15.11.2011     Florin Dumitrescu

Cum functioneaza uzucapiunea dupa Noul Cod Civil?

Distribuie acest articol

In materia dobandirii proprietatii asupra imobilelor, uzucapiunea a suferit cateva schimbari radicale, in locul uzucapiunilor avute pana acum vom avea:

1. uzucapiunea tabulara de 5 ani (art.931 Cod Civil), cu urmatoarele conditii de aplicare:

 • inscrierea in Cartea Funciara fara cauza legitima, dar cu buna-credinta;

 • posesie utila exercitata timp de 5 ani de la inscrierea in Cartea Funciara.

 Ca efect al acestei uzucapiuni tabulare, dreptul de proprietate al uzucapantului este inscris in Cartea Funciara si nu mai poate fi contestat.

2. uzucapiunea extratabulara de 10 ani (art.930 Cod Civil), care are urmatoarele conditii de aplicare:

 • posesia exercitata timp de 10 ani;

 • alternativ, imobilul inscris in Cartea Funciara si proprietarul imobilului inscris in Cartea Funciara sa fie decedat sau si-a incetat existenta sau inscrierea in Cartea Funciara a declaratiei de renuntare la proprietate;

 • imobilul nu a fost inscris in Cartea Funciara.

 Ca efect, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in Cartea Funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
350 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
Bogdan70
Bogdan70
12 Ani Acum

Locuiesc intr-un imobil din 1983, proprietarii au decedat, iar urmasii nu au facut succesiunea, eu fiind nepotul proprietarilor. In imobilul respectiv am tras apa, gaze, lumina, am platit toate taxele si impozitele inclusiv cele la fisc pt proprietate. Am sansa sa deschid uzucapiune de buna credita? Mentionez ca fiica lor in varsta de 77 de ani nu a emis nici o pretentie.

ina
ina
12 Ani Acum

1. daca in urma neacceptarii succesiunii de mostenitori, dumneavoastra sunteti urmatorul care ar avea drept la mostenire puteti face o actiune prin care sa se constate faptul ca ati acceptat tacit succesiunea si ca sunteti proprietar.
2. in subsidiar solicitati in contradictoriu cu acesti succesori sa se constate sa ati dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune. Daca ati posedat bunul din 1983, atunci in 2013 se implinesc 30 de ani pentru uzucapiunea din vechiul cod civil (cel aplicabil). Mai exista o problema: conteaza in ce zona a tarii sunteti. Exista posibilitatea sa se aplice Decretul 115/1938 care prevede dispozitii similare noului cod civil. Consultati un avocat, el va va da solutia in functie de circumstantele spetei.

silviu
silviu
12 Ani Acum

Am un prieten care are urmatorul caz: a cumparat un teren cu casa pe baza de bon de mana, dar el este al treilea cumparator de la cel de al doilea care a cumparat de la altul care a cumparat de la proprietarul terenului in speta numai ca cel care detine terenul este proprietar cu acte dar la actiunea in instanta celui de al treile cumparator sa descoperit ca a dobandit terenul in urma unei succesiuni fara sa anunte si un urmas al unui frate care decedase. Urmasul nu contesta succesiune. Cum ar putea sa devina proprietar cel de al treilea cumparator avand in vedere ca el detine terenul de 3 ani de zile iar proprietarul terenului a dobandit bani de al primul cumparator care a vandut la altul cel care la vandut la randul lui. in cauza fiind prietenul meu. poate sa se aplice Uzucapiunea nou aparuta, de 5 ani.

alexandra
alexandra
12 Ani Acum

parintii bunicului meu au decedat in 1982 lasand imobilul celor 5 copii ai lor, ceilanti fratii au semnat cedarea imobilului bunicului meu, problema este ca ei au decedat iar bunicul dorind sa-si faca actele pe imobil cei de la tribunal nu au gasit dosar deoarece bunicul meu nu cunostea nr dosarului, se poate aplica uzucapiunea in acest caz? mentionez ca se fac anul acesta 30 de ani si ca el pana acum a platit impozitele

farcasanu gianino
farcasanu gianino
12 Ani Acum

Am cumparat un teren (420 mp din acte, 800 mp din masuratori, diferenta de 380 mp spunandumi-se ca este al primariei-o gradina in spate) cu casa batraneasca in Rasnov in 2007 si facand o ridicare topo pentru un certificat de urbanism, cadastristul mi-a spus a doua zi ca mai este o parcela topografica in aceasi curte. Mergand la notar acesta mi-a spus ca nu era necesar cadastrul (s-ar fi vazut astfel diferenta dintre acte si realitate), pentru ca aici in Transilvania se fac vanzari si fara, doar cu intabulare(eu stiam ca nu) si ca sa fac uzucapiune sau sa caut mostenitorii. Ultima inscriere in cartea funciara este din 1896 pentru parcela care este in plus. Mostenitori or fi dar cred ca daca dau de ei o sa-mi ceara cat nu face. Terenul a fost detinut succesiv de trei proprietari timp de 30 de ani. Vecinii mai traiesc, sunt destul de batrani si stiu cine si cum s-a perindat pe acel teren in ultima jumatate de secol. Acu eu nu am avut nici bani nici timp pentru o actiune in instanta, imi puteti spune va rog daca dupa noul Cod Civil sau vechiul pot intra in posesia acestui teren? Imi doresc sa vand proprietatea si evident ca cine ar cumpara cu o asemenea incurcatura. Mentionez ca la cumparare vanzatorul a prezentat o schita a imobilului iar eu am crezut ca este cadastrul (semnatura si stampila Primariei de prin anul 1970), pe care schita apare terenul de 420 mp la strada iar in spate nimic. In spate era gradina cu pricina imprejmuita cu un gard de nuiele. Nici vorba sa fie a Primariei. Nu era impozitata, taxata, nimic. La masuratoare a reiesit ca la strada sunt deschiderile a doua parcele, a mea si cea pe care doresc sa obtin acte si nicidecum in spate (gradina care am crezut eu). In concluzie o incurcatura teribila, de care am fost si inca mai sunt ingrozit. Oare se poate face ceva? Multumesc !

alexandra
alexandra
12 Ani Acum

va multumesc pt raspuns

farcasanu gianino
farcasanu gianino
12 Ani Acum

Va multumesc mult de tot pentru informatii !

Florin Homorodean
Florin Homorodean
12 Ani Acum

Buna seara! In septembrie 2007 am cumparat o casa in Orastie a carei suprafata pe acte era de 126 mp (casa, curte si gradina) printr-un credit bancar, motiv pentru care am fost nevoit sa fac si o identificare topo; in urma identificarii, a rezutat o suprafata de 351 mp; intre timp, am obtinut o autorizatie de constructie si am mai construit un imobil – pe care in prezent nu-l pot intabula datorita lipsei de teren. In urma cercetarilor facute, am constatat ca terenul ce-mi lipsea era pe un alt CF – proprietar un domn decedat in 1979. Din 1980 incoace, acest imobil s-a vandut de nenumarate ori, nimeni nesesizand lipsa de teren din acte. Este posibil, in cazul meu, sa beneficiez de uzucapiunea tabulara de 5 ani? Voi putea intabula acest teren lipsa, pe numele meu, fara a mai cauta mostenitori pentru o eventuala succesiune? Ce trebuie sa fac in acest sens? Care sunt demersurile?
Va multumesc!

Alexandru
Alexandru
12 Ani Acum

Buna ziua. Am si eu urmatorul caz si v-as ruga sa va expuneti punctul de vedere asupra acestuia. In anul 1997, in urma decesului bunicii, mama mea si sotul bunicii la acea data au incheiat un act succesoral asupra jumatatii din apartamentul pe care il detineau in copropietate bunicii (sot-sotie) conform normelor in vigoare (jumatatea care apartinea defunctei). In anul 2009, in urma decesului sotului bunicii, mama mea a ramas cu partea ei din apartament de la momentul incheierii succesiunii in 1997 (aprox 33,3% din total). Pe partea sotului bunicii nu exista nici o solicitare de succesiune sau orice alta solicitare de natura juridica dn partea nimanui (intre mama mea si sotul bunicii nu exista legatura de rudenie). Mentionez ca apartamentul a ramas in cartea funciara, la directia taxe si impozite etc. pe numele ambilor bunici. De asemenea, au fost facute investitii in apartament din partea mamei mele, pe langa cheltuieli de intretinere, taxe si impozite platite in fiecare an. Exista vreo posibilitate de a beneficia de dreptul de uzucapiune, si in ce fel? Multumesc anticipat pentru raspuns.

Alexandru
Alexandru
12 Ani Acum

Va multumesc foarte mult pentru promptitudine si raspuns. Credeti totusi ca ar fi oportuna o vizita la un avocat si daca da, aveti vreo recomandare subtila pentru vreun avocat din Bucuresti?

marin
marin
12 Ani Acum

Buna ziua!
Bunicul meu a impartit pamantul copiilor sai acum 65 ani! Tatal meu nu a putut fi prezent (a fost singurul intelectual din familie si atunci era detasat in interes de serviciu). Cand a revenit acasa, a primit din partea surorii sale, mai multe suprafete de pamant, cu care tata s-a inregistrat la registru agricol, si pt.care a platit impozite si taxe pana in 2009 cand a decedat. din pacate, tata, nu a dobandit acte de proprietate pe acele suprafete multumindu-se cu faptul ca era inregistrat la „rol” si ca NIMENI nu si-a revendicat vreuna din acele suprafete! Din pacate acum in 2012 cu toate ca eu mostenitor unic am preluat suprafetele respective s-a gasit un vecin care sustine ca el are act de mostenire pe una din suprafete, si o revendica (chiar a intrat pe teritoriul ei, sustinand ca el are act de mostenire pe acea suprafata) SUBLINIEZ :PANA IN 2011 NU A INTREPRINS NIMIC IN LEGATURA CU ACEA SUPRAFATA DE TEREN! Va rog sa-mi spuneti DACA procedura de UZUCAPIUNE MA POATE ajuta !
multumesc!

sorin
sorin
12 Ani Acum

Buna ziua,
Am cumparat in anul 2002 un teren in suprafata de 600 mp langa Samnartin, judetul Bihor. La cumparare terenul era extravilan si stiam verbal ca are acces din DN 79 pe un drum de pamant. Ulterior terenul cu toata zona a fost introdus in intravilan fara a se solicitat acordul niciunui proprietar. In anul 2010 am inceput demersurile pentru constructia unei case – am obtinut Certificat de Urbanism in care mi se cerea si PUZ. Am facut toate demersurile pentru obtinerea PUZ si nu l-am obtinut deoarece din schitele intocmite drumul de pamant din DN 79 nu are rezolvata problema proprietatii (nu este nici al Primariei si nici al primilor proprietari) nu are numar topo. Am intocmit schitele cadastrale pentru introducerea drumului de pamant in proprietatea Primariei, dar Consiliul Local refuza sa aprobe in sedinta trecerea drumului in proprietatea publica avand destinatie de drum, desi in anul 2002 prin Hotarare de Consiliu Local au fost de acord sa se creeze acest drum. Avand in vedere ca din anul 2002 si pana in prezent aceasta portiune de teren a fost folosita ca si drum de acces pentru casele existente in zona, ne-am putea folosi de uzucapiune pentru a le explica celor de la Consiliul Local ca pot sa treaca in domeniul public drumul de pamant? Mentionez ca acest drum de pamant nu a fost niciodata solicitat de nimeni, nu se afla in litigiu iar fostii proprietari au fost toti pusi in posesie.

Kanta.2010
Kanta.2010
12 Ani Acum

Buna ziua.
Am permis unui nepot sa locuiasca împreuna cu familia in casa parintilor mei de 5 ani, fara a incheia un contract de inchiriere şi fara a plati chirie. Tata locuieste cu mine şi mama este decedata. Dreptul de proprietate asupra imobilului il am eu 75 % si tata 25% stabilit prin succesiune notariala. Tinerii au început să renoveze imobilul şi gospodăria (s-au conectat la reteaua de apa, canalizare, gaze), fara acceptul meu sau al tatului meu. Au platit regulat impozitul la primarie. Anul acesta si-au schimbat radical atitudinea fata de familia mea si de tatal meu.
Au sanse de a deveni proprietari? se aplica uzucapiunea? Ce ma sfatuiti sa fac?
VA MULTUMESC.

Nemo 1
Nemo 1
12 Ani Acum

Buna ziua
Va rog sa imi precizati daca este posibila pentru socrul meu, uzucapiunea in urmatorul caz:
Avem o casa cu teren, dobandita cu titlu de proprietate de bunica socrului meu, bunica care a decedat acum mai bine de 30 de ani. Certificatul de deces nu se mai gaseste in arhivele Evidentei Populatiei. Bunica lui are o fiica, care inca mai traieste, si locuieste in acelasi imobil.
Toate taxele si impozitele sunt pe numele bunicii dar au fost platite de catre socrul meu, iar energia electrica si apa sunt pe numele lui.
Va multumesc si astept raspunsul Dvs.

Oana
Oana
12 Ani Acum

Buna ziua,
Acum 2 luni am achizitionat un imobil. Acest imobil a fost obtiunut de catre fostul proprietar prin uzucapiune, locuind pe acesta de 35 ani. De ceva timp vecinul meu imi spune ca terenul acesta este al dumnealui si ca ma va da in judecata! Mentionez ca am facut actele de vanzare cumparare cu totul in regula, chiar am platit si impozitul pe cladirea respectiva. Vecinul a venit cu un extras de carte funciara in care se specifica ca acest imobil este a lui de drept. In spatele casei, pe proiect cat si in realitate in CF a mea este trecuta si o anexa din 1975 pe care domnul nu o avea in actele dumnealui. Se poate face un fals in acte in cazul vecinului meu? Mentionez ca ar fi in stare de asa ceva. Eu am toate actele de proprietate si dumnealui imi spune ca am fost pacalita si de notar(cel mai cunoscut notar din oras) si de fostii proprietari. In acest caz ce ma sfatuti sa fac? Nu mai stiu cum sa ma inteleg cu ei….avand in vedere ca eu legal sunt in regula! Se poate ajunge in instanta in acest caz? Voi fi eu implicata sau fosu proprietar?
Multumesc!
Cu stima
Oana.

alin
alin
11 Ani Acum

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la legea 18/1991,
Strabunicul meu a avut o casa si o curte de 578 mp mostenita de la parintii lui morti de peste 30 de ani. El vinde casa in anul 1980 cu contract de vinz-cump autentic si 250 mp din curte trec in proprietatea statului conf. legii 58/1974 unui nepot al sau.(Strabunicul a decedat in 1982). Acest nepot intra in posesia casei si a curtii de 578 mp in anul 1980 si pina in anul 1996 a platit impozite, a avut rol unic si a trecut toata suprafat in registrul agricol pe numele lui. Avea toate drepturile sa primeasca Ordin al Prefectului pentru curte conf L18/1991 art 36 alin 3 fara a face vreo cerere dar nu a primit. In 1996 acest proprietar al casei primeste o adeverinta de la primaria din sat pentru instrainarea imobilului in care scrie ca este proprietar al imobilului ce figureaza in evid primariei la pozitia nr…cu o valoare de asigurare de… si o suprafata aferenta casei de locuit de 578 mp, cu vecinii…In continuare cu aceasta adev proprietarul casei vinde in anul 1996 tatalui meu si mamei mele, casa impreuna cu terenul de 578 mp prin contract de vinz. – cump autentic desii nu avea atribuit Ordin al Prefectului ptr teren. In 2002 tata a decedat si in 2003 am dezbatut succesiunea eu unicul copil si mama obtinind un Certificat de mostenitor pe casa plus teren mama 5/8 si eu fiul 3/8.
Intorcindu-ne in timp, in anul 1991 mostenitorii strabunicului au facut cerere conf L18/1991 pentru reconstituirea dreptului de proprietate al strabunicului decedat in 1982 si primesc in 1994 un TP in care printre alte terenuri cu care strabunicul s-a inscris in CAP figura si curtea casei pe care acesta o vindu-se in 1980 deci dupa intrarea in CAP. Nu s-a dat curs acestui TP pina in anul 2009 cind in urma dezbaterii unei succesiuni prin partaj judiciar incheiata cu invoiala partilor un unchi a primit o hotarire judecatoreasca in care printre alte terenuri a primit si curtea casei cumparate de tata in 1996. In toata perioada 1996- 2012 curtea a fost in posesia familiei mele si avem atribuit Rol unic si platim si azi impozit, avem certificat de atestare fiscala, schita de amplasament teren intravilan, dar nu pot intabula imobilul deoarece unchiul a depus la primarie Hotarirea Judecatoreasca.
Ce trebuie sa fac pentru intabulare? Cine este proprietarul curtii?
Am dreptul sa cer Ordin al Prefectului sau trebuie sa il ceara vinzatorul casei care in 1989 era proprietar? Hotarirea judecatoreasca este opozabila mamei mele care nu a participat la proces? Poate deveni unchiul proprietar al unei curti vindute din 1980 doar prin aceasta invoiala intre parti?
Se poate invoca uzucapiunea pentru terenul aferent casei de locuit cu sup de 578 mp?
Sunt disperat si nu stiu ce trebuie sa fac mai intai pentru a nu pierde curtea casei.

Catalin
Catalin
11 Ani Acum

Buna ziua, as dori sa va solicit parerea asupra urmatoarei spete:
Elena este proprietara pe un teren de 200 mp si al unei camere construite pe acest teren. Ea are un fiu de 5 ani cu care locuieste in aceasta camera. Elena nu a avut serviciu niciodata. Se casatoreste cu Ion si acesta trece fiul Elenei pe numele lui. Ion are serviciu si cu salariul destul de bun, se apuca si construieste inca o camera, bucatarie lipite de acea camera initiala a Elenei si in continuare, peste cativa ani, construieste inca 2 camere hol si o bucatarie lipite de aceste constructii in care a locuit fiul Elenei cu sotia lui si copii lor, avande intrare separata dar curtea comuna. Nu exista cadastru si nici intabulare pentru teren sau constructii. Din anul 1984 fiul Elenei a primit o locuinta de la stat si s-a mutat acolo. In anul 1992 Elena moare si se elibereaza cerificatul de mostenitor pe numele lui Ion (sot supravietuitor) si fiul Elenei, in cotele prevazute de lege. Din acel an (1992) si pana in anul 2005 Ion (sotul Elenei) a locuit singur in toata acea proprietate. Ba mai mult, a facut domiciliul si pentru 2 chiriasi care au locuit in perioada 2002-2011. In anul 2005, inainte sa moara Ion, face antecontract de vanzare-cumparare la notariat (incasand pretul integral pentru partea lui conform certificatului de mostenitor) catre sora lui care a avut grija de el cat a fost internat in spital. Termenul stabilit pentru incheierea contractului final de vanzare-cumparare fiind stabilit de 2 ani. Nu s-a mai incheiat acel contract final intrucat Ion a murit in spital. Dupa moartea lui Ion, sora lui locuieste la aceasta proprietate, consolideaza cele doua camere si bucataria in care a locuit Ion, pune tabla pe casa si creeaza toate conditiile umane de locuit. Intrebarea este urmatoarea: ce solutie exista ca sora lui Ion (promitenta cumparatoare) sa devina proprietara pe cota de mostenire a lui Ion sau pe toata suprafata de teren si pe cealalta constructie cu intrare separata (in care a locuit fiul Elenei, numai pana in 1984). Adaug faptul ca Ion este inregistrat la circa financiara cu cota de mostenire iar impozitul este platit de fiul lui in fiecare an (se duce primul sa plateasca impozitul!!!). Multumesc pentru raspuns.

Marinela
Marinela
11 Ani Acum

Buna ziua. Sunt posesor un teren de mai bine de 20 de ani. Inainte, pe acest teren era mlastina. Am acoperit totul si pe o parte de teren am inceput constructia unei case. Nu am reusit sa o termin deoarece un vecin a intervenit cerandu-si drept asupra terenului. Mentionez ca el nu are acte, dar se tot lupta. Inainte de a intra uzucapiunea pe 5 ani voiam sa ma folosesc de uzucapiunea pe 30 ani. Credeti ca as putea reusi ceva ??

cornelia
cornelia
11 Ani Acum

Bunicul meu a dorit sa inlocuiasca gardul ce separa doua proprietati, insa vecinul nu ia mai dat voie sa il aseze pe aceiasi pozitie invocind ca nu este drept asa. Motiv pentru care a fost nevoit sa il retraga cu ~60 cm desi el asa la mostenit de peste 6o de ani. Mentionez ca vecinul este proprietar de 10 ani in actul sau de vazare-cumparare se specifica faptul ca pe acte are o suprafata iar din masuratori alta suprafata iar acum cred ca alta suprafata dupa retragerea gardului. Noi nu am masurat suprafata dar cred ca si noi avem excedent de teren ,ca doar stiti cum se faceau masuratorile in trecut. Ce se poate face ca sa punem gardu pe aceiasi pozitie, bineinteles avind si martori oculari care au lucrat la acel gard si au vazut cum a fost deviat. Daca l-ar chema in instanta ? Cum credeti ca s-ar incheia actiunea?

alin
alin
11 Ani Acum

Va multumesc mult pt raspuns, Va rog sa imi spuneti daca unchiul ma poate evacua fortat din curte si daca este vreun termen de prescriptie pentru evacuare avind in vedere ca nu a facut nici un demers dupa ce hotarirea judecatoresca a ramas definitiva apr.2009.

alin
alin
11 Ani Acum

Va multumesc din suflet, nu vreau sa par circotas, dar sunteti sigur, eu am citit pe undeva ca pentru imobiliare nu se aplica termenul de 3 ani si ca ar fi de zece ani. Va rog sa imi confirmati si daca pot sa fac intabularea impreuna cu mama mea sau trebuie sa cedam unul dintre noi in favoarea celuilalt.

roxana
roxana
11 Ani Acum

Buna ziua! Am urmatoarea speta:
– Exista un testament facut in 1972 in care testatorul imparte bunurile celor 5 copii.
– Copilul cel mic primeste casa si o anumita suprafata de teren.
Terenurile le-a trecut in rol in 1991 (21 ani), casa acum 5 ani, dupa ce a murit mama acestuia. Se aplica uzucapiunea de 10 ani in acest caz, fara dezbaterea testamentului? Mentionez faptul ca ceilalti frati si-au trecut terenurile in rol imediat dupa moartea testatorului (1972).

alin
alin
11 Ani Acum

hotarirea judecatoreasca, pentru terminarea procesului de partaj succesoral, consfinteste invoiala partilor care are urmatorul cuprins:eu reclamantul… primesc urmatoarele bunuri… terenul intravilan cuprins in TP nr… din anul 1994 astfel tarlaua, parcela cu vecinii, eu paritul reprezentat prin mandatar primesc urmatoarele bunuri… Sentinta ramasa definitiva si executorie prin nerecurare-irevocabila.
Acum unchiul are aceasta sentinta din apr 2009 pentru curtea casei mele si eu am un certificat de mostenitor din 2003 dublat de un contract autentic de V-C prin care tata a cumparat casa cu tot cu curte in 1994 si am citit ca pina la anularea certific de mostenitor prin hotarire judec certific de mostenit face dovada deplina si a cotei si a bunurilor care se cuvin fiecarui mostenitor.
Pot trage de aici concluzia ca pina ce unchiul meu va incepe in instanta o actiune in anularea certificatului meu de mostenitor eu pot impreuna cu mama sa ne intabulam dreptul de propr. asupra casei si a curtii cu actele de proprietate pe care le avem?
va rog sa ma scuzati ca insist cu acest mesaj dar eu locuiessc acum in TM si casa mostenita este in Dolj si doresc sa am lectia invatata cind voi cauta un avocat bun deoarece nu scrie in cartea de vizita cit de bun este.

Adrian S.
Adrian S.
11 Ani Acum

Buna ziua! As dorii si eu o parere va rog. In anul 1980 bunicii mei au decedat. Tatal meu, locuia si locuieste in continuare in casa lor dar fara a avea act de proprietate asupra imobilului, platind impozit si aducand imbunatatiri casei. Pentru a devenii proprietar i s-a propus succesiunea, dar situatia este un pic complicata. Sunt 7 frati dintre care cativa decedati, iar fiul unuia dintre cei decedati este si el decedat, iar de fiul unui alt frate decedat nu se mai stie nimic. Din acest motiv am prefera uzucapiunea. Am fost la 2 avocati, unul ne-a spus ca este posibil cu sansa de castig 100%, iar altul ca nu este posibil deoarece este ruda de gr.I si instanta va propune succesiunea. Se poate prin uzucapiune sau ne vom lovii de succesiune? Mentionez ca tatal meu si fratii lui s-au inteles pe cale verbala sa ii ramana lui casa. Va multumesc!

Adrian S.
Adrian S.
11 Ani Acum

Va multumesc pentru raspuns! sper sa mearga uzucapiunea.

georgeta tudor
georgeta tudor
11 Ani Acum

Buna ziua, as dori s va expun si eu situatia mea si daca se poate sa ma indrumati ce pot face. Parintii mei au cumparat un loc de casa cu chitanta de mana in anul 1960, cred. Ulterior au construit casa, avand autorizatie de construire pe numele tatalui, dar actele de proprietate nu le-au mai facut. Anii au trecut si au stat asa. Mama mea a decedat in anul 2003 si tata in anul 2010. In anul 2008 am inceput sa fac eu actele lor de proprietate obtinand Ordinul Prefectului.(facand si masuratori cadastrale dar care, pentru ca au aparut neintelegeri, nu am putut sa le continuii pentru a putea face intabularea) Suntem trei copii. Acum, la casa parinteasca a ramas fratele meu care nu ne mai primeste pe acolo(pe mine si pe sora mea) si care nici nu vrea sa dezbatem succesiunea. Actele de proprietate sunt la mine, inclusiv certificatele lor de deces. As dori sa stiu daca el va putea intra in posesia casei parintesti prin uzucapiune sau in alt mod. Multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.

georgeta tudor
georgeta tudor
11 Ani Acum

Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde atat de promt, insa va rog daca se poate un raspuns mai detailat. Daca eu am declaratiile de acceptare a sucesiunilor parintilor, cum ar putea instanta sa ii dea acest drept in conditiile in care sunt trei mostenitori. Va rog din suflet sa ma indrumati ce pot face. Va multumesc.

georgeta tudor
georgeta tudor
11 Ani Acum

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Sa aveti o zi buna!

350
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor