Duplicatul dupa titlul de proprietate se obtine in baza unei cereri care se depun la primăria în raza căreia se află imobilul menţionat în titlu. Cererea va fi însoţită de următoarele acte: anunţul din Monitorul Oficial al României privind declararea pierderii titlului de proprietate, certificatul fiscal recent privind imobilul, copiile actelor de identitate ale titularilor, declaraţia notarială pe proprie răspundere a titularului menţionat în titlu de proprietate în care să se arate ca nu a înstrăinat sub nici o formă imobilul şi că nu au fost şi nu sunt litigii pe rolul instanţei de judecată care să aibă ca obiect imobilul menţionat în titlul de proprietate, precum şi orice alte acte pe care primăria le consideră necesare.
22.03.2015 Florin Dumitrescu
Buna seara,
Va rog sa imi spuneti in ce termen, de la data depunerii dosarului, trebuie eliberat un duplicat dupa un act de proprietate (in situatia de fata pentru un teren)? Ce lege sta la baza acestui termen? Va intreb acest lucru deoarece am depus dosarul cu toate actele solicitate si ni s-a spus ca nu se stie cand se va elibera, putand sa dureze si 2-3 luni, trebuie sa asteptam sa se intruneasca comisia. Va multumesc.
Buna ziua …in aceeasi situatie sunt si eu!
ce raspuns ati primit?
Buna seara!
As avea si eu doua intrebari la dvs. deoarece suntem intr-o mare dilema si nu stim cum sa incepem rezolvarea problemei cu care ne confruntam.
1. Fratele bunicii mele a fost proprietarul integral al unui pamant pe care este construita o casa in Bucuresti dar domnul in cauza este mort de mai bine de 7 ani. Bunica mea este singura ruda de sange in viata si nu a fost anuntata cand acesta a decedat. Domnul a fost casatorit dar sotia lui a murit inainte lui cu mult timp, undeva in anii ’90 si nu aveau nici un copil. Dupa cum am vazut in extrasul de carte funciara domnul era singurul proprietar si in urma mortii lui s-a facut o succesiune si totul a revenit surorii sotiei lui moarte (in extrasul de carte funciara scrie numele noului proprietar si „bun dobandit prin succesiune”) – aceasta succesiune este legala dat fiind faptul ca bunica mea nu a participat la ea? Dupa cum va spuneam, nici macar nu a stiut ca fratele sau a murit deoarece nu ne-a anuntat nimeni.
2. Spuneti-mi va rog, care este procedura pentru a demonstra ca bunica mea este sora lui, fiind si singura ruda de gradul 1 in viata? Am dori sa cerem dreptul de mostenire asupra terenului si asupra imobilului. Care ar fi primii pasi pe care ar trebui sa ii urmam? Ne puteti spune care ar fi procedura de obtinere macar a unei parti din aceasta mostenire?
Va multumesc anticipat!
@DianaDns Nu as putea sa va spun daca donatia a fost legal dezbatuta intrucat nu am la dispozitie toate informatiile si documentele necesare. Cert este ca, in lipsa copiilor si a parintilor, bunica dvs. era mostenitorul legal al imobilului. Este posibil sa fi existat un testament, spre ex. sau ca bunica dvs. sa fi fost chemata (prin publicitate de ex) in mod repetat la succesiune.
Succesiunea se poate contesta in instanta. Va recomand ca totusi sa incepeti acest demers printr-o discutie cu notarul unde a fost dezbatuta succesiunea. Puteti obtine informatii despre acesta din cartea funciara a imobilului.
@Oana_D. Intradevar, este necesar sa se intruneasca comisia. Nu exista un termen foarte strict pentru solutionarea dosarului dumneavoastra.
Buna seara, pentru a face cadastrul si intabularea unui apartament dobandit prin mostenire, mi se cere copia contractului de imprumut cu CEC-ul din 1991. Cum pot obtine acest document? Mentionez ca am adeverinta de radiere a ipotecii, procesul verbal de predare-primire si contractul de vanzare cumparare. Multumesc
O mica completare, contractul de v-c a fost semnat cu ICRAL Giulesti.
Buna ziua…va rog sa ma ajutati cu o informatie…am gasit un teren de 2 hectare la arhivele nationale din perioada 1948-1951 a judetului Galati…primarul comunei spune ca registrele agricole din perioada respectiva nu exista.cum as putea sa intru in posesia terenului si unde as putea gasi alte informatii referitoarea la teren? multumesc
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o mare nelamurire. Parintii mei au avut grija de un batran cativa ani si intre timp acesta a decedat si nu au reusit sa mai faca actele. Timp de 30 de ani au locuit in acea casa fara acte, ei platind impozitul la zi. Urmasii batranului i-ar putea da afara din casa dupa atata timp? Dar in instanta ar putea avea castig daca parintii mei doresc sa devina proprietari?
@mihaela Cautati informatii in Registrul de Inscriptiuni si Transcriptiuni de la judecatoria locala sau la Oficiul de Cadastru, daca acesta exista.
@florina Parintii dumneavoastra ar putea sa dobandeasca proprietatea prin uzucapiune daca pot dovedi o posesie utila si neintrerupta pentru o perioada de 10 ani. Daca aceste conditii sunt indeplinite, va recomand sa declansati o actiune judiciara pentru a dobandi proprietatea.
@Cristina Incercati, va rog, la CEC. Acestia trebuie sa detina exemplarul lor de la contractul de imprumut.
Buna ziua, situatia este urmatoarea: soacra mea a fost casatorita cu fostul sot, acesta incheind inainte de casatorie un contract de constructie cu fostul ICVL care insa a fost predat in timpul casatoriei.La partaj instanta a respins cererea de partaj pe motiv ca nu exista titlul de proprietate depus la dosar – soacra mea nu il are si nici socrul nu cred ca detine asa ceva.
Cum pot stii daca exista titlul si de unde putem lua un duplicat, atata vreme cat contractul de constructie e pe numele sotului?
@Raceanu_Dan Nu stiu sa va raspund la intrebare!
Buna ziua,
Am „semnat” zilele trecut un contract de vanzare cumparare pentru un imobil, eliberandu-mi-se trei duplicate dupa contract. Problema este ca eu nu imi amintesc sa fi SEMNAT (eu ca si cumparator si nici vanzatorul) efectiv originalul, care stiu ca trebuie sa ramana in biroul notarial.
In conditiile de fata, avand in vedere ca eu detin cele 3 duplicate, as vrea sa stiu daca pot face o solicitare catre biroul notarial pentru a vedea originalul, si daca nu poate fi vazut (copie nu are sens sa cer pentru ca inteleg ca mi se va elibera tot duplicatul) vreau sa stiu care sunt riscurile mele ca si cumparator ca acest contract sa nu fie considerat valabil – asta in conditiile in care eu, repet, as detine 3 duplicate dupa un contract original care nu contine semnaturile partilor.
Multumesc anticipat.
@Cristina Dumneavoastra ati semnat contractul de vanzare-cumparare autentic. Problema este ca noile dispozitii ale Codului Civil prevad faptul ca exemplarul original va ramane in arhiva notarului iar partile, vanzatorul si cumparatorul, vor primi doar duplicate dupa actul original. Asta e legea!Nu este vorba despre nimic altceva.
Buna ziua! Mama a pierdut actul de proprietate al apartamentului, fiind proprietara impreuna cu tata la apartament.Tata a decedat acum de curand si nu am reusit sa facem succesiunea…cum se procedeaza in acest caz? se scoate un duplicat si dupa aceea se face succesiunea sau…? Duplicatul il poate scoate mama fara noi, copiii sau trebuie sa fim prezenti si noi? cat dureaza pentru a scoate un duplicat? Va multumesc anticipat!
@Diana Mama dumneavoastra este co-proprietar si poate obtine acest duplicat fara concursul copiilor. Va recomand sa consultati un notar local privind actele necesare pentru succesiune, pentru ca este posibil sa nu fie nevoie de acel duplicat.
Buna ziua,
Mama (decedata in anul 2002) in baza prevederilor Legii 10/2001 a solicitat prin notificare in 2001, inregistrata la primarie in 2010, masuri reparatorii pentru un imobil casa de locuit demolat abuziv si pentru un imobil teren intravilan pe care a fost amplasata constructia demolata, care au apartinut bunicii sale (decedata in anul 1963) ce a locuit cu fiica acesteia (decedata)-respectiv matusa mamei mele. Conform hartii de cadastru si a situatiei din teren, pe o parte din suprafata ce a apartinut strabunicii se afla un bloc si aleea de acces catre garajele propietarilor din acest bloc, iar cealalta parte din suprafata a fost ocupata de vecinii terenului, suprafata ce a fost inscrisa pe titlurile de propietate, a intrat in circuitul civil si a fost intabulata in Cartea Funciara. In privinta terenului intravilan ne-am edificat existand harta cadastrala ramanand ca pentru imobil sa fac dovada cu documente din care sa reiasa elemente de descriere a imobilului si de asemenea daca exista documente din care sa rezulte daca pentru imobilele expropriate, fostul propietar a beneficiat de despagubiri. Am facut adresa la BJ al Arhivelor Nationale prin care le ceream daca detin, copii dupa documentele cerute de Primarie iar acestia mi-au cerut urmatoarele date, specific identificarii actelor solicitate, si anume:
Genul actului de propietate (vanzare-cumparare, testament, dota, donatie, etc.), in ce an si la ce judecatorie a fost incheiat, numele si prenumele persoanelor care au perfectat actul;
Genul, numarul si anul actului normative (lege, decret, etc.) in baza caruia imobilul a fost expropiat;
In ce an a fost expropiat imobilul si numele propietarului.
Si aici m-am blocat, mama fiind singura care cunostea poate aceste date. Va rog frumos sa ma ajutati si sa ma sfatuiti cum sa procedez mai departe. Va multumesc anticipat!
Buna seara. Doresc sa va solicit ajutorul cu privire la un titlu de proprietate ce apartine unor parcele agricole din jud. Neamt, loc. Moldoveni. Problema e ca cei de la primarie spun ca au pierdut titlul. Ce-i de facut in situatia asta? Pentru ca am nevoie sa dezbat o mostenire. Va rog ajutati-ma!!!
@Bogdan_F Exista posibilitatea de a obtine un duplicat dupa titlul de proprietate. Pentru procedura de obtinere a acestui duplicat, va rog sa urmariti postul https://www.fraudaimobiliara.ro/cum-se-poate-obtine-duplicat-dupa-actul-de-proprietate-pierdut-sau-distrus/
@Dan_Mihailescu Nu stiu ce ar fi mai potrivit sa faceti. Incercati sa obtineti informatiile solicitate, sau macar o parte din ele, reformulati cererea in asa fel incat sa obtineti in cele din urma informatiile de care aveti nevoie. Va doresc succes!
Am nevoie de un sfat. Bunicul a avut un apartament in Bucuresti pe fostul blvd 1 Mai. Cind a decedat singurul mostenitor (eu) nu m-am aflam in tara si nu am stiut de moartea lui (nimeni nu m-a anuntat) pina cind nu am fost sa il vizitez si am aflat ca a murit (infart). Fratele lui a obtinut si a vindut acesta apartament (a pus anunt la ziar pt mostenitori stiind ca nu sint in tara si a obtinut apartamentul). Intrebarea mea este: mai pot dobindii acest apartament fara sa intentez proces? Nu vreau despagubire materiala ci vreau (din motive sentimentale) apartamentul respectiv. Noii proprietari nu au nici o vina dar totusi asi vrea sa il recuperez daca se poate. Eu nu am nici un act al acestei proprietati. Este un caz pierdut? Multumesc!
@Cristina_RD Problema dumneavoastra nu se poate solutiona decat in instanta. Din pacate, in lipsa tuturor informatiilor si a documentelor, nu pot aprecia sansele de castig. Va recomand sa consultati un avocat caruia sa ii furnizati toate documentele pe care vi le solicita.
Bunicii mei locuiesc intr-o casa construita de parintii bunicului prin 1957. Au pierdut titlul de proprietate pe teren si casa. Pot scoate de la primarie un extras cf de informare. Ce se poate face sa obtina un duplicat dupa actele casei. Va multumec!
@am_si_eu_o_problema Daca imobil este intabulat in cartea funciara, exista posibilitatea teoretica cel putin, sa obtineti duplicat dupa actul de dobandire al imobilui de la Oficiul de Cadastru local.
Bunicii din partea mamei au avut 3 copii si 5 nepoti, o casa si cateva ha de pamant.Ei au decedat prin 1983 la scurt timp unul dupa altul.Nepotul care a ramas in casa, dupa decesul tatalui sau (care avea acelasi prenume cu bunicul), spune acum ca are acte de vanzare/cumparare pe casa, dar nu vrea sa le arate la nimeni.Cum pot scoate duplicate de pe acele acte si cui sa ma adresez. Multumesc mult !
@Nelu_50 Incercati la serviciul local de cadastru si publicitate imobiliara sau la notarul despre care aveti cunostiinta ca a redactat contractul.
Buna seara. Mama mea a decedat in 1995 nu am facut succesiunea pana acum, avem toate actele, contract de vanzare cumparare in rate dar nu mai avem chitanta achitarii integrale (achitarea s-a facut cu cateva zile inainte de deces ) dar pe contractul de vanzare cumparare e trecut nr chitantei, pt succesiune ne trebuie si accea chitanta? Si o alta intrebare cum pot verifica daca apartamentul e intabulat si cadastrat (eu nu am facut asa ceva ).
@Adriana Va sfatuiesc sa va consultati cu un notar local. Acesta va verifica daca imobilul are cadastrul facut si va poate raspunde la intrebarea legata de ultima chitanta. In opinia mea, nu aveti nevoie de acea chitanta.
Multumesc frumos!
Buna ziua dl. Florin Dumitrescu! Va rog frumos sa ma ajutati! Matusa tatalui meu a decedat si nu are copii. In casa ei nu am gasit niciun act de proprietate iar tatal meu si fratele lui doresc sa faca taxa de succesiune. Ce demersuri trebuie sa faca (ca nepot) pentru a dobandi un duplicat al actului de proprietate? Va multumesc anticipat!
@Violeta Primul lucru pe care tatal dumneavoastra trebuie sa il faca este un drum la notarul local. Acesta apreciaza care sunt documentele alternative pentru dovedirea proprietatii.
una ziua,
Vin si eu cu o intrebare la dvs.
Tatal meu a locuit intr-o casa pe un teren de 1.5 ha
Pe timpul comunistilor tot terenul a fost confiscat si dat la primarie. Ulterior, dupa revolutie, in baza unui titlu de proprietate primaria a inapoiat tatalui meu terenul, intr-o zona cu teren arabil. Au inmanat tatalui meu titlul de proprietate si au cerut sa semneze de primire motivand ca pe fostul teren exista piersicaria comunei si ca legal, nu o pot distruge. Ideea este ca nu exista nici un fel de piersicarie si ca terenurile au fost date gratuit, ca locuri de casa, tinerilor pana in 35 ani de catre primarie-preferential-, cui au considerat ei. La momentul respectiv am depus si eu dosar pentru obtinerea unui loc de casa pentru a-mi construi, insa mi s-a motivat ca detinem pamant arabil si ca astfel nu intrunim conditiile necesare de a primi loc de casa. Cu toate acestea, mare paerte din cei care au primit loc de casa nu intruneau nici pe departe conditiile necesare.
Intrebarea este daca exista cea mai mica sansa de a inlocui pamantul arabil si a intra in posesia acestuia pe locul unde a existat initial proprietatea. Din pct meu de vedere, primaria nu a procedat corect, a dat informatii eronate doar pentru a semna acel act de proprietate ca apoi lucrurile sa decurga diferit. Va multumesc mult!
@Olteanu_Mihaela In contextul prezentat de dumneavoastra, apreciez ca sansele sunt minime, litigiul va fi indelungat si costisitor.
Buna ziua,
In urma unei solicitari a Primariei B. M. jud. Mehedinti am platit impozitul restant pe mai multi ani plus penalitati pentru o suprafata de teren mostenita de la parinti.Problema e ca nu detin Titlu de Proprietate ptr acest teren, Certificatul de Mostenitor fiind eliberat in baza unei copii de pe un act emis de aceasta Primarie, o copie care contine un numar de titlu, sola, parcela, suprafata, titular titlu.La aceasta ora Primaria refuza sa-mi elibereze Titlul de Proprietate original plimbandu-ma cu vorbe in fiecare zi, ca si cand acest teren nu ar exista in realitate.Ce pot face in aceasta situatie?Va multumesc.
@VALI Intrebarea este daca amanarea primariei se datoreaza faptului ca nu au fost emise titluri de proprietate pe raza intregii localitati sau doar dumneavoastra sunteti refuzat. Daca primaria va refuza doar pe dumneavoastra, atunci nu ramane deschisa decat calea instantei de judecata.
Va multumesc pentru raspuns! Numai bine, va doresc!
Buna seara,
Va rog sa ma ajutati in lamurirea unei cauze:
Bunica mea a avut trei copiii (doua fete si un baiat). Mama mea si cu matusa prin casatorie au parasit casa parinteasca, acolo a ramas doar unchiul. Acesta s-a casatorit si dupa un timp a decedat, ramanand in casa bunica si cu nora ei. Din cauza ca nu s-au inteles, mama mea a luat-o pe bunica la noi acasa. Am mers la primarie pentru a solicita un titlu de proprietate si mi s-a spus ca nu a fost emis titlu de proprietate. I-am rugat sa-mi dea documente doveditoare din care sa rezulte bunurile imobile ce se aflau la rolul bunicii. Se pare ca cumnata mamei a aflat ca eu am de gand sa merg la primarie si a ajuns inaintea mea. Eu cand am ajuns acolo, in caietul cu rolul bunicii am constatat ca se incearca falsificarea rolului, taind numele bunicii si alaturi a fost scris numele cumnatei mamei mele. Din discutii am inteles ca s-a inaintat documente pentru a elibera titlu de proprietate pe numele cumnatei, iar noi sa ne rezolvam problema dupa ce apare titlul.
Va multumesc si va rog sa ma indreptati pe ce cale sa merg. Justitie sau DNA daca si d-voastra considerati ca acea radiere a bunicii constituie un fals in inscrisuri.
@TANASE Ar trebui sa stiti ca rolul fiscal nu are neaparat o legatura cu proprietatea. Ceea ce trebuie sa aflati dumneavoastra este cine e proprietarul si nu cine plateste impozite. Poate ca ar fi util sa verificati la serviciul de carte funciara sau la cel de cadastru daca imobilul are cadastrul facut sau sa solicitati un extras dupa registrul de inscriptiuni si transcriptiuni care se tine la Judecatoria locala. Apoi, ar trebui sa incepeti un dialog cu cumnata dumneavoastra, la nevoie printr-o notificare trimisa de un avocat sau executor. Abia apoi e cazul sa va adresati justitiei.
Buna seara. Am o mare nelămurire si de aceea apelez la dvs. In urma cu aproape doi ani am cumparat (cu uzufruct viager) de la mama mea un apartament in urma caruia am primit trei duplicate iar ea doua. Intre timp ea a decedat iar eu am ramas unica proprietara. Recent am observat ca lipsesc doua exemplare. S-au pierdut, le-a luat cineva, asta nu stiu. Intrebarea mea este, daca le-a luat cineva se poate face ceva cu ele?
@Larisa Titlul de proprietate, contractul de vanzare-cumparare in cazul dumneavoastra (hartia pe care este el imprimat) nu are valoare intrinseca prin el insusi si nu poate fi folosit la vreo tranzactie juridica. Intotdeauna este nevoie de acordul vanzatorului, respectiv al cumparatorului pentru aceasta.
Buna ziua.
Ce se intampla cand primaria refuza cererea depusa, pe motiv ca ei au la cunostiinta cum ca ar exista actul in original la una din „rude”. Desi s-a facut o declaratie pe propria raspundere la Monitorul Oficial al Romanie privind pierderea titlului de proprietate.
@Marius Va aflati in situatia unui abuz. Va recomand sa va adresati instantei de judecata!
Buna ziua am luat o masina, propietaru mi-a dat fiscalu el l.am pierdut, cu exemplaru de la el pot inscrie masina?