Conform dispozitiilor art. 4 din Legea 17/2014 privind unele masuri pentru tranzactionarea terenurilor agricole situate in extravilan instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de Legea nr.287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile ulterioare, si a dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman, prin Agentia Domeniilor Statului, in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.
09.04.2015 Florin Dumitrescu
Buna seara. Doresc sa va solicit ajutorul cu privire la un titlu de proprietate ce apartine unor parcele agricole din jud. Neamt, loc. Moldoveni. Problema e ca cei de la primarie spun ca au pierdut titlul. Ce-i de facut in situatia asta? Pentru ca am nevoie sa dezbat o mostenire. Va rog ajutati-ma!!!
@Bogdan_F Exista posibilitatea de a obtine un duplicat dupa titlul de proprietate. Pentru procedura de obtinere a acestui duplicat, va rog sa urmariti postul https://www.fraudaimobiliara.ro/cum-se-poate-obtine-duplicat-dupa-actul-de-proprietate-pierdut-sau-distrus/
Avem un titlul de proprietate – teren agricol – pe care sunt 2 mostenitori: varul meu (in viata) si tatal meu(decedat).
Dupa succesiunea facuta dupa tata, am ramas mostenitoare (pe partea de 1/2 a tatei), eu si sora mea(decedata de curand).
Varul 1/2 teren, tata (decedat) 1/2 teren.
Certificat de mostenitor (dupa succesiunea facuta) mentioneaza: eu 1/2 (din 1/2 teren tata) si sora mea 1/2 (din 1/2 teren tata).
Deci eu am 1/4 din terenul respectiv. La fel sora decedata.
Intrebarea este: varul meu (1/2) si eu (1/4) dorim sa vindem partile noastre. Partea sorei (de 1/4) ramanand mostenitorilor ei care nu pot vinde pana nu fac succesiunea.
Cumparatorul (care cumpara 3/4 in teren) doreste Actul de proprietate al terenului.Cum sa procedam? Mostenitorii sorei pot face succesiunea (doar) in baza unei copii legalizate dupa Actul de proprietate?
Va multumesc!
@Oana_Stancu Va sfatuiesc sa discutati aceasta chestiune cu un notar local intrucat procedurile pot varia. Notarul va poate explica si procedurile necesar de realizat inainte de vanzare pentru respectarea dreptului de preemptiune.