07.03.2015     Florin Dumitrescu

Care sunt donatiile scutite de raport pentru cauza de succesiune?

Distribuie acest articol

In conformitate cu dispozitiile noului Cod Civil, intr-o cauza de mostenire

1. nu sunt supuse raportului:

a) donatiile pe care defunctul le-a facut cu scutire de raport. Scutirea poate fi facuta prin chiar actul de donatie sau printr-un act ulterior, intocmit in una dintre formele prevazute pentru liberalitati;
b) donatiile deghizate sub forma unor instrainari cu titlu oneros sau efectuate prin persoane interpuse, cu exceptia cazului in care se dovedeste ca cel care a lasat mostenirea a urmarit un alt scop decât scutirea de raport;
c) darurile obisnuite, donatiile remuneratorii si, in masura in care nu sunt excesive, sumele cheltuite pentru intretinerea sau, daca este cazul, pentru formarea profesionala a descendentilor, a parintilor sau a sotului si nici cheltuielile de nunta, in masura in care cel care lasa mostenirea nu a dispus altfel;
d) fructele culese, veniturile scadente pâna in ziua deschiderii mostenirii si echivalentul banesc al folosintei exercitate de donatar asupra bunului donat.

2. De asemenea, raportul nu este datorat nici in cazul in care bunul donat a pierit fara culpa donatarului. Cu toate acestea, daca bunul a fost reconstituit prin folosirea unei indemnizatii incasate ca urmare a pieirii sale, donatarul este tinut sa faca raportul bunului in masura in care indemnizatia a servit la reconstituirea acelui bun. In cazul in care indemnizatia nu a fost utilizata in acest scop, ea insasi este supusa raportului. Daca indemnizatia rezulta dintr-un contract de asigurare, aceasta se raporteaza numai in masura in care depaseste cuantumul total al primelor platite de donatar.

Dispozitiile sunt reglementate de art. 1091, 1146 si 1151 NCC.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
2 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
Popescu Daniela
Popescu Daniela
9 Ani Acum

Buna ziua! Indraznesc sa vin si eu aici cu problema mea care suna cam asa:
Tatal meu in anul 2013 a donat pe numele meu o casa. In titlul de donatie imobiliara scria asa: „inafara de donatara, mai am o fiica, pe numele de X, cnp y, prezenta donatie se face cu scutire de raport la masa succesorala si am luat la cunostinta dispozitiile legale privind privind rezerva succesorala”.

Acestea fiind spuse in ce conditii:
1. Sora mea poate ataca aceasta donatie ante sau postmortem? Mentionez ca tatal meu este in viata 🙂 sanatos si sper sa mai traiasca multi ani.
2. Chiar daca este specificat in donatie ca este lipsita de la masa succesorala in ceea ce priveste casa cum poate ataca si daca poate avea castig de cauza?
3. Daca castiga trebuie sa primeasca 50-50 din casa sau cum?
4. Daca vreau sa vand casa, fiind prin donatie unic proprietar, ea poate ataca aceasta vanzare? Poate sa ceara banii primiti din vanzarea casei jumatate?
5. Daca sora mea inca locuieste in casa respectiva (eu nu), avand buletin pe aceeasi adresa, ea locuind acolo tolerat, cum o pot scoate afara in caz de refuz?

V-as fi pe deplin recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu lamuriri in acest sens. Doresc sa specific ca si ea este avocat, deci ma gandesc ca ar sti sa gaseasca mai multe parghii legale prin care sa imi faca rau. Relatia noastra este una instrainata si foarte dificila de relationat. Multumesc anticipat de ajutor! Astept un raspuns 🙂

Cu respect,
Daniela Popescu

2
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor