November 15, 2011     Florin Dumitrescu

Cum functioneaza uzucapiunea dupa Noul Cod Civil?

Distribuie acest articol

In materia dobandirii proprietatii asupra imobilelor, uzucapiunea a suferit cateva schimbari radicale, in locul uzucapiunilor avute pana acum vom avea:

1. uzucapiunea tabulara de 5 ani (art.931 Cod Civil), cu urmatoarele conditii de aplicare:

 • inscrierea in Cartea Funciara fara cauza legitima, dar cu buna-credinta;

 • posesie utila exercitata timp de 5 ani de la inscrierea in Cartea Funciara.

 Ca efect al acestei uzucapiuni tabulare, dreptul de proprietate al uzucapantului este inscris in Cartea Funciara si nu mai poate fi contestat.

2. uzucapiunea extratabulara de 10 ani (art.930 Cod Civil), care are urmatoarele conditii de aplicare:

 • posesia exercitata timp de 10 ani;

 • alternativ, imobilul inscris in Cartea Funciara si proprietarul imobilului inscris in Cartea Funciara sa fie decedat sau si-a incetat existenta sau inscrierea in Cartea Funciara a declaratiei de renuntare la proprietate;

 • imobilul nu a fost inscris in Cartea Funciara.

 Ca efect, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in Cartea Funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune.

Sectiunea comentarii

Anunta-ma cand
avatar
Sorteaza dupa:   Noi | Vechi | Voturi
ina
Cititor
1. daca in urma neacceptarii succesiunii de mostenitori, dumneavoastra sunteti urmatorul care ar avea drept la mostenire puteti face o actiune prin care sa se constate faptul ca ati acceptat tacit succesiunea si ca sunteti proprietar. 2. in subsidiar solicitati in contradictoriu cu acesti succesori sa se constate sa ati dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune. Daca ati posedat bunul din 1983, atunci in 2013 se implinesc 30 de ani pentru uzucapiunea din vechiul cod civil (cel aplicabil). Mai exista o problema: conteaza in ce zona a tarii sunteti. Exista posibilitatea sa se aplice Decretul 115/1938 care prevede dispozitii similare… Citeste mai mult »
alin
Cititor
hotarirea judecatoreasca, pentru terminarea procesului de partaj succesoral, consfinteste invoiala partilor care are urmatorul cuprins:eu reclamantul… primesc urmatoarele bunuri… terenul intravilan cuprins in TP nr… din anul 1994 astfel tarlaua, parcela cu vecinii, eu paritul reprezentat prin mandatar primesc urmatoarele bunuri… Sentinta ramasa definitiva si executorie prin nerecurare-irevocabila. Acum unchiul are aceasta sentinta din apr 2009 pentru curtea casei mele si eu am un certificat de mostenitor din 2003 dublat de un contract autentic de V-C prin care tata a cumparat casa cu tot cu curte in 1994 si am citit ca pina la anularea certific de mostenitor prin hotarire… Citeste mai mult »
sorin
Cititor
Buna ziua, Am cumparat in anul 2002 un teren in suprafata de 600 mp langa Samnartin, judetul Bihor. La cumparare terenul era extravilan si stiam verbal ca are acces din DN 79 pe un drum de pamant. Ulterior terenul cu toata zona a fost introdus in intravilan fara a se solicitat acordul niciunui proprietar. In anul 2010 am inceput demersurile pentru constructia unei case – am obtinut Certificat de Urbanism in care mi se cerea si PUZ. Am facut toate demersurile pentru obtinerea PUZ si nu l-am obtinut deoarece din schitele intocmite drumul de pamant din DN 79 nu are… Citeste mai mult »
Bogdan70
Cititor

Locuiesc intr-un imobil din 1983, proprietarii au decedat, iar urmasii nu au facut succesiunea, eu fiind nepotul proprietarilor. In imobilul respectiv am tras apa, gaze, lumina, am platit toate taxele si impozitele inclusiv cele la fisc pt proprietate. Am sansa sa deschid uzucapiune de buna credita? Mentionez ca fiica lor in varsta de 77 de ani nu a emis nici o pretentie.

silviu
Cititor
Am un prieten care are urmatorul caz: a cumparat un teren cu casa pe baza de bon de mana, dar el este al treilea cumparator de la cel de al doilea care a cumparat de la altul care a cumparat de la proprietarul terenului in speta numai ca cel care detine terenul este proprietar cu acte dar la actiunea in instanta celui de al treile cumparator sa descoperit ca a dobandit terenul in urma unei succesiuni fara sa anunte si un urmas al unui frate care decedase. Urmasul nu contesta succesiune. Cum ar putea sa devina proprietar cel de al… Citeste mai mult »
alexandra
Cititor

parintii bunicului meu au decedat in 1982 lasand imobilul celor 5 copii ai lor, ceilanti fratii au semnat cedarea imobilului bunicului meu, problema este ca ei au decedat iar bunicul dorind sa-si faca actele pe imobil cei de la tribunal nu au gasit dosar deoarece bunicul meu nu cunostea nr dosarului, se poate aplica uzucapiunea in acest caz? mentionez ca se fac anul acesta 30 de ani si ca el pana acum a platit impozitele

alexandra
Cititor

va multumesc pt raspuns

farcasanu gianino
Cititor

Va multumesc mult de tot pentru informatii !

Florin Homorodean
Cititor
Buna seara! In septembrie 2007 am cumparat o casa in Orastie a carei suprafata pe acte era de 126 mp (casa, curte si gradina) printr-un credit bancar, motiv pentru care am fost nevoit sa fac si o identificare topo; in urma identificarii, a rezutat o suprafata de 351 mp; intre timp, am obtinut o autorizatie de constructie si am mai construit un imobil – pe care in prezent nu-l pot intabula datorita lipsei de teren. In urma cercetarilor facute, am constatat ca terenul ce-mi lipsea era pe un alt CF – proprietar un domn decedat in 1979. Din 1980 incoace,… Citeste mai mult »
Alexandru
Cititor

Va multumesc foarte mult pentru promptitudine si raspuns. Credeti totusi ca ar fi oportuna o vizita la un avocat si daca da, aveti vreo recomandare subtila pentru vreun avocat din Bucuresti?

marin
Cititor
Buna ziua! Bunicul meu a impartit pamantul copiilor sai acum 65 ani! Tatal meu nu a putut fi prezent (a fost singurul intelectual din familie si atunci era detasat in interes de serviciu). Cand a revenit acasa, a primit din partea surorii sale, mai multe suprafete de pamant, cu care tata s-a inregistrat la registru agricol, si pt.care a platit impozite si taxe pana in 2009 cand a decedat. din pacate, tata, nu a dobandit acte de proprietate pe acele suprafete multumindu-se cu faptul ca era inregistrat la “rol” si ca NIMENI nu si-a revendicat vreuna din acele suprafete! Din… Citeste mai mult »
Nemo 1
Cititor

Buna ziua
Va rog sa imi precizati daca este posibila pentru socrul meu, uzucapiunea in urmatorul caz:
Avem o casa cu teren, dobandita cu titlu de proprietate de bunica socrului meu, bunica care a decedat acum mai bine de 30 de ani. Certificatul de deces nu se mai gaseste in arhivele Evidentei Populatiei. Bunica lui are o fiica, care inca mai traieste, si locuieste in acelasi imobil.
Toate taxele si impozitele sunt pe numele bunicii dar au fost platite de catre socrul meu, iar energia electrica si apa sunt pe numele lui.
Va multumesc si astept raspunsul Dvs.

Oana
Cititor
Buna ziua, Acum 2 luni am achizitionat un imobil. Acest imobil a fost obtiunut de catre fostul proprietar prin uzucapiune, locuind pe acesta de 35 ani. De ceva timp vecinul meu imi spune ca terenul acesta este al dumnealui si ca ma va da in judecata! Mentionez ca am facut actele de vanzare cumparare cu totul in regula, chiar am platit si impozitul pe cladirea respectiva. Vecinul a venit cu un extras de carte funciara in care se specifica ca acest imobil este a lui de drept. In spatele casei, pe proiect cat si in realitate in CF a mea… Citeste mai mult »
alin
Cititor
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la legea 18/1991, Strabunicul meu a avut o casa si o curte de 578 mp mostenita de la parintii lui morti de peste 30 de ani. El vinde casa in anul 1980 cu contract de vinz-cump autentic si 250 mp din curte trec in proprietatea statului conf. legii 58/1974 unui nepot al sau.(Strabunicul a decedat in 1982). Acest nepot intra in posesia casei si a curtii de 578 mp in anul 1980 si pina in anul 1996 a platit impozite, a avut rol unic si a trecut toata suprafat… Citeste mai mult »
Catalin
Cititor
Buna ziua, as dori sa va solicit parerea asupra urmatoarei spete: Elena este proprietara pe un teren de 200 mp si al unei camere construite pe acest teren. Ea are un fiu de 5 ani cu care locuieste in aceasta camera. Elena nu a avut serviciu niciodata. Se casatoreste cu Ion si acesta trece fiul Elenei pe numele lui. Ion are serviciu si cu salariul destul de bun, se apuca si construieste inca o camera, bucatarie lipite de acea camera initiala a Elenei si in continuare, peste cativa ani, construieste inca 2 camere hol si o bucatarie lipite de aceste… Citeste mai mult »
Marinela
Cititor

Buna ziua. Sunt posesor un teren de mai bine de 20 de ani. Inainte, pe acest teren era mlastina. Am acoperit totul si pe o parte de teren am inceput constructia unei case. Nu am reusit sa o termin deoarece un vecin a intervenit cerandu-si drept asupra terenului. Mentionez ca el nu are acte, dar se tot lupta. Inainte de a intra uzucapiunea pe 5 ani voiam sa ma folosesc de uzucapiunea pe 30 ani. Credeti ca as putea reusi ceva ??

cornelia
Cititor
Bunicul meu a dorit sa inlocuiasca gardul ce separa doua proprietati, insa vecinul nu ia mai dat voie sa il aseze pe aceiasi pozitie invocind ca nu este drept asa. Motiv pentru care a fost nevoit sa il retraga cu ~60 cm desi el asa la mostenit de peste 6o de ani. Mentionez ca vecinul este proprietar de 10 ani in actul sau de vazare-cumparare se specifica faptul ca pe acte are o suprafata iar din masuratori alta suprafata iar acum cred ca alta suprafata dupa retragerea gardului. Noi nu am masurat suprafata dar cred ca si noi avem excedent… Citeste mai mult »
alin
Cititor

Va multumesc mult pt raspuns, Va rog sa imi spuneti daca unchiul ma poate evacua fortat din curte si daca este vreun termen de prescriptie pentru evacuare avind in vedere ca nu a facut nici un demers dupa ce hotarirea judecatoresca a ramas definitiva apr.2009.

alin
Cititor

Va multumesc din suflet, nu vreau sa par circotas, dar sunteti sigur, eu am citit pe undeva ca pentru imobiliare nu se aplica termenul de 3 ani si ca ar fi de zece ani. Va rog sa imi confirmati si daca pot sa fac intabularea impreuna cu mama mea sau trebuie sa cedam unul dintre noi in favoarea celuilalt.

roxana
Cititor

Buna ziua! Am urmatoarea speta:
– Exista un testament facut in 1972 in care testatorul imparte bunurile celor 5 copii.
– Copilul cel mic primeste casa si o anumita suprafata de teren.
Terenurile le-a trecut in rol in 1991 (21 ani), casa acum 5 ani, dupa ce a murit mama acestuia. Se aplica uzucapiunea de 10 ani in acest caz, fara dezbaterea testamentului? Mentionez faptul ca ceilalti frati si-au trecut terenurile in rol imediat dupa moartea testatorului (1972).

Adrian S.
Cititor
Buna ziua! As dorii si eu o parere va rog. In anul 1980 bunicii mei au decedat. Tatal meu, locuia si locuieste in continuare in casa lor dar fara a avea act de proprietate asupra imobilului, platind impozit si aducand imbunatatiri casei. Pentru a devenii proprietar i s-a propus succesiunea, dar situatia este un pic complicata. Sunt 7 frati dintre care cativa decedati, iar fiul unuia dintre cei decedati este si el decedat, iar de fiul unui alt frate decedat nu se mai stie nimic. Din acest motiv am prefera uzucapiunea. Am fost la 2 avocati, unul ne-a spus ca… Citeste mai mult »
Adrian S.
Cititor

Va multumesc pentru raspuns! sper sa mearga uzucapiunea.

georgeta tudor
Cititor
Buna ziua, as dori s va expun si eu situatia mea si daca se poate sa ma indrumati ce pot face. Parintii mei au cumparat un loc de casa cu chitanta de mana in anul 1960, cred. Ulterior au construit casa, avand autorizatie de construire pe numele tatalui, dar actele de proprietate nu le-au mai facut. Anii au trecut si au stat asa. Mama mea a decedat in anul 2003 si tata in anul 2010. In anul 2008 am inceput sa fac eu actele lor de proprietate obtinand Ordinul Prefectului.(facand si masuratori cadastrale dar care, pentru ca au aparut neintelegeri,… Citeste mai mult »
georgeta tudor
Cititor

Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde atat de promt, insa va rog daca se poate un raspuns mai detailat. Daca eu am declaratiile de acceptare a sucesiunilor parintilor, cum ar putea instanta sa ii dea acest drept in conditiile in care sunt trei mostenitori. Va rog din suflet sa ma indrumati ce pot face. Va multumesc.

georgeta tudor
Cititor

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Sa aveti o zi buna!

claudia
Cititor

Multumesc frumos

mihaela marc
Cititor

Buna! Ma numesc Mihaela si as avea niste nelamuriri. Parintii mei au ramas in casa bunicilor de vreo 30d e ani. Aveam gradina casei care avea doi proprietari. In fine o parte din terenul care l-am folosit era al unui alt proprietar. Eu ce ar trebui sa fac acum ca parinti mei sunt morti si proprietari la fel? Am dreptul la uzucopiune? va multumesc

wpDiscuz

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

Autor