07.08.2010     Florin Dumitrescu

Ce este donatia simulata?

Distribuie acest articol

Donatia este deghizata cand conform actului public apare incadrata intr-o operatiune juridica cu titlu oneros. Deci in acest caz, actul public este simulat, neadevarat, si ascunde o donatie. De exemplu, vanzare-cumparare in care pretul nu este datorat; recunoasterea unei datorii care nu exista in realitate etc.

Donatiile deghizate, ascunse sub aparenta unui contract cu titlu oneros, sunt, in principiu, valabile; deghizarea – simulatia in general – nu este sanctionata cu nulitatea. Prin urmare, donatia deghizata, care intruneste conditiile generale de validitate ale contractelor – in special se pune problema cauzei licite – este valabila.

Avand insa in vedere faptul ca donatia deghizata constituie o adevarata donatie, ea este supusa si regulilor de fond prevazute special pentru donatii (capacitate, irevocabilitate de gradul II, reductiune, raport, revocare in cazurile prevazute de lege). Deci, pentru donatia deghizata se aplica aceleasi reguli de fond care s-ar aplica si daca donatia ar fi aparenta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
120 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
Culcea Florentina
Culcea Florentina
13 Ani Acum

Buna ziua. As vrea sa va intreb in primul rand daca ‘actul de donatie’ este gratuit sau ce anume si cat trebuie platit (pentru a primi donatie un apartament).
Sa va detaliez:
Suntem 3 frati , iar parintii nostri vor sa ne doneze apartamentul cu 2 camere doar mie-baiatul cel mare si fratelui mijlociu. Nu avem bani sa platim toate cele necesare pentru a face un contract de vanzare-cumparare si de aceea sa gandit la o donatie. Dupa moartea acestora probabil ca fratele cel mic sa ne atace in instanta si sa ceara partea sa,exista vreo posibilitate ca acesta sa castige? Va multumesc!

Avocat CR
Avocat CR
3 Ani Acum

Da, va cere reducţiunea liberalităţilor excesive la succesiune

Adna
Adna
13 Ani Acum

Am solicitat un credit bancar pentru cumpararea unei case, dar ne-am incurcat in acte. Precizez ca este vorba de o casa cumparata de un cetatean strain. Acesta a mandatat pe cineva sa o doneze. Exista un contract de donatie catre o persoana, iar sora acelei persoane cu drept de uzufruct viager cu interdictia de instrainare si grevare de sarcini in favoarea. Proprietarul in numele caruia s-a facut donatia,vrea sa vanda casa,iar sora este de acord.Daca sora proprietarului este sotia donatorului pot aparea probleme? Daca acesta a mai fost casatorit si are copii vor aparea alte probleme. Cert este ca banca cere documentatiile pana la fostul proprietar(cetatean strain) si certificatul de casatorie a acestuia pentru a se stabili gradul de rudenie intre parti. La ce riscuri ne expunem noi ca si cumparatori? In asteptarea unui raspuns urgent, va multumesc anticipat.

Dinu
Dinu
13 Ani Acum

parintii mei vor „sa imi vanda” un teren cu casa si am fost la notar unde am aflat ca pretul contractului ma ajunge la o suma destul de mare . daca facem donatie ne va costa mai putin ? multumesc anticipat pentru ajutor

ana
ana
13 Ani Acum

Buna ziua. As dori sa va adresez o intrebare. Doresc sa cumpar o casa de la parintii mei. Este casa in care a locuit fratele meu si el este de acord sa o vanda. Ce fel de act trebuie sa fac ca peste timp ceilalti frati ai mei sa nu imi creeze probleme? Mentionez ca nu pot sa platesc intreaga suma o data si ne-am inteles sa ii platesc o suma lunara. Ce ar trebui sa fac? Va multumesc mult si astept raspunsul dumneavoastra.

Gheorghe de la Buciumeni
Gheorghe de la Buciumeni
13 Ani Acum

Sunt profan in utilizarea internetului si in legislatia imobiliara si a donatiilor dar doresc un sfat calificat. Doresc ca din economiile mele si ale sotiei sa cumparam un apartament fiicei mele, CASATORITA cu un copil si altul „pe drum”, care sa-i apartina ca bun propriu, sa-l utilizeze fara nici o restrictie cu familia ei, dar…sa nu-l vinda sau amaneteze cit timp vom trai macar unul dintre noi, parintii. Mai exact, sa ramina si nepotilor ceva de la bunici. As dori, de asemenea, ca taxele notariale si impozitele sa fie minime. Cum trebuie sa procedez in varianta optima? As fi deosebit de recunoscator pt.un raspuns prin e-mail adresat direct fiindca…nu stiu daca voi mai nimeri in locul in care am cerut sfatul!!! Mii de multumiri si multa sanatate celor care vor avea bunavointa sa-mi raspunda. Precizez ca nu mai am alti copii, iar in prezent fiica se intelege f. bine cu ginerele meu. Poate s-or intelege la fel toata viata… dar doar Dumnezeu stie!!!

Gheorghe de la Buciumeni
Gheorghe de la Buciumeni
13 Ani Acum

Multumesc,mult, D’le Florin Dumitrescu! Am inteles ca sunt necesare 2 etape:1-cumpar apartamentul pe numele meu si al sotiei;2-intocmim actul de donatie, cu pastrarea uzufructului, desi noi nu vom locui niciodata in el. Indraznesc sa va mai intreb, totusi:nu ii pot dona direct BANII, fiicei, cu destinatia de a cumpara apartamentul pe numele ei? S-ar intocmi un singur rind de acte, probabil s-ar plati unul sau doua rinduri de taxe si impozite, dar, oare, mai pot introduce conditia de neinstrainare? Nu trebuie omisa nici un moment conditia ca apartamentul sa ramina doar al fiicei, nu in comun cu ginerele meu. Sa va dea Dumnezeu SANATATE si sa va fereasca de orice necazuri!

lucia
lucia
13 Ani Acum

buna ziua. sunt divortata de 4 ani, impreuna cu sotul avem o casa construita impreuna si un baiat de 21 de ani. intrebarea mea este: pot sa-i fac fiului meu un act de donatie pe partea mea de casa fara proces de partaj? multumesc.

eva
eva
13 Ani Acum

Buna ziua. Tatal meu are o verisoara de 67 ani bolnava imobilizata la pat si nu are pe nimeni.Vrea sa-mi doneze casa cu uzufruct viager cu conditia de intretinerea dansei. Tata mai are si alti verisori, pot ataca donatia dupa decesul dansei?care este procedura cea mai simpla si sigura? multumesc

eva
eva
13 Ani Acum

buna ziua din nou. aceasta verisoara n-are copii si sot. este singura si bolnava imobilizata la pat. am intrebat la un notariat care-mi recomanda sa ma duc la autoritatea tutelara sa fac contract de intretinere si dupa care sa ma intorc la ea. frati n-are. in schimb tata mai are 3 frati. ei ar putea ataca aceasta donatie cu contract de intretinere? multumesc.

Emoke Torok
Emoke Torok
12 Ani Acum

Buna ziua, in primul rand as dori sa exprim aprecierea a ceea ce faceti si de ajutorul pe care le oferiti.
Eu si sotul meu am dori sa trecem si pe mine in acte ca coproprietara, insa sotul meu a cumparat casa inainte sa ne casatorim cu putin timp prin credit bancar. (Impreuna am inbunatatit casa considerabil, inclusiv construirea unui imobil mult mare decat casa, pe terenul ramas.) Care este cea mai sigura cale de a face acest lucru ca ulterior daca se intampla orice(deces) sa nu poate sa fie atacat de afinii sotului.
Multumesc.

Mariana
Mariana
12 Ani Acum

Buna ziua.
Am un apartament cumparat pe firma, in care locuieste fiica mea. As dori sa va intreb daca pot sa renunt la el si sa-l donez fiicei mele.
Va multumesc.

Mihaela
Mihaela
12 Ani Acum

Domnule Dumitrescu,
Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu urmatoarea problema. Eu si sotia mea locuim in aceeasi curte cu mama mea (tatal meu a decedat) dar in case separate. Avem acte pe case separate, adrese diferite, facturi diferite cu toate ca impartim intrarea in casa (aleea) si eu am mici bucati din teren dar care nu sunt delimitate strict. Mai am un frate, iar mama ar vrea sa incheie un act prin care sa ma oblig sa o intretin. Intrebarile mele sunt: ce contract ar trebui sa inchei cu mama, care sa fie aproape imposibil de atacat in instanta? In cazul in care incheiem un contract de intretinere, rezerva succesorala a fratelui meu este afectata? daca nu este afectata, si fratelui meu ii revine o anumita cota, in urma unui partaj, as putea sa ii platesc cota fratelui meu pt a ramane cu dreptul absolut al casei? sau trebuie sa imi consult fratele daca vreau sa vand casa? va multumesc anticipat

Mihaela
Mihaela
12 Ani Acum

Va multumesc foarte mult pt. raspuns! Insa am o nedumerire. Care este diferenta dintre contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si cel de intretinere?

Mihaela
Mihaela
12 Ani Acum

Atunci sa inteleg ca reglementarile referitoare la Contractul de intretinere specificate in Codul Civil sunt aplicabile si pt contractul de v-c cu clauza de intretinere? Va multumesc inca o data pt raspuns, pt un raspuns atat de prompt!

Sevani
Sevani
12 Ani Acum

Buna ziua! Parintii mei au cumparat o casa, in contractul de vanzare cumparare dovada platii se face prin ordin de plata din contul meu catre vanzator deci practic eu am platit dar ei sunt proprietarii. Intelegerea verbala intre mine si parintii mei este ca ei sa imi inapoieze banii dupa vanzarea unui alt teren. Cum un orizont apropiat al vanzarii nu se intrevede intrebarea mea este: daca parintii mei mor la succesiune impart totul cu fratele meu chiar si casa platita de mine? Alta metoda legala de imi recupera banii sau a nu impartii cu fratele meu acea casa exista? Multumesc anticipat.

claudiu
claudiu
12 Ani Acum

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Tatal meu a murit in nov 20011. Suntem doi frati. In timpul vietii, parintii mi-au donat proprietatea ( casa + terenul ) cu scutire de raport. Mama detine uzufructul. Va intreb: pot dona in acest moment proprietetea mamei, apoi aceasta sa-mi faca act de vanzare – cumparare cu clauza de intretinere si uzufructului viager?. Acest act ( vanzare-cumparare) este supus riscului de a fi atacat in instanta de catre fratele meu?

cosmin
cosmin
12 Ani Acum

Buna ziua, am si eu o intrebare: bunicii mei vor sa imi doneze o parte din avere. Intrebarea mea este daca acest act de donatie va putea fi atacat in instanta de alte persoane? Am o singura matusa care este bolnava mintal, dar la randul ei are 2 fete, poate cineva sa ma atace in instanta

claudiu
claudiu
12 Ani Acum

Va rog sa-mi raspundeti la intrebare! Multumesc !

diana
diana
12 Ani Acum

Buna ziua. Am si eu o nelamurire: mama mea si unchiul vor sa imi lase mostenire casa bunicilor mei {parintii lor} eu sunt casatorita, sotul nu vrea sa fie in acest act, as vrea sa stiu cum e mai bine – vanzare cumparare sau donatie bunicii sunt morti, iar in acte sunt doar eu sau e posibil sa fie pe undeva si mama si unchiul. Va multumesc

iorgovan ion
12 Ani Acum

Buna ziua.
Vreau sa primesc un raspuns la urmatoarea situatie.
Fratele sotiei fiind singurul baiat la parinti, mai avind si inca trei surori a acceptat sa ramina in casa pentru a intretine parintii pina la moarte.
Sotia acestuia a insistat sa le faca contract de vinzare-cumparare pentru casa si terenul aferent, insa socrii fiind de la tara, inscrierea clauzei de intretinere, au considerat-o rusinoasa si au crezut in buna credinta a fiului si nurorii.
Dupa ce a vazut contractul de vinzare, in care s-a trecut o suma simbolica, nora a plecat fara acordul sotului in Italia cu 5 ani in urma, de unde nu a venit decit de 3 ori, cite 3 zile, fara sa mai stea acasa, deci a refuzat sa mai stea cu sotul si deci nu a avut nici o intentie de a avea grija de parinti si nici de sot.
In urma cu un an, socrul a murit, iar acum o luna a murit si cumnatul meu.
Nora nu doreste sa ramina in tara si deci nu are cine sa ingrijeasca batrina ramasa singura, insa casa si gospodaria i-a ramas norei, care a plecat din nou in Italia, insa solicita celorlalti frati suma de 70.000 lei, pentru a lasa casa uneia din fetele batrinei, care doreste sa stea in casa cu aceasta pentru a avea grije de ia, cu toate ca, casa a fost cumparata cu suma de 3000000 lei vechi, suma pe care nu au dat-o, ba din contra batrinii achitau toate datoriile casei.
Se poate ataca in instanta contractul, pentru ca in momentul de fata batrina nu mai are nimic si nici de ingrijit nu o ingrijeste cea care a beneficiat de toate bunurile batrinilor?

claudiu
claudiu
12 Ani Acum

Domnule Florin Dumitrescu, va multumesc !

Luminita Larger
Luminita Larger
12 Ani Acum

Dle. Florin Dumitrescu,
In cazul in care bunicii mei au cumparat cu act de vanzare-cumparare, in anul 1936, in numele si pentru fiul lor minor ( tatal meu ) o suprafata de teren acest bun poate fi raportat la masa succesorala in cazul dezbaterii succesunii bunicilor?
Multumesc!

Adina Lixandru
12 Ani Acum

Buna ziua,

Sunt pusa in fata unei situatii complicate si am nevoie de un sfat specializat. Detin un ap. de 2 camere in valoare de 50 000 euro, parintii mei detin un ap. de 4 cam. pe care vor sa-l vanda cu 70 000 de euro, imobil care deocamdata este girat la banca pt un imprumut de 20 000 euro. Afacerea propusa de ei a fost aceea ca eu sa vand ap. meu si sa le dau banii lor, iar ei sa-mi faca acte de donatie pe imobilul lor, urmand ca ei sa continue sa plateasca ratele la banca pana anul viitor. Poate fi un imobil girat la banca obiectul unei donatii? Deasemea donatia poate fi revocata? Si-n ce conditii? Mentionez ca relatia dintre mine si parintii mei nu se poate baza pe incredere. Va rog mult sa ma sfatuiti ce decizie ar fi cea mai buna. Act de vanzare-cumpare nu vor sa faca pe ap. respectiv, si nici contract la schimb. Multumesc anticipat.

Robert
Robert
12 Ani Acum

In urma unei succesiuni in 2002, am fost unul din cele trei persoane (eu, fratele meu – decedat in prezent si un unchi – decedat in prezent) care au obtinut un apartament in Bucuresti. Am doi copii care in acel an 2002 erau deja casatoriti. La momentul acela noi trei am donat acest apartament unuia din copiii mei, pe numele lui si sotiei lui la acea vreme. Imediat dupa acest act de donatie, nora mea a deschis divort cu partaj pentru acel apartament. Dintre cei care am donat apartamentul eu sunt singurul in viata. Pot eu sau celalalt copil al meu sa atace acel act de donatie pentru a-l revoca sau anula? Precizez ca celalalt copil al meu nu a fost de acord cu acel act de donatie, iar mie imi pare foarte rau de gestul facut, vazand ce se alege de intentiile bune cu care am facut acel act.

Robert
Robert
12 Ani Acum

Domnule Florin Dumitrescu va multumesc pentru raspuns. Studiind actul de donatie, am remarcat ca documentatia depusa la dosarul notarial in 2002 a continut numai titlurile de proprietate ale imobilului (certificatele de mostenitori, contractul de construire si adeverinta de la CEC ca a fost achitat integral) si certificatul fiscal de la administratia financiara. Oare nu era valabila si in 2002 obligatia de a depune si actele de cadastru si intabulare, precum si extrasul de carte funciara al imobilului? Daca este asa, nu as putea invoca nulitatea absoluta a contractului de donatie? La varsta pe care o am (71 ani) nu stiu daca o sa reusesc sa revoc donatia pentru ingratitudine, poate e mai usor de anulat acest act.

vlad
vlad
12 Ani Acum

Buna ziua, am 27 ani si acum 2 ani am primit prin donatie un apartament de la parintii mei si as vrea sa stiu, in caz de divort (intre ei), unul dintre ei poate revoca donatia?! Donatia nu prezinta clauze de intretinere, etc! Daca o poate revoca..sub ce conditii?! Va multumesc

vlad
vlad
12 Ani Acum

PS- si sunt necasatorit

120
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor