Cred ca in zilele astea de pseudo-nationalism e bine sa fim putin „banateni”. Mai jos este un articol din ziarul Adevarul. Imobilul despre care se vorbeste era un loc foarte frecventat de artistii si sportivii vremii. Canotorii si handbalistii cluburilor de pe malul Begheiului trageau la beraria de la parter in timp ce echilibristul Strohschneider dansa pe sarma dintre cele doua corpuri ale cladirii. Ma abtin de la alte cometarii.
Unul din turnurile casei Csermak din cartierul Iosefin, construita la inceputul secolului al XX-lea, va fi refacut in urma unei solidaritati civice.
Mii de cladiri din patrimoniul istoric al Timisoarei sunt lasate de izbeliste. Proprietarii se plang ca nu au bani sa investeasca, primaria nu are nici ea, iar in acest timp, veritabilele bijuterii arhitecturale sunt lasate in paragina, cu tencuiala cazuta, cu ornamentele de odinioara distruse, ori ciuntite de diferite interventii de prost gust.
In urma cu 12 ani, municipalitatea a platit pentru restaurarea celor doua turnuri aflate pe casele Csermak, din cartierul Iosefin. Din pacate, banii au fost suficienti doar pentru un singur turn, celalalt fiind lasat prada trecerii timpului. Asa s-a ajuns ca turnul din dreapta sa devina un pericol. Putea sa se prabuseasca in orice clipa.
Un grup de arhitecti timisoreni s-au oferit sa actioneze. „Am decis sa reconstruim turnul de la zero, pe voluntariat, fara niciun castig material. Turnul va fi identic cu cel care este restaurat de cativa ani. Acelasi tinichigiu care a lucrat la turnul din stanga ne-a ajutat cu matritele. Vrem sa lasam turnul pentru asociatia de proprietari”, a declarat arhitectul Vlad Luca.
Lucrarile la turnul casei Csermak au inceput deja, iar constructorii au dat jos tot scheletul din lemn. Imobilul a fost construit in 1907 si a apartinut fratilor gemeni Nandor si Tamas Csermak, care doreau o cladire de apartemente pentru inchiriat. Straduta ingusta dintre cele doua cladiri ar fi trebuit sa fie o copie a cunoscutei strazi Vaci utca din Budapesta, unde cei mai faimosi si avuti oameni ai capitalei maghiare isi cheltuiau banii, devenita acum atractie turistica, cu magazine, restaurante, cafenele, aflate pe strada sau in curti interioare.
Venirea primului Razboi Mondial a schimbat lucrurile.
Despre istoria imobiliara a Banatului si prezent puteti citi si Casa florarului, sfarsit sau un nou inceput.