23.09.2012     Florin Dumitrescu

Ce acte sunt necesare pentru dezbaterea succesiunii notariale?

Distribuie acest articol

Potrivit camerei Notarilor Publici, actele solicitate de catre Biroul Notarului Public pentru dezbaterea succesiunii sunt:

1.Cererea - Procedura succesorala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului, precum si a secretarului consiliului local al localitatii în raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu. Cererea va cuprinde: data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctului;

Daca cererea se introduce de secretarul consiliului local, se va mentiona si valoarea de impozitare a bunurilor ce compun masa succesorala.

2.Actele de stare civila: (certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor si, dupa caz, certificatul de casatorie).

3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.

4. Martori, în completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.

5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare în forma autentica.

6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (în lipsa unui tutore neinteresat în succesiune).

7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat.

Pentru minori si interzisii judecatoresti, alienati mintal, acceptarea se face sub beneficiu de inventar, asistati de reprezentantii lor legali.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
3 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
irina
irina
11 Ani Acum

Buna ziua, as avea nevoie de un sfat, in anul 2008 o prietena a mamei mele ne'a lasat, mie si mamei, prin testament in cote parti egale toate bunurile mobile si imobile. Am ingrijit aceasta doamna din 2008 pana in vara anului 2012 cand dansa a hotarat ca o alta persoana sa o ingrijeasca. De curand am fost anuntata ca doamna a decedat, cu mentiunea ca actele casei in original se afla in posesia mea, cum pot afla daca sunt inca mostenitorul dansei? Am cerut un extras de carte funciara si am aflat ca nu exista una pt imobilul respectiv, multumesc.

serghe florentina
serghe florentina
9 Ani Acum

Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu un sfat daca se poate. Parintii mei au clauza la casa si vor sa stie daca au dreptul la terenul extraviral si daca nu. Au ce acte le trebuie si ce ne-ati sfatui ce sa facem, despre ce toate taxele si impozitele vin pe numele parintilor mei de cand au murit bunici mei. El mai are o singura sora in viata, si nepotii. Ce are de facut in acest caz. Va multumesc astept un raspuns daca se poate.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor