September 20, 2009     Florin Dumitrescu

Hercules si popoarele migratoare

Distribuie acest articol

Baile-HerculanePoate ati auzit de Baile Herculane. Nu sunt la fel de cautate azi ca Baden bei Wien sau Gyula, unde concetatenii mei prefera sa goneasca in week-enduri la relaxare. Sa va povestesc cate ceva despre ea.

Baile Herculane sunt situate in Caras-Severin la granita cu Mehedinti si Serbia, intr-o zona montana feerica si inca salbatica. Clima are influente mediteraneene iar apele hipertermale ajung la 60 de grade celsius. Au descoperit-o pentru prima data romanii, care i-au inchinat altare lui Hercules, minunati de puterea tamaduitoare a apelor de aici. Popoarele migratoarele de dupa ei le-au distrus. Mai tarziu austriecii le-au dezgropat si au cladit un impresionant complex de bai publice, hoteluri, apeducte si sanatorii intr-un incantator baroc european. Baile care acum sunt evitate de volkul banatean erau vizitate de nobili si imparati. In 1852 Franz Iosif le considera “cea mai frumoasa statiune de pe continent”. Comunistii au adus turismul de masa, construind hoteluri cu sute de camere si stranduri publice. In anii ’80 se ridica pe locul apeductelor antice pentru protipendada comunista Hotelul Roman la temelia caruia aveau sa fie ingropate ruine de 2000 de ani.

Prin 2001 vantul schimbarii incepe sa se simta si in acest colt uitat de tara. O companie romana Argirom International S.A. detinuta de un deputat PSD de Caras-Severin si cativa politisti de rang superior cumpara Hercules S.A. pentru 1,5 milioane de dolari. Argumentul privatizarii de acest fel: “avandu-se in vedere specificul balneoclimateric si renumele societatii comerciale Hercules S.A. Baile Herculane, starea de degradare avansata a bazei materiale, procedura de privatizare se va derula pe baza de negociere cu ofertanti care sa se angajeze la un program de investitii stabilit de acord cu Ministerul Turismului, care sa conduca la reabilitarea acestei statiuni”.

Ce se mai intampla azi, in 2009 toamna cu Baile Herculane?

Baile Hebe, Venera si Neptun sunt intr-o stare avansata de degradare si sunt inchise. Hotelul Decebal sta sa se prabuseasca, inconjurat de gramezi de moloz si marmura sparta, Casinoul degradat e partial ocupat de o cofetarie modesta, partial de un muzeu care nu a avut vreodata vizitatori. Cateva hoteluri au fost vandute cu 4,5 milioane de euro pentru a acoperi datorii facute in fotbal si politica de patronii de doi lei ai statiunii, iar Baile Sulfuroase candva pline de nobilimea europeana sunt populate acum de soareci si vagabonzi. Doar statuia lui Hercules ridicata pe la 1847 priveste intr-un etern impasibil la zvarcolirile prezentului.

Imobile de o frumusete aparte aflate in patrimoniul cultural european pot fi eventual decoruri pentru filme de razboi mai degraba decat atractii turistice. Romantismul s-a transformat in tragedie romantica la Baile Herculane. Asemenea popoarelor migratoare de altadata, hoardele de smecheri din zilele noastre au transformat o perla intr-un ciob de sticla. Un ciob de sticla prin care se vede stramb viitorul acelui loc candva frumos… Si credeti-ma ca era frumos.

Va recomand sa cititi si Emblemele Timisoarei si afacerile imobiliare

Acest articol despre Baile Herculane a fost postat si pe TravelPod.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
2 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
m1ha1
14 Ani Acum

da, e frumos la Herculane,
am fost si eu o data pe acolo 😉

vladut
vladut
13 Ani Acum

Am fost acum doi ani si era ceva lume si foarte multe ruine, dar cineva care a fost vara asta a ramas doar o noapte pentru ca era pustiu, se inchisesera si strandurile comuniste. Statiune e frumoasa, mai ales partea veche, merita renovata, dar si partea mai noua, imi plac hotelurile mari din centru, cat despre hotelul Roman, pacat ca l-au construit chiar peste ruinele romane.
In aceeasi situatie se afla si Borsec, din ce am vazut vara asta, si probabil si alte statiuni.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor