October 21, 2012     Florin Dumitrescu

Ce este contractul de fiducie?

Distribuie acest articol

Fiducia reprezinta operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creante, garantii ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente sau viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care, pentru o remuneratie, le exercita cu un scop determinat in folosul unuia sau mai multor beneficiari.

La origine, fiducia reprezinta o forma de garantie prin care debitorul transfera creditorului un bun proprietatea sa cu clauza restituirii bunului la data platii datoriei de catre debitor.

Fiducia a cunoscut cea mai mare dezvoltare in dreptul anglo-saxon (cunoscuta sub numele de ‘trust’). Ulterior, fiducia a evoluat in context international regasindu-se inclusiv in dreptul continental – sistemul de drept italian (“la fiducia”) sau german (“der Treuhand”).

Utilizarile sale sunt diverse: protectia persoanelor incapabile de a-si administra averea, administrarea fondurilor de pensii si de asigurari, administrarea mostenirii conform testamentului, activitati de caritate, vehicule pentru investitii, recompense acordate managementului/angajatilor unei companii, planificare fiscala, etc.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor