05.06.2023     Florin Dumitrescu

Exista optiuni, intotdeauna

Distribuie acest articol

Tranzactiile imobiliare in Romania pot aduce cu sine diverse provocari, iar o situatie complexa ce poate aparea este legata de modificarea pretului imobilului dupa semnarea promisiunii de vanzare. Aceasta poate fi o situatie dificila pentru cumparatori, care se pot simti nedreptatiti. In astfel de situatii, cumparatorii au cateva optiuni pe care le pot lua in considerare in functie de legislatia romaneasca si de termenii contractuali. Iata cateva dintre aceste optiuni:

Renegocierea pretului: O prima optiune este sa initieze discutii cu dezvoltatorul pentru a intelege motivele care au dus la modificarea pretului si pentru a incerca sa ajunga la un acord privind un pret acceptabil pentru ambele parti. Renegocierea pretului poate fi o optiune viabila in cazul in care au intervenit schimbari semnificative in conditiile pietei sau in alte aspecte ce justifica ajustarea pretului.

Respectarea pretului initial: In cazul in care contractul de promisiune de vanzare contine clauze care protejeaza cumparatorul impotriva modificarilor unilaterale ale pretului, acesta poate solicita respectarea pretului initial in conformitate cu termenii contractuali.

Rezilierea contractului: Daca dezvoltatorul insista asupra modificarii pretului si cumparatorul nu este de acord cu aceasta, acesta poate alege sa rezilieze contractul. In aceasta situatie, cumparatorul trebuie sa verifice clauzele contractuale referitoare la reziliere si sa ia in considerare consecintele potentiale.

Actiuni legale: In functie de legislatia romaneasca si de termenii contractuali, cumparatorii pot avea dreptul sa initieze actiuni legale impotriva dezvoltatorului pentru a solicita respectarea pretului initial sau pentru a cere despagubiri in cazul in care dezvoltatorul nu respecta prevederile contractuale.

Mediere sau arbitraj: Anumite contracte pot include clauze de mediere sau arbitraj pentru solutionarea disputelor. Cumparatorii pot alege sa recurga la aceste proceduri alternative pentru a gasi o solutie acceptabila.

Consultarea unui avocat: In oricare dintre situatii, este intotdeauna recomandat ca cumparatorii sa caute consultanta juridica din partea unui avocat specializat in dreptul imobiliar din Romania. Un avocat poate evalua contractul, poate oferi sfaturi cu privire la drepturile si optiunile cumparatorului si poate ajuta in negocieri sau in cazul unor dispute legale.

In concluzie, atunci cand dezvoltatorul imobiliar modifica pretul imobilului dupa semnarea promisiunii de vanzare in Romania, cumparatorii au cateva optiuni de luat in considerare. Este important ca acestia sa fie bine informati cu privire la legislatia din Romania si sa cunoasca termenii exacti ai contractului de vanzare-cumparare pentru a face alegeri informate si pentru a-si proteja interesele in aceasta situatie delicata.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
0 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor