Conform Codului Civil nu pot primi donatii persoanele neconcepute (art. 808 C. civ. ) si organizatiile care nu au dobandit personalitate juridica.
Copilul neconceput poate primi o donatie numai indirect daca donatorul gratifica pe cineva cu un bun, impunand sarcina (obligatia), de a transmite dreptul de proprietate asupra acelui bun copilului care se va naste.
In privinta structurilor de tip organizatie non – profit acestea vor putea primi donatii (chiar in timpul constituirii) daca aceste donatii sunt absolut necesare pentru dobandirea personalitatii juridice. Practic, este vorba despre o capacitate de folosinta anticipata momentului constituirii, capacitate legata numai de acele acte si conditii necesare constituirii (de exemplu: necesitatea patrimoniului propriu).
Nu pot primii donatii strainii si apatrizii daca obiectul donatiei este un teren (art. 41 alin. 2 din Constitutie).
Nu pot primii donatii medicii si farmacistii de la persoanele care au fost tratate, ingrijite medical, de acestia inaintea mortii. Interdictia se refera si la preotii care au fost in preajma bolnavului (donator) facandu-i slujbe si alte practici religioase (art. 810 alin. 1 si 3 C. civ. ).
buna ziua,
o societate comerciala poate dona unei alte societati comerciale o suma de bani? si daca da trebuie sa emita factura?
multumesc