December 18, 2008     Florin Dumitrescu

Ce este uzucapiunea?

Distribuie acest articol

Prescriptia achizitiva sau uzucapiunea este reglementata alaturi de prescriptia extinctiva in titlul XX din Codul civil.
Uzucapiunea presupune dobandirea proprietatii sau a altui drept real prin posedarea neintrerupta a bunului in timpul stabilit de lege. Prin uzucapiune se poate dobandi orice bun imobil aflat in circuitul civil.
Conditia de baza a uzucapiunii este posesia neviciata, utila: continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.
Daca opereaza uzucapiunea, efectul principal este acela ca posesorul dobandeste dreptul de proprietate sau alt drept real asupra lucrului.

Sectiunea comentarii

Anunta-ma cand
avatar
Sorteaza dupa:   Noi | Vechi | Voturi
Nicu G
Cititor

In 1980 dupa ce am cumparat apartamentul in care stau, am ocupat cu voia locuitorilor din acest imobil o magazie (debara) pe care am folosit-o de atunci si pana acum fara a fi deranjat de cineva. Debaraua se afla la demisol, AS DORI SA DEVIN PRORPIETARUL EI desi, precizez, nu ma deranjeaza nimeni.
Cum pot face aceasta prin instanta?

Alexandru
Cititor
Buna ziua. Numele meu este Alexandru si va rog a-mi comunica un raspuns vis-a-vis de urmatoarea speta. Parinti mei au cumparat cu chitanta de mina in anul 1978 un imobil compus din casa si teren in suprafata de 400 mp. Din acel an si pina acum are posesia si folosinta acestor imobile dar nu are acte autentice de proprietate. Persoana de la care a cumparat a decedat si cred ca nici d-nsa nu avea acte de proprietate autentice. Pentru actiune in instanta, dupa noile reglementari (NCC) putem invoca uzucapiunea si daca da pe cine dam in judecata. Cu mii de… Citeste mai mult »
paul
Cititor
Buna seara si LA MULTI ANI plini de prosperitate. As dori sa va rog a ma lamuri lefag de cateva probleme destul de intortocheate…. : 1*** Am achizitionat in urma cu aproximativ 21 de ani un teren cu chitanta de mana de la URMASUL ,,adevaratului”(in acte)PROPRIETAR. -Achizitia s-a facut astfel de la urmas deoarece PROPRIETARUL era decedat. Dar urmasul nu era cu drept de proprietate. -Va rog sa imi spuneti cum pot sa devin PROPRIETARUL de drept al acestui teren si ce varianta ar fi cea mai plauzibila si sigura in acest sens. 2*** Un alt caz: am achizitionat un… Citeste mai mult »
lucia
Cititor

La multi ani, buna seara, va rog un raspuns: socrul meu a obtinut o evacuare in 2004 pe care nu a pus-o in aplicare impotriva fiului sau, in 2012 a obtinut incuviintarea executarii silite pt. care am facut contestatie, castigand fiul lui invocand prescriptia de 3 ani. Acum insa socrul meu a bagat recurs invocand faptul ca evacuarea se prescrie in termen de 10 ani. Exista nesansa ca socrul meu sa castige recursul? Va multumesc!

Stela-G
Cititor
Buna ziua, Si un calduros “La multi ani”! Cazul pe care am sa-l prezint este un caz de Doctorat in materie de Jurisdictie Romaneasca. Am sa va descriu totul de la inceput ca un fel de poveste dar toate elementele sint adevarate si intimplate pe propia noastra famile. Eu provin dintr-o familie care nu a avut decit un singur copil. Tatal meu, au fost 4 frati. Fratele cel mai mare s-a casatorit in anul 1960 cu o doamna care fusese casatorita si avea un copil. In timpul casatoriei cei doi nu au avut copii. In timpul casatoriei cei doi, unchiul… Citeste mai mult »
brianna
Cititor
Buna ziua, ma numesc Brianna v-as ruga respectos sa ma ajutati cu niste sfaturi. Suntem in proces cu vecinii nostri care au vrut sa-si faca rectificare de CF, atunci s-a aflat ca suprafata noastra de teren e mai mica si a lor e mai mare. Ne-au chemat in fata judecatorului sa semnam ca suntem de acord ca gardurile sa ramana asa cum sunt si sa se modifice suprafata din cartea funciara. Noi nu am fost de acord cu acest lucru, chiar daca am facut gardul impreuna pentru ca atunci nu stiam de diferenta de metri patrati care erau. Vecini spun… Citeste mai mult »
abc2007
Cititor

Cum ramane cu Art.6 alin.4 C.Civ. nou: “Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregine supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.”

cristina
Cititor

Buna ziua,
Locuiesc intr/un apartament din octombrie 2003, in acel moment am incheiat un contract de comodat cu proprietarul pe o perioada de 2 ani, intelegerea fiind facuta ca, in 2005 sa facem actul de vanzare cumparare, dar acesta a disparut. Am facut eforturi sa-l gasim, dar in zadar. Facturile de utilitati sunt pe numele meu. Intrebarea mea este: in acest caz se poate aplica uzucapiunea ?

andrei
Cititor

Buna ziua, vreau sa cumpar un teren de la un bun prieten al bunicii mele (neamt, plecat in Germania de vreo 30 de ani) Problema este ca el nu are acte pe terenul respectiv, teren care e pe numele strabunicului sau dar strabunicul mai are 2 strastranepoti de care nu se stie nimic decat ca traiesc.(si ei tot in Germania). Am vreo sansa?

Andreea
Cititor
Buna seara, Am un certificat de mostenitor din 1974 (eram minora) si parintii mei nu au platit niciodata impozitele pe terenul mostenit. Succesiunea a fost acceptata, dar pentru acel teren altcineva a platit impozitele, care nu avea terenul in acte. Cum pot afla daca a castigat drept de proprietate prin uzucapiune asupra acelui teren, el platind toti acesti ani impozit la stat? De la adminsitratia fiscala sau de la Primarie? Eu doresc sa stiu daca este PROPRIETAR. Daca nu este, ce sanse am sa revendic terenul cu actul de mostenire pe numele meu, desi au trecut 38 ani? Evident, despagubindu-l… Citeste mai mult »
Crisan Floare
Cititor
Buna ziua! Va scriu sperand ca macar voi primi un raspuns de la care sa pot porni. Lucrurile sunt destul de complicate si din ceea ce cunosc eu, stau cam asa: Parintii mei au construit o casa in anul 1967, pe un teren primit de la bunicul meu, care l-a cumparat in baza unei chitante de mana (care nu mai exista). Este vorba de o suprafata de 820 mp pe care tatal meu a impartit-o 1/2 cu unul din frati, care la randul lui, a construit pe teren o locuinta. Parintii au platit toate impozitele (pt casa si partea lor… Citeste mai mult »
Crisan Floare
Cititor
Va multumesc pt. raspuns, insa, cred ca nu am fost suficient de explicita in ce priveste situatia neclara in care se afla mama mea. Tatal meu a impartit terenul pe care a construit casa cu un frate al lui, nu cu unul din fratii mei. Pana acum, noi fratii (si suntem cinci ) nu ne-am pus problema mostenirii, este vorba de intocmirea pe cale legala a actelor de proprietate pentru bunurile parintilor mei (casa si terenul pe care este construita cca.400mp) in situatia in care tatal meu este decedat si nu s-a facut nici un demers in acest sens. Ar… Citeste mai mult »
cristina
Cititor

Multumesc pentru raspuns

laura
Cititor
Buna ziua, Am cumparat prin contract de mana cu 2 martori in anul 2001 un teren cu casa la tara, de la curatorul unei persoane care, am aflat ulterior in 2011, avea doar drept de ridicare a pensiei si nu drept de administrare si vanzare pentru imobilele pesoanei pe care o reprezenta.Persoana reprezentata prin curator traieste si in acesti 12 ani nu a contestat nimeni vanzarea si nici nu mi-a tulburat in vre-un fel posesia. In baza titlului de proprietate al reprezentatului si in baza contractului de mana am inregistrat terenul si casa la primaria comunei. La data cumpararii eram… Citeste mai mult »
Nona
Cititor
Buna ziua! Problema mea este urmatoarea: o persoana a cumparat cu chitanta de mana in anul 1996 un teren. Anii au trecut, vanzatorul a murit, cumparatorul a folosit terenul, preturile au crescut, iar cand cumparatorul a vrut sa faca actele (dupa cca. 8 ani) mostenitorii au mai cerut niste bani. Cumparatorul nu a vrut sa le mai dea si nu s-au mai facut actele. In decursul anilor, unul dintre mostenitori a mai venit la poarta cumparatorului incercand sa intre in posesia terenului, dar acesta nu i-a permis (nu cunosc motivele) si a plecat fara a face scandal sau altceva. Exista… Citeste mai mult »
glavan daniel
Cititor
buna ziua. casa in care lucuiesc apartine bunicii mele care a decedat in anul 1994. ea a avut 2 copii tatal meu si unchiul meu. dupa moartea ei nu s-a facut o dezbatere de mostenire. in 2006 a decedat si tatal meu si iar nu s-a facut nici o dezbatere. mentionez ca unchiul meu nu a locuit in acest imobil niciodata. dupa decesul bunicii mele parintii mei au platit toate taxele la zi impozit curent apa. etc. acum in acest imobil locuiesc eu mama si sora mea. unchiul meu traieste in breaza prahova iar noi in galati. din spuselele unchiului… Citeste mai mult »
glavan daniel
Cititor

va multumesc

glavan daniel
Cititor

renuntarea la succesiune se face la un notar?

dragomir ctin
Cititor
Buna Ziua! Am si eu o problema, ca toata lumea din tara asta! Am cumparat un teren in anul 1996 in suprafata de 1000 mp – cu contract de vinzare – cumparare, dintr-o suprafata de 1800 mp, de la un proprietar din aceeasi localitate! Pentru diferenta de 800 mp am achitat contravaloarea terenului in anul 1999, catre proprietar, incheind un proces verbal cu doi martori, ca terenul respectiv intra in posesia mea! La ora actuala proprietarul incearca sa-mi mai ceara bani pentru diferenta de teren! Cum pot sa gasesc o cale legala, sa dobindesc terenul! Va multumesc anticipat pentru efortul… Citeste mai mult »
Cristian
Cititor
Buna ziua Am si eu o problema si a-si vrea daca se poate sa ma lamuresc un pic inainte de a trece la fapte, in anul 2000 am cumparat un teren cu suprafata de 12 ari din care 3 ari sunt pe numele meu iar restul sunt pe statul roman. Am cumparat terenul de la o doamna care la folosit asa timp de 40 de ani si eu folosesc terenul deja de 13 ani si as vrea sa stiu daca ar fi posibil sa trec cele 9 ari pe numele meu cu ajutorul uzucapiuni de 10 ani. Unde ar trebui… Citeste mai mult »
CASU SILVIA
Cititor

Buna ziua, problema mea este urmatoarea: am fost infiata de bunicii mei si dupa moartea lor nu am dezbatut succesiunea bunicul mai avind trei copii(unul din ei fiind tatal meu); din 1997 platesc impozitul la casa si terenul bunicilor, nimeni nu si-a exprimat dorinta de a beneficia de casa sau de vreo bucata de teren, as putea dobindi proprietatea asupra acestor bunuri, daca da va rog sa-mi dati citeva sfaturi. Multumesc anticipat.

Cristian
Cititor

Buna ziua si ce demersuri as putea face si unde sa ma adresez pt a putea obtine terenul. Va multumesc

Emanoil
Cititor

Buna ziua!
Am o matusa care este mostenitoare (impreuna cu 2 copii vitregi) a sotului decedat, pentru 2/8 dintr-un teren arabil de 9,07 ha.
Deoarece copii nu doresc iesirea din indiviziune intrebarea este daca se poate beneficia de uzucapiune pentru a intra in posesia celor 2,0 ha .
Mentionez ca impartirea si delimitarea terenurilor s-a facut cu buna intelegere intre cei trei mostenitor in anul 1996. De atunci matusa are arendat terenul (2 ha) cu delimitare in parcela la o societate arendatoare, cu contract pe numele ei si a platit impozitul agricol la zi.

george
Cititor
Buna ziua, In anul 1995 am cumparat impreuna cu un partener de afaceri (intre timp ne-am despartit) un teren intravilan de 360 mp (a fost o afacere de moment considerata f. buna, deoarece fostul proprietar avea nevoie urgenta de bani). Dupa 1 an am obtinut autorizatie de construire (coproprietarul terenului si sotia sa, mi-au dat acceptul la notar sa pot construi pe terenul proprietate comuna) pe numele meu si am edificat o constructie (receptia finala 1999). Acum (in 2013) sunt actionat in justitie si mi se cere contravaloarea a jumatate din cladirea construita de mine plus teren. Mentionez ca toate… Citeste mai mult »
Dumitru Cosmin
Cititor
Buna ziua! Bunica mea are 85 de ani si nu este un tara este plecata. Anul acesta in luna ianuarie a venit in vizita la mine si a facut procura pe numele meu pt a o putea reprezenta in diferite probleme aici in tara. Bunica are o casa la tara si a cumparat-o cu chitanta de mana impreuna cu sotul ei in anul 1974, sotul adica bunicul meu a decedat intre timp. Problema este ca chitanta nu o mai are spunand ca ar fi pierdut-o in urma cutremurului din anul 1977. In acest timp pana in prezent toate utilitatile sunt… Citeste mai mult »
ada
Cititor
Buna ziua! Avem in familie urmatoarea situatie: bunica a avut 2 surori si un frate. Una dintre surori decedeaza si ceilalti mostenesc 1/3 din casa. In 1971 bunica paraseste Romania. In 1974 casa respectiva este vanduta si bunica o imputerniceste pe sora ei sa o reprezinte si nu are nici o pretentie asupra pretului. Pentru noi o poveste demult incheiata si uitata. Acum vine familia care locuieste in casa si ne da in judecata ca sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra cotei de 1/3 din casa. Familia respectiva este a-2-a proprietara si locuieste de peste 30 de ani in casa.… Citeste mai mult »
wpDiscuz

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

Autor