Tocmai ce m-am intors din concediu, Antalya, Turcia…
Si ce are asta de a face cu imobiliarele? veti spune.
Pai sa vedem.
Antalya si riviera turceasca se intinde pe 200 de km de coasta mediteraneana. Intr-o zona fara vreo spectaculozitate aparte s-au construit 700 de hoteluri si resorturi si alte cateva sute de zone rezidentiale destinate exclusiv turistilor straini. Zona este vizitata de peste 3 milioane de turisti anual si aduce incasari de peste 5 miliarde de euro pentru economia Turciei.
Ceva legatura exista, nu?
Lucrarile au inceput acum… 15 ani. Aeroportul deserveste peste 45 de destinatii iar soseaua expres, functionala de altfel, este inca in extindere.
Stau sa ma gandesc cand a inceput demolarea turismului romanesc pe litoral… parca acum 15 ani.
Eu nu pot ajunge din Timisoara la Constanta decat conducand vreo 800 de km pe drumuri proaste. Daca iau avionul trebuie sa trec prin Bucuresti si ma costa 400 de euro. In Antalya sunt in 2 ore. Ma costa 200 de euro. Si nu trec prin Bucuresti.
Daca totusi ajung si vreau sa iau masa intr-un restaurant banal, ma costa 150 de lei pentru 2 persoane. In Antalya m-a costat 20 de euro sau 80 de lei. Si toata lumea zambea. Chiar au fost bucurosi ca am luat masa la ei.
Daca vreau sa fac si plaja si accept sa ma inghesui va trebui sa suport gunoaie menajere si mucuri de tigari peste tot. E adevarat ca in ultimii ani se face curatenie des si sunt cosuri de gunoi din 5 in 5 metri. In Antalya nu sunt cosuri de gunoi, pur si simplu nu e gunoi. Iar parca oamenii nu fumeaza.
Si daca ma plictisesc de plaja si vreau sa ma plimb, in Delta bunaoara sau in Muntii Macinului, va trebui sa conduc din nou pe aceleasi drumuri proaste 100 de km in nord. Din Antalya poti ajunge in 2 ore la Istambul, Cipru sau Ierusalim. Ma roaga chiar sa fac asta. Pe incercate.
Ne reprosam unul altuia ca suntem balcanici. Macar de am fi atat de balcanici incat sa construim hoteluri, aeroporturi si sa ne bucuram daca cineva ia masa in restaurantul nostru.
Si asa cele 5 miliarde de euro ajung in Antalya si nu la Constanta. Conform Legii lui Lavoisier:” În natură nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă” .
Va rog sa ma contraziceti.
Cititi o alta analiza ” a la long” in Dupa 20 de ani
Acest articol despre Antalya, Turcia a fost postat si pe TravelPod.
corect. pai in Romania n-ai cu cine !
tigarile sunt cel mai vandut produs si vezi fumatori la fiecare pas in marile orase.
in plus infrastructura ne infunda. mentalitatea romanului e ca e la el acasa si nu-i face nimeni nimic. Asta daca nu ar mai dormi atat autoritatile.