Noi romanii suntem foarte mandri de trecutul patriei. Am luat din el cu mult entuziasm mai ales partea cu bataliile victorioase in fata dusmanilor ce au vrut sa ne rapeasca bogatiile.Turcii au vrut sa ne rapeasca bogatiile, si ungurii au vrut asta, iar in ultimele secole au venit pe capul nostru si rusii. Si cum i-am mai batut si alungat. Ungurii au stat cel mai mult, vreo 900 de ani! Pe turci i-am batut cel mai rau si cateva secole i-am tot batut… dar pana la urma in 1877 i-am alungat ultima oara. Si pe rusi tot la fel, desi aici nu e atat de clar cand, cum si de ce.
Si dupa atatea victorii, noi romanii suntem foarte mandri cu bogatiile create de acest popor (si pe care altii au vrut sa ni le rapeasca, cum spuneam). Suntem mandri cu bisericile fortificate din Transilvania, cu castelele inaintasilor nostri – Bran sau Peles spre exemplu, si mai suntem mandri uneori si cu palatele Brancovenesti. Dar stati! Parca bisericile fortificate au fost ridicate de sasi. Castelele erau mai toate ale grofilor unguri. Pai si Branul? Branul a fost ridicat de unguri si daruit sasilor. Pai si Pelesul? Pelesul a fost comandat de Carol I de Hohenzollern si proiectat de austrieci. Dar palatele Brancovenesti, ca doar astea n-or fi unguresti? Nu, astea sunt grecesti pana in miezul pietrei aduse de la Stambul!
Si atunci, cum ramane cu bogatiile pe care cuceritorii vroiau sa ni le rapeasca? Dar lasa ca atunci cand aceste bogatii “ne-au revenit” noua romanilor, am avut grija de ele. Am transformat conacele exploatatorilor de neam in ospicii si ofelinate, am urcat crucea “nationala” ortodoxa in turnurile sasilor avand grija sa acoperim frescele, si tot asa.
Nu ca am fi facut altfel cu cele cateva, nu multe cu adevarat romanesti.
Iar acum e timpul sa strigam din toti rarunchii ca nu le dam inapoi. Pai ce sa faca cu ele, sa le distruga? Sa le duca in Germania? Sunt ale noastre, ale romanilor!
Zeci de mostenitori ai fostilor nobili maghiari din Transilvania carora comunistii le-au luat averile si-au cerut inapoi proprietatile si, in multe cazuri, le-au si obtinut. Este vorba despre sute de mii de hectare de teren, paduri, conace si cladiri importante din Cluj, Targu Mures sau Targu Secuiesc.