01.01.2011     Florin Dumitrescu

Ce este promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare?

Distribuie acest articol

Se deosebeste de cea unilaterala, deoarece la aceasta ambele parti se obliga a incheia in viitor contractul de vanzare-cumparare, avand calitatile de promitent si de beneficiar. Este un antecontract si nu are efect translativ de proprietate precum contractul de vanzare-cumparare. Promitentul si beneficiarul trebuie sa cada de acord asupra bunului si a pretului si chiar sa poata executa partial sau total o prestatie sau ambele. Pentru incheierea antecontractului de vanzare-cumparare nu se cere nici o conditie speciala de forma si, odata incheiat, obliga partile la indeplinirea obligatiilor asumate, in baza principiului fortei obligatorii a contractului.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
127 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
Eugen Ionescu
Eugen Ionescu
13 Ani Acum

Am si eu o intrebare.
Promisiunea de vanzare-cumparare trebuie facuta la notar sau este valabila si daca se semneaza in fata unor martori?

LUNGEANU
LUNGEANU
12 Ani Acum

Am o promisiune bilaterala de VC asupra unui teren fara a se semna inca actul de VC. Cine beneficiaza de produsele agricole?

Gheorghe Ignat
Gheorghe Ignat
11 Ani Acum

Buna ziua. Am o intrebare. Am cumparat un teren de constructie cu constructia savirsita 40% si cind sa facem transcrierea de acte mi sa dat numai o Promisiune Bilaterala. Terenul o fost dobindit de catre tineri casatoriti care mai tirziu l-au vindut. Mi sa spus ca dupa legea nr.15/2003 asa trebue sa se procedeze, si decurs de un an de zile trebue sa savirsesc contructia si apoi se va inchiea actul de vinzare cumparare al CONSTRUCTIEI nu al TERENULUI CU TOT CU CONSTRUCTIE e posibil asa ceva???

Gheorghe Ignat
Gheorghe Ignat
11 Ani Acum

Am cumparat teren de constructie cu casa construita 40% si la notariat mi sa dat promisiune bilaterala. E normal asa ceva?

marin elena
marin elena
11 Ani Acum

buna ziua, am cumparat o garsonierea de la un dezvoltator cu o promisiune bilaterala de vanzare cumparare, am dat 20.000 euro, mai trebuiesc 3.000 pana pe data de 29 a acestei luni, insa dezvoltatorul nu are finalizate actele, il pot da in judecata? se mai pot recupera banii? conform contractului el ar trebui sa ne dea suma dubla, va multumesc

marin elena
marin elena
11 Ani Acum

da, intradevar in contract scrie ca ar trebui sa returneze dublul sumei incasate in situatia nerespectarii contractului, iar daca voi porni o actiune in instanta ce masuri vor fi luate asupra promitentului vanzator? dureaza mult aceasta actiune? va multumesc

chirila liliana
chirila liliana
11 Ani Acum

Bunicul meu a decedat in 1980.S-a facut succesiunea, toti cei opt copii renuntind in favoarea lui bunica.In 1993 cf L18 pe baza unei cereri depuse la primarie s-a eliberat Titlul de proprietate pe o suprafata de teren de 1.09 ha pe numele bunicului si nu a bunicii.De comun acord cu cei opt copii ai sai s-a impartit bucata de pamint in noua parti egale, bunica si patru copii au facut o promisiune de vinzare catre o terta persoana,vinzindu-si fiecare cota indiviza, nestiind ca de fapt cota bunicii era de 11.Intre timp bunica a decedat fara a faca acte de vinzare cumparare.Cei patru care nu au vindut pamintul sint obligati sa-si cedeze partea de teren cere li se cuvine dupa succesiuna bunicii?

chirila liliana
chirila liliana
11 Ani Acum

Ei vor sa-si pastreze partea de pamint ce li se cuvine dupa mama lor.Cumparatorul vrea acum toata suprafata de teren1,09 ha daca nu, vrea de 5 ori suma primita de la toti cei de la care a cumparat.In cazul in care unul dintre copiii bunicii moare, copii defunctului sint obligati sa respecte promisiunea de vinzare facuta de bunica?Atunci de ce-i mai cheama la succesiune daca sint obligati sa-si cedeze partea.O sa-i dea in judecata pe cei 4 de la care au cumparat.Le poate cere banii inapoi lor? Ceilalti 4 pot face ceva?Ce cai de atac avem? Multumesc anticipat.

Monica
10 Ani Acum

Va rog ajutati-ma cu un raspuns la situatia de mai jos: Exista o promisiune de vanzare cumparare intre proprietara unui imobil- promitent vanzator si 2 terte persoane (gen. feminin si masculin cu nume diferite) promitenti cumparatori in care de precizeaza pretul de vanzare-cumparare imobil 15.000 Euro, cu plata lunara a sumei de 300 Euro pana la achitarea integrala a sumei stabilite de vanzare-cumparare. Deasemenea partile promitentii cumparatori se obliga la cheltuieli de intretinere, mancare, lemne, medicamente, cheltuieli cu inmormantare etc. In promisinea de vanzare-cumparare intocmita la avocat si inscrisa in Cartea Funciara, este mentionat faptul ca nici un mostenitor legal nu are dreptul asupra proprietatii si ca dreptul de proprietate le revine promitentilor cumparatori din promisiunea de vanzare-cumparare dupa deces daca intre timp apare decesul. Dupa 3 luni de la incheierea promisiunii persoana promitent vanzator a decedat, toate celelalte obligatii din promisiunea de vanzare-cumparare au fost indeplinite mai putin cea de achitare integrala a imobilului prevazut mai sus.
Intrebari:
– Se poate ca un copil al decedatei-promitenta vanzatoare sa faca succesiune dupa mama si sa dobandeasca drept de mostenitor asupra acestei proprietati si sa fie si el inscris in CF?
– Se poate ca in urma unei judecati sa redobandeasca fiul acest imobil si noi promitentii cumparatori sa fim executati siliti la parasirea imobilului? avand in vedere ca avem martori, documente care atesta ca ne-am indeplinit obligatiile prevazute in ,,Promisiunea de vanzare-cumparare” mai putin cea de plata integrala a pretului de vanzare-cumparare, precum este si mentionat in promisiune fara dreptul altor mostenitori? Nu am reusit sa finalizam contractul de vanzare-cumparare datorita decesului foarte prematur al promitentul vanzator.
Ce sa facem?
Va rugam dati-ne un raspuns. Cu multe multumiri.

mihaela
mihaela
10 Ani Acum

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea problema:
Am semnat o Promisiune Bilaterala de vanzare-cumparare in care suma ceruta este in lei pentru ca creditele prima casa nu se acorda decat in lei.Cand am discutat cu cumparatorii le-am explicat ca suma dorita este in euro, dar au spus ca nu este nici o problema si ne vor achita avansul in euro. Acum dupa semnarea promisiunii bilaterale refuza sa achite suma in euro sustinad ca achita suma in lei.
Care sunt consecintele in cazul in care nu semnam contractul?

dana
dana
10 Ani Acum

Pt. domnul gheorghe ignat: nu o sa primiti titlul de proprietate pentru teren, doar pentru constructia aflata pe acel teren. Terenul este dat cu titlu gratuit de folosinta fara a putea fi instrainat in baza legii 15/2001 pentru tineri casatoriti cu varsta de pana la 35 ani; doar casa este proprietatea d-voastra.Terenul este al statului si-l puteti folosi atata timp cat este constructie pe el. Am si eu un asemenea teren si nu mi se pare corect sa fie asa deoarece eu platesc impozit de 120 roni pe an pentru acel teren si nu am construit nimic pe el inca.

Grigoriu
Grigoriu
10 Ani Acum

Buna ziua.
Am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pe o suprafata de 0,83 ha, promitentul vanzator neavand titlu de proprietate ci doar o hotarare judecatoreasca irevocabila si definitiva pe 1,32 ha (care includ si cei 0,83ha) precum si punere in posesie, proces verbal de punere in posesie si adeverinta de rol pe cei 0,83 ha. In promisiune am specificat ca daca pana la un termen limita nu face rost de titlu, carte funciara, etc sa ma adresez instantei pentru a se emite o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare.
Am platit pretul integral care a fost cerut. Promitentul vanzator nu poate obtine titlul de proprietate pana la termenul stabilit, deci nici carte funciara, etc. Dupa termenul limita dandu-l in judecata obtin o hotarare judecatoresca care sa tina loc de contract de vanzare cumparare si sa devin proprietar sau sa cer banii inapoi(mai ales ca am specificat clauza cu inpoierea sumei duble daca vanzarea nu are loc din cauza vanzatorului)?

Grigoiru
Grigoiru
10 Ani Acum

Buna ziua.
Va multumesc pentru raspunsul dat, dar revin cu o noua intrebare pentru ca nu am fost eu explicit:
Potentialul vanzator neputand sa obtina TITLUL DE PROPRIETATE este de acord ca eu sa-l dau in judecata dupa termenul prescris in Promisiune (exista chiar clauza in Promisiune in acest sens).
Daca il dau in judecata OBTINEM o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare (ambele parti fiind de comun acord in acest sens) mai ales ca de fapt acest lucru il urmarim?
Va multumesc pentru intelegere si raspuns.

cris
cris
10 Ani Acum

buna, am si eu intrebare, am cumparat si eu un teren pt a construi o casa prob e k acel teren nu a fost al acelui vinzator si noi nu am stiut noi am facut un contract cumparare -vinzare cu martori am vrea sa stim dak e valabil plata sa facut pe loc

andreea
andreea
10 Ani Acum

Am semnat un act aditional la o promisiune bilaterala de V-C in 2012 pentru un apartament in care este specificat faptul ca am primit suma de 40.000 euro desi nu am primit acesti bani. Apartamentul este obtinut de mine printr-un certificat de mostenitor. Contractul de vanzare-cumparare dintre mine si persoana cu care am incheiat promisiunea nu a fost finalizat. Acum ma dat in judecata deoarece nu m-am prezentat la notar pentru finalizarea actelor. De asemenea pe apartament exista o ipoteca din 1999. Apartamentul a fost ipotecat de mama mea care a decedat la un an dupa aceasta. In prezent in apartament locuiesc cei cu care am incheiat promisiunea dar de la care nu am primit banii. Ce pot face in momentul de fata?

Mariana
Mariana
10 Ani Acum

Buna ziua,
Asi dori sa fac si eu un contract de promisiune intre mine & sot cu parintii pentru o casa care nu are inca toate actele terminate sunt in curs de rezolvare. Am vrea sa facem niste modificari si sa investim niste bani pana se vor finaliza actele. Suntem siguri ca dupa termenul propus au obigatia de a semna actul de vazare cumparare si ca nu vom investi bani degeaba?

catalina
catalina
9 Ani Acum

Buna ziua,
Eu si sotul meu am gasit o firma cu care dorim sa ne construim o casa.Firma respectiva detine si terenul pe care va fi construita casa.In ideea unui avans din partea noastra catre firma pentru a putea demara constructia.Care este cea mai buna solutie pentru a ne putea securiza acesti bani?Teama noastra e ca fiind vorba de o firma aceasta poate declara oricand falimentul si nu ne mai putem recupera banii!Va multumesc!

radu
radu
9 Ani Acum

va salut, as vrea si eu sa intreb daca pot vinde o casa construita pe teren concesionat eu sunt in España de 12 ani si nu ma voi intoarce degraba am contractul de concesionare si intabularea pe casa si …cleentul ma asteapta. va multumesc

Eugen
Eugen
9 Ani Acum

Am semnat un contract de rezervare intre subsemnatul si dezvoltator (fara notar) a unui lot de teren intravilan pentru care am achitat o prima suma mentionata in contract, dar nu am primit chitanta sau factura pentru suma respectiva. Terenul inca nu este lotizat si nu are PUZ, iar conform contractului de rezervare pana la o anumita data voi putea semna contractul de vanzare cumparare. Mi se pare in neregula ca nu am primit dovada achitarii primei rate, ca nu mi s-au aratat documentele prin care as putea sa fiu sigur ca terenul achizitionat este acolo unde am facut vizualizarea, ca mi s-a solicitat 50% din valoarea solicitata si ca in contractul de promisiune nu este mentionata metoda de achitare a contravalorii terenului. Ce parere aveti despre mod de lucru cu un contract de rezervare, dar si cu neregurile constatate? Care ar fi cea mai buna metoda pentru siguranta banilor achitati?

Andreea Iuliana
Andreea Iuliana
9 Ani Acum

Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in speta urmatoare:
Tatal si bunica mea au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu o societate care achizitioneaza terenuri in iunie 2011 pentru mai multe parcele de teren extravilan, pentru care au primit o suma de bani la momentul semnarii, urmand ca actele finale (contractul de vanzare cumparare) sa fie semnat la momentul cand vor fi finalizate toate formalitatile (intocmirea documentatie cadastrale si obtinerea numarului cadastral, inscrierea in cartea funciara etc).
Intre timp, adica in 2014 tatal meu a decedat si nu stiu daca aceasta promisiune mai este valabila.
Notarul care urmeaza sa dezbata succesiunea acum spune ca trebuie sa includa si aceste parcele pentru ca sunt inca in proprietatea noastra si ca dupa 3 ani aceasta promisiune de vanzare nefiind incheiata isi pierde valabilitatea
Multumesc!

Cristina I.
Cristina I.
9 Ani Acum

Buna seara,

Am incheiat o promisiune de vanzare cumparare a unei case cu o firma dezvoltatoare care ulterior a intrat in insolventa. Creditorul principal, o banca, poate cere denuntarea promisiunii daca eu platesc lunar ratele si daca casa este evaluata la un pret mult mai mic decat pretul pe care trebuie sa il achit eu conform promisiunii? Banca nu este parte din promisiune, dar casa si terenul sunt girate bancii care a finantat dezvoltatorul. Tot banca apare in cartea funciara. Eu nu am inscris pana in acest moment promisiunea in cartea funciara? Ce implica acest lucru? Mai pot nota acum promisiunea in cartea funciara?

Va multumesc anticipat.

zeta dumitrascu
zeta dumitrascu
9 Ani Acum

Buna ziua,va rog sa imi raspundeti daca se poate la urmat.intreb.: Parintii mei au facut o promisiune de vanzare a unui apartament cu L 112, cu specificatia in antecontract ca finalizarea contractului sa se faca in termen de o luna de la data cand legea se modifica si va permite vanzarea, sau la expirarea celor 10 ani, fiind cu legea 112 si 10 ani avea interdictie de vanzare (notat in cartea funciara 2005, atat interdictia L112 cat si antecontractul cu promisiunea), mentionez ca au trecut 4 ani de la expirarea celor 10 ani de interdictie (si 7 ani cred de la modificarea legii 1 oct 2008 care a dat dreptul la vanzari la imob. pe L112), timp in care parintii mei au murit nefinalizand acest contract si nici promitentii cumparatori nu au venit fiind de nationalitate straina.Eu ca mostenitor legal al parintilor sunt obligata sa le mai vand? ce pot face pt. a avea acest apartament pt.mine? va multumesc anticipat pt.raspuns

Jenica
Jenica
7 Ani Acum

@zeta_dumitrascu Promitentii cumparatori au achitat integral pretul!!! Deci vreti sa inselati si sa ramaneti si cu banii su cu casa?? Asta este inselaciune prevazuta de codul penal!!! Daca vreti sa ramaneti cu casa, atunci dati banii primiti inapoi plus toate cheltuielile de imbunatatire!!!

@Jenica
@Jenica
7 Ani Acum

Posesia este 100% de 11 ani, dar promitentii vanzatori au decedat intre timp, iar mostenitoarele doresc sa ramana si cu banii primiti si achitati integral la semnarea precontractului si sa ia inapoi si casa. In tot acest timp desi au primit notificare notariala sa se prezinte la notar, au refuzat sistematic, iar acum am deschis actiune in instanta. Din pacate, avem de a face cu oameni necinstiti.

@Jenica
@Jenica
7 Ani Acum

Mostenitoarele nu au mentionat ca pretul s-a achitat integral la semnarea precontractului si ca s-au dat procuri de folosinta si posesia a fost absoluta si netulburata de 11 ani de catre promitentii cumparatori. Exista in process pe rol, deci nu se poate sterge nimic din cartea funciara. Ce lege domnul avocat lasa pe cineva si cu o casa si cu banii primiti, atunci cand exista dovezi de posesie si dovezi de rea credinta din partea mostenitoarelor care refuza sa isi indeplineasca obligatia asumata de parinti si transmisa prin mostenire?? Nu este vorba de inselaciune atunci? Imi cer scuze, dar incurajati aceasta situatie?

ramona
ramona
9 Ani Acum

Buna ziua!
Doresc sa cumpar un apartament care a fost achizitionat printr-un credit prin prima casa acum trei ani.Conform legii nu se poate vinde cinci ani, se poate face o promisiune de vanzare cumparare, cu obligatia ca la expirarea termenului de cinci ani sa imi vanda imobilul, promisiune care sa contina clauze stabilite de ambele parti? Daca da, ce valoare are in instanta aceasta promisiune, in cazul in care actualii proprietari se razgandesc/ o sa fie decedati peste doi ani?
Multumesc anticipat!

Maria
Maria
9 Ani Acum

Buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta cu un sfat:

In anul 2004 mama mea a incheiat la notar, o promisiune de vinzare cumparare pt. un imobil cumparat cu Legea 112.S-a primit pretul convenit de la cumparator. Cumparatorul s-a mutat in imobil de la acea data.Contractul urma a fi incheiat in luna octombrie 2009 (la expirarea celor 10 ani cit era interdictia de instrainare cf. legii).Cumparatorul nu s-a prezentat pt. incheierea actelor nici atunci nici pina in prezent. Termenele sau prescris! Ce poate face promitentul vinzator pt. a transfera proprietatea cumparatorului? Cumparatorul refuza sa faca contractul de V-C ca nu are 4000 Roni sa plateasca la notar.De 2 ani nu-si mai plateste nici impozitul pe locuinta si i s-a facut poprire pe pensie mamei mele.Ce putem face? Dati-ne un sfat. Multumim de ajutor.

Adriana
Adriana
9 Ani Acum

Buna ziua! M-ar interesa sa stiu daca este necesara prezenta ambilor proprietari ai unei case la semnarea unui act aditional la contractul de promisiune in care se va stipula faptul ca se mai dau niste bani in plus fata de ce e trecut in contractul de priomisiune pt extinderea casei de catre vanzator.Mentionez ca la semnarea actului de promisiune au fost prezenti ambii proprietari.Multumesc!

aurel
aurel
9 Ani Acum

Buna ziua. exista o promisiune de vanzare cumparare intre tata si fiu. Obiectul promisiuii il reprezinta mai multe parcele teren extravilan si padure.
Terenurile mentionate nu sunt intabulate (in unele locuri (parcele) valoarea intabularii este mai mare decat valoarea parcelei respective). Dupa 30 de zile cel care a promis ca vinde nu se prezinta la notar pentru perfectarea actului de vanzare cumparare, urmeaza darea in judecata, procesul si in final hotatare judecateasca definitiva si irevocabila care sa tina loc de contractul de vanzare cumparare, fara sa mai fie nevoie de intabulare.
Promisiunea a fost facuta cu trei zile dupa intrarea in vigoare al L 117/2014, procesul dureaza acordandu-se noi si noi termene.
Intrebare:
1. Daca este valabila afirmatia ca in urma hatararii judecatoresti se perfecteaza promisiunea fara intabularea terenurilor;
2. Cum se procedeaza cu procesul daca partile se inteleg ca o parte din parcele sa fie intabulate si a se faca contract de vanzare cumparare ori donatie. Multmesc!

127
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor