Potrivit art.1355 C.Civ., in cazul unui lucru cu vicii ascunse, cumparatorul poate cere fie rezolutiunea vanzarii, fie o reducere a pretului. In cazul in care vanzatorul a fost de rea credinta este tinut si la plata de daune-interese, inclusiv beneficiul nerealizat. Actiunea prin care cumparatorul cere rezolutiunea vanzarii este numita actiune redhibitorie. Daca aceasta actiune a fost admisa, cumparatorul va trebui sa restituie lucrul catre vanzator in starea in care se afla, iar vanzatorul sa restituie pretul incasat si sa-l despagubeasca pe cumparator de cheltuielile contractului pe care le-a suportat.
15.01.2011 Florin Dumitrescu
Buna ziua,
Se poate aprecia ca utilizarea unor materiale de constructie din azbociment despre care se stie ca sunt cancerigene este un viciu ascuns al imobilului? Eu as putea cere rezilierea contractului in acest caz?
Viciile ascunse sunt deficiente materiale ale lucrului vandut si care sunt de o asemenea gravitate incat, daca ar fi fost cunoscute contractul nu ar fi fost incheiat sau bunul ar fi fost vandut la un pret mult mai mic.
Stiu si eu... probabil sute de mii sau chiar milioane de locuinte din Romania au in componenta materialelor de constructii azbest si azbociment, acestea fiind materialele de constructie curente pentru o lunga perioada de timp iar efectele cancerigene ale azbestului nu erau cunoscute.
Puteti cere rezilierea contractului de vanzare-cumparare dar instanta de judecata este cea care poate hotara in speta dvs.
Buna ziua,
Am cumparat un apartament in urma cu 3 luni de zile si nu am inceput lucrarile de reabilitare decat acum doua saptamani. Insa am observat ca la contorul de energie electrica, se facusera unele modificari si i-am chemat pe cei de la EON sa verifice. Ei au demontat cu totul contorul, au zis ca nu mai este folosibil (fiind modificat de cineva neavizat) si m-au debransat cu totul de la energie electrica.
Acesta este un viciu ascuns al apartamentului? Am vreo sansa sa cer rezilierea contractului de vanzare-cumparare sau sa oblig vanzatorul sa-mi achite rebransarea la EON + manopera si tot ce mai este necesar ca eu sa am curent in apartament?
Va multumesc,
Costin
@Costin
Cred ca este potrivit sa va adresati instantei de judecata cu o cerere in rezilierea contractului pentru vicii ascunse. Doar aceasta poate aprecia daca in cazul dvs. modificarile neautorizate la instalatia electrica erau suficiente sa produca neincheierea contractului.
Buna ziua,
Am cumparat un apartament in 2009 cu prima casa si la putin timp dupa ce ne-am mutat am inceput sa avem probleme cu acoperisul. Stam la ultimul etaj si blocul este relativ nou, constructie 2008-2009.
Dezvoltatorul a chemat pe cineva sa repare, o vreme a fost ok dar dupa o perioada, cand ploua mai tare se uda mai mult tavanul decat inainte.
Am cautat diverse firme care ar putea sa il repare si ne solicita in jur de 5000 EURO refacerea acoperisului pe o singura parte, cu garantia de 10 ani.
Mentionez ca nu avem niciun fel de garantie de la dezvoltator.
Poate aceasta problema pe care o avem sa fie considerata viciu ascuns?
El nu vrea sa acopere cheltuielile pentru refacerea acorerisului. Credeti ca ar avea rost sa intentam un proces impotriva lui?
Am citit pe internet ca dezvoltatorii sunt obligati sa ofere o garantie de 5 ani pentru orice constructie, chiar daca nu este stipulat in contract si de 10 ani pentru vicii ascunse.
Puteti sa imi spuneti daca este adevarat?
Multumesc,
Andreea
@Andreea Raspunsul la intrebarea dvs. e simplu. Problemele constatate sunt categoric vicii ascunse iar dezvoltatorul raspunde pt. ele. Depuneti o actiune in justitie impotriva lui si veti castiga negresit, inclusiv cheltuielile de judecata. Va doresc bafta!
Buna ziua. Va multumesc pentru ideea de a raspunde nelamuririlor juridice pe acest blog! Bravo! Dumnezeu sa va rasplateasca inmiit efortul si buna credinta!
As dori sa va expun si cazul nostru. Avem in curand 4 copii si deocamdata stam in chirie. Avem pusi deoparte niste bani cash pentru achizitionarea unui apartament pe care il cautam de mai bine de o luna jumatate. Nu am gasit mai nimic decent. Si, de curand o agentie ne-a prezentat un apartament foaaarte larg si spatios, conditiile sunt de necrezut, adica foarte bune, aproape de lux, zona este buna, desi nu centrala, este adevarat ca e la ultimul etaj, dar vanzatorul il da foarte ieftin. Adica s-a coborat la a-l vinde cu cati bani avem noi, adica cu vreo 10 mii de euro mai putin decat se vand apartamentele in acea zona. Noi trecem de la o stare la alta-ba suntem optimisti, ba suntem sceptici. Noi vrem sa locuim in acest " mic penthouse", dar parca e prea frumos sa fie adevarat. De unde mergeam sa vizitam ghetto-uri, acum am dat peste casa visurilor altora, ca noi nu indrazneam sa visam asemenea casa. Sotul a semnat azi un antecontract. Eu nu am putut fi de fata. Nu imi place sa devin paranoica si sa despic firul in 4, dar personal am fost eu in acea zona si am intrebat locatarii daca sunt probleme cu zona, gen tasari, risc seismic, etc., au negat si au spus ca sunt blocuri zdravene si facute cu maiestria lui Ceausescu in ultimii sai ani de domnie. Am sunat si la niste Institute de stat in constructii, deci toti au zis ca nu este vreun risc. Deci sunt eu cu idei aiurea, mi se pare. Nu vreau sa va mai descriu prin ce trec, dar mai bine stau in chirie decat sa pierdem toti banii pe nu stiu ce "facatura". Proprietarii sunt niste batrani, care vin insotiti de fiul lor, notarul si-a dat consimtamantul ca totul e in regula, insa e un notar agreat de agentia imobiliara. Va rog frumos, spulberati-mi suspiciunile vreunei fraude ca nu mai suport incertitudinea si neincrederea asta. Mi se pare ceva putred la mijloc. Dupa parerea dv, ce poate fi in neregula in contract sau ce anume intrebari cu raspunsuri revelatoare as putea pune eu sa aflu adevarul acum si sa nu aflu acest " adevar" dupa catva timp dupa ce ne-am obsnuit si noi intr-o casa. VA MULTUMESC !
@ile Nu exista raspuns universal dupa cum nu exista solutie la toate problemele! Eu spun sa mergeti mai departe! Va sfatuiesc sa cereti un rand din actele pe care vanzatorii le pregatesc pt notar si sa mergeti cu ele la un alt notar sau avocat. Va poate costa max 150-200 de lei si va poate lamuri despre situatia juridica a imobilului. Oricum ar fi, notarul va raspunde penal in caz de frauda si nu cred ca e dispus sa faca puscarie pt apartamentul dvs.
Buna ziua. Va descriu mai exact situatia mea. Am cumparat un apartament la etajul 3 in 2010. Pana in urma cu 6 luni nu am avut vecini pe o parte a apartamentului insa de cand acestia s-au mutat am constatat ca izolarea fonica nu exista. Absolut tot ce se discuta in casa se aude fara nici un fel de problema si noi. Doar ca, vecinii nu discuta, urla. De aici a aparut si problema si curiozitatea mea de ce se poate face in acest caz. Am taiat o bucata din tavan RIGIPS (intrucat plafonul este situat la 3 metri) si am constatat (cat am putut sa vad) ca peretele despartitor cu vecinul in cauza nu este terminat (nu ajunge pana in plafon pe o portine de 2 metri aproximativ - e construit cu o inaltime de doar 2,3 metri - pana la nivelul tavanului existent). De asemenea nu exista nici o izolare fonica sub nici o forma. Perete este un BCA netencuit pe care s-a aplicat direct RIGIPS. Acesta poate intra in categoria viciilor ascunse? Multumesc.
@Bacila_Manuel Categoric, situatia descrisa de dvs. este un viciu ascuns si va recomand declansarea procedurilor judiciare corespunzatoare!
Buna ziua, in 2011 am cumparat un apartament intr-un bloc din 1969, despre care ulterior am aflat ca se incadreaza in gr II de risc seismic. In acest caz ne putem prevala de vicii ascunse in cadrul contractului de vanzare-cumparare, cerand astfel anularea lui?
@Elena Daca imobilul despre care vorbiti a fost incadrat in acea categorie inainte de vanzarea imobilului, iar vanzatorul cunostea sau ar fi trebuit sa cunoasca acest lucru, raspunsul este da!
Buna ziua. Am cumparat un apartament in 2011, si treptat am inceput sa am probleme cu el. Problemele au aparut deoarece blocul nu este izolat in exterior si nici nu se pune problema sa se faca izolajul in viitorul apropiat. Bineinteles ca proprietarul ne-a asigurat ca nu sunt probleme, si nici noi nu am observat nimic. In scurt timp dupa ce ne=am mutat, in timpul unei furtuni a inceput sa picure putina apa din tavan..l-am sunat, a spus ca nu a patit asa ceva niciodata.. In urmatoarea perioada nu am mai avut probleme, pana cand a inceput sa apara mucegaiul, in bucatarie, in dormitor si in sufragerie.. daca e vremea poloioasa, mereu dam cu solutie. La o ploaie mai serioasa efectiv se umezesc peretii si se infiltreaza apa in casa. Cand am luat apartamentul am observat niste stersaturi (care probabil erau de la mucegai) si domnul ne=a asigurat ca e din cauza aerului conditionat, se ridica praful. Ultima aventura a fost zilele astea cand s-a infundat scurgerea pe acoperis si s-a infiltrat apa in mai multe apartamente. De cand ne=am mutat problemele au inceput sa apara treptat, si recent am aflat de legea aceasta cu viciile ascunse, as dori sa stiu daca am vreo sansa sa primesc despagubiri, desi daca ar fi dupa mine mi=as dori sa-mi iau banii inapoi si sa se anuleze tranzactia, dar din pacate cred ca e imposibil..
@iulia "Legea" cu raspunderea pentru viciile ascunse este valabila de cand lumea si este vorba despre Codul Civil! Va recomand sa obtineti dovezi ale problemelor care au aparut, cum ar fi fotografii, martori care sa fie dispusi sa declare ceea ce au vazut, eventual sa chemati un constructor pentru a evalua situatia si daunele. Apoi sa chemati vanzatorul la negocierea unor daune, eventual sa folositi serviciile unui avocat pentru aceasta negociere. Daca nu ajungeti la un punct de vedere comun, va trebui sa va adresati instantei de judecata! Va doresc succes!
Buna ziua,
am cumparat o casa iar vanzatorul a ascuns ca inauntru casei sub parchet mascata era canalizarea (capac).
locuinta noastra are curte comuna cu un imobil de trei etaje iar canalizarea dansilor trece prin...casa noastra (camin cu scurgere).
noi am descoperit asta la cateva luni si apucasem sa facem modificari casei cumparate.
se poate cere invalidarea contractului cu restituire intreaga suma platita plus despagubiri?
ce anume se poate face concret?
cat dureaza procesul daca vom opta pentru asta?
va multumesc.
@mihai_p Dvs. puteti solicita rezolutiunea contractului, fie in mod direct vanzatorului fie, daca acesta refuza, instantei de judecata. Un astfel de litigiu poate dura de la cateva luni la cativa ani, functie de apararile partilor, de probele utilizate, inclusiv expertize.
Buna ziua,
Am achizitionat un apartament in 2012. Dupa 9 luni la o ploaie mai puternica a inceput sa curga apa prin plafon, pe firul de curent electric. Am ramas fara lustre in jumatate de casa. Am trimis poze catre dezvoltator si am aflat ca si alti vecini au aceeasi problema. Acum dupa 4 luni problema e la fel, dezvoltatorul ne duce cu vorba. Problema e la terasamente iar bani pentru schimbarea lor nu cred ca o sa se aloce. As putea intenta proces in vederea anularii tranzactiei pe motiv de vicii ascunse? Cam cat ar dura un astfel de proces?
Multumesc mult.
@Anamaria Este dreptul dvs. de a deschide acest proces. Functie de probele furnizate de dvs. inclusiv de expertize si de apararile celeilalte parti un astfel de proces poate dura intre 12 si 24 de luni.
Buna ziua,
Am cumparat un apartament cu prima casa acum 4 luni si acum cateva zile am inceput sa avem probleme cu mucegaiul. Poate fi considerat viciu ascuns acest aspect?
Multumesc!
@Ana_Maria Bineinteles! Functie de gravitatea situatiei puteti solicita repararea imobilului, reducerea pretului sau rezilierea contractului si repunerea partilor in situatia anterioara.
Buna ziua.
Am cumparat un apartament, intr-un bloc nou construit din panouri tip sandwitch (OSB cu spuma poliuretanica la mijloc), o constructie asa zis ecologica.
Probleme:
1) Fonoizolatie nu exista, nici intre vecinii de pe acelasi etaj, nici intre Parter (unde am eu apartamentul) si Etajul 1, unde au aparut vecini intre timp, dupa ce ne-am mutat si am perfectat ctr. de vanzare-cumparare, actele fiind perfectate la inceputul lunii August 2012.
2) Termoizolatie exterioara, NU EXISTA. La o "expertiza" facuta de constructor, la cererea mea si a altor vecini, s-au constatat pierderi masive de caldura din apartamente. Nu s-a emis nici un document oficial legat de verificarea facuta la acel moment.
3) Cartea tehnica a cladirii NU s-a predat nici pana in ziua de azi. Ce este drept, blocul in cauza se afla in comuna Tunari, deci in mediul rural, zona care NU este "protejata" de legea 10/1995, privind Calitatea in Constructii, conform Art 2, alinieatul 2 din aceeasi lege.
4) Certificatul de Performanta Energetica care ne-a fost pus la dispozitie, specifica anumite valori de consum energetic pentru incalzirea in timpul unui an calendaristic ( nu exista gaze, totul este electric ). Costurile de incalzire pe perioadele reci sint deja depasite din prima luna, fapt ce conduce la concluzia (personala ce-i drept) ca respectivul Certificat de Performanta Energetica este fals sau cel putin necomform cu realitatea.
Toate acestea pot fi considerate vicii ascunse? Pot cere amiabil sau pe cale judecatoreasca anularea CTR de Vanzare-Cumparare si recuperarea Banilor si a tuturor cheltuielilor aferente (cheltuieli cu actele, cu banca - credit ipotecar doar, etc.) ?
Va multumesc.
@Catalin Bineinteles ca acestea sunt vicii ascunse! Va recomand sa incercati angajarea raspunderii vanzatorului pentru aceste vicii, adica remedierea acestora (daca acest lucru este posibil) sau rezilierea contractului si repunerea partilor in situatia anterioara. Acest lucru se poate realiza pe cale amiabila sau judecatoreasca.
Inca de la semnarea CVC-ului le-am facut sesizari in scris, pe email, cu raspunsuri din partea lor, mai mult sau mai putin evazive, cu promisiuni de remediere, solutii neviabile (experimentate deja cu alti vecini pe partea de fonoizolatie) si refuzuri de-a ne pune la dispozitie buletine de testari / incercari.
Multumesc de raspuns. Probabil se va ajunge la solutia de rezolvare pe cale judecatoreasca.
Buna ziua,
Am cumparat in septembrie 2013 un apartament la care incalzirea se face prin centrala proprie. Mentionez ca am certificat energetic prin care se specifica sursa de incalzire, iar in contractul de vanzare-cumparare se face referinta la acest certificat energetic.
Problema este ca am descoperit, de la asociatia de proprietari, ca vanzatoarea nu a solicitat debransarea de la termoficare, desi tevile sunt taiate, in casa ramand doar coloanele care urca la vecini. (Ma intreb cum s-o fi facut bransarea centralei la gaze si cu aprobarea cui o fi taiat tevile din casa, dar asta urmeaza sa aflam in curand).
Ideea este ca in aceasta situatie as plati caldura de doua ori, o data prin valoarea gazelor consumate cu centrala si o data la asociatie, pentru ca ei nu au document de la termoficare ca sa nu-mi calculeze incalzirea.
In aceste conditii as vrea sa dau vanzatoarea in judecata pentru viciu ascuns, considerati ca as avea castig de cauza? In ce termen de la momentul cumpararii se poate introduce actiunea in instanta?
Va multumesc mult pentru informatii!
@elya Va sfatuiesc sa obtineti toate informatiile inainte de a solicita angajarea raspunderii vechiului proprietar. Odata ce ati obtinut aceste informatii veti putea declansa actiunea, cu sanse mari de succes. Va doresc bafta!
Buna ziua, in urma cu 4 luni am incheiat un precontract notarial de vanzare cumparare a unei case, cu dreptul de a locui in aceasta casa. Mentionez ca am achitat 90% din valoarea casei urmand ca diferenta sa o achit peste 2 luni. Pe parcursul aceatei perioade am descoperit ca de fapt casa nu are bransament legal la conducta de apa. Am cerut in repetate randuri proprietarilor, documentatia, schita conductelor deoarece exista o teava sparta si nu gaseam ramificatia. Proprietarii la inceput la vizionare au spus ca casa se alimenteaza dintr un put iar acum cand am insistat pentru schita au spus ca au bransament legal semnat la primarie. In fine, intreband am constatat ca primaria nu are habar ca ar exista in zona conducta de apa. Ce e de facut ? Peste 2 luni trebuie sa ne intalnim la notar sa finalizam actele. Multumesc !
@Luana_Popa Astfel cum am scris in postul de sus, aveti posibilitatea sa solicitati rezolutiunea contractului si returnarea banilor sau reducerea pretului imobilului. Acest lucru se poate rezolva printr-o intelegere amiabila, poate chiar in fata notarului, sau in instanta de judecata.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsul la postul 17.
Nu am intentat proces deoarece au fost negocieri pentru repararea teraselor. Constructorul intre timp a intrat in insolventa iar banca a preluat imobilul cu apartamentele nevandute - chiar cele de la ultimele etaje de unde incepe apa sa se infiltreze. Banca a alocat bani pentru reparatiile necesare teraselor insa pentru apartamentele afectate nici vorba.
Imi place apartamentul si nu as vrea sa ma mut, as dori doar sa se termine povestea asta cat mai repede si sa se repare stricaciunile. Suntem familii cu copii mici, am fost nevoiti sa scoatem parchetul ca a mucegait, sa intrerupem iluminatul, etc. etc
Nesimtirea de care cei care au preluat imobilul dau dovada este totusi foarte deranjanta.
In acest sens am putea (eu si restul locatarilor afectati de aceste infiltrari de apa), sa ii dam in judecata pentru:
- efectuarea reparatiilor in apartamentele noastre?
- si eventual pe baza viciilor ascunse (ei stiau de problemele imobilului cand au vandut apartamentele, drept acestea inca nu erau afectate) sa solicitam reducerea pretului de vanzare?
Multumesc foarte mult.
@Anamaria Dumneavoastra puteti declansa actiuni in instanta pentru oricare dintre motivele invocate. Instanta va cere realizarea unor expertize tehnice pentru incadrarea situatiilor enumarate de catre dvs. in categoria viciilor ascunse.
Buna ziua!
Vreau sa cumpar un apt. cu 3 camere, intr-un bloc nou. Dezvoltatorul imobiliar a spus ca ofera o garantie de 2 ani, ca asa prevede legea si, in plus, pretul pe care il trecem in acte este cu aproximativ 40% mai mic decat cel real. Stiu ca asta inseamna taxe mai mici, dar eu cred ca exista si riscuri. Care sunt aceste riscuri? Si garantia este de doar 2 ani sau de 5, conform legii?! Precizez ca blocul a fost construit in jumatate de an.
@Leila Va recomand ca in documente sa prevedeti pretul real al imobilului intrucat orice garantie a vanzatorului se limiteaza la valoarea tranzactiei. Apoi va recomand sa prevedeti in contractul de vanzare-cumparare intinderea in timp si conditiile in care functioneaza garantia pentru vicii a vanzatorului. Cel mai potrivit ar fi sa va consultati cu un notar inainte de semnarea contractului.
Va multumesc pentru informatii.
Buna ziua, in urma cu 2 ani am achizitionat un imobil (casa) de la o pers fizica care se ocupa cu ridicarea si vanzarea de case, la un nivel mic, 2-3 case pe an. De cateva zile, m-am apucat sa mai fac unele modificari prin curte si inevitabil am ajuns si la casa, moment in care am sesizat ca, desi in proiectul casei fundatia are o adancime minima de 80 cm, aceasta nu depaseste 20 cm, nefiind facuta hidroizolatie, iar fundatia, in momentul de fata fiind uda, soclurile de pe langa casa nu au armatura, iar polistirenul, desi ar fi trebuit sa aiba o grosime de 5 cm pe toata suprafata imobilului, pe unul dintre pereti este de 3 cm. Mentionez faptul ca, din momentul achizitiei pana in prezent am facut investitii in casa de peste 25.000 euro, nepunandu-se in nici un fel problema de a renunta la imobil, care ar putea fi cea mai viabila cale de atac, impotriva acestei persoane, daca solutionarea in instanta presupune documentarea prin expertize si daca am posibilitatea de a-i solicita daune cu privire la problemele sesizate. De asemenea, pentru fiecare dintre probleme, am fotografii. Multumesc.
@Cristian Dumneavoastra trebuie sa solicitati angajarea raspunderii vanzatorului pentru viciile ascunse ale imobilului. In instanta vor fi necesare expertize si puteti solicita daune egale cu prejudiciul produs. De principiu prejudiciul produs este egal cu investiile necesar a fi realizate pentru buna edificare a imobilului.
Buna ziua,
Am achizitionat de curand un apartament prin prima casa, prin agentie.
Agentul ne-a informat ca termenul legal de predare a apartamentului este de 30 de zile. La semnarea contractului la notar am aflat de fapt ca acest termen nu este prevazut de lege ci doar "asa se practica". Chiar si asa a durat 8 zile peste acea perioada pana cand am putut sa ne mutam. Cand ne-am mutat insa...SOC! vecinul de sub noi fumeaza ingrozitor (in casa lui toti peretii sunt galbeni si mirosul de tutun este impregnat peste tot) si cand aeriseste tot mirosul intra la noi in casa. Cand am cerut agentului si fostului proprietar explicatii de ce nu am fost instiintati de aceasta situatia ni s-a spus "pe mine nu m-a deranjat mirosul".
La fiecare vizita facuta nu s-a simtit deloc mirosul, deci probabil fostul proprietar s-a inteles cu vecinul sa nu deschida geamul atunci.
Mentionez ca avem doi copii si este imposibil de trait acolo cu ei, mirosul fiind exact ca in bar.
Va rog din suflet spuneti-mi daca acesta este viciu ascuns. Pot sa anulez tranzactia?
Multumesc
@Mona Ma tem ca "viciile" vecinului nu se incadreaza in categoria viciilor imobilului si nu puteti "anula" tranzactia. In cel mai bun caz puteti agrea o modalitate de a depasi diferendul cu vecinul prin intermediul Asociatiei de Proprietari.
Am cumparat curind o casa care in aparenta parea in regula. Am discutat cu vinzatorul care a aratat ca imobilul a fost consolidat, ca acoperisul este dublu si din pacate si mie mi s/a parut ok. Oamenii pareau de buna credinta si nu am avut vreo indoiala. Dupa semnarea contractului am stat putin la casa si am vazut ca totul era de fatada. Acoperisul era facut din scinduri si pamint si chiar totul era facut numai sa para reparat. Sunt descurajata mai ales ca imobilul a costat destul de mult fiind considerat imbunatatit.
@sanda_dumitrescu Daca nu ati fi cumparat imobilul in lipsa acelor imbunatatiri sau ati fi oferit un pret mai mic, atunci va recomand cu insistenta sa solicitati vanzatorului o reducere a pretului sau revenirea la situatia anterioara vanzarii. Daca nu veti ajunge la un punct de vedere comun cu vanzatorul va puteti indrepta impotriva acestuia cu actiune in raspundere pentru viciile ascunse.
Am cumparat un apartament si dupa 1 luna m-a sunat vecinul de la etajul inferior spunandu-mi ca teava de scurgere apa baia mea, ii traverseaza baia lui in mod aparent in urma unei defectiuni aparuta cu ani in urma si cand fostii prop ai ap meu au facut o intelegere cu vechiul prop de la etajul inf pt a lasa teava sa le tranziteze baia In ac mod fostii prop ai ap meu au scapat de cheltuielile din baia lor pt ca ar fi tb sa scoata toata gresia pt a inlocui teava sparta Vecinul care m-a anuntat este prop al ap de dedesubt de aprox un an. Acum el vrea sa isi amenajeze/modernizeze ap si a casunat pe mine I am spus de ce a cumparat ap daca il deranja teava, de ce nu a vb cu fostii prop...el a zis ca acum are bani si daca in cateva zile nu imi refac teava in ap meu, o taie si o infunda pe cea din ap lui I am spus ca eu nu aveam de unde sa stiu de ac situatie si ca baia mea este perfecta cu gresie, faianta iar cheltuieleile vor fi mari pt a reface teava veche acum, plus ca nu mai am bani pe moment. A spus ca nu il intereseaza si ca ma lasa fara scurgere.Va intreb, am vreo sansa cu vanzatorii ap meu sa se considere viciu ascuns ac teava aparenta in ap de dedesubt/vecinul daca taie teava intra sub incidenta vreunei legi.In fine, va rog sfatuiti ma ce sa fac. Multumesc
@G_BRATU Situatia dumneavoastra este una dintre cele in care se aplica, in opinia mea, raspunderea vanzatorului pentru viciile ascunse ale imobilului vandut. Cred ca aceasta problema poate fi rezolvata doar cu cei de la care ati achizitionat imobilul. Vecinul dumneavoastra are tot dreptul sa actioneze in felul acesta intrucat, banuiesc ca, nu exista o autorizatie de constructie pentru improvizatia realizata?!
Buna ziua. Am cumparat o casa la un pret destul de mare deorece mi s-a spus ca este renovata. Tavanele erau cu placi de rigips si nu se vedea ce este dededubt. Dupa incheierea contractului de vanzare cumparare, nu am mai fost la casa o luna. Dupa o luna, am vazut ca pe peretele din spatele casei s-a creat o spartura destul de mare care incepea de la fundatie si pina la acoperis. Am adus o persoana care construieste case si care a verificat casa. A rezultat ca intr-o parte a casei exista fundatie de 50 cm, iar in alta fundatia este de 10-20 cm. Acoperisul este sprijinit pe niste grinzi care sunt toate putrezite. Grinda de la terasa este incovoiata si putrezita intr-o parte. Tavanul din una din camere s-a curbat in jos. Am luat legatura cu vanzatorul care mi-a spus ca nu este dispus sa plateasca macar o parte din cheltuielile de consolidare ale casei si a replicat ca in cazul in care il voi da in judecata va face in asa fel incit sa imi plateasca 20 de lei pe luna.Sunt disperata si nu stiu ce sa fac. Stiu ca a fost greseala mea ca nu am adus specialisti inainte de incheierea contractului de vanzare cumparare insa casa este foarte frumos prezentata, la suprafata.
@ivonne Situatia dvs. se incadreaza intre cele reglementate de lege la raspunderea vanzatorului pentru viciile ascunse ale imobilului. Va sfatuiesc sa porniti o actiune impotriva vanzatorului. Va doresc bafta!
Am o problema: am cumparat anul trecut un apartament nou prin prima casa si am o gramada de nereguli ,,se aude foarte tare apa de la vecinul din baie, daca face cineva mancare miroase si la mine in casa si multe alte nereguli. Ce as putea face in cazul acesta? va rog ajutati-ma cu un sfat. Multumesc
@harlau_george Ati postat intrebarea la sectiunea potrivita! Vanzatorul raspunde pentru viciile ascunse ale imobilului. Va puteti adresa instantei in acest sens. Trebuie insa sa dovediti ca deficientele constatate sunt cu adevarat de natura acelora care v-ar fi determinat sa nu achizitionati imobilul daca le-ati fi cunoscut.
Sunt in tratative avansate (prin intermediul unei agentii) pentru cumpararea unei case vechi, cu fundatie din piatra si structura de lemn, pentru renovare. Agentia mi-a prezentat casa ca fiind intr-o zona centrala, ca fiind construita intre anii '50- '60, ca avand living (in realitate este vorba de o prispa de lemn care a fost inchisa cu ferestre cu geamuri, ca avand un teren aferent de 250 mp dar in realitate toata proprietatea are o suprafata la sol de 243 mp, s.a..
Facand prezente constatarile la fata locului am obtinut o coborare a pretului de vanzare de 3500 Euro.
Proprietarii nu i-am cunoscut pana aseara. Dar alaltaieri, am ajuns sa fiu atentionata asupra faptului ca respectiva casa are o vechime de circa 90-100 de ani, ca poate exista pericolul sa aiba ciuperca sau oricum sa existe lemne putrede care sa afecteze structura incat sa nu reziste la reamenajare si sa ma vad pusa in situatia de a o da jos. De la cei care mi-au atras atentia am inteles ca prezenta ciupercii in structura poate fi verificata ori descoperind structura, ori in momentul in care se va da drumul la incalzire, deoarece isi face simtita prezenta prin miros foarte greu, puternic. Mi s-a atras atentia si asupra unor umflaturi prezente pe unul dintre peretii exteriori (care este acoperit cu sindrila), semn ca a fost afectat de umezeala. Am inceput sa ma ingrijorej si am facut prezente aceste temeri celor de la agentie, cerand garantii din partea vanzatorilor ca nu exista nici lemn putred si nici ciuperca, intrucat eu caut sa cumpar pentru renovare si nu pentru a darama ca apoi sa construiesc. Agentii s-au aratat deranjati de descoperirile mele si de faptul ca am dobandit informatiile respective si au cautat sa imi spulbere suspiciunile, dar nu am avut nicio comunicare din partea vanzatorilor, niciun contact.
Aseara am cunoscut vanzatorii in sediul agentiei si...pentru ca ar urma ca dimineata sa semnam, dar... problema pe care au pus-o in discutie, vadit deranjati, se referea la faptul ca eu am pretins ca in momentul in care vom semna, casa sa fie libera, sa isi ia absolut tot ce au inauntru, bune si mai putin bune, ca eu sa pot incepe sa renovez casa. Mi-au zis ca... este inuman sa le cer asta "de azi pe maine"... (Casa este pusa in vanzare de circa 2 ani si de circa 2 luni prin agentie). Si mi-au cerut sa le las cheile pentru a goli casa si termen minim de 2-3 saptamani. Le-am spus si ca as accepta daca as avea garantia din partea lor ca se va lua absolut totul, inclusiv gunoaiele din beci si din pod, dar... raspunsul a fost ca... de aceasta operatie se vor ocupa terti si ei, proprietarii nu isi asuma raspunderea pentru ce vor face acestia...(!?)... Atunci...ce rost are sa semnez pana nu este casa goala?!
Apoi, am pus in discutie problemele pentru mine mult mai arzatoare, ale eventualelor vicii ascunse, solicitandu-le trecerea in contract a unor clauze clare, concrete, strict referitoare la posibila prezenta a ciupercii sau a putreziciunii in structura, pe langa alte eventuale vicii. Imediat mi-am dat seama ca ceva nu este in regula, deoarece au inceput sa fie lunecosi, sa isi fereasca privirea, sa imi evite privirea si sa combata cu argumente cam subrede, spunand ca... pot garanta ca respectiva casa...sta in picioare, dar... ei nu pot raspunde daca dupa 2 luni eu bat doua cuie sau trantesc usa mai tare si cade... dar nu pot garanta ca structura este sanatoasa, ca ei nu stiu ce se ascunde in spatele tencuielii. Au inceput sa spuna ca... aceasta casa ar avea structura de ciment si piatra (doar fundatia are o asemenea structura), ca in ultimii ani, dupa decesul fostei proprietare s-a locuit in ea in fiecare vara cate o scurta perioada si nu este ciuperca si nici putreziciune, ei stiu ca nu este. Dar nu vor sa specifice in scris si sa semneze clauza clara in acest sens, ba mai mult, mi s-a spus ca... vor cere parerea...avocatului lor. Am ramas intelesi ca dimineata, dupa ce ei vor obtine certificatul financiar sa mergem la notar pentru redactarea contractului, sa ii spunem de "pretentiile" mele si sa ii cerem parerea referitor la cum sa scriem si cum sa facem... (desi eu am insistat ca ei sa declare clar sa isi asuma orice raspundere pentru eventuala prezenta a ciupercii si/sau existenta de putreziciune in structura, urmand ca eu sa virez banii in contul lor, sa semnam si... ca sa primesc contractul sa astept pana vineri cand vor intra banii in contul lor. Acum 2 zile imi cerusera consensul, prin agentie, sa declaram mai putin cu 10000 decat pretul real al tranzactiei, lucru cu care nu am fost de acord.
Acum... pe masura ce se apropie dimineata intuitia ma tot atentioneaza ca este ceva neclar dedesubt.
Va rog, de aceea, sa fiti amabil si sa imi raspundeti cat mai repede posibil cat de mult m-ar putea tutela clauze clare specificate concret, in mod expres in contract?
Proprietarii insistau cu intrebarea daca eu am verificat sau nu structura si starea de sanatate a casei, informati fiind ca am apelat la doi cunoscuti, constructor in lemn si respectiv tamplar, pentru a da o privire acestui imobil si aaprecia cat de cat starea sanatatii ei. Le-am replicat ca modul la care m-am informat era indeajuns de restrans si ca de fapt doar o evaluare din partea unui structurist putea fi elucidanta, iar daca ei cred de cuviinta, eu as putea sa solicit serviciile unuia care sa dezvaluie structura si sa verifice pentru a confirma /infirma prezenta celor doua in special temute vicii, dar pentru asta se va amana incheierea tranzactiei cu cel putin o saptamana pana specialistul ar putea sa se deplaseze la fata locului, ceea ce nu le-a prea convenit motivand ca... ei au servicii si ca si-au lasat treburile sa vina pentru semnarea contractului, de parca situatia mea ar fi diferita si as sta toata ziua cu mainile in maini uitandu-ma dupa muste din lipsa de ocupatie. Si aceasta m-a pus pe ganduri.
Daca vor accepta sa treaca in contract clauzele cerute de mine, ce termen de verificare a celor doua mari temute vicii si ce conditii sa stipulam in contract pentru remediere?
Scuzati-ma pentru lungimea postarii!
Va multumesc!
Buna ziua,
Am cumparat de curand un apartament prin programul prima casa.Tranzactia a decurs greoi din cauza vanzatorilor care si-au pierdut unul dintre buletine, dar intr-un final s-a realizat. S-a semnat contractul, au intrat banii in contul vanzatorilor, s-a stabilit un termen de 30 de zile pentru eliberarea apartamentului, la notar, intre timp vanzatorii au gasit o alta locuinta pe care urmeaza s-o cumpere pentru a se muta. Dupa cum stiti prin programul prima casa banii se vireaza in Lei, vanzatorii dorind banii in Euro s-a stabilit un curs de referinta la semnarea precontractului, iar in contul lor a intrat echivalentul sumei respective, in lei. Acum, la 2 zile dupa ce au intrat banii, vanzatorii vor ca eu sa suport diferenta de schimb valutar, pentru ca intre timp valoarea euro a crescut, amenintandu-ma ca daca nu voi face asta o sa-mi ia centrala termica si caloriferele si ca-mi vor lasa apartamentul intr-o stare mult mai rea fata de cum era la semnarea contractului. In contractual de v.-c. nu sunt precizate toate dotarile apartamentului cum ar fi centrala, parchetul, usile sau geamurile, dar apartamentul a trecut prin evaluari din partea bancii s-a intocmit certificat energetic in care se precizeaza centrala si restul dotarilor, pe baza carora s-a aprobat de catre stat si banca valoarea de vanzare a apartamentului. Intrebarea este: daca eu nu mai am nicio obligatie legala de a le schimba suma de lei in euro, iar ei o sa deterioreze sau o sa ia ceva din dotarile apartamentului, pot sa actionez in instanta, exista vre-o sansa ca ei sa aiba castig de cauza?
Multumesc!
@Manu Da, cu conditia sa puteti proba dotarile si finisarile apartamentul negociat!
Buna ziua! Intentionez sa achizitionez un apartament situat la demisol, intr-un cartier rezidential. Problema este ca vanzatorul doreste sa limiteze garantia pt vicii ascunse la 2 ani. Intrebarea mea este: in ce conditii ar putea totusi sa raspunda vanzatorul pt aceste vicii si dupa expirarea term de 2 ani? Spre exemplu, in cazul in care s-ar infiltra apa in apartament datorita unei hidroizolatii proaste a blocului sau a lipsei acesteia, lucru pe care vanz este clar il cunostea in momentul incheierii contractului, acesta poate raspunde pt prejudiciile produse dupa 2 ani? Ma gandesc ca, din moment ce cunostea cauza care a produs viciile inca din momentul inch contractului, clauza prin care este limitata obligatia de garantie contra viciilor ascunse ar putea fi considerata nescrisa? Multumesc anticipat!
@Andreea Va recomand cu tarie sa refuzati inserarea in contract a unei clauze care sa limiteze in timp raspunderea pentru vicii. Restrangerea conventionala a raspunderii va poate pune serios in dificultate in situatia in care veti solicita rezilierea contractului sau reducerea pretului tranzactiei.
Si iata-ma dupa 2 ani cu apa in living si in dormitor. Am refuzat limitarea raspunderii, ba chiar s.a precizat expres in contract "fara ca vanzatorii sa fie exonerati de raspundere pentru vicii ascunse.."
Probleme au fost multe:mucegai, umiditate ridicata, apa care refuleaza la fiecare ploaie, soareci care au intrat in izolatia blocului si nu ma lasa sa dorm noaptea fiindca rod spuma aceea... dar in aceasta seara.. apa a intrat prin peretii exteriori... din pamant (ap este la demisol) prin perete si apoi in casa.. evident ca am filmat tot, am facut poze si am chemat si 2 martori care sunt dispusi sa depuna marturie in eventualitatea unui proces.
Am anuntat de indata vanzatorul si m.au asigurat ca maine dimineata va sosi o echipa sa vada care este situatia.
Acum... daca ei vor sa repare, sa o faca! Eu vreau sa cer rezolutiunea contractului caci nici in ruptul capului nu as vrea sa mai stau aici si cu siguranta nu as fi cumparat daca as fi cunoscut aceste vicii (si totusi, cum demonstrez ca nu as fi cumparat?!?)
Daca ei repara, mai pot cere rezolutiunea? Ii pot impiedica sa repare (desi imi doresc sa locuiesc intr.un loc decent pana la finele procesului)? Multumesc.
Buna ziua,
Societatea pe care o detin a achizitionat in noiembrie 2012 un etaj(etajul 2) dintr-o cladire de D+P+4+M. La acel moment, in valtoarea sarbatorilor, relocarii sediului, renovarilor s.a.m.d., s-a realizat antecontractul si imediat dupa contractul de vanzare cumparare.Pe la jumatatea anului 2013 am constata ca:
- exista infiltratii de apa in doua zone ale tavanului.Intr-una din zone trece prin perete si tavan pluviala si in cealalta zona, deasupra acesteia,se afla 2 sifoane de scurgere de la terasa etajulu 3 (despre care vecinii spun ca nu fac fata intemperiilor)
- vanzatorul nu a inmanat societatii mele planul final al instalatilor termice si a celor sanitare la aceastea fiind aduse modificari realizate tot de vanzator, insa la solicitarea societatii mele, de aceasta data, avand la baza un contract de servicii si deviz privind lucrarile realizate de acestea.
- planul isometric, in ceea ce priveste panoul de distributie termica, a fost trimis la solicitarea mea expresa dupa aproximativ un an de la cumpararea spatiului fiind retrodatat.
- pana la acest moment am avut la activ doua reparatii platite de societatea mea: una necesara pentru a reda functionalitatea instalatiei termice a caror robineti, aflati in panoul de distributie, nu se inchideau, impiedicand functionarea corecta a centralei termice amplasate la nivelul detinut de societatea mea si cea de-a doua reparatie privind instalatia sanitara unde, la una din tevile de scurgere ale unei ghiuvete, s-a folosit un segment bifurcat montat gresit, la care nu s-a aplicat nici macar dopul necesar bratulului nefolosit.Acetse aspecte au dus la pierderi de apa infiltrata pana la nivelul a doua etaje sub sediul firmei mele.
- robinetii instalatiei termice ai cladirii(la coloana principale) se afla la demisol, inca proprietate a vanzatorului, data in comodat unui salon de frumusete, deci nu exista spatiu tehnic pentru asa ceva;
- nu s-a respectat plansa privind instalatia termica inregistrata ca anexa la memoriu ce a servit la dosarul pentru autorizatia de constructie a cladirii, in care se specifica cum ca intreaga cladire va avea ca sistem de incalzire o centrala termica pozitionata la demisol in camera numita adapost civil, ambele nefiind existente la fata locului.
- s-a trecut la instalatia termica prin furnizarea agentului termic de catre o societate de profil aceasta avand limita de baterie in afara cladirii, robinetii principali pe coloanele de tur- retur, aflate in cladire, la demisol, fiind instalate de catre vanzator in regie proprie imediat inainte de vanzarea constructiei, fara posibilitatea furnizarii liberului acces in favoarea persoanelor autorizate si abiliate pt eventuale revizii, reparati etc.
- s-a anulat, fara o documentatie tehnica la baza, panoul electric central aflat la demisol lasand doar panourile de la fiecare etaj(ma intreb cum putem comanda prizele, intrerupatoarele ce se afla pe cotele comune)
- nu s-a inmanat asociatiei de propietari:PV de receptie a lucrarii dupa constructie, planul de organizare in exploare post constructie, document care sa ceritfice proiectarea si motivele trecerii de la incalzirea prin centrala termica la incalzire prin furnizor de agent termic, documente care sa justifice anularea panoului electric central.
Mentionez ca aceasta cladire a fost construita, in regie proprie, de o alta societate proprietara la aceea vreme, in baza unei autorizatii de constructie din 2007, urmata de o autorizatie de constructie/modificare a fatadei in 2010, iar la inceputul lui 2012 aceea firma a vandut cladirea societatii de la care a achizitionat firma mea etajul 2.Mentionez ca societatea de la care am achizitionat nu a respectat pe mai departe plansele din autorizatia de contructie a firmei initiale, asa cum am mentionat pe larg in randurile de mai sus.
Intre timp eu si administratorul asociatie de proprietari am facut o sesizare la Urbanism cu privire la inexistenta spatiului tehnic la demisol si a liberului acces la robinetii centrali ai instalatiei termice a cladirii la care am primit un rapsuns sub forma de recomandare insa nu trageau la raspundere vanzatorul/constructorul.Mai apoi am sesizat si Inspectoratul de Constructii cu privire la acelasi aspect adaugand si mentiunea referitoare la infiltratiile de apa de la etajul 2.Mare ne-a fost mirarea cand am constatat ca aceasta instututie ne-a aplicat masuri noua( asociatiei + proprietari) in scris, specificand insa verbal ca e datoria asociatiei sa aduca la normal lucrurile sesizate de societatea mea si ca vanzatorul nu mai are nici-o raspundere de la momentul vanzarii, tinand cont ca pentru aceasta institutie acele infiltrari de apa cat si imposibilitatea accesarii libere a robinetilor cetrali de la instalatia termica a cladirii nu se considera vicii ascunde in perceptia dansilor.Am intrebat cum de totusi vanzatorul nu este sanctionat pentru ca nu a inmanat asociatiei provesul verbal de receptie a lucrarii la terminarea constructiei si planul de organizare a activitatii de exploatare postconstructie si ni s-a raspuns cum ca era de datoria noastra a proprietarilor si a asociatiei sa le solicite, insa legea din cate stiu eu spune exact invers.Data fiind situatia mult prea ambigua si complexa, ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc anticipat!