Actiunea in prestatie tabulara, actiunea prin care cel indreptatit sa-si intabuleze in cartea funciara un drept real imobiliar poate cere instantei judecatoresti sa dispuna inscrierea dreptului in cartea funciara, daca cel care s-a obligat sa stramute sau sa constituie dreptul respectiv in favoarea sa refuza sa predea inscrisul necesar pentru a-l intabula.
Actiunea in prestatie tabulara este o actiune personala, in realizare de drepturi si, in principiu prescriptibila in termenul general de 3 ani. Actiunea in prestatie tabulara are ca scop obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca inscrisul de constituire sau de stramutare a dreptului real imobiliar si sa serveasca la intabularea acestuia. In sistemul de carte funciara o asemenea hotarare judecatoreasca nu este un titlu de proprietate, deoarece ea nu consfinteste o obligatie de a da si nici nu sanctioneaza o obligatie de a face, a carei executare sa marcheze momentul transferului dreptului real; in esenta, printr-o asemenea hotarare se dispune numai inscrierea in cartea funciara a unui drept real in favoarea reclamantului.
In 2011 am cumparat printr-un contract de mana un teren in Jiana, jud. Mehedinti. Vanzatorul refuza sa imi elibereze titlul de proprietate. Il pot obliga printr-o actiune in prestatie tabulara sa imi scrie dreptul de proprietate.
@Mihai Apreciez ca in cazul dumneavoastra mai potrivita este o actiune in pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act atentic.
@Mihai este cazul sa fac o rectificare, cu scuzele pentru greseala. Actiunea in prestatie tabulara este prescriptibila in termenul general de 3 ani.
Florin Dumitrescu eu am cumparat in 2014 un teren de 0,5 ha de la unul dn cei 5 frati teren situat langa alt teren al meu. Am facut act de mana semnat de 2 martori in care vanzatorul se obliga sa clarifice cu actele iar daca se razgandeste sa dea de 3 ori valoarea inapoi. Acest teren de 0,5 ha face parte dintr.o parcela de 2,5 ha. Nu a fost dezbatuta mostenirea. In anii
2014, 2015, 2016, 2017, 2018, eu am curatat si lucrat acest teren iar o sora de.a vanzatorului in legatura cu primarul a primit adeverinta pentru APIA si a bagat la subventie pe munca mea fara ca eu sa stiu. In anul 2019 i.am prins lA COASA ACOLO SI AM SUNAT LA 112 SI DE ATUNCI FAC DEMERSURI la autoritati cam fara rezultat.In 2020 a bagat iarasi la subventie fara sa coseasca si dupa data de 1 oct am chemat APIA in control de i.a anulat subventia. Apoi am dat.o pe respectiva in penal.Cum sa fac sa.mi rezolv cu ACTELE.0785946491-Flucus Ioan. Va multumesc
@Flucus_Ioan Va recomand sa porniti o actiune in instanta prin care sa cereti pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act autentic. Veti putea chema la judecata pe vanzator. Dupa ce veti obtine sentinta judecatoreasca, veti putea face o solicitare la Oficiul de Cadastru pentru inregistraea dreptului dumneavoastra de prorietate.
Tatal meu a cumparat un teren in anul 1992 de la o persoana care nu este proprietar tabular ci la randul sau a cumparat de la altii care au cumparat de la proprietar. In anul 1998 tatal meu mi-a donat ca zestre aceatsa suprafata, insa fara a incheia un act notarial, ci doar prin inscriere in registrul agricol la primarie, iar eu platesc impozit pe acel teren de 20 de ani. Proprietarul tabular care la nivelul anul 1924 au fost intabulati cu terenul meu, acum sunt morti, iar eu nu pot gasi eventualii mostenitori ai acestuia. Intrebarea este daca as avea castig de cauza, daca instanta mi-ar acorda dreptul de a ma inscrie in CF doar cu martori?
@elena_cercovici Mijlocul juridic prin care dumneavoastra puteti sa dobanditi proprietatea asupra imobilului se numeste uzucapiune iar modalitatea prin care veti putea obtine acest lucru este o actiune in instanta. va rog cititi si https://fraudaimobiliara.ro/cum-functioneaza-uzucapiunea-dupa-noul-cod-civil/
Buna ziua, socrul meu a cumparat in anul 2000 casa si teren o parte intravilan, alta in extravilan, in tot acest timp sorcul meu a platit impozitele si taxele legale ca proprietar. Actul de vanzare-cumparare nu s-a finalizat din cauza problemelor la cadastru. Nici acum problema nu are rezolvare din cauza lipsei planului parcelar si a altor probleme legate de hotare. Exista titul de proprietate iar vanzatorii au act de mostenire si sunt dispusi sa semneze actele necesare. Prin prestatie tabulara se poate rezolva aceasta situatie? Ce presupune aceasta actiune? Va multumesc.
@Cititor Nu cred ca in cazul dumneavoastra ar putea fi vorba despre o actiune in prestatie tabulara. Incercati o actiune pentru pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act autentic.