08.05.2011     Florin Dumitrescu

Ce este donatia indirecta?

Distribuie acest articol

Sunt situatii in care o persoana doreste sa gratifice pe o alta, dar nu prin intermediul contractului de donatie propriu-zis, ci prin intermediul unui alt act juridic. In aceasta situatie ne aflam in prezenta unei donatii indirecte, care pentru a fi valabila trebuie sa indeplineasca toate conditiile de fond si de forma ale actului prin intermediul caruia se realizeaza.

In practica se intalnesc, in principal, urmatoarele categorii de donatii indirecte:

a. Renuntarea la un drept. In cazul in care renuntarea la un drept este facuta cu intentia de a gratifica, atunci ea da nastere unei donatii indirecte.

Donatia indirecta constituie in realitate un accesoriu al operatiunii principale, care este renuntarea la un drept si de care va beneficia cel chemat in baza legii sa se bucure de dreptul respectiv. Astfel, art. 697 C. civ. dispune ca „partea renuntatorului profita coerezilor sai; daca este singur, succesiunea trece la gradul urmator”; sau renuntarea la un drept de uzufruct, de care va profita nudul proprietar prin consolidare etc.

b. Remiterea de datorie constituie un mijloc voluntar de stingere a unei obligatii, constand in renuntarea creditorului la dreptul sau de creanta, cu consimtamantul (expres sau tacit) al debitorului, ea fiind, in principiu, gratuita.

Remiterea de datorie nu este supusa conditiei formei autentice cerute pentru validitatea contractului de donatie, ea putand fi facuta in orice forma, scrisa, verbala sau chiar tacita, atunci cand ea decurge din anumite fapte ale creditorului, din care rezulta neindoielnic intentia acestuia de a-l libera pe debitor.

c. Stipulatia in favoarea unei terte persoane este un contract prin care o parte, numita promitent, se obliga fata de alta parte, numita stipulant, sa execute o anumita prestatie in folosul unei terte persoane, numita beneficiar, care nu participa si nici nu este reprezentata la incheierea contractului.

Stipulatia in favoarea unei terte persoane, facuta cu intentia de a gratifica reprezinta o donatie indirecta, scutita de forma solemna ceruta pentru donatii.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
69 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
cristina
cristina
12 Ani Acum

daca este facuta o donatie de apartament doar unui copil din patru, parintii avand drept de abitate viagera si unul din parinti a murit, ce trebuie sa faca copilul cu donatia fiind major si platind cheltuielile de inmormantare si ce a mai trebuit pt parintele ramas in viata

aura
aura
12 Ani Acum

daca parinti mei iau lasat un apartament fratelui meu cu act vanzare cumparare el fiind la data acceia casatorit si apartamentul a fost trecut si pe numele lui si al sotiei dar nu le au dat nici un ban parintilor si dupa doi ani sau despartit si ia a intentat partaj are sanse sa ia jumatate din casa?

Nicu
Nicu
12 Ani Acum

Buna ziua. Am un apartament proprietate personala acesta nu este ipotecat sau girat. Daca donez acest imobil parintilor poate fi atacat de vreo institutie bancara aflandu-ma in imposibilitatea de plata a unor credite bancare pentru nevoi personale?

Nicu
Nicu
12 Ani Acum

Am auzit ceva legat de actiunea pauliana.

Nicu
Nicu
12 Ani Acum

Domnule Florin, va multumesc ptr. raspunsul dvs dar deja am facut act de donatie in luna februarie catre unul din parinti iar eu sunt plecat din Romania de atunci inca nu s-a inceput procedura mai dureaza destul si din pacate moment situatia financiara nu imi permite achitarea datoriei de aceea intrebam daca atunci cand va incepe va putea sa se rasfranga asupra locuintei pe care am donat-o. Ma gandeam si la acea actiune pauliana daca stiti ceva?

Mary
Mary
12 Ani Acum

Buna ziua,
Mama a murit iar tatal meu s-a recasatorit, a facut un copil, iar in urma cu 2 ani a divortat. Acum plateste pensie alimentara. In momentul de fata doreste sa cumpere un apartament (cu regim special, doar pentru angajatii institutiei) pe care sa mi-l vanda mie.
Intrebari:
1. La vanzare se plateste 1/4 fratelui meu din veniturile pe care le realizeaza tata urmare vanzarii aparatamentului catre mine??
2. Daca fratele beneficiaza si de veniturile de la punctul 1 (nu doar din cele de natura salariala), atunci este recomandabila o donatie?? Care sunt riscurile?
Multumesc!

Carmen
Carmen
12 Ani Acum

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare daca ma puteti ajuta.
Fratele meu a facut un credit ipotecar acum vro 5 ani in care a girat cu apartamentul familiei (care este pe numele mamei noastre). Intrebarea mea este daca e posibil ca mama mea acum sa ne doneze apartamentul respectiv mie si fratelui meu chiar daca este girat la acel credit?
Va multumesc frumos.

Carmen
Carmen
12 Ani Acum

Multumesc frumos de ajutor!!!

ANI
ANI
11 Ani Acum

Buna seara,

As avea si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Bunica din partea tatalui a donat sau intabulat nu stiu exact un teren detinut de bunicul meu care este decedat, unei verisoare de a mele fara ca acest bun sa fie trecut pe numele ei. Mentionez ca bunul este trecut tot pe numele bunicului. Se poate sa il doneze sau sa il intabuleze pe nepoata fara ca bunul respectiv sa nu fie pe numele ei?
Tatal meu care este fiul decedatului ar mai avea drept asupra terenului daca ar deschide un caz de moarte dupa bunicul?

Turcanu Roxana
Turcanu Roxana
11 Ani Acum

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat pentru problema mea: in 1997, pe cand aveam 18 ani, bunicul unic proprietar, mi-a vandut un imobil astfel „cumparatoarea intra de drept in stapanirea imobilului astazi…iar in fapt va intra dupa incetarea mea din viata si a numitei X (concubina bunicului) intrucat am inteles ca prin acest contract sa imi constituie mie si numitei X un drept de uzufruct asupra imobilului, pe tot timpul vietii noastre”. Din formularea frazei eu inteleg asa: avem doua contracte 1. vanzare in care eu sunt nud proprietar si bunicul vanzator isi rezerva drept de uzufruct 2. donatie indirecta prin stipulatia pentru numita X in care eu donator ii donez uzufructul imobilului ei. Anul acesta am nascut un copil si vreau sa revoc donatia pe aceasta baza. Am inteles corect cele doua contracte? Ce sanse am sa pot anula donatia si ce trebuie sa fac? Va multumesc din suflet.

Elena
Elena
11 Ani Acum

Buna seara, am primit prin act de donatie de la socrii mei suma de 10.000 de euro. Sotul meu mai are o sora, din cate stiu eu i s-a dat si acesteia din urma tot aceiasi suma, dar nu stiu daca tot cu act de donatie. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta (sora sotului meu) va putea sa ne ceara vreodata acesti bani, ori daca socrii mei mai au posibilitatea de a ne cere banii inapoi.
Va multumesc anticipat!

Claudiu
Claudiu
11 Ani Acum

Buna ziua domnule Florin Dumitrescu.
Sunt intr-o situatie dificila. Bunicul meu si mama mea (nu am actul in fata mea, pentru ca bunicul nu vrea sa mi-l dea, fiind singurul care il detine actual, si nu stiu cine ce cum) mi-au donat un imobil in 1992 sau 1993. Pe vremea aia eu eram minor, deci presupun ca era un act de donatie indirecta. Acum am 25 de ani si vreau sa vand acest imobil pentru a-mi deschide ceva. Eu stau de mai multi ani in strainatate. Cand am venit sa vand imobilul, bunicul m-a pus sa merg cu el la un notar sa ii dau o procura de vanzare in numele lui al acelui imobil, cu conditia ca la vanzare jumatate din banii primiti sa fie depusi pe contul meu si jumatate sa fie depusi pe contul lui. Pentru ca am refuzat sa dau aceasta procura, el ma ameninta ca o sa deschida un proces asupra imobilului. Probabil vrea sa atace donatia si sa o anuleze. Avand potentiali cumparatori, este probabil sa nu pot incheia vanzarea daca exista un proces in decurs asupra acelui imobil? Ce pot sa fac? Chiar poate sa anuleze acea donatie facuta acum 20 ani si mai ales are voie sa ma inspaimanteze in acest fel? Chiar nu il inteleg. I-am dat de mult timp o procura sa aibe voie sa administreze acel imobil si sa il inchirieze in numele meu, dar banii de chirie nu i-am vazut niciodata si nici nu am intrebat de ei, avand in vedere ca nu sta bine cu sanatatea si tinand cont ca am zis ca el are mai multa nevoie de ei decat eu. Acest demers al lucrurilor chiar ma pune pe gand.
Bineinteles ca am depus cereri la primarie si in alte parti pentru a obtine actele necesare la vanzare pentru ca el pur si simplu nu vrea sa imi dea actele.

cristian
cristian
11 Ani Acum

buna seara.va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns.mama mea a donat in 2009 jumate din apartamentul ei sotului ei care nu este tatal meu.apartamentul este bun propriu al mamei dobandit inainte de casatorie.in 2011 a revocat donatia la un notariat. momentan sant in divort in instanta. intrebarea mea catre dvs este: revocarea donatiei este legala intre soti la notariat? mentionez ca el nu a fost instiintat de revocare.ptr ca notarul a zis ca nu este obligatoriu sa fie el(sotul) prezent. si imi este frica ca dupa ce instanta o sa pronunte divortul mama sa nu mai poata face nimic si o sa fie obligata sa-i dea jumate din apartament. credeti-ma ca nici un avocat nu a stiut ce raspuns sa imi dea la aceasta speta.va multumesc frumos!!!

cristian
cristian
11 Ani Acum

mentionez ca nu au nici un copil din timpul casatoriei lor!!! multumesc

Sonia .
Sonia .
11 Ani Acum

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema.
Sotul meu urmeaza sa primeasca un teren, mostenit de la tatal lui, decedat in 2000. Nu a fost facuta succesiunea pana in prezent. Dar urmeaza sa perfecteze la un notar aceste acte. Problema este ca pe terenul respectiv o sa construiesc o casa ( numai cu banii proveniti din vanzarea unui apartament mostenit de la parintii mei – inainte de casatorie ). Intrebarea mea este cum sa ma protejez in cazul unui divort sau deces al sotului ( Doamne fereste !), mai ales ca acesta mai are si-un copil major dintr-o casatorie anterioara. Eventual sotul meu poate face o donatie indirecta catre mine?
Va multumesc anticipat pentru un raspuns

stan
stan
11 Ani Acum

Buna seara domnule Dumitrescu, as dori sa deschid succesiunea dupa moartea bunicii in calitate de unic mostenitor (tatal meu a decedat in anul 2000 iar bunica anul trecut) insa am aflat ca jumatate din terenul unde se afla si casa a fost donat in anul 1995 unui var de-al meu de gradul lll, intrebarea mea catre dumneavoastra este daca pot ataca in instanta acest act de donatie, va multumesc!

stan
stan
11 Ani Acum

imi cer scuze ca va deranjez din nou dar as vrea sa va mai cer parerea in legatura cu acel act de donatie pe care l-a facut bunica mea( am explicat in postul de mai sus) : din actul de donatie reiese ca „eu donatoarea am intrat in posesia terenului conform procesului verbal de schimb, intocmit in data de……de catre presedintele CAP ” dar acest proces verbal este facut intre bunicul meu si presedintele CAP, credeti ca este in regula?
Inca ceva, la data cand s-a facut donatia traia si tatal meu si dupa cum am aflat acum, nu se facuse succesiunea dupa bunicul meu.Va multumesc!

Eliza
Eliza
11 Ani Acum

Buna ziua! Am cumparat un apartament pe care acum vreau sa-l vand unor persoane fizice care il cumpara prin “Prima casa” . Banca le-a respins dosarul din cauza ca eu am trecut in contractul de vanzare-cumparare al apartamentului, la momentul cand l-am cumparat, ca banii cu care cumpar apartamentul sunt un dar manual de la parinti. Dar doar unul din parinti mai traia, iar succesiunea in urma celui decedat era facuta. Cum pot sa mai rectific aceasta situatie care l-a inceput am crezut ca ma protejeaza -fiind casatorita- iar acum s-a intors impotriva mea?

Eliza
Eliza
11 Ani Acum

Va multumesc foarte mult pt. raspuns!! Insist totusi cu o intrebare: dar daca tata ar face o procura ca este de acord cu vanzarea apartamentului – el nu s-a mai recasatorit- si eventual si sora mea? Amandoi vor sa ma ajute. In realitatea eu am vrut sa spun ca banii pe care i-am avut la achizitia apart. provin din vanzarea apartamentului parintilor, la care oricum aveam cota mea parte in urma succesiunii…am vrut sa reieasa faptul ca vine ca un fel de mostenire si sa ma protejez.

roxana
roxana
11 Ani Acum

buna ziua,
am nevoie de ajutorul dvs. sper sa pot explica cat mai bine situatia in care se afla o prientena de-a mea, care nu are acces la internet/calculator.
Tanara are 4 copii, o are in grija pe bunica din partea mamei, imobilizata la pat. Bunica vrea sa-i doneze casa in care stau acum.
Intrebarea este, daca donatia catre nepoata se face, poate aceasta sa fie contestata de mosteitorii legitimi (2 fete la numar)? sau sub ce forma de act juridic ar putea bunica sa-i lase nepoatei casa fara ca acesta sa poata fi contestat in justitie de catre mostenitorii legitimi?
multumesc pentru lamuriri

Colibaseanu Jeni
Colibaseanu Jeni
10 Ani Acum

Mătuşa mea doreşte să-mi facă act de vânzare-cumpărare cu clauză viageră, dar susţine în acelaşi timp că i-a făcut nepoatei, din partea fratelui o donaţie pentru acelaşi apartament, în 2006. La AFP – Direcţia Taxe şi Impozite nu există înregistrarea unei astfel de donaţii. Ea este singura moştenitoare întrucât nu a avut copii. Soţul (unchiul meu) i-a lăsat testament şi invers (dânsa căte el). Dacă nu există acest act de donaţie, poate face actul de v-c fără probleme. Însă dacă totuşi există acest act cum aş putea afla? În momentul de faţă nu există această zisă donaţie. Am plătit deja la INM pentru expertiza psihiatrică. Are 87 de ani, însă are discernământ şi ştie ce doreşte să facă. Ce mă sfătuiţi?

Stefan
Stefan
10 Ani Acum

Buna ziua. As avea nevoie de o indrumare, parintii mei vor sa imi lase apartamentul in care locuim acum inclusiv cu sotia fiind casatorit recent. Eu mai avand si o sora casatorita cu doi copii dar care locuieste la casa ei intr-un apartament luat cu credit. Ideea este ca vreau sa stiu daca exista o modalitatea de a imi face parintii un act fara a putea fi atacat de sora mea, dar sa nu aiba nici sotia nici un drept (momentan nu avem copii) totusi nu mi se pare normal ca sotia sa ia jumate si nu contribuie cu nici un leu la munca parintilor mei nu prea e bun comun ca nu a contribuit. Va multumesc si astept un raspuns daca exista o modalitate sa rezolv aceasta problema

Stefan
Stefan
10 Ani Acum

Tocmai asta e problema ca sora nu ar accepta asa ceva, au mai fost probleme cand mi-a decedat un frate si a trebuit sa semneze si ea la acea data, eu fiind minor pe atunci deci nici in ruptul capului nu ar semna. Deci sa inteleg ca la vanzare-cumparare cu clauza de intretinere nu are dreptul sotia si nici sora? Eu ma-am angajat verbal deocamdata si bine inteles ma voi angaja si in fata notarului ca ii voi intretine pana acestia vor deceda si ma voi ocupa de cele crestinesti.
Multumesc

Anne
Anne
10 Ani Acum

Contract de donatie cu sarcina de intretinere in care donatoarea doneaza donatarilor (beneficiari) dreptul de nuda propietate dar isi mentine uzufructul viager, donatarul are dreptul unui propietar? adica are voie sa construiasca cat timp traieste donatoarea sau in primii ani dupa moartea ei?
Beneficiarul devine propietar in cazul in care primeste ca donatie nuda propietate?

Anne
Anne
10 Ani Acum

Multumim Dl. Florin Dumitrescu. Doar co o intrebare va mai deranjez. Fiind donatie, e adevarat ca dupa moartea donatarei mai trebuie sa astept 1-2 ani pentru a vedea daca nu e atacat contract de cine stie ce neamuri indepartate?Am auzit ca doar dupa acest timp devin propietar deplin?
Nu inteleg deloc termenul de nuda propietate?
Scuze.
O zi buna!

un suflet
un suflet
10 Ani Acum

Va salut si multumesc anticipat, o intrebare am si nevoie de o sugestie sau indrumare de la dumneavoastra.
As vrea sa raman recunoscator sufletului cald de linga mine si dupa ce nu voi mai fi pe acest pamant.
Am un copil din prima casatorie pe care nu l-as mai numi,,al meu copil’ pentru toate rautatile ce inca mi le face. In schimb …
Femeia cu care imi impart viata de citiva ani, Singurul suflet care a ramas linga mine, si care imi este mai mult decit o sotie chiar si acum in zile grele(nu sintem casatoriti), eu fiind dupa un AVC – foarte grav este singura care mi-a stat alaturi minut de minut si imi ofera neconditionat toata atentia si dragostea. As vrea sa-i las toata averea mea printr-un contract de vinzare cumparare cit si un testament, ar fi util sa atasez printre documente si o declaratie pentru ziua cind voi pleca dintre cei vii din care sa reiasa ca este singura care mi-a purtat de grija si ca nu ea este vinovata de moartea mea?(ma gindesc ca ar fi un plus de credibilitate daca I s-ar mai aduce invinuiri ca din cauza ei am patit nenorocirea) cind am facut avc-ul au fost citeva persoane inclusiv ,,fiul” meu care i-au strigat rautacios ca din cauza ei am ajuns in halul asta, lucru total neadevarat.
Multumesc anticipat si daca imi mai dati sugestii ca tot ce-i las mostenire sa nu poata fi nicicand si nicicum atacat v-as multumi din suflet, As vrea ca in ziua cind nu voi mai fi sa plec cu sufletul linistit si impacat ca pe ea n-o va mai necaji nimeni.
Doamne ajuta

un suflet
un suflet
10 Ani Acum

Multumesc frumos Dl. Florin Dumitrescu

elena
elena
10 Ani Acum

Sarut mana sunt copil unic si traiesc in Spania. Astazi am aflat ca mama mea o sa cedeze pamantul si casa unde trieste la o verisoara ca sa isi faca casa in schimbul sa aibe grija de ea. Intrebarea mea este legal ce vrea sa faca pt ca se presupune ca eu sunt mostenitoarea si fara semnatura mea nu poate se faca nimic. Tatal meu a murit acu 4 ani si mama mea nu vrea sa traiasca la mine. Multumesc

Lelia
Lelia
9 Ani Acum

Salut! Bunicii mei au vrut sa-mi lase mie apartamentul lor cand vor muri, nu au facut insa nici in testament. Acum bunicul a murit si bunica e declarata iresponsabila pe motiv de boala. Eu nu traiesc in tara si mama mea s-a ocupat de succesiune si prin urmare a devenit ea mostenitoare a 3/8 din casa iar bunica 5/8. Ar fi fost posibila trecerea apartamentului pe numele meu in conditiile in care eu nu pot veni acum in Tara? Sper sa fie pe inteles intrebarea mea.

69
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor