15.05.2011     Florin Dumitrescu

Cine a pus carciuma’n drum?

Distribuie acest articol

Am primit deunazi un mail de la un prieten avocat, al carui nume il tiu pentru mine pentru a nu va schimba parerea despre el sau pentru a nu renunta la serviciile mele pentru serviciile lui.

Era un mail de amuzament care continea textul Legii pentru monopolul bauturilor spirtoase in comunele rurale si masuri in contra betiei din 1908. In timp ce stau pe terasa din fata Domului Catolic din Piata Unirii ma gandesc la unele dintre “dispozitiunile” ei.

Nici o carciuma noua nu se poate infiinta intr’o raza de 100 metri in jurul bisericii sau scoalei.” si ma gandesc ca sunt maxim 50 de metrii pana la slujba de dincolo de ziduri.

Sau “Pentru orice sat numarul carciumelor este limitat la o carciuma de fiecare 150 capi de familie.” si ma intreb oare cati “capi de familie” or fi acum prin Piata Unirii, oare or fi cu sotiile sau cu…?

Lucratorii trebue sa fie platiti numai in moneda legala. Patronii cari vor plati in fise, jetoane, tiduli sau altfel decat in bani, se vor pedepsi cu o amenda de 500 lei, iar in caz de recidiva cu inchiderea cantinei.”… hmm, nici macar bonuri de masa?

Nici o carciuma din nici o categorie nu poate sa fie lipsita de vin.” eventual ceva spumante italiano…

Veniturile dela carciumi nu vor fi niciodata inscrise intre veniturile ordinare ale comunei; ele se vor inscrie la un fond special. Acest fond se va intrebuinta numai pentru imbunatatiri de facut bisericilor, scoalelor si infirmeriilor comunale, pentru asezaminte de cultura taraneasca, biblioteci populare, sali de conferinte si cetire, si de petreceri populare pentru tineret, ateliere de lucrari manuale, sau pentru poduri si podete pe drumurile de pe teritoriul comunei… In afara de aceste intrebuintari, este absolut interzisa orice alta cheltuiala din fondul provenind din venitul carciumelor.” Daca ar auzi unii cum face guvernul harcea-parcea bugetul asigurarilor sociale, adica acel buget care provine din contributii sociale si nu de la carciumi, s-ar cruci…

Carciumarul trebue sa fie cetatean roman, sa stie carte, sa aiba varsta de cel putin 25 ani si sa fie casatorit in momentul incheierii contractului. El trebue sa fie cunoscut ca un om cu purtari bune, fara vitii si care sa nu fi cazut niciodata sub lovitura unei sentinte penale, pentru delicte prevazute in legea licentelor.” Chestia ca sa fie cetatean roman o mai inteleg, dar sa stie carte e prea de tot…

Carciumarul este dator sa tina totdeauna bauturi sanatoase si de buna calitate si sa le pastreze astfel in cat sa nu se strice. Pentru pastrarea vinului si a berei, orice carciumar va trebui sa aiba o pivnita racoroasa, care sa le apere de corupere in timpul caldurilor. Producerea si vanzarea tuicei artificiale, provenind din altceva decat din prune, este cu totul interzisa.” Aici i-a rupt, fara Bacardi sau Smirnof…

Carciumarii nu vor da de baut in carciuma copiilor mai tineri de 16 ani; nu vor da sub nici un motiv si sub nici o amenintare bautura oamenilor beti sau celor inscrisi pe lista betivilor, prevazuta la art. 33; nu vor primi in carciume oameni beti sau femei bete sau cu moravuri recunoscute rele.” Deci fara copii sub 16 ani cred ca s-ar cam goli Piata Unirii, fara moravuri recunoscute rele… nu sunt de acord… sa intoarca si obrazul celalalt.

Oricine fiind beat se va galcevi, se va deda la neorandueli de orice fel, sau va cadea in drum, va fi pedepsit cu o amenda dela 2 lei la 20 lei;” deci si fara circ… anosta viata.

Si totusi ma intreb ce s-a intamplat in cei 100 de ani de atunci… unde e progresu’ dom’le?

Iar despre sfortarile epocii mai puteti citi si in Cap de neamt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
0 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor