Noul Cod civil contine anumite dispozitii comune cu privire la executarea ipotecilor in general, reglementand apoi in detaliu executarea ipotecii mobiliare. In ce priveste executarea ipotecilor imobiliare, se face trimitere la prevederile Codului de Procedura Civila.
Astfel in art. 2.429 prevede ca in cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, creditorul poate urmari bunul ipotecat. Executarea ipotecii nu poate fi realizata decat in virtutea unui titlu executoriu si pentru o creanta certa, lichida si exigibila. Contractele de ipoteca valabil incheiate sunt, in conditiile legii, titluri executorii.
Prin art. 2.433 se instituie interdictia pactului comisoriu. Orice clauza potrivit careia, pentru a garanta executarea obligatiei debitorului sau, creditorul isi rezerva dreptul sa devina proprietarul irevocabil al bunului sau sa dispuna de acesta fara formalitatile impuse de lege se considera nescrisa.
In timp ce potrivit art. 2.478, creditorul nu poate urmari in acelasi timp vanzarea imobilelor care nu sunt ipotecate decat in cazul cand bunurile care ii sunt ipotecate nu sunt suficiente pentru plata creantei sale (beneficiul de discutiune).