12.10.2013     Florin Dumitrescu

Care sunt modurile de dobandire a dreptului de proprietate conform Noului Cod Civil?

Distribuie acest articol

Art. 557 Noul Cod civil prevede urmatoarele:

Dreptul de proprietate se poate dobandi, in conditiile legii, prin conventie, mostenire legala sau testamentara, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de buna credinta in cazul bunurilor mobile si al fructelor, prin ocupatiune, traditiune, precum si prin hotarare judecatoreasca, atunci cand ea este translativa de proprietate prin ea insasi.

In cazurile prevazute de lege, proprietatea se poate dobandi prin efectul unui act administrativ.

Prin lege se pot reglementa si alte moduri de dobandire a dreptului de proprietate.

Cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege, in cazul bunurilor imobile dreptul de proprietate se dobandeste prin inscriere in cartea funciara, cu respectarea dispozitiilor prevazute la art. 888 Noul cod civil.

Dupa cum se observa, la modurile prevazute de vechiul Cod civil s-au mai adaugat in noul Cod civil hotararea judecatoreasca si actul administrativ (art.557 alin. 1 si alin. 2).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
1 Comment
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
nitu emil
nitu emil
10 Ani Acum

buna ziua! uzucapiunea tabulara de 5 ani poate fi aplicata in cazul in care am facut mostenirea dupa moartea mamei mele, dar fostul proprietar castigase in instanta cu multi ani casa in care locuiesc! multumesc anticipat

1
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor