Dreptul de superficie consta in dreptul de proprietate pe care-l are o persoana, denumita superficiar, asupra constructiilor, plantatiilor sau altor lucrari care se afla pe un teren ce apartine unei alte persoane, precum si in dreptul de folosinta al superficiarului asupra acelui teren.
22.03.2009 Florin Dumitrescu
Va rog sa îmi spuneti daca pt. dreptul de superficie se plătește vreo taxa?
@Camelia_Alexandru Superficiarul plateste impozitul pe proprietatea detinuta, respectiv constructia sau alta lucrare!
Multumesc.
Cum se dobindeste dreptul de superficie, terenul aparține primăriei.
@Camelia_Alexandru Dreptul de superficie se dobandeste prin conventie, adica este necesar sa incheiati un contract cu primaria!
Printr-un contract de constituire a dreptului de superficie, poate fi asumata de catre proprietarul terenului obligatia de plata a impozitelor si taxelor aferente constructiei superficiarului, realizata pe respectivul teren?Pe ce temei legal?
@Miron_Cristi Partile unei conventi pot institui orice drepturi si asuma obligatii corelative fiind limitati in actiunea lor doar de lege si bunele moravuri. De principiu, proprietarul terenului isi poate asuma astfel de sarcini. Realizarea concreta a acestora poate ridica insa numeroase probleme. Dar, raspunsul meu este pozitiv, aceasta obligatie poate fi asumata de proprietarul terenului.