May 29, 2010     Florin Dumitrescu

Ce este asocierea in participatiune?

Distribuie acest articol

Asocierea in participatiune (joint-venture in common law) este un tip special de contract prin care doua sau mai multe persoane fizice si/sau juridice convin sa creeze o asociere in care sa contribuie anumite bunuri in vederea exercitarii in comun a unor activitati comerciale, cu scopul de a imparti profitul obtinut. Asocierea astfel creata nu necesita formalitati de constituire inafara contractului, spre deosebire de societatile comerciale. Cu toate acestea, Codul Fiscal prevede ca asocierea trebuie inregistrata la organul fiscal competent inaintea inceperii activitatii.

Principala caracteristica a asocierii in participatiune este aceea ca nu creeaza o noua entitate juridica, drept care asocierea nu beneficiaza de personalitate sau patrimoniu propriu si in consecinta nu poate dobandi drepturi sau obligatii proprii.

Asocierea in participatiune este reglementata de un numar limitat de prevederi legale continute in Codul Comercial (art. 251-256). Cateva reguli speciale sunt prevazute si in Codul Fiscal si in normele sale de aplicare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor