Autor

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii. Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

Comments (131)

 1. andreea says:

  Am si eu o problema daca ma poate ajuta cineva. Sotul meu a decedat, a facut un contract vanzare cumparare cu o verisoara pe un imobil. Nu gasesc actul si nu stiu la ce notar sa facut. Cum pot obtine un duplicat? multumesc

 2. Alina says:

  Buna ziua!
  Anul trecut in 2013 sotulmeu a pierdut contractual vanzare-cumparare a apartamentului. Astazi pe 19.02.2014 am mers sa reinnoiesc cartea de identitate ca mi-a expirat si nu au vrut sa accepte contractual care a fost facuta dupa cel original, dat fiind faptul ca nu este originalul. Ce este de facut? Cum sa raman eu fara carte de identitate din cauza prostiilor lor? Degeaba am spus ca a fost ceruta din nou de la Miercurea Ciuc contractual, sau copia contractului, ca cel original nu are cum sa mai fie, pe ei nu-l intereseaza. Ce sa fac? Raman fara carte de identitate acum?
  Va rog sa-mi raspundeti ca deja sunt la pamant atata am plans de nervi.
  Va multumesc!

 3. Alina says:

  Buna ziua!
  Sunt si eu curioasa la ceva. Ieri am scris tot aici problema mea, dar vad ca nu este publicat, stau acum si ma gandesc daca mai are rost sa cer ajutorul cuiva, dar am sa incerc si a doua oara.
  Sotul meu a pierdut contractul original de la apartament, si eu ar fi trebuit ieri sa reinnoiesc buletinul (carte de identitate), ceea ce nu s-a putut face dat prin faptul ca o copie dupa original nu este de ajuns, chiar daca a fost ceruta de la MIercurea Ciuc de unde aveam si originalul, acum pierdut din pacate. Acum stau si ma gandesc ce o sa se intample mai departe? Cum o sa mai fac carte de identitate? De draci am plans o gramada ieri, chiar nu inteleg ce mai trebuie sa facem. Si ca o ultima intrebare! Daca gaseste cineva contractual original, ne poate afecta vreun fel? V-as multumi mult daca ati raspunde la intrebarile mele. O zi buna!

 4. adrian says:

  Buna ziua,
  Doresc sa cumpar un teren de la o persoana dar persoana respectiva imi tot spune ca a pierdut contractul de vanzare cumparare si ca il scoate de la un notar…as dori sa stiu daca pot lua teapa in urma efectuarii tranzactiei la un notar public.
  Va multumesc.

 5. niki says:

  Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Eu si cu un verisor suntem mostenitorii legali ale celor doua matusi fara copii, (80ani si 78ani). Ele sunt proprietare fiecare pe cate o casa pe aceeiasi strada. Una din ele a decedat in 2010. Acest verisor are avantajul ca locuieste in acelas oras cu ele. Prin diverse tertipuri, varul meu a facut tot ce a fost posibil ca eu sa nu mai pot avea acces la domiciliul matusilor, sau sa pot vorbi cu ele telefonic, “intorcandu-le” impotriva mea, lasand impresia ca el le intretine, (ele au pensie), pentru a putea intra doar el in posesia celor doua imobile. Intrebarea mea este: cum pot afla daca exista vre-un act de vanz-cump, sau donatie, pentru matusa decedata? si ce sanse as avea in cazul in care totusi matusa ar fi facut vre-un act de vanz-cumparare, dontie, etc., poate “viciat”, adica atacabil in instanta prin care sa dovedesc calitatea mea de rezervatar legal? Va multumesc anticipat!

 6. nica marina says:

  buna sunt divortata si fostul sot a oprit contrctul casei bun dodandit in timpul casatoriei si nu vrea sa mi-l dea pentru a face partajul va rog a ma ajuta pentru a obtine un duplicat contractul vanzare-cumparare este facut la Romcomfort Bucuresti si am avea o intrebare daca se hottrste sa il vanda de comun acord imi mai trebuie duplicat
  cu mii de multumiri

 7. Mariana Buzatu says:

  Buna ziua,
  Imi puteti spune, va rog frumos, cui (unde) ma pot adresa pentru obtinerea unui duplicat al PV de predare-primire a locuintei eliberat de Primaria Sect. 5, SC. Cotroceni SA in anul 1993?
  Va multumesc foarte mult.
  Cu stima,
  Mariana Buzatu

 8. tita says:

  de unde pot ridica dovada achitare integral apartament cumparat in rate prin IMOBILIARA RA in 1992

  Multumesc

 9. CARMEN OLARU says:

  In 2006 sotul meu a vandut un teren extravilan din Ialomita, primit donatie de la matusa sa, persoanei care il si foloseste. Actul de vanzare s-a intocmit la un notariat din Bucuresti dar nu mai avem niciun exemplar al lui si sotul meu nu isi mai aminteste exact nici numele notarului nici adresa biroului.
  Acum primim de la ANAF Ialomita somatie de plata pentru impozitul aferent terenului.
  Cum putem demonstra ca nu mai suntem noi proprietarii terenului respectiv? Multumesc.

 10. LUNGU RAMONA says:

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti cum si de unde sa incep, pentru a putea recupera actul de proprietate al casei parintesti unde a locuit tatal meu, dupa ce parintii s-au despartit, deoarece tata a pierdut actele iar acum vrem sa vindem casa dar nu avem niciun act.Fac precizarea ca imobilul este din satul Nedelea, localitate Aricestii Rahtivani, jud Prahova.

  Multumesc anticipat!

 11. cristina popescu says:

  Buna ziua.Va rog daca puteti sa imi raspundeti la problema mea.Mentionez ca tatal meu avea un teren primit cadou la nasterea sa, pe vremea acea se eliberau un vef de chitante in loc de act de proprietate, acea chitanta era pe numele lui, a decedat acum 20 ani lasand-o pe mama cu 2 copii minori, acele acte erau tinute de mama tatalui meu si le–a tinut la ea pana a decedat in urma cu 2 ani in momentul acela sora tatalui mea a pus mana pe acele acte si ajutata de cineva din primarie a reusit sa schimbe acte si sa zica ca terenul nu era pe numele tatalui meu in urma caruia la si vandut. Vreau sa stiu daca pot sa mai fac ceva, sa stiu de unde pot sa scot un act ceva precum acel teren era pe numele tatalui.Mentionez noi nu am vazut nici un fel de act pe care ea zice ca le-a facut in momentul in care am vrut sa vedem macar actul de vanzare/cumparare pe care ea la facut in momentul in care vanzari nu a vrut sa ne arate numic, spunand ca nu avem ce sa vedem, acel teren se afla in comuna Tunari, si binenteles noi nu am primit nimic.Multumesc!

 12. Vlad Roxana says:

  Buna dimineata, stimate domn Florin Dumitrescu va rog sa imi spuneti de unde pot sa obtin o copie dupa Procesul – Verbal de cumparare a imobilului din sectorul 3 unde locuiesc (actele au fost intocmnite la ICRAL-ul din cartier de unde apartineam atunci, cum era pe timpuri) am nevoie urgenta de el pentru ca mi-a expirat CI! Multumesc, o zi buna!

 13. mirela says:

  buna ziua, am contract vanzare-cumparare cu mama mea pe numele nepoatei ei (fiica mele) la aceea data fica mea minora eu reprezentand-o, acum dupa 10 ani vine mama spunand ca a facut un alt contract in care la trecut coproprietat pe tatal meu vitreg si ca acel cel am eu nu mai este valabil, se poate?? la aceea data ap. nu era intabulat, are ceva dea face treaba cu intabulare?? va rog sa-mi raspunde-ti, ce pot face?? va multumesc.

 14. mirela says:

  apartamentul este cu clauza ca mama mea cat traieste va locui in acel imobil, ea mai poate face ceva referitor la apt., stau si ma gandesc sa fie fals contractul, l-am facut la notar autorizat, trebuia sa mai fac ceva in acea vreme?? (mers la judecatorie sa eu stiu ce, am auzit o gramada de variante) va multumesc si astept raspuns.

 15. Ariadna says:

  Buna ziua, am neaparata nevoie de indrumare.
  Vreau sa vand apartamentul pe care il am in mostenire („casa parinteasca”). Mama a luat acest apartament cu rate prin CEC, asa cum se facea pe vremuri. Desi am pastrat toate actele casei, de la darea in folosinta incoace, nu gasesc chitanta pe care sa scrie „achitat integral”. De unde o obtin si cat ma costa? Ma puteti indruma? Am incercat sa accesez site-ul de la Arhivele Nationale dar nu merge deloc.
  Saru’ mana!

 16. Golovcencu Ioan says:

  Buna dimineata,
  Am o mare, mare rugaminte la dvs.
  Ma numesc Golovcencu Ioan si ma adresez in numele matusii mele de 95 de ani,Todirascu A. Silvia din Iasi Str. Albinet 28.
  Casa matusii mele din Comuna Garleni Judetul Bacau i-a fost comfiscata in 1951 si apoi a fost vanduta prin OJCVL – Bacau in 1977 in baza Legii nr.4/1973.
  Primaria din Garleni mi-a comunicat in 1991:
  Casa a fost vanduta numitului Bran Ioan prin OJCVL comform contractului de vanzare-cumparare Nr.26 la data de 23. iulie 1977.
  Primaria comunei Garleni spune ca actul de vanzare cumparare de la OJCVL s-a pierdut si nici actualul proprietar nu mai are contractul.
  Am numaidecat nevoie de contract, motiv pentru care l-am cautat la arhivele statului Bacau, Primarie, Prefectura, firma termoloc, fara rezultat.
  Nu stiu numarul cartii funciare a casei sau terenului.
  Rog sa ma invatati daca mai este vre-o speranta si daca da unde pot gasi actul respectiv necesar pentru ANRP.
  Cu multe multumiri,
  Golovcencu Ioan si Todirascu A. Silvia

 17. viorica melis says:

  Va rog sa ma ajutati de unde sa scot o copie dupa contractul de apartament al socrului meu MELIS IOAN EUGENIU situat in str BANCA NATIONALA 3 B 9 BACAU deoarece dupa decesul lui nu l am gasit la actele casei si am nevoi de o copie pentru succesiunie.De asemenea am o copie dupa actul de propietate al soacrei mele care e foarte stearsa si notara mi a cerut un exemplar mai vizibil pentru legalizare.Ei au fost despartiti si au locuinte diferite.

 18. Cristina says:

  Buna seara, pentru a face cadastrul si intabularea unui apartament dobandit prin mostenire, mi se cere copia contractului de imprumut cu CEC-ul din 1991. Cum pot obtine acest document? Mentionez ca am adeverinta de radiere a ipotecii, procesul verbal de predare-primire si contractul de vanzare cumparare. Multumesc

 19. PETRE MONICA DOINA says:

  Buna ziua,
  Daca se poate, as dori si eu o informatie, si anume unde s-ar gasi in prezent arhiva OJCVL Prahova. Sotul meu a contractat un apartament proprietate personala prin 1981-1982, pt. care el a platit ratele pana prin 1985-1986. Si as avea nevoie de o dovada cu sumele pe care le-a achitat el pt. acest apartament.
  Ratele i se retineau pe statul de salariu in Constanta (fiindca era angajat la Navrom Constanta). Am incercat sa obtin aceste informatii de la Navrom Constanta, dar compania a intrat in lichidare judiciara (faliment) din 1999 si in acest moment nu mai este nimeni pe acolo care sa ma poata ajuta.
  De aceea as incerca la OJCVL Prahova, unde se virau de fapt banii ce i se retineau la Constanta.
  Multumesc mult si anticipat.
  Monica Petre

 20. kicsi ildiko says:

  Buna ziua, as dori sa va intreb, in cazul in care am pierdut contractul de vanzare al casei, intocmita in 1985, si solicit un duplicat notarului care a intocmit actele, care sunt costurile pe care va trebui sa le suport? Multumesc frumos.

 21. meli says:

  Am vrut sa fac cadastru si am descoperit ca am in curte un teren mai mic: 242 m in loc de 300 m.Tatal meu a cumpararat in 1974 un teren de 300 m cu casa, 75% de la o familie care detinea cu titlu de proprietate din 1951 si 25% de la un nepot al vechilor proprietari de dinainte de 1951(a mostenit in 1967). Inainte de 1951 proprietar a fost un domn care a murit in 1949, s-a facut la judecatorie in 1951 o cerere de deschidere de succesiune in numele sotiei acestuia si a celor 2 fete din prima casatorie. (sotia a mostenit 25% si fetele 75%).Proprietarul terenului de dinainte de 1951 a tot cumparat si vandut portiuni de teren.(nu avem toate actele doar o parte, luate de la arhive). In actul de vanzare-cumparare din 1951 de la fete catre familia de la care a cumparat tatal meu si in actul de mostenitor al nepotului al sotiei cu 25% la acte apa : actele luate de la arhive si numarul de incheiere al cerererii de succesiune din 1951.Cum pot obtine o copie dupa succesiunea din 1951, fara a stii numarul actului de mostenire din 1951? De unde o pot obtine? In dosarul respectiv luat de la arhive ( 7 file) apar: cererea sotiei pentru deschiderea de succesiune, declaratile a 2 martori, certificatul de deces (oficial si scris de mana), o delegatie a avocatului de caz si incheierea. In incheiere se spune doar ca s-a luat cunostinta de cerere sotiei si declaratile martorilor, si ca urmare aproba deschiderea de succesiune, se recunosc ca exista doar trei mostenitorii (cea de a doua sotie si cele doua fete) si in urma defunctului a rezultat respectivul imobil. Nu apar: acte de proprietate noi,schite sau vreo specificare cu privire la cotele de proprietate ale celor trei sau dimensiunea terenului.

 22. buna ziua, am si eu o intrebare daca in 1991 suntem 3 surori si in 1991 parintii mei au inaintat actele de cumparare a unui apartament cu 4 camere fiind chiriasi, nu proprietate personala apartamentul si am cedat in favoarea unei surori care s-a casatorit intre timp si noi am cedat apartamentul pt ea si 1991 a facut formalitatile sa i-l cumpere ajutata de mama cu bani bineinteles ca nu l-a achitat ea integral dar in contractul de vanzare sunt numai parintii mei, fiind apartamentul pe numele lor si semnatura lui sora mea intrebarea este ca ei au facut contract de vanzare cumparare toti 3 dar semnatura lui tata nu este este cu totul alta semnatura in locul lui e cea reala numai a lui mama si a lui sora mea ce pot sa fac in situatia asta cum pot sa dovedesc ca o semnatura e falsa pt ca nu e semnatura lui tata reala, chiar daca au trecut atatia ani si intre timp sora mea a cumparat apartamentul si e pe numele ei ca noi am semnat in favoarea ei ce pot face cat ma costa autentificarea semnaturii si ce pasi trebuie sa urmez ca nu o las asa astept raspuns de la dvs semnatura lui tata se vede clar ca nu a semnat el nu stiu cum a fost la icral cum s-a facut treaba asta ca banuiesc ca acolo sau la notar s-a incheiat contractul respectiv.

 23. Lefter petruta says:

  Buna ziua, am si eu o intrebare daca parintii mei au divortat si tatal meu a luat toate actele casei, cum se procedeaza pentru a face rost de o copie dupa toate contractele casei, se poate deschide procesul de partaj fara contractele casei. Mentionez ca mama nu mai stie la ce notar s-a facut contractul de vz-cump.

 24. Minga Liliana says:

  Am cadastru, intabularea și actul de vânzare-cumpărare cu nr greșit al străzii, nimeni nu a văzut până acum când a trebuit să – mi pun gaze. S-a greșit de la cadastru. Ce pot face. Cel care mi-a făcut cadastru, este la pensie. Vă rog dacă puteți să-mi răspundeți.

 25. alin says:

  buna ziua. cum recuperez un act de vanzare cumparare incheiat in 1958? mentionez ca la arhive l-am cautat si astept raspuns de la cadastru, insa cei de acolo mi-au raspuns ca sunt sanse minime de a fi la ei. ce trebuie sa fac? va multumesc

 26. Cristian Ana says:

  Sunt presedinte de bloc, avem restantieri care au fost dati in judecata, ne trebuie actul de proprietate al apartamentului pentru a finaliza procesele si nu le avem. Cum putem intra in posesia lor (a copiilor), tinand cont ca vanzarea s-a facut prin 1990-1993, unde ne putem adresa?
  Va multumesc.

 27. Radu says:

  Cum pot obtine o copie a unui contract de vanzare-cumparare a unui imobil vandut de o ruda care l-a dobandit prin frauda, fara sa cunosc numarul si data contractului sau numele si adresa notarului? Singurele elemente pe care le am sunt: numele vanzatorului, adresa imobilului vandut si data aproximativa (1998-1999).
  Va multumesc!

 28. Marius Stoica says:

  Buna seara,as dori sa va intreb daca imi mai pot recupera casa? Eu locuiesc in Suedia, in Romania vin foarte rar, eu am detinut o locuinta in Romania/Bucuresti, anul acesta am revenit in Romania pentru a imi face un mic concediu de odihna, surpriza mare a fost ca in casa in care am investit 20.000 euro, am gasit-o vanduta, am intrat in bloc, am ajuns la usa a mea, cand am dat sa bag cheia in usa a iesit un individ din casa a mea, spunandu-mi sa nu te mai prind la usa a mea ca iti rup picioarele, am chemat politia la fata locului si mi-a spus ca mie nu poate sa imi ia declaratie ca nu am acte de identitate romanesti, surpriza mare a fost ca pana la urma am intrebat un vecin care mi-a confirmat ca pe contractul de casa pe care acel individ il facusera nu era trecut nici un propietar, va rog mult sa imi spuneti unde ma pot adresa? si daca exista un avocat bun, sunt dispus sa angajez un avocat bun. Adresa a mea este:mariusstoica224@yahoo.com

 29. Adi says:

  In Iasi
  Pentru cei care au cumparat locuinta prin Locuinta RA adeverinta pentru achitarea completa a apartamentului se obtine de la ADP Iasi (piramida lui Dubet, etaj 4 camera 16)
  Pentru locuintele achizitionate cu credit prin CEC, adeverinta se elibereaza de catre CEC Bank de langa Hala Centrala.

Cere un sfat

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *