25.12.2013     Florin Dumitrescu

Cat este cotitatea disponibila reglementata de legea succesorala?

Distribuie acest articol

Intinderea cotitatii disponibile difera in functie de clasa de mostenitori rezervatari care vine la succesiune.

a) atunci cand la mostenire vine numai clasa descendentilor, fara concursul sotului supravietuitor, cotitatea disponibila are urmatoarele valori:

– 1/2 din mostenire, cand exista un singur copil, iar daca acesta este predecedat, vin la mostenire urmasii acestuia;

– 1/4 din mostenire, in cazul in care vin sa succeada 3 sau mai multi copii sau urmasii acestora;

b) atunci cand la mostenire vine clasa ascendentilor privilegiati, in absenta sotului supravietuitor, intinderea cotitati disponibile este urmatoarea:

– 1/2 din mostenire, cand la aceasta vin in concurs cu tatal si mama defunctului;

– 3/4 din mostenire cand vine sa succeada fie numai tatal, fie numai mama defunctului;

c) in cazul in care vine la mostenire si sotul supravietuitor, alaturi de ceilalti mostenitori rezervatari ai defunctului, cotitatea disponibila se stabileste in procente inferioare aratate, deoarece ea se reduce cu valoarea rezervei succesorale a sotului supravietuitor care se calculeaza asupra cotitatii disponibile, asa incat sa nu se diminueze rezerva succesorala legal recunoscuta celorlalti mostenitori rezervatari;

d) in fine, atunci cand la mostenire vine numai sotul supravietuitor, cotitatea disponibila va reprezenta 1/2 din mostenire.

Nu se iau in calcul, la stabilirea cotitatii disponibile, bunurile asupra carora, potrivit legii, nu se poate dispune nici prin acte juridice intre vii si nici prin testament.

In lipsa de mostenitori rezervatari, ca si atunci cand acestia repudiaza mostenirea, cotitatea disponibila este egala cu valoarea intregii mosteniri.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
2 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
dana
dana
10 Ani Acum

Buna ziua, avem de dezbatut succesiunea dupa tatal meu decedat in 1997. Suntem 5 frati si mama, cum se impart cotele? E vorba de bunuri imobile casa si mai multe terenuri. Putem sa alegem fiecare terenul pe care-l dorim si sa nu acceptam cotele impuse? Multumesc.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor