08.03.2013     Florin Dumitrescu

Procesul etapei

Distribuie acest articol

Citez din presa vremii:

„Vesti bune pentru segmentul imobiliar: numarul tranzactiilor imobiliare este semnificativ mai mare fata de anul trecut, desi a scazut usor fata de luna decembrie. Capitala ramane in topul oraselor cu cele mai multe tranzactii, dar in prima luna a anului a fost depasita de judetul Timis, transmite ANCPI.”

„Dragos Dragoteanu, analist imobiliar si patron al agentiei Euroest, sustine ca anul acesta este, intr-adevar, potrivit pentru investitii. "In 2013 se mai pot face investitii imobiliare, dar numai pe segmentul de retail. In ceea ce priveste zona rezidentiala, lucrurile nu s-au schimbat", spune specialistul.

Tranzactiile sus amintite confirma ipoteza emisa de Jones Lang LaSalle, potrivit careia 2013 ar fi perfect pentru investitii imobiliare, data fiind increderea investitorilor locali. Optimismul celor de la LaSalle a fost combatut de analisti, care mentioneaza ca datele folosite se bazeaza, probabil, pe faptul ca piata a atins o anumita stabilitate si ca scaderea de preturi inceputa in luna martie 2008 a incetinit.”

Uff fratilor... oare chiar piata imobiliara e in crestere? As vrea sa va impartasesc optimismul, dar oricate eforturi as face, nu imi iese! Pur si simplu, am nevoie de o analiza mai profunda si nu de simple speculatii bazate pe statistici contradictorii raportate la unitati mici de timp – o luna, luna corespunzatoare din anul trecut, etc.

Piata imobiliara nu este in crestere si nu va evolua spectaculos nici anul asta, si chiar nu!

Piata imobiliara a fost motorul cresterii economice spectaculoase a Romaniei din perioada 2004-2008, o crestere nesanatoasa, aproape exclusiv speculativa, o crestere bazata pe un consum fortat prin credite ieftine si neperformante intr-o economie care nu mai producea aproape nimic altceva decat credite si imobile, si toate astea pe fundalul unei cresteri economice globale la fel de nesanatoasa. In acest moment exista prea multe imobile in Romania, adica prea multe imobile care sa poata fi cumparate (a se intelege platite pana la ultima rata) intr-o piata imobiliara care a devenit convulsiva prin presiunile creditorilor si executari silite. Iar asa numita „stabilizare a preturilor la imobile”, nu arata decat ca acestea au ajuns la valoarea pe care creditorii (a se intelege sistemul financiar- bancar romanesc) o poate suporta (in acest moment) fara a intra in faliment in intregul sau! Acest moment nu reprezinta decat o etapa, nu si finalul procesului! Din pacate!   

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest


0 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor