05.08.2023     Florin Dumitrescu

Povestea cu drobul de sare, in cheie imobiliara

Distribuie acest articol

Achizitionarea unei proprietati este o investitie importanta si emotionanta pentru multi cumparatori în Romania. Cu toate acestea, procesul poate fi umbrit de aparitia viciilor ascunse ale imobilului, care pot crea dificultati si costuri suplimentare pentru cumparatori. În aceste situatii, responsabilitatea vanzatorului pentru viciile ascunse devine un aspect esential pentru protejarea drepturilor cumparatorilor si pentru minimizarea riscurilor de paguba.

Viciile ascunse reprezinta defecte sau probleme ale imobilului care nu sunt vizibile în mod normal la momentul vanzarii, dar care afecteaza valoarea sau utilitatea acestuia. Aceste vicii pot aparea sub forma unor probleme structurale, infiltrari de apa, defecte la instalatii sau alte neconformitati care nu sunt imediat detectabile de catre cumparatori. Descoperirea unor astfel de vicii dupa încheierea tranzactiei poate avea consecinte financiare si poate crea stres si frustrari pentru cumparatori.

Conform art. 1707 si urmatoarele, din Codul Civil, vanzatorul are o responsabilitate pentru viciile ascunse ale imobilului vandut. Acesta are obligatia de a dezvalui cumparatorului orice vicii ascunse cunoscute, pentru a evita situatii de nedreptate. În cazul în care cumparatorul descopera vicii ascunse dupa achizitie, acesta poate actiona în justitie pentru a-si proteja drepturile si pentru a recupera pagubele suferite.

Cum cumparatorii pot fi pagubiti din cauza viciilor ascunse?

Costuri suplimentare de reparatii: Descoperirea unor vicii ascunse poate implica costuri semnificative pentru repararea sau remedierea problemelor, în plus fata de pretul initial al imobilului.

Reducerea valorii imobilului: Viciile ascunse pot afecta valoarea imobilului si pot face ca acesta sa devina mai putin atractiv pentru potentialii cumparatori, reducand astfel posibilitatea de revanzare cu profit.

Compromiterea utilizarii imobilului: Daca viciile ascunse afecteaza functionalitatea sau destinatia dorita a imobilului, cumparatorii pot fi nevoiti sa renunte la anumite intentii de utilizare sau sa suporte costuri suplimentare pentru a rezolva problemele.

Procese lungi si costisitoare: Pentru a obtine despagubiri sau remedieri, cumparatorii pot fi nevoiti sa se angajeze în procese legale lungi si costisitoare, ceea ce poate adauga si mai multa presiune si cheltuieli.

Cum sa te protejezi ca si cumparator?

Pentru a minimiza riscul de a fi pagubit din cauza viciilor ascunse, cumparatorii pot lua urmatoarele masuri:

Efectueaza o inspectie atenta a imobilului înainte de încheierea tranzactiei si solicita expertiza unui specialist, daca este necesar.

Verifica documentele si istoricul proprietatii pentru a identifica potentiale probleme.

Asigura-te ca contractul de vanzare-cumparare contine clauze relevante privind responsabilitatea vanzatorului pentru viciile ascunse.

In concluzie, descoperirea viciilor ascunse într-un imobil achizitionat poate crea dificultati si pagube pentru cumparatori. Responsabilitatea vanzatorului pentru viciile ascunse este esentiala pentru a proteja drepturile cumparatorilor si pentru a asigura o tranzactie imobiliara corecta si transparenta. Cumparatorii ar trebui sa fie vigilenti în procesul de achizitie, sa ceara expertiza tehnica si sa actioneze în mod responsabil pentru a-si proteja investitia si a minimiza riscurile de paguba.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
0 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor