25.12.2009     Florin Dumitrescu

Si noi cu topul nostru

Distribuie acest articol

capitalism in crisis coverTrebuie sa avem si noi topul nostru. Macar acum la sfarsit de an trebuie sa avem si noi topul nostru. Si intru-cat ne tot preocupam de fraude imobiliare, ar fi normal, daca mai e ceva normal pe aici, ar fi normal spun sa avem un top al fraudelor imobiliare de rasunet din ultimul an. Si asta nu pentru lauda ci pentru educatie si prudenta. Deci...

Cazurile de insolventa din industria imobiliara s-au inmultit in ultima perioada, pe masura ce datoriile dezvoltatorilor nu au mai putut fi acoperite. Daca pana acum bancile au menajat firmele de dezvoltare imobiliara si s-au ferit de executarea activelor, consultantii din piata se asteapta ca din primavara anului viitor „sa se umple paharul“ si sa apara primele falimente de rasunet.

„In cazul insolventelor din imobiliare situatia e de cele mai multe ori mai simpla decat in cazul altor industrii, deoarece actorul principal este banca. Ea poate acorda o sansa de reorganizare a firmei imobiliare sau poate cere falimentul. Intr-o economie normala, pana la un anumit moment incerci sa salvezi compania, dar dupa un punct nu mai are rost. Marea arta e sa stii cand sa tragi linie. Impresia mea este ca in primavara o sa vina acest moment. Fata de anul trecut numarul cazurilor de insolventa pe care le tratam au crescut de trei ori si ne asteptam si ne pregatim ca numarul acestora sa creasca in continuare“, a declarat pentru capital.ro Sebastian Gutiu, managing partner al casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.

Insolventa ar putea aduce preturi mai accesibile

Chiar daca legal, dupa declansarea procedurii de insolventa, actorii aflati la masa credala au la dispozitie intre 30 si 90 de zile pentru a lua o decizie cu privire la continuarea procedurilor de reorganizare sau de a duce firma in faliment, aceasta decizie este amanata in cele mai multe cazuri pana la 3-4 luni.

„In imobiliare decizia de a intra in reorganizare sau in faliment se ia in maxim 3-4 luni. Daca se ia decizia reorganizarii, trebuie sa se indrepte managementul gresit si, in cazul proiectelor in dezvoltare, sa se reduca cheltuielile cu constructia astfel incat preturile de vanzare sa poata fi coborate pentru a genera bani care sa acopere datoriile“, a mentionat Gutiu.

Cazurile de insolventa aparute in ultima perioada par a fi o lectie pentru dezvoltatorii care se apropie de acest punct si multi au inceput sa se organizeze in vederea evitarii unei astfel de situatii.

„E posibil sa mai apara companii mari care sa intre in insolventa, insa nu cred ca vor fi mai rasunatoare decat cele care au aparut in ultima perioada, deoarece chiar daca au probleme, multi au incercat sa se replieze si sa isi niseze produsele astfel incat sa nu fie nevoiti sa recurga la asemenea varianta. Noile dezvoltari sunt mai bine asezate in piata si in prima jumatate a anului viitor ar trebui sa se cearna companiile, pentru ca din a doua parte sa inceapa o asezare“, a spus Daniel Tudor, head of real estate division in cadrul Volksbank.

Capital.ro va prezinta o lista actualizata a companiilor notorii care au intrat in insolventa sau faliment.

EFG, actorul celui mai rasunator faliment imobiliar din 2009

Dezvoltatorul britanic European Future Group (EFG) a anuntat in anul 2007 investitii de 2,5 mld. euro in proiecte rezidentiale, de birouri si centre comerciale, in majoritatea fiind asociat cu fondul austriac de investitii Immoeast.

La inceputul acestui an compania a anuntat ca iese de pe piata si a vandut patru proiecte, care necesitau investitii de circa 500 mil. euro, catre Immoeast.

Unul dintre vehicole investitionale ale companiei, EFG Crevedia Development, prin intermediul caruia britanicii detineau 124 ha de teren langa Buftea, a intrat recent in faliment, activele companiei fiind scoase la licitatie si vandute pentru suma de 11,7 mil. euro.

Pe acest teren EFG intentiona sa dezvolte un mini-oras, in care ar fi urmat sa locuiasca 15-20.000 de oameni. Ansamblul rezidential, cu 6.500 de locuinte, necesita investitii de 1,9 mld. euro si urma sa fie finalizat in anul 2015.

Irlandezii isi inchid pravalia

Compania Mivan Kier, un joint-venture intre dezvoltatorul irlandez Mivan si constructorul de aceeasi origine Kier, si-a solicitat insolventa in luna septembrie.

Parteneriatul a fost creat pentru dezvoltarea ansamblului de locuinte New Town Residence din zona Dristor si a mall-ului Liberty Center din zona Trafic Greu a Capitalei.

Parteneriatul presupunea si dezvoltarea unei retele de zece mall-ul sub brand-ul Tiago, investitie ce se ridica la peste 700 mil. euro, respectiv cate 70-90 mil. euro pentru fiecare centru. Cel mai mare mall Tiago urma sa fie deschis in primavara acestui an la Oradea.

Proiecte lasate balta

Constructorul-dezvoltator de origine turca Ozer Construction, antreprenorul cladirilor de birouri Europe House si America House din Bucuresti, a intrat in procedura de insolventa in luna octombrie, la cererea a peste 100 de creditori, care au de recuperat cel putin 30 mil. euro.

Printre companiile care au solicitat insolventa turcilor se numara Saint-Gobain, Willbrook Management si Regatta Evaluari. Ozer Construction a fost implicata in constructia proiectului rezidential Oxford Gardens de 250 de vile, investitie a Willbrook si Felicity de 1.000 de locuinte, dezvoltat de Globe Trade Centre.

Pe partea de dezvoltare, Ozer lucra la ansamblul Belleview din Sinaia. Firma trebuia sa construiasca, pe un teren pus la dispozitie de Primaria Sinaia, un complex de 344 de apartamente de vacanta, structurate in doua blocuri de cate opt etaje, plus mansarda. In 2 ani, compania a reusit sa vanda 150 de locuinte, dintre care doar 30 au fost livrate catre Primaria Sinaia.

Vise de miliarde de euro spulberate de criza

Vehicolul investitional Copper Beech Capital, stabilit pentru dezvoltarea ansamblului rezidential Blue Tower din Colentina, a intrat in insolventa dupa ce Tribunalul Bucuresti a aprobat solicitarea firmei controlate de grupul britanic Copper Beech in luna octombrie.

Copper Beech a anuntat in 2008, ca intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci ani 2,5 mld. euro in constructia a 17.000 de locuinte in Bucuresti si zonele limitrofe, proiecte pentru care dezvoltatorul a achizitionat deja 600 hectare de teren.

Proiectul Blue Tower, din zona Colentina din Bucuresti, trebuia finalizat in luna septembrie a acestui an si cuprinde un bloc de 16 etaje, totalizand 156 apartamente. Fondurile necesare dezvoltarii proiectului, investitie de 30 mil. euro, au fost asigurate din surse proprii, precum si printr-un credit in valoare de 14 mil. euro contractat de la Alpha Bank.

Padure s-a lasat de imobiliare

Omul de afaceri George Padure, fostul primar al Sectorului 1, a solicitat intrarea in insolventa a firmei Sigma Proiect Development prin intermediu careia urma sa dezvolte un ansamblu rezidential de circa 1.500 de locuinte in zona Colentina.

Lucrarile la proiectul Sigma Residence, care constau in ridicarea a 12 blocuri cu 13 etaje, au fost oprite in luna noiembrie 2008. George Padure impreuna cu un grup de investitori belgieni au achizitionat terenul de 3,3 ha din Colentina in urma cu doi ani pentru suma de 14 mil. euro, finantati de Bank of Cyprus.

In acest blog, am analizat in detaliu un "dosar" de frauda imobiliara de "top" in Timisoara: Radisson Invest

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
1 Comment
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
vladut
vladut
14 Ani Acum

Eu nu inteleg de ce tot o tin astia cu falimente in primavara, eu as executa silit acum in iarna, sa nu afectez revenirea de primavara-vara specifica pietei imobiliare (ma refer la numar de tranzactii, nu la pret). Si licitatiile le-as face in transe, pana in primavara.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor