortata.Nu se mentioneaza nimic in act:nici starea civila a fiicei si nici nu se precizeaza in mod expres daca beneficiara donatiei este doar fiica. Ce riscuri imi asum mai ales ca o parte din finantare vreau s-o obtin din credit. Prin ce act ar trebui corectata aceasta stare a imobilului astfel incat sa pot cumpara fara riscuri si banca sa-mi acorde finantare in conditiile in care exista vointa de vanzare de toate partile donatori si beneficiara. Exista posibilitatea ca fostul sot al fiicei sa ridice in vreun fel pretentii? Ar putea fi anulat actul si sa se revina la situatia de dinaintea actului de donatie? Daca da, cum? Multumesc!

 29. @Radulescu_Mihai_Aurelian Exista intradevar posibilitatea ca donatorii, parintii proprietarei imobilului sa solicite in instanta revocarea donatiei dupa cum, dupa decesul acestora, exista posibilitatea ca fratele proprietarei sa solicite anumite drepturi asupra imobilului prin procedeul juridic denumit „reductiunea liberalitatilor”. Posibilitatea ca fostul sot al proprietarei sa revendice cota parte din imobil este totusi scazuta. Din pacate nu exista nici o posibilitate de a se corecta acesta situatie ce a fost deja transata de catre proprietarii anteriori ai imobilului. Mai mult de cat atat, sansele de a obtine o finantare de la o banca pentru acest imobil sunt reduse.

 30. daniela says:

  Tatal meu a decedat in urma cu 4 luni. Eu sunt fiica din prima casatorie. Din a doua casatorie a tatalui mai am un frate. A doua sotie si fratele meu nu au adus la dezbaterea succesiunii decat mostenirea tatalui meu dupa parintii lui si un autoturism. Sotia are un testament pe garajul detinut de tata, facut cu 2 luni inainte de a muri. Am descoperit ca apartamentul in care locuia tatal meu si care a fost primit de la fabrica in perioada cand lucra apartine fratelui meu din anul 1998 cand avea 15 ani. Inca nu stiu prin ce act l-a primit de la tata deoarece nu l-au adus in discutie la succesiune, ba chiar nu au vrut sa-mi dea copii ale actelor detinute. Cred ca vom ajunge in instanta deoarece nu s-a putut realiza succesiunea la notar. Tata putea vinde copilului minor? Se poate aplica reductiunea liberalitatilor in ceea ce priveste apartamentul si garajul? Mentionez ca mostenirea tatalui este o casa la tara cu terenul aferent si 7 500m patrati padure . Mai este si o renta viagera pe anul 2014 ptr pamantul instrainat de tata la stat si dreptul pe anul acesta la renta pana la data decesului pe care au omis-o cu intentie de la succesiune. Consider ca s-au facut prea multe liberalitati mai ales in privinta fratelui si nu mai dispun de acea cota care mi se cuvine.Apartamentul cu pricina este obtinut in timpul casatoriei cu a doua sotie si stiu ca se imparte numai jumatatea tatalui.Tatal meu a murit dupa trei luni de la descoperirea unor metastaze cerebrale si pulmonare, la varsta de 70 de ani! Era capabil sa semneze un testament in conditiile in care avea deja in iunie tulburari de vorbire, de echilibru si era afectat fizic de radioterapie? Va multumesc!

 31. @daniela Sunt foarte multe intrebari in mesajul dumneavoastra iar la unele nu sunt in masura sa va raspund. Ce va pot spune este ca este posibila reductiunea liberalitatilor cu privire la toate bunurile tranzactionate catre potentiali succesori, dar ca va fi nevoie sa dovediti ca aceste tranzactii au fost simulate, ele fiind in realitate donatii ascunse.

 32. Vasile says:

  Buna.In anul 2006 am donat tatalui meu un teren solicitand notarului sa perfecteze in contract doua clauze 1. interdictia de a instraina acel teren fara acordul nostru si 2. La decesul tatalui terenul sa se intoarca in poesia noastra.
  Cu ocazia intocmirii contractului de donatie in acesta a fost mentionat doar urmatoarea fraza *DONATIA SE FACE CU SCUTIRE DE RAPORT LA MASA SUCCESORALA*.
  Intre timp am divortat iar in anul 2009, mi s-a nascut un copil dar nu am solicitat revocarea donatiei pana la aceasta data.
  Va rog sa-mi spuneti daca mai pot solicita revocarea donatiei si in ce conditii.
  Mutumesc.

 33. @Vasile Donatia este posibila pentru cauza de nastere de copil.Pentru detalii privind procedura, va sfatuiesc sa va consultati cu notarul dvs. In situatia in care tatal dumneavoastra accepta revocarea, aceasta se va realiza prin acordul partilor la notar. In situatia contrara, situatia se va solutiona in fata instantei de judecata.

 34. M Cristian says:

  Buna ziua,

  Buna ziua. Doresc sa cumpar un apartament prin intermediul programului „Prima Casa” si am intampinat urmatoarea problema:
  Proprietarul apartamentului a realizat un contract de donatie prin care a cedat partea sa (cota indiviza 3/8 din apartament ) cuvenita prin mostenire de la tatal decedat, catre mama dansului.
  De asemenea, donatia a fost facuta cu scutire de raport.
  Cu toate acestea, proprietarul are un copil minor(6 ani) care, din punct de vedere al bancii, dupa varsta majoratului si posibil deces al parintelui donator, poate ataca donatia si totodata actul de vanzare-cumparare.
  Va rog sa ma sfatuiti care ar fi pasii de urmat in acest caz pentru a putea finaliza tranzactia, tinand cont ca exista o mare posibilitate ca banca sa nu accepte acordarea creditului datorita acestui aspect.
  Multumesc.

 35. @M_Cristian Banca se opune in mod exagerat, in opinia mea, la aceasta tranzactie riscul revocarii acestei donatii fiind extrem de scazut. Cred ca, in situatia in care nu veti reusi sa convingeti banca sa va acorde creditul, ramane sa cautati un alt imobil. Va doresc succes.

 36. carmen c says:

  Buna ziua! as dori sa stiu ce inseamna donatie cu scutire de raport? as vrea sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea situatie. In 1999 parintii mei au donat o locuinta fratelui meu pt care eu nu am avut nicio pretentie (exista act de donatie in care este specificat aceasta problema ). In anul 2011 parintii au decedat ramanand o locuinta de pe urma acestora, precizez ca nu au facut acte pe casa nici unuia dintre noi (suntem 2 copii).Ma intereseaza daca acel act de donatie facut fratelui meu in 1999 ma ajuta cu ceva in sensul ca nu ar mai avea cota parte la casa parinteasca. Mentionez ca eu nu detin nici o mostenire, donatie de la parinti. Multumesc!

 37. T. mioara says:

  Buna seara, daca o persoana necasatorita, doreste sa doneze o casa nepotilor, ce se intimpla dupa decesul acesteia, in cazul cind aceea persoana care a donat, se casatoreste si face copii ulterior donatiei, urmasii ei pot contesta donatia? Multumesc ptr raspuns.

 38. laura says:

  Buna ziua! Incerc sa prezint cazul nostru: -sotul meu are 6 frati….a primit din partea parintilor cu act de donatie cu scutire de raport o casa …socrul a decedat, soacra traieste in grija noastra-intre frati se discuta succesiunea…inainte de a muri, tatal a incercat sa imparta la fiecare cate o portiune de teren vilan si extravilan cautand sa faca “parte dreapta” la toti….6 sunt de acord cu aceasta imparteala a bunurilor, al 7 nu….considerand ca sotului meu, primind casa i se cuvine mai putin pamant dacat a dat la ceilalti. Intrebam: poate fi atacata donatia? Daca da toate cheltuielile avute pentru intretinerea parintilor, pentru intretinerea casei putem sa le cerem inapoi? Cum se stabileste cota la mostenire? Daca nu se ajunge la o intelegare intre frati cum si cine face imparteala???…multumesc anticipat pentru raspuns

 39. @LAURA Donatia poate fi revocata de cel/cei care au facut-o pentru cauza de ingratitudine sau pentru nastere de copii. De asemenea, donatia poate fi atacata prin procedura de reductiune a liberalitatilor ce are loc dupa decesul donatorului. Fratii sotului dumneavoastra pot ataca donatia daca apreciaza ca aceasta afecteaza asa numita rezerva succesorala adica acea parte din mostenire ce revine potrivit legii anumitor categorii de mostenitori. In concluzie, fratii sotului dumneavoastra pot ataca, cu mai mult sau mai putin succes, donatia.

 40. @T. MIOARA Donatia poate fi revocata de catre ce care a facut-o daca, ulterior, acestuia i se nasc copii. De asemenea, donatia poate fi atacata dupa decesul donatorului, daca valoarea acesteia depaseste asa numita cotitate disponibila la masa succesorala.

Cere un sfat

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *