Donatia este deghizata atunci cand este simulata, ascunsa sub forma unui act juridic diferit, cu titlu oneros.
Donatia deghizata trebuie sa imbrace forma autentica, deoarece dispozitiile art. 813 C. civ. obliga, in toate cazurile, ca donatia sa imbrace forma autentica, reglementare aplicabila deci si donatiilor deghizate.
Donatia deghizata produce efectele unei donatii obisnuite.
Donatiile pot fi facute si prin persoane interpuse. Se recurge la aceasta forma a simulatiei in cazul in care se urmareste sa se faca o liberalitate unei persoane incapabile sa primeasca liberalitati de la donator. Persoana interpusa, capabila de a primi donatia, va remite apoi bunul donat donatarului incapabil.
Potrivit art. 812 C. civ., sunt prezumate a fi persoane interpuse parintii, copiii si sotul persoanei incapabile.
Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare.Parintii mei locuiesc intr-o localitate din judetul Vaslui iar casa in care locuiesc nu detine un certificat de proprietate fiind construita pe o parte din terenul obtinut de la parintii tatalui meu. Mentionez ca casa a fost construita circa 60 de ani in urma. Ei au platit toate taxele in baza unui registru comunal. Acum ca tatal meu este bolnav ar vrea sa-mi vanda casa pentru a nu exista probleme cu ceilalti frati care ar da-o afara din casa pe mama mea. Cum pot sa procedez pt a obtine actele necesare in vederea vanzarii? Va multumesc anticipat
@Carmen_Zaharia Va recomanda sa incheiati cu parintii dvs. un contract de vanzare-cumparare sub semnatura privata in prezenta unor martori. Acesta, fara a fi perfect, este un inceput de proba scrisa in ceea ce priveste dobandirea proprietatii de catre dvs. Apoi ar fi indicat de declansat o actiune judiciara in uzucapiune pentru dobandirea deplina a proprietatii. In aceasta procedura veti putea cita parintii ca martori in favoarea dvs. Este complicat, dar nu imi imaginez alta solutie. Consultati un avocat, veti avea nevoie de sprijinul lui.
buna ziua! as dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema! sunt casatorita recent! impreuna cu sotul am inceput constructia unei case, pe terenul socrului meu! aducand discutia despre acte......nu vrea sa faca decat donatie pe numele sotului meu! la o adica, in cazul in care divortam, eu nu am drept la casa in care am bagat banii mei? ce pot face ca sa am dreptul la constructie? multumesc
@florea_alina Dvs. sunteti proprietar (coproprietar impreuna cu sotul, mai exact) asupra constructiei pe care ati edificat-o. Pentru ca acest lucru sa se perfecteze legal este suficient sa solicitati o adeverinta de existenta a constructiei de la primaria locala apoi sa intabulati imobilul.
pot cere adeverinta inainte sa facem donatia? adica sa ramana pamantul pe numele socrului si casa pe numele meu si al sotului? multumesc
@florea_alina Adeverinta se poate obtine la un anumit moment dat al edificarii imobilului si se foloseste in general pt. intabulare. Discutati detaliile acestea cu dirigintele de santier sau arhitectul, ei vor aprecia daca puteti obtine aceasta adeverinta acum.
Buna ziua!
V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. In timpul casatoriei noastre, parintii mei ne-au intocmit un contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera si clauza de intretinere asupra apartamentului pe care il detineau. Pretul imobilului a fost ''stabilit'' de comun acord la o suma reprezentand 30% din intreaga valoare a acestuia, restul transformandu-se in prestatii in vederea intretinerii pe durata vietii, si dupa, asigurandu-le dupa nevoile lor si posibilitatile noastre, alimente, medicamente, pomeni, etc. Contractul a fost, de drept, o donatie deghizata pentru a nu fi atacata de rude, deoarece, in fapt, nu s-a achitat nimic din pretul stabilit. La un eventual proces de divort cu partaj, in situatia in care, singura contributie a mea si a sotului a fost aceea de a aduce imbunatatiri imobilului in care locuim, care ar fi cota din valoarea apartamentului pe care ar putea-o sotul obtine?
Va multumesc!
@Alexandra_D In cadrul unui proces de partaj, judecatorii apreciaza "partea" fiecaruia dintre soti raportat la veniturile obtinute in timpul casatoriei si alte elemente de fapt care sunt dovedite cu mai mult sau mai putin succes de parti. Este imposibil de apreciat in acest moment cum vor sta lucrurile. Va pot preciza in schimba ca imprejurarea ca imobilul a fost obtinut printr-o donatie sau vanzare-cumparare cu intretinere nu are relevanta in speta.
Buna ziua!
Am o problema pentru care nu intrevad vreo rezolvare, insa as dori sa va exprimati si dumneavoastra parerea.
Sunt casatorita din 2009, iar in 2011 sotul meu a achizitionat un imobil, insa nu pe numele sau, ci pe al mamei lui. Mai concret, in acte, soacra mea aparea ca si cumparator al imobilului, pe care i l-a donat fiului in aceeasi data. Mentionez ca banii provin de la mine si de la sotul meu. O parte din suma a fost economisita inainte de casatorie si a fost tinuta intr-un cont in banca pe numele sotului, iar cealalta parte, din timpul casatoriei, a fost tinuta in casa. Sotul meu s-a gandit la toate si m-a determinat sa nu oficializez munca mea prin acte si contributii la stat, pentru a-mi fi imposibil sa demonstrez contributia mea financiara la cumpararea imobilului. In plus, trebuie sa subliniez faptul ca felul in care au fost concepute actele mi-a fost adus la cunostinta de catre sot ulterior intocmirii lor. A afirmat apoi ca o sa-mi faca donatie pe 1/2 din imobil, dar nu cred ca are de gand si oricum, din cate stiu, nu ar avea valoare un astfel de act.
O alta problema este faptul ca eu imi doresc divortul, iar sotul meu este plecat din tara mai tot timpul. Sa deschid un proces nu am curaj, pentru ca este violent si am primit amenintari in repetate randuri. M-am impacat cu gandul ca a reusit sa-mi fure drepturile asupra muncii mele de atatia ani, insa nu stiu cum sa rezolv cu divortul.
Va rog sa imi spuneti ce parere v-ati facut in urma relatarii mele si ce as putea rezolva in situatia aceasta. Va multumesc anticipat.
@Iulia_Madalina Desi intrebarea dvs. nu priveste topicul acestui post, as dori sa va raspund.
In opinia mea, trebuie sa solicitati in instanta atat divortul cat si partajul. Pe de o parte trebui precizat faptul ca imobilul a fost donat de catre soacra dvs. fiului sau, nu este relevant pe deaintregul, apoi trebuie sa stiti ca sunt admise si alte mijloace de proba in cadrul procesului de partaj.
Oricum ar fi, este nevoie de determinare si aveti nevoie de protectia unui avocat, de preferinta un barbat. Apreciez asta exclusiv din motive de psihologie a actului de justitie. Va doresc succes!
Buna ziua!
Soacra mea i-a donat sotului meu inainte de casatorie un teren pe care ulterior am construit casa in care locuim, sotul meu vrea ca terenul sa apara si pe numele meu deoarece parintii mei ne-au dat bani pentru constructia casei, iar numele meu nu apare in nici un act si eu nu am facut nici un act cu parintii mei pe banii care i-au dat. Ce acte ar trebui facute avand in vedere ca sotul meu are o sora?
@munteanu Cel mai simplu este ca sotul sa vanda catre dvs. jumatate de imobil si sa precizeze in contract faptul ca a primit in contraprestatie o suma de bani. De fapt, acesta este adevarul!
buna seara am o intrebare despre donatie si contestatie... daca tatal meu imi doneaza apartamentul, fratele meu poate contesta asta? si sotul meu in cazul unui divort are drepturi la apartament?
@georgeta Va recomand sa solicitati tatalui dvs. o donatie cu scutire de raport. Fratele dvs. poate contesta oricum aceasta donatie daca apreciaza ca aceasta afecteaza drepturile sale succesorale, cu sanse mai mici sau mai mari de succes.O poate face doar dupa decesul tatalui dvs. Sotul dvs. nu are drepturi asupra acestei donatii, daca ea a fost facuta exclusiv in favoarea dvs.!
Buna,
Doresc sa achizitionez un teren intravilan pentru construirea unei case. Proprietarul (platitor de tva) doreste sa doneze terenul copilului iar eu sa achizitionez terenul de la copil prin contract de vanzare cumparare. Eu am citit, si o sa ma interesez mai mult, ca proprietatile vandute nu intra sub sfera activitatilor economice si ca proprietarul in acest caz nu ar plati tva pe suma incasata. Daca am inteles bine actele notariale la donarea terenului se platesc ca in cazul unei vanzari-cumparari. Care este sfatul dvs? Poate fi atacata aceasta donatie de ceilalti frati ai copilului? Multumesc.
@Alina In anumite conditii pentru proprietatile vandute se plateste TVA, exista in Codul fiscal conditii privind vechimea proprietatii (calculata intr-un anumit mod), dimensiunile imobilului (imobilele tranzactionate prin programul prima casa se taxeaza preferential), etc. Dar, nu cunosc detalii! Privind taxele notariale, aveti dreptate, donatia sau vanzarea-cumpararea se taxeaza la fel!Iar privind posibilitatea ca fratii sa atace aceasta donatie, va pot spune ca exista chiar daca donatia este facuta cu scutire de raport si nu exista practic vre-un document juridic care sa o impiedice pe de-a-intregul!
Buna Ziua! Vreau sa achizitionez un apartament prin programul Prima Casa, acel apartament a fost dat unor nepoti prin "donatie deghizata" iar valoarea apartamentului pe acel act de donatie este de 2000 lei (20 mil vechi) as dori sa stiu daca ma afecteaza pe mine ca si cumparator cu programul prima casa. Multumesc
@Silviu Nu! Proprietatea dvs. nu este afectata de aceasta situatie juridica!
Sunt propietara unei case, dobandita prin contract de intretinere, cu iesire din uzufruct ceva mai tarziu, de la mama mea. Am doi baieti, ambii casatoriti si doresc sa le fac act de donatie cu clauza de intretinere, fiecaruia pe cate 1/2 din casa. Intrebarea este: pot adauga o clauza in care sa pretind sa nu vanda bunul dobandit pana la moartea mea? Pot de asemenea sa fac donatia numai pe numele lor si nu si al sotiilor?
@Lily Puteti vinde imobilul copiilor sub conditia despre care vorbiti si puteti nota in cartea funciara o interdictie de vanzare a acestuia. Donatia sub conditie nu este posibila, dupa cunostiinta mea. In acelasi timp trebuie sa stiti ca puteti revoca oricand donatia pt cauza de ingratitudine, vanzarea imobilului putand fi apreciata in acest fel.
Aş dori să cunosc părerea Dvs. în următoarea speţă:
Tatăl meu, deşi era căsătorit cu mama, mi-a vândut un teren extravilan situat în com. A. în anul 2012, încasând preţul aşa după cum se precizează în contract, fără Carte Funciară, având certificat de atestare fiscală de la primăria com. B. unde se află amplasat terenul, certificat eliberat de O.C.P.I. şi negaţie din partea arendaşului comunei B.
Terenul a fost dobândit de tatăl meu prin cumpărare, înainte de căsătoria cu mama.
În registrul agricol din primăria de domiciliu (A.), acest teren figurează ca fiind bun comun al soţilor. Când s-a făcut reconstituirea dreptului de proprietate pe Lg. 18, pe titlu de proprietate a fost trecut numai capul de familie şi astfel tata mi-a vândut terenul, fără ca mama să fie co-vânzător, fără a mai trece pe la primăria de domiciliu (A.) şi a fi verificată situaţia din registrul agricol.
Întrebarea mea este următoarea: Acum când ambii părinţi au decedat, poate sora mea să strice acest contract de vânzare cumpărare aşa după cum mă ameninţă şi care ar putea fi motivele? Ce risc să pierd în urma unui eventual proces?
Vă mulţumesc foarte mult pentru atenţia acordată!
@elena Deoarece ati postat aceasta intrebarea la categoria "donatia deghizata" presupun ca temerea dvs. este ca acea vanzare sa fie apreciata ca o donatie si sa fie atacata de succesori. Teoretic exista aceasta posibilitate, practic cred ca este putin probabil ca acest lucru sa se intample.
Buna ziua,
sotul meu are ca bun propriu -un teren mostenire. Eu, in urma decesului parintilor mei am mostenit un apartament pe care l-am vandut. Cu banii din vanzarea apatamentului vreau sa construiesc o casa pe terenul sotului. Intrebarea mea este, ce act putem sa facem intre noi (eu si sotul meu) ca in cazul unui deces sa nu aiba dreptul la mostenire un copil al sotului rezultat dintr-o casatorie anterioara. Mentionez ca sotul mai detine un apartament impreuna cu fosta sotie, iar partea lui o s-o lase copilului
Cineva l-a sfatuit pe sotul meu, sa-mi faca contract de vanz-cump. in contul unei sume de bani pe care i-am dat-o (acum 3 ani) inainte de casatorie.Credeti c-ar fi ok? multumesc ptr. raspuns
@Ana_Emilia_J Cred ca varianta contractului de vanzare-cumparare este cea mai potrivita in cazul dvs.
Aceeasi temere am si eu, se poate ataca in instanta acest contract de vanz.-cump? se poate presupune ca este o donatie degizata ?
multumesc
@Ana_Emilia_J Contractul de vanzare-cumparare este cea mai buna varianta! Daca veti reusi sa dovediti ca a existat o contraprestatie pentru transferul proprietatii asupra imobilului atunci vanzarea nu este o donatie deghizata, dar daca nu veti reusi sa dovediti aceasta exista intradevar riscul ca judecatorul sa o aprecieze astfel!
Buna ziua. Am o problema si nu stiu unde sa caut rezolvarea. Toata tineretea am muncit prin strainatate si am construit o casa. A fost facuta pe numele mamei, eu fiind unicul copil.Dupa casatoria mea, mama a semnat actele de donatie pentru imobil, donatari fiind eu si sotul meu. Asta se intampla in 2009. Imediat dupa ce numele sotului meu a aparut in acte, acesta si-a schimbat total atitudinea fata de mine, nu de putine ori recurgand la violenta. In 2010 mama a decedat, iar lucrurile eu devenit si mai grele. Am ramas captiva intr-o casnicie, datorita casei... Acum, sotul meu a parasit domiciliul si ma ameninta ca ma da afara din casa pentru ca aceasta sa fie scoasa la vanzare. Spunet-mi, va implor, exista o cale pentru a nu ramane pe drumuri? Pot ataca actul de donatie? Exista o sansa legala, cat de mica ?
@Oros_Mihaela Cred ca in situatia dvs. singura solutie este partajul judiciar. Prin acesta veti dobandi o parte din imobil (daca acesta se poate imparti) sau imobilul se va atribui unuia dintre soti, cu despagubirea celuilalt. Va sfatuiesc sa consultati un avocat local.
buna...as avea nevoie de un sfat! parintii mei au un apartament, noi suntem 2 surori si intrebarea mea este ce fel de contract am putea face ca sa ramanem noi suroriile amandoua proprietari a apartamentului? prin donatie se poate sa fim amandoua proprietari sau prin vanzare-cumparare??(se poate in ambele cazuri)??? mama are datorii la banca si daca ne lasa prin donatie apartamentul noua, atunci poate sa ia apartamentul banca daca este pe numele nostru? ce sfat ne puteti da in asa fel ca sa putem fii amandoua proprietari si sa nu ne poate lua banca apartamentul?! prin donatie se poate sa vanda sora mea apartamentul dupa moartea parintiilor fara acordul meu?? care sunt demersuriile si ce acte trebuie sa facem daca ne lasa apartamentul prin donatie??? si daca se face prin vanzare-cumparare putem fii amandoua proprietari pe contract(noi suntem amandoua casatorite)!! astept raspunsul dumneavoastra, va multumesc anticipat!!!
@roberta Daca imobilul nu are instituita o ipoteca din partea bancii acesta se poate tranzactiona. Apartamentul se poate vinde sau dona catre dvs. si sora dvs. dar eu va recomand varianta contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere in care parintii dvs. pastreaza uzufructul viager. Cred ca este mai potrivit sa va interesati la un notar local privind documentele necesare pentru realizarea tranzactiei.
Buna ziua,
As avea si eu nevoie de un sfat. Tatal meu are pe langa mine un copil dintr-o relatie in afara casatoriei, copil caruia in afara de pensia alimentara nu i-a dat si nici nu stie nimic despre el. Casatorit fiind cu mama mea au avut impreuna un apartament. Dupa decesul mamei in 2006 noi am facut succesiunea doar pe o casa pe care mama a mostenit-o de la parintii ei de unde eu am primit 3/4 si tata 1/4. Pe apartamentul lor si pe conturile din banca nu am facut succesiune (conturile fiind majoritatea pe numele tatalui dar deschise in timpul casatoriei). In 2007 din banii din banca am achizitionat un apartament de la un dezvoltator imobiliar, 80% transfer bancar de pe numele tatalui in contul constructorului si 20% din contul meu in contul constructorului. Ctr de Vanz cump e pe numele meu cu drept de uzufruct al tatalui. Acum va intreb daca dupa decesul tatalui fratele imi poate ataca acest apartament ca fiind donatie deghizata sau orice altceva?
@Anonim Fratele dvs. poate ataca contractul de vanzare-cumparare privind acest imobil cerand reductiunea liberalitatilor si aducand apartamentul la masa succesorala, dar va trebui sa poata dovedi in instanta de unde anume au provenit banii.
O parte din bani au fost platiti prin virament bancare de pe numele meu (un sfert), iar cealalta parte au fost virati tot prin virament bancar de pe contul tatalui meu. Daca am face act notarial prin scoaterea tatalui de la uzufruct ar mai putea ataca apartamentul? Sau daca bunicii mi-ar da o suma de bani pe care eu i-as da-o tatalui meu in contul banilor pe care el mi-i i-a dat mie in 2009 ca sa cumpar acest apartament s-ar schimba situatie?
Ce am putea face cu tata ca sa schimbam aceasta situatie si ca fratele meu sa nu poata ataca acest contract de Vanz Cumparare?
Bună ziua,
Vă rog frumos să mă ajutaţi în luarea unei decizii corecte.
Suntem două surori, iar părinţii noştri au încheiat cu sora mea două contracte succesive de întreţinere, înstrăinând două imobile împreună cu terenurile aferente.
Ne-am judecat, iar instanţa a hotărât ,,reducerea în limitele cotităţii disponibile de ½ liberalităţile excesive (donaţii deghizate) făcute în favoarea surorii mele”.
Întrebările mele sunt următoarele:
1.nu am înţeles cât anume îmi revine mie acum din cele două imobile şi terenul aferent acestora după pronunţarea istanţei. Vom împărţi îm mod egal totul, sau sora mea va avea partea mai mare?
2. ce acţiune pot promova în instanţă pentru a-mi recupera ceia ce m-i se cuvine de drept, deoarece sora mea nu doreşte să ne împăcăm, repetându-mi mereu ,,facem ce-o zice legea!”
Vă mulţumesc foarte mult!
@elena Din pacate nu va pot ajuta! Informatiile pe care ni le transmiteti nu sunt suficiente pentru a va da un sfat. Nu cunosc intinderea masei succesorale, in primul rand. Cred ca ar trebui sa va adresati unui executor judecatoresc pt. a pune in executare hotararea. Acesta va solicita informatii si documente relevante pt. a putea proceda in consecinta.
Buna ziua, sora mea (mama a 4 copii majori- toti plecati in strainatate, vaduva) ar dori sa doneze bisericii apartamentul in care locuieste. Poate face aceasta donatie fara acordul copiilor? Multumesc
(precizez ca dupa moartea sotului, pt a vinde casa, cei 4 copii au semnat prin notariat ca renunta la dreptul de proprietate in favoarea mamei. Aceasta, in urma vanzarii casei, a achizitionat apartamentul in care locuieste in momentul actual si pe care vrea sa il doneze)
Doresc sa vand cu contract de vanzare-cumparare copiilor mei apartamentul si care la succesiune (sotia cu care am copii-2 a decedat in 2000)a fost atribuit dupa lege in proportiile prevazute mie si fiecarui copil.Rog o consultare, ce impozit trebue platit, la vanzare-cumparare, avand in vedere ca aceasta (vanzarea -cumpararea) este intre tata si copii, rude de gradul I. Va multumesc pentru raspuns.
@Valentina Proprietarul, sora dumneavoastra in acest caz, poate dispune in mod liber de dreptul sau de proprietate.
@florin_s. Costurile de tranzactionare a unui imobil nu variaza functie de gradul de rudenie dintre vanzator si cumparator. Ceea ce va pot spune este ca veti plati onorariul notarial ce se raporteaza la valoarea imobilului vandut precum si taxa de timbru notarial de 2% din aceeasi valoare.
Buna ziua, vreau sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema daca se poate. Am primit un apartament prin donatie eu si cu fratele meu acum 9 ani in urma de la unchiul meu (eram minori amandoi), acum apartamentul era al meu si al fratelui meu, eu i-am platit jumatatea fratelui meu prin contract de vanzare cumparare(eu sunt casatorit). Unchiul meu a facut si el un copil acum 2 ani, sa casatorit (nu avea copii cand a facut donatia) si vrea sa revoce donatia. Intrebarea mea este mai poate sa revoce donatia? Va rog frumos ajutati-ma, am bagat o gramada de bani in apartamentul ala, spuneti-mi va rog ce pot sa fac? Va multumesc anticipat.
@ionel Din pacate pentru dumneavoastra, donatorul poate revoca donatia pentru nastere de copii. Din fericire pentru fratele dumneavoastra, donatia nu ii va afecta jumatatea sa, el fiind un cumparator de buna credinta al partii sale de imobil. Incercati eventual sa negociati plata unei compensatii pentru unchiul dumneavoastra. Va doresc succes!
Va deranjez inca o data domnule Florin Dumitrescu. Mai sus ati spus ca pe fatele meu nu al va afecta revocarea donatiei dar defapt eu sunt ala care a cumparat jumatatea de la el. Si vreau sa va mai intreb ceva si gata....Daca as vinde apartamentul la o persoana, ar mai putea sa revoce donatia? Si persoana care cumpara are ceva de suferit sau nu? Daca apartamentul e deja vandut sa zicem nu mai poate face nimic, asa este? Va rog frumos sa i-mi dati un raspuns, sunt disperat...Multumesc anticipat.
@ionel Daca ati vinde apartamentul catre un tert (cunoscand declansarea procedurilor judiciare de revocare a donatiei) atunci nu veti mai fi apreciat de catre lege ca fiind de buna credinta, dupa cum nici cumparatorul imobilului nu este un dobanditor de buna credinta al acestuia riscand (amandoi) anularea tranzactiei si plata de daune interese.
Multumesc mult pentru ajutor!!!
Buna ziua. Va rog, am o situatie mai speciala.
Sunt vaduva prin Deces, iar in anul 1993 cand am cumparat apartamentul de la Stat, l-am pus pe numele meu 1/2 si pe numele fiului meu tot 1/2. Mentionez ca mai am o fiica si m-am gandit ca daca eu decedez sa aiba si ea cealalta jumatate.
Dar NU a fost sa fie asa, a decedat fiul meu, iar acum sotia lui vrea ca acest apartament sa intre la masa succesorala si sa-si primeasca si ea partea.
Trebuie mentionat ca eu am cumparat apartamentul in 1993 - inainte de casatoria lor, care a fost in 1995 - si mai am pe fiica mea la care i-am incalcat Cotitatea disponibila, iar fosta nora nu a participat cu nimic la cumpararea sau administrarea acestui imobil, ei locuind in alta parte, iar eu de fiecare data platind toate impozitele si intretinandu-l singura.
Va Rog, ce este de luat in considerare la succesiune, ca eu consider ca a fost o Donatie Deghizata, nicidecum o Vanzare-cumparare
Va Multumesc , cu respect, E. Bagdi
@Bagdi_Elena Cred ca este suficient sa explicati notarului despre ce este vorba si acesta va aprecia cum trebuie procedat.Este foarte posibil insa ca diferendul sa nu se poata solutiona decat in instanta.
buna ziua
am urmatoarea situatie: locuiesc impreuna cu sotul si copilul in locuita socrilor. de-a lungul timpului am facut o serie de investitii in locuita si in curtea casei, fara insa de-a avea un act de proprietate - doar promisiunile verbale ale socrilor. acum dupa aproape 15 ani socrii vor sa plecam din locuita si sa dea casa cumnatei mele (sora sotului). binenteles ca nici nu vor sa auda de despagubire - adica sa ne dea banii investiti. ce pot sa fac ca sa pot recupera sumele investite? pentru o parte din ele am acte doveditoare, dar pentru altele nu?
ma pot obliga sa plec din locuita?
multumesc mult.
@gina.22 Daca proprietarii imobilului va cer sa il parasiti, este dreptul lor sa o faca. Dumneavoastra va puteti recupera investitiile realizate (si dovedite nu doar prin inscrisuri ci si prin martori) pe cale amiabila sau in instanta.
buna ziua
multumesc de informatii.
stiu ca pentru cei care locuiesc la bloc exista o lege care spune ca nu se poate obliga locatarii sa paraseasca imobilul pe perioada iernii.
se poate aplica si pentru noi care locuim la curte?
multumesc mult