25.11.2012     Florin Dumitrescu

Noapte si ceata… din cauza prostiei

Distribuie acest articol

Cam asta spune Dragos Dragoteanu intr-un articol publicat pe blogul propriu. Si, din pacate, are dreptate. Eu totusi sunt mai optimist, poate nu in ceea ce priveste evolutia pietei imobiliare in 2013, dar macar in ceva viziune ce ar putea aparea dupa linistirea apelor politice in tara asta…

Nu mai e mult. Ca maine trece 2012 si vom lasa in urma un an greu in imobiliare. Mai rau e ca viitorul acestui segment economic este in ceata. Prezenta analiza nu se vrea pesimista, dar se bazeaza pe evenimente si realitati.

La sfarsitul anului 2009 spuneam intr-un interviu: „Să nu spui niciodată că mai rău nu se poate”, subliniind ca Romania nu era inca intr-o criza imobiliara. Ea va incepe abia anul urmator! Acum sta la panda, prin Spania si Portugalia. Nu am pus Grecia cap de lista. Cat au furat grecii Uniunea Europeana si statul elen, le ajunge sa traiasca binisor in continuare.

Cu peste 95% dintre romani proprietari, achizitia unei case nu mai este o prioritate. Cine a avut de gand sa-si cumpere un imobil a facut-o deja. Doar programul Prima Casa a tinut in viata segmentul rezidential. Zona comerciala a fost si ea decimata dintr-un motiv simplu: lipsa investitiilor. Ce ne aduce anul care vine? Ceata. Un orizont nedefinit, foarte apropiat de realitatea economica.

De ce nu a fost criza imobiliara in Romania, in ultimii 4 ani? Pentru simplul fapt ca au existat tranzactii! E mare lucru, comparativ cu alte tari, unde in imobiliare nu mai misca nimic! In viitor, si la noi vor fi mai putini cumparatori, deci mai putine tranzactii, chiar daca preturile imobilelor vor continua sa scada pe toate segmentele: rezidential si comercial.

De bine de rau, in tara noastra, in ultimii ani, retailerii si-au luat partea “leului”. Au gasit terenuri strategice la preturi acceptabile si au format retele nationale. Foarte putini mai au goluri in teritoriu. Ce se va intampla cand nu vor mai avea nevoie? Ceata!

S-au cumparat locuinte ieftine, de maximum 60.000 euro. Nu-ti trebuie multi bani pentru asta. Doar 3.000 euro. Nici macar astia nu trebuie sa-i ai in buzunar. Poti sa-i iei printr-un credit de nevoi personale si apoi casa, cu 5% avans. O data cu eliminarea creditelor in euro va aparea un nou fenomen: ceata imobiliara.

S-au cumparat multe terenuri agricole. Ieftine, mai ales loturi mici. Pretul mediu pe hectar nu a depasit 1.000 euro. Taranul sarac vinde tot. Nu mai poate sa munceasca pamantul. Nu are cu ce. Multi vor incerca sa vanda in continuare, dar va fi din ce in ce mai greu. In lipsa unei legi a comasarii terenurilor agricole, va fi nevoie de ani pentru a compacta sute sau mii de hectare de catre investitori.

S-a cumparat si un procent neinsemnat de active bancare obtinute din credite neperformante, executate silit si scoase la vanzare. Ce au scos bancile la vanzare? Ciurucuri imobiliare. Sub 1% din “mortaciunile” bancilor sunt vandabile! Majoritatea sunt inca supraevaluate, aflate in zone neinteresante, cu potential… negativ. Daca bancile au ascuns gunoiul imobiliar sub pres, ceata e in sediul lor.

Cu mici exceptii, piata imobiliara a fost saraca in tranzactii. Dar s-a miscat! Ceata nu prea se misca. Persista si se ridica numai cand se schimba ceva. Pentru ca nu s-a intreprins nicio masura serioasa noua in ultimii 3 ani, ceata in imobiliare a gasit mediul propice sa se instaleze. Tocmai pentru ca nu s-a schimbat nimic, ea s-a instalat treptat peste increderea putinilor investitori activi. Asa e in criza!

Ni s-a spus mereu ca sunt bani. Si? Poate sunt prin banci, dar daca nu circula ce folos? Cine-i poate pune in miscare? O inflatie mare? Un pachet legislativ curajos care sa sparga cercul vicios al neincrederii? Cine are curaj sa faca ceva provocator pentru Romania? BNR? Guvernul actual sau viitor? Mira-m-as! Vedeti astazi pe cineva in Romania sa aiba o viziune, o strategie, un proiect coerent? Sau macar un plan economic serios pe care sa-l duca la bun sfarsit? Dati exemple!

Banii din banci de care se tot vorbeste au aceeasi hiba ca si fondurile europene. Nu pot fi accesati. Fonduri europene exista, dar nu ajungem la ele. “Romania nu are o criza financiara”, spunea Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Economia Romaniei va orbecai in continuare prin negura vremurilor, pentru ca nu este capabila sa-si ia soarta in propriile maini. E legata “ombilical” de credite externe, oferite “generos” de FMI, Banca Mondiala si alte institutii financiare.

Ceata va persista si pentru investitorii straini. Ultimele tendinte economice imobiliare demonstreaza ca apetitul unor noi dezvoltari / achizitii a devenit o exceptie. Fonduri de investitii importante se retrag din Romania. Dezvoltatori cu brand european contabilizeaza pierderile si prefera sa faca exituri, uitand de orice eventual viitor castig. Se intampla din ce in ce mai des. Este o realitate care doare. Nu trebuie sa intram in panica, dar trebuie sa facem ceva. Noi, nu altii.

Cand se va ridica ceata in imobiliare? In 2013, in niciun caz! Daca situatia tarilor din zona euro se va inrautati si daca politica romaneasca va fi tulbure, ceata din economie ne va “bantui” cativa ani de aici inainte.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
1 Comment
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
prohodu
prohodu
11 Ani Acum

Ceata Imobiliara si economica ne va bantuii cel putin pana in 2018!
A spus-o si Cancelarul Germaniei ca ne mai trebuie ceva timp pana Europa va vedea luminita!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor