Las Vegas este inainte de toate un brand imobiliar. Daca am cumula valoarea tuturor bunurilor imobiliare ce se afla in Las Vegas sunt convins, dar absolut convins ca ar depasi valoarea bunurilor imobilelor din Romania, adica din intreaga Romanie. Cine ma poate contrazice sa o faca acum si ma voi oprii din scris. Acum…
Statie de cale ferata in mijlocul desertului, Las Vegas, Nevada avea 24.000 de locuitori in 1950 anul in care se instituie in localitate un regim fiscal permisiv pentru o activitate economica ciudata: jocurile de noroc. In 1960 avea deja 65.000 de locuitori in timp ce astazi in zona metropolitana locuiesc aproape 1 milion si jumatate de oameni, in general oameni prosperi.
Nu vreau sa fac o apologie a jocurilor de noroc. Orasul are probabil mai multe decat avea in 1960 Las Vegasul-ul dar nu va ajunge niciodata la prosperitatea acestuia. Vreau doar sa vorbesc despre regimul fiscal permisiv si inteligent imaginat pentru a aduce bani, multi bani la bugetul local si national si care a stimulat in aceeasi masura initiativa privata intr-o maniera pe care doar cei care au vizitat macar si in trecere Las Vegas-ul si-o pot imagina.
Pentru a va face o idee, chiar superficiala despre valoarea imobiliara si financiara a acestui indepartat oras este suficient sa urmati linkurile acestui post.
Ma intreb doar cat poate sa fie de greu pentru jalnicii nostri lideri sa imagineze un sistem fiscal coerent si stimulativ cladit pe ruinele unor statiuni parasite cum ar fi Baile Herculane sau Tusnad si care sa stimuleze cladirea unor afaceri private prospere odata cu incasari bugetare coerente si oneste. Lipsa de inteligenta si bun simt limiteaza sistemul fiscal romanesc la cresteri desantate ale TVA-ului sau taxe ascunse sub forma de amenzi si autorizatii. In timp ce cu multa vreme in urma unii au transformat desertul intr-o bogatie inimaginabila pe la noi altii, ai nostri mai exact, ne prostesc cotidian cu “dezastruoasa mostenire” sau “baietii destepti din energie” pentru care eu, tu platim impozite umflate fara nerusinare.
Va recomand sa cititi si Hercules si popoarele migratoare.