Autor

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii. Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

Comments (244)

 1. Lore says:

  Buna ziua! Bunica mea doreste sa imi traansmita prin donatie apt in care locuim impreuna. Problema este ca apt se afla in litigiu, in cf apare o actiune civila cu obiect rectificare CF. Se pot face actele de donatie in mod valid si irevocabil? Mentionez ca bunica doreste sa imi doneze apt cat mai repede posibil; in caz de deces fiul ei (unchiul meu) sa nu mai fie mostenitor. Multumesc.

 2. lory says:

  Buna ziua! Am si eu nevoie de o informatie. Sunt casatorita de 11 ani si locuiesc inpreuna cu sotul si doi minori in casa soacrei, in varsta de 53 ani dansa fiind divortata de 27 ani si cu probleme psihice si care locuieste la o alta adresa tot proprietatea dansei, impreuna cu fiule ei cel mic. Intrebarea este cum pot sa obtin casa in care locuiesc eu si sotul meu pe numele nostru? in urma multor amenintari in momentele ei critice de-a ne da afara? Se poate vreo modalitate de a obtine locuinta fara curatela de intretinere? Sau chiar exista posibilitatea sa ne scoata afara din locuinta fara nici-un mod de aparare? Noi neavand alta locuinta. Multumesc frumos!

 3. petro says:

  Buna ziua,
  As dori niste informatii in legatura cu urmatoarea problema:
  – actualul meu sot are un copil major din prima casatorie.
  – el impreuna cu fosta sotie detin un apartament cu 3 camere, partajul nefacandu-se inca
  – ei au cazut deacord sa doneze acel apartament copilului
  – intrebarea ar fi urmatoarea: daca eu si sotul ne cumparam un apartament avand si un copil minor impreuna cum ar trebui sa procedam ca celalat copil din casatoria anterioara sa nu aiba drept asupra bunului nostru dupa moartea sotului
  – sunt de acord ca sotul sa cedeze partea lui din imobil copilului din prima casatorie dar nu vreau sa ma trezesc peste ani de zile ca trebuie sa cedez si o anumita parte din imobilul nostru aceluiasi copil
  – deci copilul din prima casatorie sa ramana cu acel apartament cu 3 camere si plus dreptul la apartamentul pe care eu il cumpar cu sotul?? nu ar fi corect nici fata de mine dar nici fata de copilul nostru
  Cum ar trebui sa procedam ca lucrurile sa se desfasoare corect si nici un copil din ambele casatorii sa nu fie in pierdere sau in castig unul fata de altul dupa decesul tatalui?

 4. cioroiu cornel says:

  BUNA ZIUA! recent am primit un teren 107 mp construibil prin donatie notariala de catre o sora a tatalui meu (80ani).as dori sa aflu daca se poate ridica cineva din neam cu pretentii sa-i dau cota parte sau altfel…va multumesc frumos!

 5. andreea says:

  Buna ziua.Am un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager cu bunicii mei pe casa si teren de 4000 de metri patrati. Intrebarea mea este daca am nevoie de acordul lor pentru a vinde teren? Multumesc

 6. Camelia Maria says:

  Buna ziua, am si eu o problema.Părinții mei locuiesc intr-un ap din cauza veniturilor au o restanta la întreținere de 8500 pe care eu mi-am luat angajamentul ca o voi plăti, precizez ca eu mai având 2 frați pe care nu ii interesează ce probleme au părinții sunt singura care ii ajut din puținul pe care i-l am. Părinții mei vor sa imi lase mie ap in care locuiesc. Ce acte pot fi făcute fara a fi atacate de cei 2 frați. Va multumesc

 7. marina says:

  Va rog sa-mi spuneti daca o persoana are titlu de proprietate pe 1000m eliberat de primarie cu mai multi ani in urma, iar mama mea care este proprietara terenului i s-a eliberat titlu de proprietate abia in anul 2013 si nu are iesire.Pe titlu mamei are drum intr-o parte a casei lui suprapus peste titlu lui. A vrut sa faca intabuare pe teren, iar cel de la cadastru spune ca ii face dar fara drum. Ce se poate face??

 8. irina says:

  Buna ziua, vreau sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema.Sunt casatorita de un an de zile, acum vrem sa cumparam un apartament, parintii mei ne vor da o suma de bani pentru achizitionarea acestuia si o parte din bani ii imprumutam de la banca. Parintii mei imi pot face o donatie cu suma respectiva doar mie fara ca sotul sa aiba parte? si se poate face inainte de achizitionarea apartamentului?

 9. ionel says:

  Buna ziua, vreau sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema daca se poate.Am primit un apartament prin donatie eu si cu fratele meu acum 9 ani in urma de la unchiul meu(eram minori amandoi), acum apartamentul era al meu si al fratelui meu, eu i-am platit jumatatea fratelui meu prin contract de vanzare cumparare(eu sunt casatorit). Unchiul meu a facut si el un copil acum 2 ani, sa casatorit(nu avea copii cand a facut donatia) si vrea sa revoce donatia…Intrebarea mea este mai poate sa revoce donatia? Va rog frumos ajutati-ma, am bagat o gramada de bani in apartamentul ala, spuneti-mi va rog ce pot sa fac..

 10. victor says:

  buna ziua, am cumparat un teren in suprafata de 700 de mp cu un prieten. pe contract este trecut ca fiind cumparat in doua parti egale. acum doresc sa cumpar si partea lui, sa am tot terenul. cum se procedeaza, este mai ieftin sa il primesc ca si donatie? va multumesc.

 11. Florentina says:

  Bună seara.Pentru a avea și copilul nostru dreptul la imobilul deținut de socrii mei cum este mai bine, sa ne facă socrul nostru act de vânzare cumpărare sau act de donatie.Precizez ca soacra mea a decedat de curând și nu s-a făcut încă suscăciunea.

 12. nat says:

  Buna ziua. Tata me-a facut donatie cu conditia de support financiar, suma nu a fost specificata. Cit support financiar poate fi cerut din partea lui? Pot sa vind imobilul cit el este in viata? Multumesc

 13. Radulescu arina says:

  Va rog sa-mi dati o informative daca este posibil. Sant proprietara unui appartament si doresc sa-l donez unui cetatean strain. Cum pot sa procedez? Multumesc

 14. Alina says:

  Buna ziua.Parintii m-au ajutat cu bani la achizitionarea unui apartament (din 28.000 E valoarea apartamentului, 6000 au platit ei, restul fiind platit de mine). Intre timp relatiile s-au deteriorat rau intre noi, acum amenintandu-ma ca o sa-mi ia apartamentul.Apartamentul este pe numele meu.Salariul meu este de 2400 lei cam cat era intreaga rata la apartament, eu reusind sa ma descurc cu venituri pe care nu le pot demonstra.Au vreo putere?Multumesc anticipat

 15. Sule Cristiana says:

  Mama mea a murit in 2013, bunica mea (mama ei) a murit azi (2014) mai am inca 3 surori, suntem toate majore si tatal nostru. Bunica poate sa doneze toata averea doar unei surori de a mele fara ca noi ceilalti sa fim de acord? Si daca averea nu e pusa pe numele nimanui ci a ramas tot pe al bunicii, cum se imparte? este si tatal nostru mostenitor?

 16. Daniela Trifu says:

  Am un singur fiu.Peste 4 luni va avea al 3-lea copil.Doresc sa donez bunurile mele imobile, teren si casa pe numele nepotilor.Cum pot sa fac acest lucru in asa fel, daca este nevoie,fiul meu sa poata vinde, inchiria sau cumpara in numele copiilor proprietatile respective?Ce poate cuprinde notiunea de uzufruct pe care sa o aiba tatal si mama lor?Nu pot sa-i dau drept de administrare fiului meu(tatal lor) pana la majoratul copiilor?
  Intentia mea nu este sa-mi dezmostenesc fiul, doar sa protejez mai bine proprietatile respective.
  Stiu ca exista o lege din 2013-2014 cred prin care o terta persoana fizica sau juridica poate administra o proprietate.Ma puteti ajuta in acest sens?

 17. VIOLETA says:

  Buna seara!Sint casatorita de 20 ani si impreuna cu sotul am locuit in casa donata in 1980 de parintii sai.In acest timp am mai construit citeva camere si anexe fara autorizatie de constructie [neavind cadastru nu s-a putut obtine o autorizatie], urmind ca parintii sai sa ne faca un act de vinzare cumparare.Numai ca acum dupa ce toate veniturile le-am investit in aceasta casa si terenul aferent[cca 1800mp] nu vor sa ne faca actul promis iar in cazul decesului unuia din ei toata agoniseala noastra se va impartii cu ceilalti frati[2] Va rog sa ma lamuriti ce pot face pentru a impiedica impartirea acestui imobil si a pamintului aferent innaintea decesului unuia dintre socrii.Mentionaz ca nu avem copii din motivele medicale ale sotului.VA MULTUMESC!

 18. ana says:

  Oare nu mai raspunde nimeni pe aici?

 19. ilie stefan says:

  Buna ziua tatal meu vrea sa-mi doneze o casa din Buc sect 5. Vreau sa stiu daca se percep taxe, daca trebuie platite, daca da cine trebuie sa plateasca, eu sau tata, in jur la citi bani?…va multumesc, cu mult respect.

 20. andrei says:

  buna ziua. acum 2 ani am primit mostenire de la mama mea 25 mii euro, si am cumparat o garsoniera in Bucuresti, de 20m patrati.cand am facut actele am decis sa dau 50% prietenei cu care stau. adica e coproporietara. acum vreau sa trec totul doar pe numele meu. ea este de acord. m am gandit ca donatia ar fi cea mai buna ideea. ce spuneti dl avocat? idea este sa nu ma coste f mult, daca fac act de vanzare-cumparare. si daca se poate, va pot contacta ptr demersuri?

 21. Mihaela says:

  Buna ziua
  Eu fiind in strainatate, pot face procura de DONATIE fiului meu pentru a-si dona lui apartamentul? Adica poate fi el si Donator imputernicit si Donatar?
  Va multumesc.

 22. marcela says:

  Sora mea este proprietara unui imobil. Fiind stabilita de citiva ani in strainatate vrea sa/mi doneze acest imobil dar sa faca procura de donatie ca mama sa actioneze in numele ei. Este necesara si o procura din partea sotului ei? intrucit este casatorita si acest bun a fost dobindit in timpul casatoriei.
  Va multumesc.

 23. mihai says:

  Un apartament a fost donat cu Ctr.de donatie la notar, de catre mama, unicei fiice, care mai are o locuinta. Donatoarea isi rezerva dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului.
  Donatara(fiica) a impus apartamentul pe numele sau in baza Ctr. de donatie, dar aceasta considera ca pe perioada cat mama sa traieste, plata impozitului pe cladirea donata este obligatia mamei sale, deoarece drepturile asupra apartamentului donat ii revin numai dupa moartea mamei sale.
  Consider ca prin actul de donatie, dreptul de proprietate ii revine donatarei, si implicit si plata obligatiilor ce revin de la data semnarii actului de donatie la notar. Cine are obligatia platii impozitului pe apartament?
  Va multumesc.

 24. Mina says:

  Mama a dobandit prin mostenire de la tatal ei, o casa.Vrea sa imi doneze acea casa, sunt unicul mostenitor, nu am frati sau surori.Intrebarea mea este urmatoarea:sunt casatorita de un an si vrem sa facem in asa fel actele incat sotul meu sa nu aiba vreun drept asupra acestui imobil.Se poate asa ceva.
  Va multumesc anticipat!

 25. Mariana says:

  Buna ziua,
  Eu si sotul meu detinem un apartament.El doreste sa divorteze si sa lase partea lui din apartament copiilor.Ce acte trebuie pentru acest lucru?

 26. Paula Fratila says:

  Buna ziua,

  Parintii mei s-au hotarat sa vanda un imobil.
  Banii obtinuti se impart in jumatate – 50% mie si 50% fratelui meu.
  Eu sunt casatorita. Daca imi cumpar acum o proprietate, cum pot face ca sotul sa nu aiba nici un drept la aceasta proprietate?
  Multumesc.

 27. corina says:

  Tocmai am aflat ca parintii mei au donat o anexa a casei, cu terenul aferent fratelui meu. Vreau sa stiu daca aceasta donatie poate fi atacata si daca e legal ceea ce au facut.
  Va multumesc

 28. florin says:

  deci .. in curte in care stau eu sunt 2 corpuri de casa la care vreau sa stiu .. casa are 2 contracte adica 2 corpuri … si eu vreau sa fac doar un contract la amblele corpuri cum procedez.

 29. larisa madalina sandu says:

  buna ziua . am o nelamurire in legatura cu donatia, in urma cu un an parintii au decis sa-mi doneze imobilul insa este specificat ca nu-l pot vinde decat dupa decesul acestora. acum contractul este pe numele meu insa utilitatile au ramas pe numele tatalui, de la momentul efectuarii donatiei si pana acum eu nu am locuit in acel imobil, iar tatal refuza sa achite datoriile la utilitati. cui i se incuviinteaza aceste obligatii mie sau tatalui? in documente este specificata interzicerea vinderii acestui imobil, insa daca tatal meu refuza sa achite datoriile as putea sa-l dau afara?

 30. Roxana says:

  In familia mea este o situatie mai delicata.Unchiul meu este o persoana foarte avara, care si-a primit de trei ori portia de mostenire de la bunicu, iar acum bunicu doreste sa-mi treaca pe numele meu casa si un hectar de pamant, problema e ca mai sunt 2 luni pana fac 18 ani, iar cu mama mea, fiica lui nu are o relatie prea buna. As dori sa urgentez actele pentru ca bunicu are 81 de ani si momentan e la spital si nu stiu cat mai are de trait.Plus ca ma tem de obsesia unchiului meu pentru avere pentru ca eu locuiesc in casa cu pricina. Mentionez de asemeni ca unchiul meu are foarte multe datorii la banci. M-am intereaat pe unde am putut si mi s-a sugerat ideea cu actul de donatie. Credeti ca e bine? Se poate sparge?

 31. marin emanuela says:

  buna ziua,
  am cumparat in urma cu 3 luni un apartament, iar acum vreau sa donez acest apartament unui prieten. cam care ar fi costurile, si poate fi aceasta donatie atacata in vreun fel? multumesc

 32. daniela says:

  buna ziua,
  parintii mei mi-au donat un imobil luna trecuta, eu semnand ca donatar iar ei ca donatori. Fiind casatorita, notarul a spus ca e necesar sa scriem in contract „parintii doneaza danielei care e casatorita cu x”, dar ca asta nu inseamna ca sotul meu este si el donatar, ci numai eu sunt donatar.
  Inteleg prin asta ca eu sunt beneficiarul donatiei si pot vinde, inchiria, dona singura acest imobil fara sa fie nevoie de aprobarea sau semnatura sotului. Va rog sa imi confirmati sau sa ma corectati daca gresesc.
  Mergand la administratia locala sa inregistrez imobilul pe numele meu mi s-a cerut buletinul sotului, buletinul meu meu nefiind suficient. Are sotul meu vreo legatura cu administratia locala, sau taxele si impozitele aferente acestui imobil?
  va multumesc,

 33. Ioana says:

  Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune. Soacra mea doreste sa ii doneze sotului meu jumatate dintr-un teren unde se afla si casa in care ea locuieste, urmand ca partea de teren pe care se afla casa sa ii ramana fiicei acesteia, cumnata mea tot prin act de donatie.Eu si sotul meu dorim sa construim o casa pe terenul ce urmeaza sa il primeasca prin donatie. Ma intereseaza sa stiu ce drepturi am eu asupra acestei case care urmeaza sa se construiasca in eventualitatea unui divort sau deces si cine poate ataca contractul de donatie asupra terenului. Mentionez ca soacra mea este vaduva, are 2 copii, sotul si cumnata, iar aceasta din urma are doi baieti minori.Noi momentan nu avem copii. Va multumesc.

 34. Alexandra says:

  Buna seara,
  Eu stau am stat de mica nunai la bunici si de 10 ani am ramas doar eu cu ea si acum are 79 de ani si vrea sa imi lase mie casa si terenul pe care il detine. dret multumire ca am grija de ea. Are o fata (mama) si un baiat (unchiul pe care nu il intereseaza de ea si de sanatatea ei ) mama nu are nimic impotriva doar unchiul meu este impotriva. Ce act putem face pentru a nu putea fi atacata? Multumesc

 35. Daniel says:

  Buna Ziua,

  Posed un act de donatie facut de primarie catre bunicul meu, act in care s-a donat, un teren intravilan de 450mp. Actul este datat in anul 1935.
  In act este specificat atat numarul parcelei donate cat si valoarea, insa tot in acest act de donatie este precizat ca donatia se face cu conditia ca proprietarul sa construiasca pe terenul donat un imobil in termen de 5 ani de de la data autentificarii.
  Din pacate eu nu posed nicio autorizatie de constructie si nu cred ca a fost construit vreun imobil.
  Exista vreo sansa de a recupera acest teren chiar daca nu a fost construit vreun imobil in termenul prevazut? Este legala aceasta clauza de constructie in cadrul unui act de donatie teren?

 36. Camelia says:

  Buna seara. am o intrebare si anume: eu cu sotul meu am construit o casa. sotul meu nu vrea sa aibe nimic pe nume0e lui. nicio proprietare. ce se poate face ca numai eu sa fiu proprietara pe casa iar el sa nu aiba dreptul la nicio proprietate. Multumesc

 37. buna ziua. socrii mei ne-au donat casa si anexele ei printrun contract de mana cu martori (vecinii nostri) si ne-au anmanat actele adica titlul de proprietate a casei. doresc sa stiu ce drepturi am in aceasta casa! am drepturi de proprietar sau nu. doresc sa mentionez ca nu ma inteleg bine cu ei si doresc sa fac un act legal in ceea ce priveste donatia, dar binenteles fara participarea lor deoarece nu ma mai inteleg cu ei.

 38. Claudia says:

  Buna ziua, Ma numesc Claudia am 50 de ani si traiesc in Germania!Sunt cu cineva logodita de trei ani, el are 55 de ani, are epilepsie. Ultima oara a avut o criza grava si a fost in coma. Dar acum e din nou bine, lui ii este frica sa nu pateasca ceva, si vrea sa imi asigure viitorul.Nu a fost niciodata casatorit si nu are copii, doar o sora cu care nu tine relatia. El si-a facut testamentul la notar, prin care imi lasa mie casa in care stam, dar ii frica ca, testamentul sa nu fie atacat de sora lui. Ce putem face, ca testamentul sa nu fie atacat? Poate e mai bine sa faca o donatie sau este destul testamentul? Va multumesc

 39. Alina says:

  Buna ziua! Am si eu o problema.Eu si cu concubinul meu am avut grija de un batran nefacand niciun act de ingrijire sau ceva dar cu stiinta fostei sale sotii si a ficei sale care are handicap (lichid la cap asa am inteles). In fine, batranul a decedat iar fosta sotie si fica dansilor, vor sa ne faca noua acte. Am fost la un notar si ne-a spus ca nu se poate face absolut nimic, nici vorba de donatie. Act de vanzare cumparare dar sa-i dam banii intr-un cont ceea ce noi nu avem de unde. Mama ei are si curatela facuta prin tribunal dar nu stiu daca ne ajuta cu ceva. Mentionez ca nu suntem niciun fel de rude. Spuneti-mi va rog daca este vreo solutie. Multumesc

 40. claus says:

  Buna ziua am primit de la tatal meu obucata de teren si mi-a facut act de donatie. Eu mai am o sora, ei nu ia facut nici un fel de act dar suprafata ei de teren este egala cu cea care mi-a donat-o mie numai ca este construita casa si anexe. Vreau sa stiu daca eu pot sa construesc pe terenul donatie de la tata un service auto. Parintii si sora sunt in viata. Ce drepturi am eu si ce riscuri sunt avind in vedere ca eu vreau sa iau fonduri europene pentru constructie si utilaje. Va rog frumos sa mă sfatuiti ce trebuie sa fac. Va multumesc.

 41. Rebeca says:

  Buna seara, am si eu o intrebare. De aproape 2 ani ingrijesc o batrana de 90 de ani care-mi promite ca imi lasa casa si sarcina ca eu sa o ingrop dar nu vrea sa-mi faca acte. Singurele rude in viata sunt un nepot care nu i-a dat un telefon in ultimii 5 ani si nici nu este interesat daca batrana mai traieste, iar a 2 a ruda este o verisoara de-a sotului care o suna mereu si este alaturi de mine dar are 78 de ani si se deplaseaza greu, eu sunt singura care are cheile de la casa si batrana. Intrebare? Daca batrana moare, eu pot sa intru in posesia imobilului, sau macar sa-mi recuperez cheltuielile de inmormantare. Mentionez ca dupa moartea sotului ei, ea este singura mostenitoare si nu are nici un testament facut, si nici vreun imputernicit pentru conturile bancare.Va multumesc.

 42. Mihaela says:

  Buna ziua. As dori sa stiu daca se poate dona un apartament astfel un sfert mie si trei sfert sotului. Locuim in apartamentul socrilor si de aceea as dori sa stiu daca se poate dona in parti un imobil?? Unde as putea afla mai multe detalii ?? Cat este de sigura donatia de la socru?? Mentionez ca eu ii voi da bani pt aceasta parte… sotul nu mai are frati. Multumesc anticipat

 43. Buna ziua! vin cu o problema la dumneavoastra si anume: am avut o relatie de concubinaj cu o femeie circa 16 ani.La inceputul relatiei i-am donat 1/2 din apartamentul meu mostenit cu titlu de proprietate de la parinti.Concubina a parasit caminul conjugal pentru a lucra in Italia, si m-a dat in judecata pentru a vinde cota ei de 1/2. Intrebare? poate sa vinda cota ei de apartament donat de mine? Va multumesc anticipat, sper ca voi primi un raspuns de la dv.

 44. DANIEL says:

  Buna ziua! Vreau sa fac donatie casa catre fetita mea in varsta de 5 ani. De ce acte necesare am nevoie si cam care ar fi costurile?

Cere un sfat

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *