Anatoli Serdiukov este acuzat ca in numai cinci ani a provocat pagube de 72 milioane de euro.
Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis ieri pe ministrul Apararii Anatoli Serdiukov din cauza unui scandal cu fraude in valoare de mai multe milioane de euro, inlocuindu-l imediat cu unul dintre oamenii sai de incredere, fostul ministru pentru situatiile de urgenta Serghei Soigu. „Data fiind situatia din ce in ce mai dificila de la Ministerul Apararii, am luat decizia de a-l elibera din functie pe ministrul Apararii Serdiukov, pentru a crea conditiile necesare unei anchete obiective”, a declarat presedintele rus.
La sfarsitul lui octombrie, mai multe anchete au fost deschise asupra activitatii unei societati controlate de minister, Oboronservis, pentru frauda comisa in timpul vanzarii unor bunuri imobiliare, a unor terenuri si a unor actiuni ce ii apartin. Potrivit comitetului de ancheta rus, intr-o prima faza anumiti responsabili ai ministerului alegeau bunurile imobiliare cele mai prestigioase gestionate de societate. Investeau in acestea sume enorme de bani provenind din bugetul rus, dupa care le revindeau prin intermediul unor companii afiliate Oboronservis la preturi inferioare celor de pe piata.
Conform primelor informatii, prejudiciul adus de vanzarea a doar opt bunuri imobiliare se ridica la trei miliarde de ruble (74 de milioane de euro), a indicat comitetul. Oboronservis, creata in 2008 printr-un decret al Kremlinului, are atributii foarte diverse, mergand de la mentenanta unor echipamente ale armatei pana la publicare unor opere ale ministerului si organizarea aprovizionarii trupelor.
Schema descrisa mai sus e veche de cand lumea si s-a aplicat si la noi la privatizarea Romtelecom spre ex, si pare sa fie cheia succesului unei companii private gigant nascute in anii ultimelor guvernari – Grup Feroviar Roman.
Ceea ce nu s-a intamplat (inca) este ca Ministerul Apararii Nationale, detinator al unui patrimoniu imens, nu a marsat, ca prin alte parti, la scheme de fraude imobiliare. Cu exceptia unor cazuri izolate, nedovedite pana la urma, cum ar fi cel privind terenurile lui Gigi Becali din Pipera, armata care detine doar la mine in cartier terenuri de cateva zeci de milioane de euro, nu a cazut prada acestor practici.
In zona in care locuiesc exista terenuri si constructii intinse detinute inca de armata, desi goale de multa vreme, ele au scapat goanei dupa terenuri ieftine din anii 2000-2008. Schimburile de terenuri s-au facut intre institutii de stat si sunt detinute acum de Cartea Funciara, Institutul National de Administratie sau SRI. Imensa cladire din centrul orasului, Spitalul Militar este in continuare in proprietatea armatei in ciuda presiunilor de a fi preluata de Primaria Timisoara. Terenurile din zona Giroc au fost distribuite prin lege revolutionarilor, si exemplele pot continua.
Confruntata cu o reducere drastica a alocatiilor bugetare, cu reduceri masive ale personalului si cu o restructurare profunda vecina doar cu desfiintarea totala mai mult decat cu modernizarea, Armata Romana a stiut sa isi patreze demnitatea. Recunostiinta!
Orice s-ar spune si oricat de multa coruptie ar fi la noi, cred ca la o comparatie cu Rusia putem trece drept, daca nu Alba ca Zapada, cel putin un pitic simpatic.
De neinteles cum armata a stat pe pozitii de forta si nu a intrat inca in aceste jocuri imobiliare asa cum au facut alte institutii respectabile ale statului roman…speram sa o tinem tot asa…legat de Rusia, suntem la degetul mic de la piciorul, ei relativ la coruptie.
8 bunuri imobiliare, pai sunt mici copii pe langa popa ala care si-a revendicat un sat intreg impreuna cu primarul.