In conformitate cu procedurile de lucru ale Autoritatilor Tutelare, actele necesare pentru vanzarea unui imobil de catre proprietarul sau minor sunt urmatoarele:
1.Certificat de nastere si CI minor daca este cazul (copie);
2.Certificat de deces pentru parintele decedat (copie);
3.Certificat de mostenitor (copie);
4.Cererea parintelui in viata prin care solicita vanazarea cotei detinute de minor si imputernicirea pentru a-l prezenta sau asista pe minor la perfectarea actelor de vanzare cumparare;
5.BI (CI) pentru parintele in viata (copie);
6.Declaratia minorului care a implinit 10 ani prin care isi exprima acordul la vanzare;
7.Extras de carte funciara pentru imobil (care sa nu fie mai vechi de trei luni);
8.Raport de evaluare pentru imobilul care se vinde;
Sumele de bani obtinute vor fi depuse intr-un cont deschis la CEC pe numele minorului. In cazul in care concomitent cu vanzarea imobilului proprietatea minorului se cumpara un alt imobil pe numele acestuia este necesar si un extras CF si raport de evaloare pentru imobilul cumparat. Daca pentru cumpararea imobilului se folosesc sume de bani ale minorului este necesar acordul autoritatii tutelare pentru folosirea acestor sume.
Buna ziua
Va expun urmatoarea speta:
1. imobil detinut de un minor (cumparat in numele acestuia cand avea 2 ani)
2. imobilul se vinde prin tutorele legal (tatal sau), in absenta mamei unui cumparator.
3. actele notariale se performeaza in baza unei sentinte judecatoresti, fara o evaluare a imobilului detinut de minor.
4. Banii sunt incasati de catre tutore in fata notarului, urmand a fi depusi intr-un cont.
5. Imobilul in cauza se scoate la vanzare 6 luni mai tarziu de catre noul cumparator.
6. Se gaseste un potential cumparator (in cauza eu).
Intrebarea mea este urmatoarea: ce acte doveditoare in afara de extras CF, copie CI actual proprietar si contractul vanzare - cumparare intre tutorele minorului si proprietarul actual?
Daca tutorele nu poate face dovada depunerii bailor in contul minorului, acesta ne poate ataca in instanta si desfinta cele 2 contracte - al actualului proprietar si al nostru?
Daca mama nu a fost prezenta la tranzactie, o declaratie pe proprie raspundere cum ca este de acord cu conditiile tranzactiei este suficient?
Ce alte acte ar fi necesare pentru a ne proteja de eventuale neplaceri?
Va multumesc frumos!
@Andreea_Sorescu Actele prezentate de vanzatorul dvs. sunt suficiente. Orice chestiuni in divergenta intre vanzatorul dvs. si proprietarul anterior se vor solutiona intre acestia, pe cale amiabila sau in fata instantei de judecata. Notarul care perfecteaza contractul dvs. va solicita toate actele pe care crede ca cuviinta ca ii sunt necesare.
Sunt casatorita de l9 ani. Datorita problemelor familiare as dori sa cumpar o casa care in caz de divort sa nu intre in partaj.
In primul rand, felicitari pentru ce faceti aici, mai rar asa ceva.
Imi cer scuze ca va deranjez cu 'nimicuri pamantesti', dar prefer sa ma informez inainte de a lua o decizie.
Sotul meu are un copil (major) dintr-o casatorie anterioara. Impreuna avem si noi un copil, minor. Vrem sa cumparam un teren si sa construim o casa. M-ar interesa, (daca sunteti amabil sa ma ajutati, evident), daca se poate cumpara terenul si construi casa pe numele minorului. Sau ce alta modalitate exista ca aceasta casa sa-i revina numai copilului nostru, tinand cont ca suntem de mai bine de 10 ani casatoriti si este normal, zic eu, ca numai copilul nostru sa beneficieze de o eventuala mostenire. Va multumesc.
@sere Ma tem ca singura modalitate este aceea de construi casa direct pe numele copilului dvs. minor. Legea succesorala romana imparte averea celui decedat in doua parti, una reprezinta asa numita "cotitate disponibila" de care succesorul dispune conform propriei vointe si "rezerva succesorala" care este acea parte a averii care se distribuie conform legii fara ca succesorul sa poate dispune asupra ei. Asta inseamna ca o parte a bunurilor ramase dupa sotul dvs. vor reveni, vrand-nevrand copilului sau din prima casatorie. Va trebui deci ca, urmand procedura descrisa mai sus sa procedati la edificarea imobilului direct pe numele copilului dvs. minor. Va recomand sa va pastrati uzufructul.
Va multumesc mult pentru raspuns. Apreciez amabilitatea dvs.
Presupun ca este o procedura obisnuita si se rezolva la notariat?!
@sere Se rezolva la notariat dar este nevoie de acordul prealabil al Autoritatii tutelare locale.
Multumesc mult!
Sanatate!
Hristos a Inviat ! Buna seara. In primul rand apreciez acest site, gasesc informatii concise exact pe subiectul care ma intereseaza si nu mai sunt nevoit sa rasfoiesc 100 de forumuri. Referitor la cazul meu ce o sa il descriu mai jos sper sa ma sfatuiti cum sa procedez.
In perioada ce urmeaza doresc sa cumpar un apartament. Proprietarii trei la numar, o sa ii numesc x, y si z, sunt mostenitori. Din cei trei, proprietarul z este minor, acesta dobandind cota parte in urma tatalui decedat.
Ce documente ma sfatuiti sa atasez de la minor pentru contractul de vanzare cumparare?
Ce pasi trebuie sa faca parintele minorului pt intocmirea contractului de vanzare cumparare?
Autoritatea tutelara in cat timp elibereaza actele necesare minorului pt a se prezenta la notar?
Multumesc anticipat!
@Ionut Adevarat a Inviat! Mai sus gasiti lista de documente suplimentare necesare pt. tranzactionarea imobilului de catre proprietarul minor. Intrucat tranzactia se realizeaza la notar, este de datoria acestuia sa verifice indeplinirea procedurilor si sa solicite orice documente considera necesare pentru perfectarea in bune conditii a tranzactiei. Parintii minorului vor trebui sa contactaze Autoritatea Tutelara Locala precizand care este tranzactia pe care urmeaza sa o perfecteze. Privind durata in care se elibereaza aceste documente, nu as putea sa va raspund 30 de zile fiind termenul legal dar acesta poate fi mai mare sau mai mic functie de complexitatea situatiei sau programul Autoritatii Tutelare locale.
Buna ziua, in ce conditii se poate vinde un imobil proprietar minor(7 ani) si mama uzufruct (imobil donat de parinti minorului)? In prezent mama nu este in tara, dar este de acord cu vanzarea. Ce acte sunt necesare, care sunt pasii? Multumesc.
@calina Lista inserata in continutul acestui post este valabila si in cazul dumneavoastra. Bineinteles sunt excluse certificatul de deces si certificatul de mostenitor. Primul loc in care va trebui sa ajungeti este biroul notarului unde se va realiza tranzactia, apoi la Autoritatea Tutelara (primaria locala). Va doresc succes.
va multumesc! o seara frumoasa!
Buna seara, mama doreste sa ii cumpere fratelui meu minor (12 ani) un imobil, stiu ca este nevoie de curatela de la Autoritatea Tutelara, intrebarea mea este daca pentru aceasta curatela este nevoie de acordul si tatalui (mentionez ca este plecat in strainatate, si nu tine legatura fiind in relatii nu foarte bune). Si curator poate fi si sora lui sau doar mama? Multumesc
@dorina Din nefericire pentru dumneavoastra este nevoie de acordul tatalui. Curator in speta indicata poate fi si sora si nu doar mama copilului.
Dacă eu, ca mama a minorului vanzator nu mai pun banii încasati după vânzare în contul de la CEC, ce pot sa patesc legal. Mi se pare absurd ca pentru fiecare cheltuiala sa cer acordul Autoritatii Tutelare. Ca sa platesc impozitul pe imobil sunt buna, dar sa cheltuiesc banii, nu.
Buna ziua
As dori sa va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea situatie:
tatal meu are doi copii (eu si fratele meu)
fiecare dintre noi are cate un copil
tatal meu vrea sa lase proprietatea lui celor doi nepoti, dupa deces.
intrebarea este: acesti doi copii vor putea vinde aceasta proprietate in orice moment al vietii lor, daca sunt de común acord? chiar daca sunt minori
dilema mea este cine ii va reprezenta in cazul acestui proces posibil de vanzare cumparare, cat ei sunt minori?
@Popescu_Ana Asa cum spuneam si in postul de mai sus, Autoritatea Tutelara este cea care va proteja interesele minorilor. Parintii pot solicita Autoritatii Tutelare numirea unui curator special care sa ii asiste pe minori la vanzarea-cumpararea imobilului. Acest curator poate fi si unul dintre parinti.
@erban_Camelia Puteti fi acuzata de frauda de catre Autoritatea Tutelara. Legea are drept obiectiv protejarea intereselor copilului si este facuta atat pentru parintii de buna credinta, cum apreciez ca sunteti dvs., cat si pentru ceilalti.
Buna ziua si tot respectul pentru disponibilitatea dvs.!
Cazul nostru: fetita mea de 12 ani este mostenitoarea unei treimi dintr-un apartament ramas de pe urma tatalui ei decedat. Toti ceilalti mostenitori doresc sa vanda si sa imparta banii. Eu, ca mama, ce proceduri trebuie sa urmez ca sa o reprezint pentru vanzare?
Multumesc mult.
@gabriela_inea Pentru a putea reprezenta pe fetita dumneavoastra in tranzactie este necesar sa fiti numita curator special al acesteia. Acest lucru se realizeaza sub controlul Autoritatii Tutelare. Va recomand sa solicitati informatii despre procedura de la serviciul Autoritatii tutelare al primariei. Procedurile pot varia usor de la o localitate la alta.
Am intrebat la Autoritatea Tutelara, unde mi s-a spus ca, mai nou, nu mai este cazul sa ne adresam Instantei de tutela, ca pana acum, ci este suficient sa apelam la un notar. Am chestionat doi notari, fiecare ne-a spus altceva.Acesta e motivul pentru care suntem cam "in ceata".
Buna ziua,
Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: Doresc sa achizitionez un apartament de la o persoana care este tutorele unei persoane majore dar cu dizabilitati (nu a vrut sa discute prea mult aceasta situatie, desi...consider ca trebuie sa fiu informata).
Si in aceasta situatie este nevoie de acel acord de la AutoritateaTutelara?
Am fost la un notar pentru a discuta care sunt eventualele "pericole" (avand in vedere ca nu inchei contractul cu proprietarul direct) si mi-a zis ca se poate pronunta doar cu actele in fata.
Dorec sa stiu daca dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare, pot aparea diverse neplaceri: persoane care sa conteste tutela...sau cum pot fi eu afectata?
Multumesc,
@Cristina Apreciez, la randul meu, ca este nevoie de toate informatiile si documentele in vederea unei opinii pertinente.
Multumesc pentru raspuns.
Dar totusi mai am o nelamurire: In situatia in care inchei aceasata tranzactie se poate ca ulterior un membru al respectivei familii sa conteste calitatea acestuia de tutore?
Eu voi fi afectata? Sau se indreapta doar asupra vanzatorului? Ca si cumparator la ce riscuri sunt expusa pe viitor?
Buna ziua, as dori sa trec eu si sotul casa si terenul aferent pe numele la cei doi copii ai nostri si sa punem tutore o matusa. Cum trebuie sa procedem.
@anda Va sfatuiesc sa consultati Autoritatea Tutelara locala (in cadrul primariei) pentru a afla care sunt procedurile specifice in situatia pe care o expuneti.
buna ziua. as dori sa stiu daca se poate. am mostenit cu fratele meu un apartament pe care dorim sa-l vindem, am gasit deja cumparator dar este prin prima casa. noi nu vrem sa deschidem cont pe numele nostru si pe numele altor doua persoane se poate. noi nu avem nici succesiunea facuta ce trebuie facut daca putem face succesiunea si vanzarea in acceasi zi
Buna ziua, am si eu 2 intrebari:
1) Parintii mei au 3 imobile iar noi suntem 3 frati. Eu sunt cea mai mica si am un baietel de 4 ani iar parintii mei vor sa-i lase toate cele 3 imobile baietelului meu minor. Vroiam sa stiu daca sa poate acest lucru bineinteles si cu acordul fratilor mei si ce trebuie facut?
2) Sora mea a fost plecata in Germania iar acolo a fost pacalita de un turc care a facut o firma pe numele ei si acum are foarte multe datorii. Ea nu are nici un bun pe numele ei. Este posibil ca statul sa le ia parintilor vreun imobil din pricina datoriilor surorii mele care sunt f f mari? Va multumesc anticipat!!! O zi frumoasa!!!
@melissa 1. va recomand sa va consultati cu autoritatea tutelara locala (din primarie) pentru dobandirea imobilelor de catre fiul dvs. minor. Dincolo de procedurile specifice, transferul proprietatii se poate realiza in timpul vietii bunicilor prin donatie (cu scutire de raport, de preferinta) sau vanzare-cumparare; sau se poate transfera "pentru cauza de moarte" prin testament. Eu recomand vanzarea-cumpararea.
2. Nu! Nu vad legatura, dar pentru a va raspunde pertinent ar trebui sa am toate informatiile.
Va multumesc mult!!!
Bună seara. Va mai deranjez cu o întrebare. Am 2 frați iar ei nu au copii. Eu sunt căsătorită și am un băiețel de 4 ani. Părinții mei dețin 2 imobile din care un imobil vor sa l treacă pe numele băiețelului meu, respectiv nepotul lor. Care credeți ca este varianta cea mai buna donație, act de vânzare-cumpărare sau testament? Iar dacă la vânzare cumpărare se poate face fără clauza. Părinții mei vor sa facă act de vânzare-cumparare cu clauza de Intretinere deoarece vor sa aibă ei siguranța că nu vom putea vinde imobilul pana când băiețelul nu va împlini 18 ani și nu îi vom da afară din casa. Ce mă sfătuiți? Va mulțumesc anticipat!!!
@melisa Parintii dumneavoastra sunt intelepti. Cea mai buna varianta, pentru toata lumea, este contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
se poate vinde o casa pe care exista tutela sotiei mele deoarece socrul este bolnav mintal internat in centru de recuperare de 16 ani, sotia este tutelar prin hotarire definitiva in instanta. multumesc
Vă mulțumesc!!!
@mihai_marius Sotia dumneavoastra poate vinde imobilul cu acordul autoritatii tutelare si doar in beneficiul persoanei tutelate, din al carei patrimoniu se produce vanzarea.
Buna dimineata,
Speta:
A doreste cumpararea unui apartament. Proprietar este B, minor in varstsa de 13 ani.
Proprietatea apartamentului a dobandit-o de la bunici prin contract de vanzare cumparare. Banii pentru cumpararea apartamentului i-au fost donati de catre parinti, care sunt actualmente divortati.
Care sunt riscurile pentru cumparator intr-o astfel de situatie? Ce acte sunt necesare pentru tranzactie? Este necesar si acordul tatalui sau minorul poate fi reprezentat doar de mama?
Multumesc,
@Ion_Alina Este necesar acordul parintelul care ii este tutore (cel in grija caruia se afla, in general) si acordul Autoritatii Tutelare. Daca sunt indeplinite aceste conditii, vanzarea-cumpararea este similara cu cea incheiata cu un major, efectele ii sunt aceleasi.
Buna ziua! Sotul meu are un fiu din prima casatorie. La decesul mamei fiul a mostenit o cota parte din imobil ca mostenire din cota mamei. Fosta sotie a mai fost casatorita si mai are o fica si impreuna cu baiatul au cate o cota de 3/8 din imobil si sotul meu restul. In acest moment noi vrem sa vindem imobilul ca am construit o casa si vrem sa stim cum sa procedam cu cota de mostenire a baiatului care e minor, sora lui e majora e de acord cu vanzarea imobilului si isi va primi partea de bani din vanzarea imobilului.Ce autoritate ne poate ajuta ca sa punem la adapost mostenirea baiatului pentru ca bunicii acestuia insista sa le dam lor banii sa-i administreze ei.Noi am dori sa deschidem un cont pe numelele baiatului si sa fie acolo depusi banii din vanzare. Dar CINE IL REPREZINTA LA VANZARE EL FIIND MINOR (13 ani)? Noi am dori ca sa-l reprezinte tatal lui fara sa mai amestecam lucrurile cu bunicii.E posibil? Va multumesc.
@maria_ionescu Astfel cum am precizat si in postarile anterioare, Autoritatea Tutelara este cea care va trebui sa isi dea acordul pentru vanzarea imobilului si sa urmareasca intereselele minorului. Dar, in principiu si dincolo de acordul Autoritatii, tatal copilului il va reprezenta la vanzare.
Buna ziua. De curand am aflat ca am un cancer de san. Sunt divortata si vreau sa-i dau copilului meu minor un teren proprietate personala. Care ar fi procedura cu cei de la autoritatea tutelara? Curatorul are drept de vanzare pana copilul devine major? Multumesc frumos.
@rusu_oana Dumneavoastra puteti vinde sau dona imobilul in cauza, dupa cum il puteti transmite prin testament. Pentru ca donatia sau vanzarea sa produca efecte este necesar acordul Autoritatii Locale. Va trebui sa va adresati Autoritatii Tutelare care este (in fapt) un compartiment din cadrul primariei locale. Lista de documente o gasiti mai sus si cuprinde in esenta un extras de carte funciara si o evaluare a imobilului care va face obiectul tranzactiei. Curatorul va fi numit doar pentru tranzactia pe care o pregatiti, apoi sarcina sa si atributiile sale inceteaza. Daca intrebarea dumneavoastra priveste pe Tutorele ce ar putea fi numit in lipsa parintilor minorului, raspunsul ( cel scurt, ne-nuantat) este ca acesta are drept de vanzare, cu acordul Autoritatii Tutelare si daca va convinge aceasta autoritate ca vanzarea este in intereseul copilului. Va doresc sanatate si noroc!
Buna, vrem sa cumparam un apartament in Sibiu. Proprietari sunt mama 5/8 si baiatul 3/8 pentru ca tatal a decedat. Succesiunea s-a facut. Baiatul este minor. Ce acte trebuiesc pentru a ne putea vinde proprietatea. Multumesc
@Marius Buna! Pentru ca minorul sa poate semna contractul de vanzare cumparare este necesar sa fie instituit un curator care sa-l asiste in aceasta operatiune. Numirea unui curator se face de catre instanta de judecata. Aceasta este operatiunea care trebuie sa preceada tranzactia propriu zisa. Dar va recomand sa va adresati unui biru notarial local pentru a va asigura ca acesta nu are si alte pretentii legate de semnarea tranzactiei.
Vinzarea unui apartament inregistrat in numele unui minor adica a copilului dupa divort.
Vinzarea acestuia este posibila ?
Va multumesc anticipat
Vanzarea este posibila, daca este in beneficiul minorului si cu acordul Autoritatii Tutelare.
buna ziua
Am cumparat un imobil de la 2 frati dintre care unul este minor.
as vrea sa il vand mai departe.La ce varsta poate fratele minor sa vanda?
Mi-a spus cineva ca ar putea sa vanda atunci cand are 14 ani(are 13 acum)cu un curator. E adevarat?