Autor

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii. Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

Comments (115)

 1. magda says:

  Locuiesc intr-un imobil nationalizat care a fost vandut chirasilor fara probleme. Imobilul detine si teren (curte) care cred ca este in proprietatea statului, doarece eu ca si proprietar din anul 1997 ( si fost chirias din anul 1988) posed o curte interioara ingradita de cei care au stat ca si chiriasi inaintea mea, pentru care platesc chirie la AFI si impozit la sectia financiara. Intrebarea este daca pot sa cumpar sau orice alt ceva in asa fel incat ceilalti proprietari din imobil sa nu aiba pretentii la aceea gradina. Avand in vedere flosinta mea de peste 25 de ani. Daca puteti sa-mi transmiteti raspunsul pe mail. Multumesc.

 2. andrei says:

  Buna seara! va rog sa ma ajutati cu un sfat la urmatoarea intrebare, bunica mea inpreuna cu concubinul ei au cumparat o casa, pe contractul de cumparare vanzare sant trecuti amandoi (casa find cumparata acum 25 de ani) bunica a decedat acum 11 ani. Ce drepturi are concubinul asupra imobilului? Tinand cont ca ea avea 3 copii si in acest timp nu sa facut nici o succesiune, el platind toate taxele si darile catre stat.

 3. elena says:

  Stapanesc de 22 de ani un teren agricol de la un strabunic, fara acordul celorlalti mostenitori si fara dezbaterea succesiunii. Am devenit proprietarul acestui teren, dc eu l-am stapanit pana acum? Mentionez ca acum ceilalti mostenitori isi cer dreptul lor si, pe parcursul timpului, mi-au mai cerut dreptul lor. Va multumesc pentru raspuns.

 4. gabriela says:

  buna seara, va rog ajutati-ma cu un sfat, parintii mei au primit un loc de casa de la c.a.p., in suprafata de 500 mp, ei au constriut o casa, in anul 1969, ei sunt proprietari pe cei 500 mp, dar terenul are o suprafata mai mare cu cca.700 mp fiind curtea si gradina, proprietarii au decedat, acest teren a fost luat de c.a.p, parintii mei au folosit si acel teren din anul in care si-au construit casa, s-a platit si impozit, cum pot sa fie proprietari si pe acel teren si in acte, acum acel teren in acte apartine primariei deoarece nimeni nu a cerut acel teren el trecand in proprietatea primariei dupa desfiintarea c.a.p, se poate prin uzucapiune avand in vedere perioada de folosinta a acelui teren. va multumesc

 5. Daniela says:

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca putem invoca uzucapiunea (de orice fel) conditiile fiind urmatoarele: este vorba de un imobil situat un com Chitila, imobil la care nu s-a facut succesiunea. Acesta este inca pe numele parintilor socrilor mei (decedati de mai bine de 35 ani). De la moartea acestora si pana in prezent toate taxele legate de imobil au fost platite de si pe numele socrului meu. Au fost 7 frati la parinti (unii dintre ei fiind decedati). Trebuie sa ma mai spun ca pana in urma cu 7 ani la acceasi adresa a locuit si una dintre surorile socrului mei (decedata in urma cu 7 ani – are un fiu). Toate imbunatatile la imobil au fost facute de socri mei. Va multumesc anticipat

 6. Adrian says:

  Bună seara!Locuiesc de bine de 40 de ani în casa soțului meu care este decedat de aproximativ 10 ani..Pământul unde se afla casa este pe numele mamei soțului meu care locuiește la cumnatul meu… Acesta nu o lasă să îmi treacă pământul pe numele meu…Eu plătesc toate taxele și impozitele de mai bine de 40 de ani… Aș vrea să știu dacă pot face cumva ca pământul sa îmi revie pe numele meu pentru ca casa este deteriorata și vreau sa construiesc una noua… Țin sa menționez ca locuiesc de mai bine de 40 de ani și plătesc toate taxele și impozitele…

 7. Spataru says:

  Cum putem intra in posesia terenului si a unei locuinte construita in 1985, terenul fiind acum icadastrat de un an de zile de un alt proprietar.La momentul construirii locuintei terenul era al primariei. Locuinta mentionata este o anexa cu 4 camere la locuinta principala pt care avem titlu de proprietate, dar nu s-a putut incadastra pe proprietatea mea.Casa respectiva a fost construita de tatal meu, care traieste, facandu-mi mie acte de vanzare pe terenul si casa pe care avea titlu de propietate.Va multumesc!

 8. Stoia says:

  Buna seara
  Locuiesc in strainatate si in tara am un apartament cu doua camere, in urma cu 8 ani am dat spre folosinta gratuita apartamentul, la doi tineri, pentru a scapa de plata cheltielilor de intretinere.Am intocmit doar pentru primul an un contract de comodat.
  Impozitul l-am platit eu in fiecare an.
  Cineva m-a speriat ca dupa 10 ani cei din apartamentul meu ar putea sa se foloseasca de dreptul de uzucapiune.
  Este adevarat? Ca daca da prefer sa platesc intretinerea chear daca tinerii par a fi foarte cumsecade!!
  Un alt contract de comodat m-ar ajuta?
  Va multumesc

 9. nazare mariana says:

  in anul 1982 tatal meu a facut o chitanta de mana de vanzare cumparare a unui teren aflat in spatele casei ce o detinea in propietate, tatal meu a platit impozitul pana in prezent pe acest teren, propietarul acelui teren a decedat ramanand fiica lui, mentionez ca si tatal meu a decedat, acum fata acestuia vrea sa ne ia terenul. va rugam sa ne spuneti ce putem face si daca avem castig de cauza, va multumim cu respect

 10. Maia says:

  Sunt intr-un proces cu doua terenuri cumparate cu contract de mana intocmit in urma cu 10 ani.Amandoua terenurile sunt pe acelasi contract.Acum am aflat ca fiind acelasi numar topo doar ca sunt doua titluri de proprietetate a doua surori, eu trebuia sa cer pe celalalt titlu de proprietate. Luna viitoare este al doilea termen la tribunal, mai pot cere renuntatea in instanta la un teren din contractul de vanzare-cumparare? Nu as vrea ca dupa un timp sa fiu data in judecata de celalat posesor.

 11. marocanu Vasile says:

  Buna ziua,

  Detin un teren de 2500mp, lipit de acest teren exista o suprafata de 5000mp inscris in CF al unui vecin decedat fara mostenitori.Eu folosesc acest teren de mai bine de 10 ani ca pasune in baza unei conventii verbale ( din 1992) cu proprietarul. Terenul nu are taxele si impozitele achitate la zi.

  Din cate stiu in lipsa mostenitorilor, statul devine proprietarul de drept.

  In ce masura pot utiliza actiunea in uzucapiune pentru a putea intabula acest teren?

  Care ar fi actiunea pe care ma sfatuiti sa o adopt, as fi interesat sa cumpar respectivul teren chiar si de la statul roman, am oare vreun drept de premtiune in fata oricarui alt cumparator in situatia in care terenul imi este alaturat?

 12. Serban Emilia says:

  Buna ziua asi dori si eu o informatie despre uzucapiune. Parintii mei au cumparat un teren impreuna cu un var de al tatalui care a decedat imediat la un an dupa cumparare. Sotia decedatului a plecat din localitate si au trecut 32 de ani timp in care noi am platit terenul la primarie putem face acte de uzucapiune pe terenul decedatului? De sotia dinsului nu stim nimic, nu a venit niciodata sa revendice ceva. Cum procedam sa devenim proprietari pe tot terenul?

 13. maia says:

  Buna ziua. Va rog sa ma sfatuiti de unde pot obtine informatii sigure despre suprafata pe care o detin vecinii parintilor mei. Acestia au cumparat casa prin anul 1997 iar acum revendica o bucata de teren din curtea parintilor mei. In cartea funciara inainte de cumparare ambele familii figurau cu suprafete egale parintii mei si casa vecina. Din informatiile mele in momentul de fata ocupa teren mai mare decat cel care a fost cumparat si patesc impozit pe acea suprafata la primarie. Cum este posibil sa figureze cu o suprafata mei mare decat cea cumparata?
  Cu toate acestea solicita teren de la parintii mei.Casa batraneasca a vecinilor care este constuita de prin anii 1920 in curtea parintilor mei – cam 20-30 cm. Acesta este motivul pt.care revendica teren de la parintii mei cof. reglementarilor din noua legislatie.Va multumesc frumos.

Cere un sfat

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *