Autor

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii. Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

Comments (143)

 1. @mare_gosco Cumparatorii nu erau obligati in nici un fel sa se „informeze” daca mai sunt si alti mostenitori, singurul document care i-a informat in acest sens fiind certificatul de deces. Mama dvs. este singura culpabila si poate raspunde inclusiv penal. Odata anulat certificatul de deces, ramane sa obtineti contravaloarea incasata de mama dvs. din vanzarea imobilului, cumparatorii fiind de buna credinta.

 2. cosa magdalena says:

  buna ziua. va rog din tot sufletul sa ma ajutati si pe mine intr’o problema. mama mea, care a decedat acum 2 luni, a cumparat de la un domn, jumatate din casa cu chitanta de mana nelegalizata acum 35 ani. acel domn a decedat si el, iar jumatatea cealalta din casa a lasat’o unui nepot tot cu chitanta de mana. avand in vedere ca noi avem iesirea in strada urmatoare, iar la primarie nu exista adresa şi din neglijenta si saracie nu am platit niciodata impozit. am intentat un proces acum 4 ani pt a transforma chitanta in act de proprietate. a cheltuit multi bani fara a solutiona cazul. acum, pt ca mama a decedat e şi mai greu eu fiind o persoana cu handicap cu 300 lei pensie. credeti ca mai sunt sanse pt acest caz? multumesc anticipat

 3. George says:

  Buna ziua!
  Am pierdut certificatul de divort.Cum pot obtine altul?

 4. laura says:

  buna ziua tatal meu a decedat in 1993 din anumite motive nu am certificatul sau de deces.as dori sa scot un duplicat intrebarea este daca el a murit in Bucuresti eu pot scoate duplicatul din orasul in care locuiesc in prezent? si daca da cate zile ar putea dura?

 5. Teodora says:

  Dupa moartea bunicii mele au ramas succesori 3 frati,dar titlul de proprietate l-am primit doar eu, cei 2 frati(mostenitor de asemeni) au decedat intre timp, fratii decedati au mostenitori care nu s-au interesat de acest teren. Eu detin acest teren de 35 de ani si platesc impozite fara a-mi fi tulburata de catre nimeni posesia. Acum doresc sa ma intabulez pe aces teren, dar cei de la catrea funciara spun ca nu se poate. Ce as putea face? Cum pot obtine intabularea?

 6. george says:

  am pierdut certificatul de casatorie al parintilor decedati …necesar pentru a incepe dezbaterea mostenirii..certificatul nu a fost gasit de cei de la evidenta populatiei, nici macar in alte judete …cum il pot obtine? va multumesc

 7. ANDRA says:

  Buna ziua. Asa de bucuroasa sunt ca am gasit acest site atat de bine organizat. Am o problema la care caut raspuns de ceva timp. Va rog din suflet sa ma ajutati. Problema e in felul urmator: bunicii mei au detinut impreuna o casa. Intre timp bunicul meu a murit. Au 2 copii. Dupa decesul bunicului, bunica doreste sa cedeze partea ei de casa tatalui meu insa titlul de proprietate a disparut. Poate obtine un duplicat? Va rog sa-mi descrieti intreaga procedura, insemnand obtinerea duplicatului si cum poate dupa sa-si cedeze partea. E nevoie sa se dezbata succesiunea? Va multumesc anticipat pt raspuns, am vazut ca sunteti foarte amabil cu toate persoanele si va apreciez din suflet

 8. DANCIU says:

  Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu un raspuns…am un certificat de mostenitor care este deteriorat as vrea sa fac un altul nou deoarece in curand o sa se distruga de tot… unde si cum trebuie sa procedez? Va multumesc!

 9. dana says:

  Buna Dimineata! caut ajutor in obtinerea unui act ( DIPLOMA DE CALIFICARE LA LOCUL DE MUNCA ).Eu am absolvit in anul 1992 prin fortele de munca kursul de calificare, dar prin situatii neasteptate a disparut diploma, rugamintea mea este daca puteti sa imi dati o idee unde asi putea recupera acest act.Cu stima si respect.Va Multumesc!

 10. acar says:

  buna ziua am o problema am pierdut contractul de proprietate, cum pot intra in posesia altui contract?

 11. voicu says:

  Buna Ziua

  Va rog! sa ma ahutati cu un raspuns
  Mama mea a decedat///mi-a lasat in mostenire o garsionera confort 2
  Parintii mei dupa ce m-au conceput au divortat. Mama revenind la numele de fata.Ulterior sa casatorit dar si-a pastrata numele de fata///Deci Numele ei de fata este Dumitrescu.Iar numele de Casatorie cu tatal meu Voicu.Cand s a recasatorit ea a ramas tot cu numele de fata Dumitrescu.Imi Cer cei de la Notariat Duplicat dupa hotararea de divort care s-a pronuntat undeva in anul 1965. Cei de la Judecatorie nu o mai gasesc, Arhivele Nationale nu o mai au.Ce pot face? Mai pune spre vanzare Garsionera sau totul ramane asa daca nu o gasesc…

 12. lia says:

  Va rog sa ma ajutati la problema pe care o am: am divortat in anul 2008, dar nu am facut partaj. Fostul sot si cu mine, detinem 2 apartamente, ambele pe numele comun al amandorura. Am nevoie de actul de proprietate al apartamentului in care locuiesc, dar fostul sot nu vrea sa mi-l dea. Precizez ca nu am intentia sa vand apartamentul in care stau, dar sunt situatii in care mi se cere actul de proprietate. Ce pot face pentru a intra in posesia acestuia? Va multumesc!

 13. laurentiu says:

  parinti sotiei mele au decedat si acum sotia mea vrea a isi ia partea ei ce poate face mai ales ca certificatul de deces si actele de proprietate sunt la una din surori si nu vrea sa le dea sa facem noi succesiunea.ei sunt 7 frati in viata ce putem face in cazul acesta

 14. raul says:

  buna ziua as avea si eu o intrebare la dumneavoastra poate ma ajuta cineva.
  mama mea tocmai a murit tatal meu a murit acum 19 ani iar acum am gasit niste acte in care se precizeaza ca tatal meu detine o padure este actul notarial schema cam tot ce trebuie…
  pentru a intra in posesie unde trebuie sa ma adresez…
  va multumesc

 15. Basa Mihaela says:

  Buna ziua, am si eu o întrebare la dumneavoastră. Tatal meu a avut o casa si un teren in oras de la părinții lui. Acum sant decedati toti. Tata a fost divortat de mama acum 30 de ani. Noi copii putem face dezbaterea mostenirii daca nu avem actul casei?

 16. dana says:

  Buna ziua,
  Va rog sa ma indrumati unde ma pot interesa daca casa, pamantul bunicilor de pe tata sa vandut, intrucat tatal meu a decedat si nu mai exista mostenitor. Ma intereseaza ce sa facut cu casa intrucat bunicii au decedat cu multi ani in urma si tatal meu in 2004. Mentionez ca, casa se afla in comuna Saucesti, Jud. Bacau.Nu am nici un act si cunostiinta.

 17. Simone says:

  Buna ziua,

  Imi puteti spune va rog unde as mai putea gasi o copie dupa actul de mostenitor al unui fost proprietar (decedat prin 1950, fara urmasi) din imobilul in care locuiesc? Am incercat deja la Arhivele Notarilor Publici insa acestia mi-au comunicat ca nu il au. Trebuie ca la acel moment sa se fi inregistrat undeva?! Acest document ne este necesar pentru a clarifica actul de vanzare pe care il detinem noi si care este in neconcordanta cu cel al celuilalt proprietar al imobilului.
  Astept cu interes raspunsul dvs. Multumesc.

 18. emy says:

  Buna seara! Mama mea a avut o fica inainte de casatorie (de fata mare)cand a nascut parinti ei au trecuto pe numele lor. Mama mea dupa un timp sa casatorit si a avut alte 4 fete. Parintzi nostri au decedat. Eu care va scriu si sora trecuta pe numele bunicilor ne-am dus sa locuim la ei (la bunici) celelalte la parinti din partea tatalui. Dupa un timp au decedat si bunici. Ea avand prenumele bunicilor a zis ca mostenirea i se cuvine ei, nefacand nici dezbaterea mostenirei si neavand nici testament precum scrie ca e mostenitoare. E posibil prin lege ca ea sa fie in posesul mostenirei si noi celelalte sa nu avem nimic, fiind si bunicii nostri?
  Va multumesc! Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

 19. niki says:

  Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Eu si cu un verisor suntem mostenitorii legali ale celor doua matusi fara copii, (80ani si 78ani). Ele sunt proprietare fiecare pe cate o casa pe aceeiasi strada. Una din ele a decedat in 2010. Acest verisor are avantajul ca locuieste in acelas oras cu ele. Prin diverse tertipuri, varul meu a facut tot ce a fost posibil ca eu sa nu mai pot avea acces la domiciliul matusilor, sau sa pot vorbi cu ele telefonic, „intorcandu-le” impotriva mea, lasand impresia ca el le intretine, (ele au pensie), pentru a putea intra doar el in posesia celor doua imobile. Intrebarea mea este: cum pot afla daca exista vre-un act de vanz-cump, sau donatie, pentru matusa decedata? si ce sanse as avea in cazul in care totusi matusa ar fi facut vre-un act de vanz-cumparare, dontie, etc., poate „viciat”, adica atacabil in instanta prin care sa dovedesc calitatea mea de rezervatar legal? Va multumesc anticipat!

 20. Carmen Tudor says:

  Bunica mea a vandut 2 ha din pamantul pe care il detinea. Are 3 copii in viata, unul bolnav, mama mea.A facut titlu de propietate celorlalti 2 mamei nu, pentru ca actul i-a fost luat de un unchi tocmai pentru a nu intocmi acte si mamei mele. Ce pot face, va implor dati-mi un sfat!

 21. lenuta dorobantu says:

  buna ziua. am o prietena a carei bunica s a nascut in Romania in 1930 aprox in Sighetu Marmatiei. cum poate intra in posesia unui duplicat al certificatului de nastere? bunica nu mai este in viata si rudele nu gasesc certificatul original. multumesc

 22. Buna ziua, am si eu o intrebare: bunicii mei sunt morti, parinti la fel sunt morti, singurul mostenitor prin sucesiune era tatal meu fiind mort, noi suntem 2 frati.Fratele meu este plecat de 30 de ani din casa parinteasca, eu platesc totul pentru casa, eu am ingrijit de ei, nu exista act de proprietate pe niciunul dintre noi.
  Eu am facut inbunatatiri la casa parintesca, bagat bani in ea. Eu si fratele nu avem sucesiunea facuta mai bine de 8 ani.
  Poate fratele sa obtina act de propietar pe aceasta casa parinteasca prin act judecatoresc, daca eu sunt domiciliata in aceasta casa.
  Va multumesc.

 23. marin says:

  Ieri am obtinut copie dupa certificatul de mostenitor de la arhiva notariala, in care se specifica:sora mea a renuntat la partea ei in favoarea mea si casa si acareturile se imparte jumate-jumate cu tatal meu, si mai departe se specifica mostenitorii: numele meu, adresa, in calitate de fiu: ii revine intreaga masa succesorala.Ce sa inteleg de aici?

 24. nicu says:

  buna ziua. am o problema daca ma puteti ajuta am o casa obtinuta printrun contract de intretinere cu habitatie viagera, persoanele care au facut contractul au decedat batrinu in 2007, batrina 2013 nu sunt nici un grad de rudenie cu batrini certificatul de deces al batrinului mi-a fost furat imi trebuie certificatul pentru a face intabularea casei iar cei din primarie refuza a-mi elibera un duplicat dupa certificatul de deces mentionind ca nu sunt ruda cu batrinii. mentionez ca nu cunosc alte rude ale batrinilor la care a-si putea sa cer ajutorul. multumesc

 25. ANCA MIHAELA says:

  Buna dimineata,va rog sa ma ajutati intr-o prblema de mostenire de la parinti, acum decedati. Suntem trei surori, eu cea mai mare, dupa decesul lor m-am ocupat de cele necesare de inmormantare, nu m-am gandit ca celelalte (doua) au profitat si gasind titlul de proprietate au vandut pamantul extravilan al parintilor. Acum cand am gasit titlul in casa parintilor si oricum nu vor sa recunoasca.Spun ca inainte de deces tata ar fi vandut pamantul.Pot afla de la notariat daca exista un cumparator din moment ce sant in posesia titlului de proprietate dar este complet bifat ca fiind vandut.Unde sa ma adresez pentru a-mi lua dreptul cuvenit? MULTUMESC ANTICIPAT

 26. buna seara says:

  Am si eu o intrebare, vreau sa iau niste bani imprumut de la cineva si ca el sa aiba incredere ca ii dau datoria inpoi trebuie sa ii las ceva garantie kan caz ca nu ii dau banii sa poata sa isi recupereze paguba.Eu vreau sa las casa care este pe numele meu dar are si mama mea 2% din ea.Este posibil sa fac asta fara acordul ei? Multumeac

 27. neagu petrut says:

  Buna seara ma numesc Petrut si doresc sa am cateva lamuriri daca se poate.
  Tatal meu stapaneste circa 1 hectar de pamant extravilan de 8 ani trecut de tatal lui in rol la primarie printr-o cerere cum se facea inainte, tatal lui a murit si sa organizat sa faca masuratoarea pentru cadastru dupa ce sa masurat acest pamant s-a dus la primarie sa ceara anexa 1-2 dar surpriza! primaria nu a vrut sa i-i dea aceste documente pentru ca sora lui tata a depus un certificat de mostenitor in care rezulta mai multi mostenitori, i sa dat si tatalui meu o fotocopie de acest certifica numai ca nu se intelege mai nimic din cauza scrisului.
  Eu acum doresc sa stiu cum poate proceda pentru a recupera acest certificat (daca exista intradevar) cu o vizibilitate clara si daca este nevoie si de avocat? va multumesc cu respect.

 28. in anul 2000 a fost eliberat un act de donatie care ulterior persoana care l-a eliberat adecedat, actul fiind pentru un spatiu comercial.cat timp este valabil acel act? In ce situatii poate fi contestat!

 29. claudia S. says:

  Buna ziua,
  In urma decesului mamei, acum 3 luni, am aflat ca sunt legatar universal, printr-un testament incheiat la notar, al bunurilor mobile si immobile dobandite de dansa. Suntem doua surori, de mama, dansa fiind vaduva la data incheierii testamentului si a decesului.
  Sora mea nu este de accord cu testamentul si mai nou imi spune ca are cunostinta de inca un copil al mamei. Eu nu stiu nimic in sensul acesta. In testament mama spune ca are doi copii.
  Imi puteti spune unde ma pot interesa (la ce institutii) daca mai exista și alti mostenitori.Am uitat sa spun ca suntem din Bucuresti.
  Multumesc anticipat!

 30. Iulia says:

  Buna ziua, pot sa fac traducerea si după legalizarea, dacă am doar copie după certificat de naștere?Sau am nevoie neaparat originalul?

 31. Buna seara, am cumparat un teren agricol cu procura, imputernicire.
  Terenul respectiv nu are carte funciara si pentru a putea face cartea funciara am nevoie de un certificat de deces al unuia dintre mostenitori de la care am cumparat terenul. Rudele sale nu stiu unde a fost inmormantat, nu stiu absolut nimic de el.
  Cum pot sa fac rost de certificatul lui de deces? Poate cineva sa-mi raspunda, sa ma ajute?

 32. radu calin adrian says:

  buna ziua am si eu o intreabre daca ma puteti ajuta.suntem 5 frati impreuna cu mama si tata am stam in casa bunicului dupa tata. acum 30 de ani bunicu a murit dar na lasat nici un testament ptr casa la nimeni.dupa 10 ani a murit si tata sa intimplat tot la fel.intre timp toate darile la casa au venit pe numele mamei timp de 20 de ani.la casa na fost fcaut nici un act dar acum 8 ani mama a umblat si a aflat ca ea este singura mostenitoare la casa si i sa eliberat titlu de proprieate pe ea sa intabulat casa pe ea si pamintu tot.as vrea sa va intreb se mai poate ataca acest titlu de proprietate a fost eliberat corect pe mama?ea este singura mostenitoare la casa?datimi va rog un raspuns.va multumesc.

 33. aura says:

  Buna ziua as avem o intrebare daca ma puteti ajuta. Suntem plecati in sstrainatate si am decis sa divortam dar nu tocmai pasnic. Intrebarea mea este ar putea sotul sa plece in tara sa inainteze divortul ne avand actele originale. Ar putea sa le de a drept pierdute si sa le scoata din nou? Avem si un minor.

 34. vasile damian says:

  buna ziua.am si eu o problema cu un verisor care a incheiat un contract cu clauza cu o matusa de a mea care a decedat anul asta, pentru casa si pamant.dupa deces verisorul a intrat in drepturi depline asupra propietatii.noi detinem un teren in hotar cu terenul matusii iar acum verisorul a construit un gard pe propietatea mea fraudulos luandu-mi o buna parte din propietate cand am chemat politia aceasta na facut nimik au venit, au vazut, au plecat.in urma cu cateva zile ne-a anuntat ca ne va lua si restul de propietate plus blocand intrarea in aceea livada ca mama mea sa nu poata lucra pamantul.matusa care a decedat ne-a furat un act de propietate acum multi ani un act de care nu stim prea multe iar acum nici la arhiva nu putem merge deoarece nu stim anii si datele de pe acel act.sfatuiti-ma ce pot sa fac in legatura cu acel card si cum pot sa opresc acest furt de propietate avand in vedere ca politia si acest var care e om de afaceri pretinde el are politia la mana. multumesc

 35. anda says:

  Buna ziua, vreau sa stiu de unde pot afla daca un teren retrocedat sa vandut. unde trebuie sa ajung. va multumesc.

 36. meli says:

  am vrut sa fac cadastru si am descoperit ca am in curte un teren mai mic: 242 m in loc de 300 m.Tatal meu a cumpararat in 1974 un teren de 300 m cu casa, 75% de la o familie care detinea cu titlu de proprietate din 1951 si 25% de la un nepot al vechilor proprietari de dinainte de 1951 a mostenit in 1969. Inainte de 1951 proprietar a fost un domn care a murit in 1949, s-a facut la judecatorie in 1951 o cerere de deschidere de succesiune in numele sotiei acestuia si a celor 2 fete din prima casatorie. (sotia a mostenit 25% si fetele 75%). In actul de vanzare -cumparare din 1951 de la fete catre familia de la care a cumparat tatal meu si in actul de mostenitor al nepotului al sotiei cu 25% nu apare la acte decat numarul de incheiere al cerererii de succesiune.Cum pot obtine o copie dupa succesiunea din 1951, fara a stii numarul actului de mostenire din 1951? De unde o pot obtine?

 37. florin says:

  in anul 1982 am avut o locuinta in (lacul tei) cu chitanta de mana si la ora actuala terenul este nefolosit si as vrea sa intru in posesia acestui teren …la momentul de fata eu nu mai am chitanta pt ca au pierdut-o parintii mei…. cum fac sa dovedesc ca acest teren este propietatea mea ???.

 38. rares says:

  Buna ziua, am si eu o intrebare, sunt de la sat si actele casei mele au luat foc. Ce pot sa fac sa am o copie (duplicare) sa imi pot optine toate actele inapoi?

 39. Rujoiu Magdalena says:

  Buna ziua! Vreau sa divortez de sotul meu, iar el refuza sa mi dea certificatul de casatorie in original? Pot obtine un duplicat de la primarie? Va multumesc anticipat

 40. Teo says:

  Buna ziua. Este vorba despre o casa cu teren (2100m2)intr-o comuna din Tulcea.In 2000 mama mea a decedat iar in 2006 am facut succesiunea….tatal meu si fratele mi-au vandut in acelas timp actele lor de mostenitor, in 2015 am cumparat si actul de mostenitor de la una din surori, a mai ramas o sora care nu vrea sub nici o forma sa-mi vanda actul ei de mostenitor.(la ora actuala sunt proprietar pe cota de 29/32, sora mea detine 3/32).Intrebarea mea este: cum pot intra in posesia partii detinute de sora mea pentru a deveni proprietar deplin….Mentionez ca eu nu pot construi nimic in acea curte fara acordul surorii mele, acord pe care nu vrea sa mi-l dea? Exista vreo cale de atac in instanta pentru ca eu sa intru in posesia actului ei de mostenitor contra unei sume de bani, suma pe care sa o stabileasca instanta?

 41. Diana says:

  Am act de donatie pe numele meu cu dreptul de a ingriji bunica iar dupa decedare sa fiu proprietar de drept, bunica a dat actul de donatie mamei care l-a pierdut. Ce pot face in cazul acesta pot obtine o copie legalizata sa tina loc de original?

 42. Jeanine says:

  Buna seara, va rog, ma puteti ajuta cu un sfat? Parintii sotului meu s-au despartit acum 35 de ani. El a ramas in grija mamei care nu s-a mai recasatorit iar tatal s-a recasatorit si a mai avut un baiat. Relatiile nu au fost cordiale datorita celei de-a doua sotii. In urma cu vreo 4 ani, tatal a decedat iar sotul meu nu a fost anuntat. Cum putem afla daca s-a facut succesiunea? Iar daca s-a facut, se poate sa intervenim in vreun fel?
  Multumesc,
  Cu stima,
  Jeanine

Cere un sfat

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *