Autor

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii. Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

Comments (269)

 1. Iordachi valentin says:

  Bună ziua. Părinții mei au construit o casa pe un teren ilegal cam de 20 ani.Cum reușim sa dam de propietar, sa facem acte?

 2. nita adrian says:

  buna ziua, noi avem un teren din anul 1973 si nepotul a construit o casa pe el fara aprobarea noastra. ce putem face?

 3. cristi says:

  Buna ziua.Am cumparat un teren extravilan de la 2 nepoti care sunt proprietarii acestui teren, bunica lor a murit acum 5 ani.Bunica a facut un contract de arendare acum 5 ani.Nepotilor trebuie sa le iasa actele de mostenitori anul acesta eu l-am cumparat cu o chitanta de mana si contract de vanzare cumparare facuta in primarie plus o adeverinta de rol.Arendasul spune ca a expirat contractul facut cu batrana, dar el poate prelungi arendarea ternului.Ce se poate face in cazul acesta?

 4. Bogdan says:

  Tatăl meu a plătit timp de 10 ani pe o casa bătrânească impozitul. Nimeni nu are nici un act la casa, spațiul total cu tot cu teren e in jur de 25 de ari as dori sa stiu si eu ce drepturi are, din toți frății lui care sunt 5 in total, 3 sunt decedați. Vroiam doar sa stiu daca poate beneficia de ceva. In plus va mulțumesc !!!

 5. DORINA says:

  Buna seara, avem o casa la tara, este chiar in vatra satului, este casa bunicilor, parinti tatalui, tatal meu mai are 3 frati, toti 4 au decedat au ramas copii si nevestele la 2 dintre ei, dar tatal meu a ramas in casa de cand sa nascut a platit toate taxele la primarie, timp de 50 de ani, frati cat au fost in viata nu au mai trecut pe la casa parinteasca, iar cand tatal meu a decedat in 1991 s-a facut aparitia frati, sa se intereseze de casa, nu sa dezbatut mostenirea, intre timp au decedat…intrebarea mea este: se poate ca tatal meu sa devina proprietar al acestui imobil? pentru faptul ca a platit impozitul la casa 50 de ani, a tras si lumina la acest imobil, tatal meu… ce se poate face in cazul acesta?…multumesc frumos pentru intelegere…!

 6. irina says:

  Buna ziua, tatal meu a cumparat o casa in 1984 facand contract de „mana”, contract care nu a fost inregistrat si care in timp sa pierdut…nu a platit niciodata impozit dar a locuit in casa respectiva incontinuu, sa racordat la curentul electric in 1994 dar nu i se gaseste dosarul pt a putea recupera contractul de vanzare-cumparare. Mentionez ca o parte din martorii prezenti la incheierea acestuia inca traiesc si inclusiv doi dintre copiii vechiului proprietar, zilele acestea a primit o citatie la tribunal ca parat cum ca ocupa 10 ari de teren abuziv practic cel cu casa unde locuieste si azi…a angajat o avocata, aceasta spunandu-i ca sunt sanse minime, minime ca el sa ramana in imobil…as dori sa imi spuneti va rog daca el poate sa mearga pe uzucapiune. Specific ca persoana care ia intentat proces nu face parte din familia proprietarilor de la care a fost cumparat imobilul si ca acestia din urma au locuit in jur de 40 de ani inainte sa vanda casa la tata. Astept raspunsul dvs. si va multumesc din suflet

 7. bogdan says:

  buna ziua as dori sa stiu si eu daca as avea vro sansa la uzacapiune. mentionez ca bunici au cumparat o casa cu teren de 430 mp iar gradina din spatele casei are 800 mp care sa inteles cu vanzatorul prin chitanta de mana, vorbim din 1977 cand avenit colectivul i-a fost luata gradina iar cand s-a terminat i-a fost data propietarului, acesta find vanzatorul care i-a mai cerut bani bunicilor ca sa ii dea inapoi gradina, intre timp bunici au decedat, iar copiii bunicilor au vandut casa cu suprafata de teren de 430 mp pe care au avut acte si a ramas gradina de 800 mp pe care nu este nici un act dar find stapanita de cand au cumparat casa bunici. pe 800mp nu s-a platit nici un inpozit nici noi, nici vanzatorul care a decedat si au ramas mostenitori care au titlu de proprietate. va rog foarte mult sa imi raspundeti si mie daca am vreo sansa sa castig terenul 800mp, eu find nepotul care a avut grija de bunici.

 8. Iulia says:

  Buna seara !
  In anul 1994 bunica ne-a facut un act de vanzare pe casa si teren pe nunele meu si al surorii mele. In anul 1999 am facut un act de partaj voluntar cu sora mea, parintii nostri si bunica avand drept de abitatie. Eu am locuit intotdeauna impreuna cu parintii, sora mea a plecat in 1985 cand s-a maritat. In actul de partaj voluntar este specificat ca am dreptul de servitute asupra intregului lot. Intre timp tata si bunica au decedat, ramanand mama in casa parinteasca care este pe numele meu in urma partajului, iar terenul din jurul casei pe numele surorii mele. In 2013 sora mea a vandut terenul, pacalind-o pe mama sa semneze ca renunta la dreptul de abitatie (mama este in varsta, deci usor de pacalit). Noii proprietari au ridicat un gard pe calea de acces (3 m in jurul casei), limitandu-ne accesul in imobil, cu toate ca in cartea funciara este trecut acest drept de servitute. Bineanteles ca i-am actionat in instanta cerand sa se respecte dreptul de servitute instituit. Intrebarea mea este: mi se poate limita de catre instanta dreptul de servitute dobandit printr-un act de partaj voluntar si daca da, ce trebuie sa fac mai departe?

 9. sarbu says:

  Am un teren de la socru pe care am construit o casa in 1979, am tras curent electric pe numele meu, impozitul e platit la zi tot pe numele meu in schimb nu am acte la teren si casă. Pot in instantă prin uzucapiune să dobândesc acte?

 10. Cristina says:

  Buna ziua.

  Bunica mea a cumparat un teren prin’70 cu o chitanta de mana. Intre timp a decedat si nu a mai apucat sa faca actele pe teren. Acum exista si o contructie. Mama si matusa mea sunt mostenitorii. Ele doresc sa faca acte pe teren si apoi pe casa, fiecare avand 50% din teren respectiv casa.

  Am colaborat cu o firma de avocatura si acum urmeaza sa facem cadastru si intabulare pt instanta intrucat urmeaza sa dam in judecata proprietarii originali si mergem pe uzucapiune.
  Acum mama nu a scos certificat funciar si avocatii au spus ca se ocupa ei de acte dupa cadastru. E normal asa? Mama e un pic ingrijorata in sensul de a nu fi pacalita.

 11. mariana says:

  Buna ziua, de cand m-am nascut am stat cu parintii.Chiar daca mi-am dorit cand ma casatoresc sa stau doar cu sotul la casa mea nu am avut ocazia, parintii mei au insistat sa ramanem ca acolo va fi casa noastra, am divortat dupa 22 de ani ( si in acesti ani am investit in casa sa ramane copilului nostru) acum si eu stau pe strada.De ce aceasta femeie care se numeste „mama” m-a facut acum 48 de ani ca acum sa ma alunge in strada in frig si ea sa stea in puff…trist este ca nimeni nu se uita la tine cand numai ai nimic. Jalnic cum traim in Romania.

 12. Geo says:

  Buna ziua!
  Am cumparat un teren de la 4 mostenitori. Cu trei dintre ei am reusit sa fac actele, iar cu al patrulea am facut o imputernicire (nu mai stiu din ce motive) pe numele unei prietene de ale mele, in care se mentiona ca imputernicitul trebuie sa imi vanda mie terenul (e trecut numele cumparatorului) si ca pretul a fost deja platit de mine catre mandant. Intre timp mandantul a murit si nu am putut sa mai fac actele dupa aceea a murit si mandatarul. Mostenitorii mandantului in numar de 3 (sotia si doi copii) nu colaboreaza. Sotia a zis sa n-o mai deranjez, iar copiii sunt prin Canada. Cum pot sa fac actele de proprietar? Pot sa folosesc acea imputernicire ca si proba in instanta certificând prin notar că am platit deja terenul? Vă mulțumesc!

 13. Magdalena says:

  Buna seara,
  Parintii mei au cumparat in anul 1968 o casa cu anexe gospodaresti si gradina de 2000 m2, dupa 1998 cei care au vandut au cerut 1000 m2.Noi avem titlu numai pe 1000 m2. Ce ar trebui sa fac? Cei care au revendicat-o nu au venit sa-si ia terenul inca. Multumesc.

 14. dan says:

  buna ziua! o intrebare in domeniul uzucapinii: daca am inceput posesia acum 15 ani beneficiez de dispozitiile vechiului cod in ce priveste uzucapiunea sau de ale noului cod? pt. a-mi inregistra cererea la cartea funciara trebuie sa promovez mai intai o actiune in instanta prin care sa cer sa se constate uzucapiunea? Multumesc!

 15. Paula says:

  Buna ziua! O intrebare as avea. Tatal meu locuieste timp de 11 ani in casa mamei sale. Tata avand inca 3 frati. Acestia nu au avut pretentii la mostenire, acum dupa 11 ani in care tata a renovat si a achitat regular taxele, acesti frati doresc mostenire. Intrebarea este cat i se cuvine tatalui meu si cum se va calcula totul?

 16. Tina says:

  Buna dimineata! Am si eu o intrebare. Tatal meu a cuparat un teren, intre timp a decedat, au trecut 18 ani acum eu sunt in poseia acelui teren dar am doar titlu de proprietate. Acel teren nu este intabulat si nici carte funciara nu exista in baza de date. Ce pot sa fac in situatia aceasta?

 17. Doru says:

  Vand o uzucapiune de 5000 mp, trebuie facut uzucapiune. Stam de 43 ani pe loc ese in orasul Ialomita, posibilitate afaceri agrement, langa Bucuresti.

 18. mimi stan says:

  Am platit impozitul la un teren intravilan-cu casa si la un teren extravilan timp de 11 ani. Terenul a apartinut unei familii fara mostenitori. Cum pot deveni proprietar la aceste terenuri?

 19. @mimi_stan Desi informatiile pe care mi le transmiteti sunt foarte putine, va recomand sa formulati o actiune in uzucapiune impotriva fostilor proprietari ai imobilului. Va doresc succes!

Cere un sfat

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *