December 28, 2008     Florin Dumitrescu

Ce este accesiunea imobiliara naturala?

Distribuie acest articol

Accesiunea imobiliară naturală se referă la pământ şi la animale. Cazurile de accesiune imobiliară naturală care privesc pământul sunt: aluviunea, insulele şi prundişurile.
Aluviunile sunt, aşa cum prevăd art. 495 si 496 Cod civil, creşteri de pământ care se fac succesiv şi pe nesimţite, pe malurile apelor curgătoare, precum şi pământurile lăsate prin retragerea pe nesimţite a apelor curgătoare de la unul dintre maluri la celalalt, fără ca proprietarul ţărmului opus să poată reclama pământul astfel pierdut. Ele se cuvin proprietarului fondului riveran.
Cat priveşte pământul rămas în urma retragerii apei marii, acesta aparţine domeniului public.
Avulsiunea, reprezintă, aşa cum prevede art. 498 Cod civil adăugarea la pământul unui proprietar a unei mari părţi de pământ ruptă din pământul altui proprietar, şi care poate să fie recunoscută. Această adăugire devine proprietatea proprietarilor terenului, la care s-a alipit, dacă fostul proprietar nu o revendică timp de un an. Dreptul la acţiunea în revendicare este imprescriptibil dacă acea bucată a fost smulsă, prin acţiunea unei ape, dintr-un teren ce aparţine domeniului public .
Insulele şi prundişurile, ce se formează pe neplutitoare şi nenavigabile îşi au regimul juridic conturat prin art. 500 Cod civil, care prevede că acestea aparţin proprietarului fondului pe care s-au format. Dacă apa este proprietate publică, insulele şi prundişurile vor avea acelaşi regim.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor