April 25, 2011     Florin Dumitrescu

Cum se poate dovedi proprietatea asupra unui teren?

Distribuie acest articol

Legea romana recunoaste oricare dintre urmatoarele acte doveditoare ale titlulului de proprietate in cazul unui imobil-teren:

contract de vanzare-cumparare sau act donatie in forma autentica notariala prin care s-a dobandit terenul

certificat de mostenitor care sa ateste faptul ca proprietatea a fost dobandita de actualii proprietari prin mostenire, impreuna cu actele defunctului

hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pronuntata in urma unui proces de divort, partaj, etc., in baza careia a fost atribuit dreptul de proprietate si posesie actualului proprietar

titlu de proprietar eliberat de Comisia Judeteana de Stabilire a Dreptului de Proprietate a Terenurilor (aceste titluri s-au eliberat proprietarilor ce si-au redobandit terenurile in baza legii fondului funciar nr 18/1991)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
7 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
Simona Pripon
Simona Pripon
12 Ani Acum

Felicitari pentru initiativa! Mult succes in continuare!

alin
alin
11 Ani Acum

In anul 1980 domnul D.D vinde o casa si o curte lui D.I cu contract de V-C autentic. In 1996 acest proprietar al casei D.I primeste o adeverinta de la primaria din sat pentru instrainarea imobilului in care scrie ca este proprietar al imobilului ce figureaza in evid. primariei la pozitia nr…cu o valoare de asigurare de… si o suprafata aferenta casei de locuit de 578 mp, cu vecinii…In continuare cu aceasta adev proprietarul casei D.I vinde in anul 1996 tatalui meu si mamei mele, casa impreuna cu terenul de 578mp prin contract de vinz. – cump autentic (nu avea atribuit Ordin al Prefectului ptr teren). In 2002 tata a decedat si in 2003 am dezbatut succesiunea eu unicul copil si mama obtinind un Certificat de mostenitor pe casa plus teren mama 5/8 si eu fiul 3/8. Proprietatea nu s-a intabulat si este in Dolj unde nu exista CF. Cu aceste acte eu si mama coproprietari ai casei suntem sau nu si propr. ai terenului aferent constructiei? Putem intabula sau nu acest imobil casa + curte?

alin
alin
11 Ani Acum

Pentru terenul de mai sus care este curtea casei cumparate de tata in anul 1996, unchiul meu a obtinut o hotarire judecatoreasca, pentru terminarea procesului de partaj succesoral, care consfinteste invoiala partilor care are urmatorul cuprins:eu reclamantul… primesc urmatoarele bunuri… terenul intravilan cuprins in TP nr… din anul 1994 astfel tarlaua, parcela cu vecinii, eu paritul reprezentat prin mandatar primesc urmatoarele bunuri… Sentinta ramasa definitiva si executorie prin nerecurare-irevocabila in apr. 2009.
Acum unchiul are aceasta sentinta din apr 2009 pentru curtea casei mele pe care nu a pus-o in executare 3 ani si nu a platit impozit nici o zi si eu am un certificat de mostenitor din 2003 dublat de un contract autentic de V-C prin care tata a cumparat casa cu tot cu curte in 1996 si am citit ca pina la anularea certific de mostenitor prin hotarire judec. certific. de mostenit. face dovada deplina si a cotei si a bunurilor care se cuvin fiecarui mostenitor.
Pot trage concluzia ca pina ce unchiul meu va incepe in instanta o actiune in anularea certificatului meu de mostenitor eu impreuna cu mama suntem proprietarii curtii si sa ne intabulam dreptul de propr. asupra casei si a curtii cu actele de proprietate pe care le avem? Eu impreuna cu mama avem rol fiscal ptr. casa+teren, avem certificat fiscal si impozitul platit la zi.

alin
alin
11 Ani Acum

Va multumesc foarte mult. Daca activati in Dolj va fac o vizita la cabinetul dvs.

alin
alin
11 Ani Acum

domnule avocat, doresc sa mai stiu daca unchiul cistiga un eventual proces de revendicare, mama mea care detine 5/8 din teren si nu a participat la partaj ramine cu partea ei sau o pierde?

7
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor