December 25, 2010     Florin Dumitrescu

Care sunt incapacitatile speciale de a vinde si de a cumpara?

Distribuie acest articol

Potrivit art. 1307 C.Civ., vanzarea-cumpararea de bunuri proprii si prin invoiala intre soti este, in principiu, interzisa.

Prin aceasta interdictie se urmareste:

-impiedicarea sotilor de a realiza, sub aparenta unor vanzari simulate, donatii irevocabile;

-apararea intereselor mostenitorilor rezervatari ai sotului vanzator;

-apararea intereselor creditorilor sotului vanzator, care ar putea fi fraudati prin incheierea unor contracte de vanzare-cumparare simulate;

In cazul nerespectarii acestei interdictii, sanctiunea este nulitatea relativa a contractului. Ca o exceptie de la aceasta interdictie, in ipoteza vanzarii silite prin licitatie publica a unui bun propriu al unuia dintre soti, celalalt il poate cumpara valabil.

O alta incapacitate speciala este continuta de art. 1308 C.Civ., in care debitorul nu poate sa-si adjudece la licitatie imobilul sau urmarit si, in conformitate cu art. 511 C.Civ., nu il poate vinde dupa ce somatia de plata a fost transcrisa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor