Conform dispozitiilor art.1352 C.Civ vanzatorul este supus la raspundere pentru viciile ascunse ale bunului vandut, daca din cauza acelora lucrul nu este bun de intrebuintat, destinatia sau intrebuintarea sa e atat de micsorata incat se poate presupune ca insusi cumparatorul nu l-ar fi cunoscut sau nu l-ar fi cumparat, sau n-ar fi dat pe dansul ceea ce a dat de i-ar fi cunoscut viciile. Vanzatorul raspunde de viciile ascunse a lucrului, daca din cauza lor lucrul este impropriu intrebuintarii dupa destinatie sau daca viciile micsoreaza intr-atat valoarea de intrebuintare incat cumparatorul, in cunostinta de cauza, nu ar fi cumparat sau ar fi platit un pret mai redus.
15.08.2009 Florin Dumitrescu
Buna ziua, doresc sa cumpar un apartament cu programul prima casa, am facut un precontract in care s-a scris un curs de referinta de 4.55. Initial eu am vrut sa il modific dar mi s-a zis de catre agentul imobiliar ca acest curs nu se va lua in seama si ca la data semnari contractului de vanzare-cumparare cursul va fi cel din ziua respectiva. Acum 2 zile am discutat din nou si mi s-a zis ca nu se poate ceea ce am discutat si sa facem la acest curs de 4.55, sa facem un act aditional sa mi se restituie diferenta de bani. Pot sa fac ceva, un act aditional cev,a sa imi fie luat la cursul din ziua respectiva? Va multumesc
Buna ziua,
Am achizitionat acum doi ani un apartament la parter intr-un bloc dintr-un complex rezidential. Asta iarna am descoperit ca peretele se umezeste si am aflat ca dezvoltatorul nu a facut hidroizolatie la fundatie pe motiv ca pamantul in zona e lutos si nu e nevoie.
Situatia mea sociala intre timp s-a inrautatit in sensul ca in acest moment sunt somer deci daca s-ar pune problema sa mi se dea banii inapoi pe apartament banii s-ar duce in mare parte pe acoperirea creditului si nu as mai fi eligibil pentru un alt credit deci as ramane si fara casa si fara posibilitatea de a imi cumpara una.
In plus in regie proprie am amenajat apartamentul: tapet, mobila care sa se incadreze in anumite spatii din apartament: bucatarie, dressing, baie, lucruri pe care nu le-as putea muta intr-un alt apartament dar pe care facandu-le in regie proprie nu am chitante, bonuri nemaipunand la socoteala mana de lucru.
Exista posibilitatea sa il actionez pe dezvoltator in judecata pentru vicii ascunse si sa cer despagubiri (pentru a repara eu fundatia ca el ne duce cu vorba) fara sa accept returnarea apartamentului si primirea contravalorii deoarece as pierde eu circa 15.000 de euro si sansa de a mai avea unde sa locuiesc.
Mentionez ca in situatia mea sunt si ceilalti 5 vecini care locuiesc la parter (in situatia de a avea infiltratii, nu si someri)
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
@Nicoleta_Radu Acest aspect ar trebui discutat cu banca finantatoare. Pana la urma orice contract se negociaza de catre parti.
@Daniel_Nicolae Bineinteles ca aveti aceasta posibilitate si aveti sanse foarte mari de castig.
Buna ziua.
In anul 2011 in luna septembrie, am cumparat o casa (prin credit imobiliar). Vanzatoarea ne-a dat de inteles ca exista toate utilitatile. Fiind un necunoscator la acea vreme, am luat toate spusele de buna cuviinta. Mi s-a explicat ca, factura la curent vine o data pe lun , se citesc toate contoarele de pe case (sunt 4 case construite, una singura achizitionand-o), si ii dam banii de curent aferenti consumului dansei. De-a lungul timpului au inceput sa apara sicanari din partea vanzatoarei, la modul in care, platesc pe kw 1 leu (in 2012 platind doar o suma de 80 de lei pe luna, iar astazi platesc cate 400 de lei pe luna), si imi cere banii in fiecare data de 15 a lunii, pe 15 dand si citire. In caz contrar, am ramas de multe ori fara curent pana nu i-am dat banii (2-3 zile). In contractul de vanzare cumparare, a avut grija sa stipuleze faptul ca nu sunt vicii ascunse si ca mi s-a adus la cunostinta de toate lucrurile. Am mers la Electrica, in speranta de a face un contract, un bransament legal, dar singurul raspuns primit de la ei a fost: " Este nevoie de o investitie de 90 000 de euro, pentru un punct trafo, investitie pe care o suporta beneficiarul, pentru a putea fi bransati" . Nu primesc chitanta de la ea, iar cand am solicitat orice fel de hartie cum ca am platit suma de bani pe luna respectiva, mi-a spus ca, in cazul in care mai cer asa ceva, pot sa imi iau adio de la curent. Ce pot face in acest caz? As putea sa actionez in instanta pentru vicii ascunse/vanzare cu rea vointa? As avea castig de cauza?
Buna ziua,
La sfarsitul anului 2008 am cumparat la un pret f. mare un apartament care se considera a fi lux, in zona centrala si linistita. Apartamentul este situat la demisol. Dupa mutarea in acest apartament am constatat ca:
1. Izolatia fonica a peretilor comuni este practic inexistenta (aud vecinii cum pasesc, vorbesc, folosesc toaleta, etc.). Se aude si cand se aseaza in pat sau se rasucesc in pat! Acest lucru l-am constatat doar dupa 1 an de la cumparare deoarece in momentul mutarii nu locuia nimeni deasupra apartamentului.
2. Am avut multe probleme cu canalizarea deoarece apartamentul este sub nivelul canalizarii si se folosesc 2 pompe pentru ducerea canalizarii la strada. Problemele apar cand ploua foarte mult.
3. Ultimul lucru aparut (de 4 saptamani) este infiltrarea de apa prin pardoseala, aparut momentan in cele 2 bai si in pivnita care este alaturata. Clar a cedat izolatia si/sau membrana bituminoasa.
In aceste conditii apartamentul nu mai este locuibil, la orice ploaie cu durata mai lunga sau cu caracter torential, apartamentul va fi inundat.
As vrea sa ma adresez instantei in vederea solutionarii litigiului. Va rog sa-mi oferiti o parere cu privire la acest demers, avand in vedere ca au trecut mai multi ani de la cumpararea apartamentului. Daca lipsa izolarii fonice am incercat sa o tolerez, pericolul constant de inundatie (aparut de curand) nu se mai poate accepta.
Va multumesc.
@Tiberius_T. In opinia mea va aflati foarte limpede intr-o situatie in care vanzatorul trebuie sa raspunda pentru viciile ascunse ale imobilului vandut, si asta in ciuda trecerii unei perioade mai lungi de timp de la tranzactie. Va recomand sa va dresati instantei de judecata.
@Calin_Cojoan In contractul de vanzare-cumparare veti gasi clauzele referitoare la utilitati. Daca acestea nu sunt suficient de explicite practica judiciara m-ar indemna sa apreciez ca va aflati intr-o situatie de vicii ascunse. Dar, indiferent daca acestea sunt vicii ascunse sau nu, problema trebuie transata ( si se pare ca doar in instanta este posibil acest lucru). Oricum ar fi, aveti sanse mari de solutionare favorabila.
Buna ziua.Stiu ca nu tine "inca de vicii", dar de aia icerc....
Sunt cumparatorul unei locuinte realizata de un dezvoltator intr-un cartier rezidential.Casa trebuia sa fie gata conform promisiunii de v-c in 31.12.2014. Inainte de termen am semnat un act aditional in care se prelungea termenul de executie pana la 01.03.2015. La acea data, la insistentele vanzatorului am semnat procesul verbal de receptie, in care s-au mentionat restantele care mai trebuiesc terminate, data maxima fiind 20.03.2015. Acum in iunie, parte din ele nu sunt rezolvate. Termenul de plata a ultimei transe de bani a fost conform unui act aditional 31.05.2015., dar cu 10 zile inainte de termen i-am notificat printr-un email,(la care am primit si un reply, deci am "confirmare de primire") ca nu platesc ultima transa de bani pana la finalizarea tuturor restantelor. Mentionez ca din aceste restante fac parte si lucrari care sunt trecute in anexele promisiunii de v-c, cu mentiunea vanzatorul se obliga sa....
(ex: reteaua electrica sa fie la frontul stradal -si nu va fi pana prin august).
Acum intrebarea ...sunt protejat asa cum am procedat sau nu? Din cat am sapat pe net am constatat ca, conform Codului Civil daca una din partile contractante nu isi executa obligatiile contractuale nici cealalta nu este obligata.
Zilele trecute mi s-a mentionat in treacat ca daca intarzii mai mult de 30 de zile cu plata ei pot sa anuleze contractul.
Sa stau tare pe pozitii sau sa platesc si cand o fi casa gata o fi...?
Multumesc
@Daniel_A In contractul dumneavoastra se afla raspunsul la intrebare! Neavand la dispozitie contractul nu va pot raspunde pertinent la intrebare.
Buna ziua! Nu stiu daca ma aflu tocmai in locul in care trebuie, dar am o problema. Stau la ultimul etaj al unui bloc cu 3 etaje. De ani buni imi ploua in toata casa. Am vorbit de-a lungul timpului cu vecinii pentru a repara tot acoperisul blocului.In zadar. In cele din urma am facut un imprumut la banca pentru a face acoperisul. Totul s-a realizat cu firma, am chitanta, tot ce trebuie. Vecinii nici macar acum nu dau bani, cu toate ca iar s-a vorbit cu ei. Din cate stiu, cheltuielile ar trebui sa se imparta in mod egal intre cei de pe acelasi rand. Este adevarat? In cazul in care ii dau in judecata, am sanse de castig?
Multumesc!
Problema mea, cred, cel putin din intrebarile celor dinainte tine de ordinul salii de judecata in sensul ca: am cumparat un imobil, s-a stabilit verbal cu proprietarii ca o anumita parte a mobilierul si electrocasnicele au sa ramana cumparatorului dar in momentul predarii cheilor, anumite parti din mobilier au fost sustrase. De mentionat ca proprietatea a fost cumparata in proportie de 80% iar 20% este ipotecata pana la restituirea restului de bani. Problema e ca vanzatorii nu doresc sa restituie acele parti promise, verbal si nu pe contract, si doresc intreaga suma ramasa. Cum se poate recupera, aproximativ suma de bani care ar trebui investita pentru inlocuirea acelor bunuri tinand cont ca promisiunile au fost verbale iar evaluatorul este absent din peisaj. In sala de judecata, din cate stiu, nu se poate castiga fiindca au mintit fara a putea dovedi. Exista o solutie?
Doresc sa iau legatura cu cabinetul dvs ptr o situatie clara de vicii ascunse la un apartament (de fapt mai multe situatii neplacute pe care daca le stiam de la inceput nu mai cumparam acest apartament) de la un dezvoltator...umezeala pe pereti, mucegai si nu numai, ptr a sti ce pot face in continuare.
Imi puteti recomanda un coleg din Bucuresti ? O zi buna.
@Bianca Bineinteles! Chiar aveti sanse mari sa castigati intrucat terasa imobilul este proprietate comuna.
@Ioan Daca dumneavoastra sunteti sigur ca nu veti putea proba intelegerea verbala, atunci ma tem ca nu exista o solutie la problema dvs.
@Preda_Adrian Din pacate nu va pot recomanda un avocat in Bucuresti.
Am cumparat un apartament in 2014 cu credit, la cateva luni apare pe lista blocurilor cu risc seismic, pe cine pot da in judecata? Banca ca a acordat creditul apartamentul nefigurand cu risc in listele lor, sau fostul proprietar?
Mentionez ca acum am aflat ca expertiza de risc seismic a fost facuta in 2009, dar nu figura nicaieri. Ce as putea face?
Buna ziua, cum ati solutionat aceasta problema? ma intereseaza pentru ca sunt in aceeasi situatie.
@RADULESCU_MIHAELA Ma tem ca sansele dumneavoastra intr-o actiune impotriva bancii sau a vanzatorului sunt reduse, daca nici unul dintre acestia nu cunosteau despre viciile ascunse ale imobilului si au vandut in baza unor documente valabile.
Buna ziua! As dori sa va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare. Am facut un antecontract cu o familie la notariat, totul legal, cu o familie pentru a vinde apartamentul prin programul prima casa. Am primit si un avans, pe care sint de acord sa il restitui integral, pentru ca intre timp (a trecut aproape o luna) m am razgindit si nu mai vreau sa vind apartamentul. Este posibil? Si daca da, cu ce repercursiuni pentru mine? Va multumesc anticipat.
@anca_oprea In contractul semnat sunt specificate si conditiile rezilierii sale. Acolo veti gasi raspunsul la intrebarea dvs.
Buna ziua,
In 2013 am cumparat un apartament la ultimul etaj intr-un complex rezidential. In iunie 2014 m-am trezit cu apa curgand in tavan in bucatarie, dupa decopertarea rigipsului am gasit o gaura in placa de beton.
Acum 3 zile, a inceput sa picure apa din tavan in dormitorul copiilor. Iarasi am descoperit o gaura astupata din care se scurge apa.
Sunt vicii ascunse? NU doresc rezilierea vanzarii, am investit cel putin 10000 Euro in apartamanet pana acum (termopane noi, parchet, gresie, faianta, obiecte sanitare, etc). Ce pot face pentru remedierea situatiei?
Am cumparat de la o firma (Moriel Imob , contractul de VC l-a semnat un imputernicit al altei firme (Imoplaza), care avea procura de la alt cineva (tot de la Imoplaza).
Cum pot fi trasi la raspundere?
Multumesc,
Rares Balta
@Balta_Rares Categoric situatia dumneavoastra se incadreaza in categoria raspunderii pentru vicii ascunse. Puteti solicita pe cale amiabila sau in instanta daune egale cu investiile realizate pentru remedierea viciilor constatate. Garantia pentru viciile ascune revine in intregime vanzatorului si nu mandatarilor sai.
Buna ziua!
Am cumparat in 2011 un apartartament intr-un imobil construit in 2009, 3/5 apartament prevazut cu o terasa circulabila care este construita peste livingul vecinului de jos. De un an acestuia i-au aparut infiltratii care au culminat cu desprinderea unei placi din tavan. Prin gaura creata se vad niste fisuri in placa de beton. Am contactat dezvoltatorul si constructorul si acestia mi-au spus ca nu au nici o obligatie in repararea terasei. Mentionez ca nu am intervenit cu nimic asupra terasei (modificari, gauri date). Vecinul de jos m-a amenintat ca ma da in judecata. Va rog sa ma sfatuiti ce pot face si daca hidroizolarea defectuoasa a terasei reprezinta viciu ascuns. In acest caz in care eu nu am intervenit asupra terasei si nu am nici o vina de pagubele produse vecinului, ce solutii am sa ma apar daca ma da in judecata.Multumesc.
Buna seara,
Am cumparat recent, mai exact acum 1 luna un apartament la etajul 10. Foarte multumita pana intr-o zi cand a ploat. Am avut un mare soc. Imi ploua pur si simplu in balconul inchis, aveam tavanul ud si toata apa prelinsa pe pereti. 1-2 cm de apa s-a strans pe balcon si coltul peretelui din sufragerie era ud circa 10-15 cm de sus pana jos. Frica cea mai mare a fost ca priza pentru aerul conditionat o am chiar in coltul peretelui ud. Bineinteles ca am demontat priza si am izolat firele. Intrebarea mea este: asta nu este un viciu ascuns din partea fostului proprietar? Ce trebuie sa fac? Cui trebuie sa ma adresez? E datoria asociatiei? Va multumesc
Am o maaaare rugaminte si va rog sa ma ajutati cu un sfat. La sfarsitul lui mai am cumparat un apartament intr-o vila din centrul orasului. Ceea ce nu mi s-a spus este ca am vecini tigani, care deja au inceput cu amenintarile. Ei vor si apartamentul nostru, dar daca se poate la sfert de pret. Ce este de facut?
Am aflat ca si fostii proprietari au avut probleme cu ei, dar ei nu ne-au spus despre asa ceva.
Va rog mult, am mare nevoie de un sfat juridic. Imi mai pot recupera cumva banii?
Si mai o completare importanta: apa rece nu are deloc presiune, curge cu picatura, iar caldura e debransata si toata instalatia din subsol taiata, desi ni s-a spus ca sunt doar debransati, sa nu plateasca.
@Nicoleta_S Va aflati in situatia garantiei pentru vicii ascunse. In situatia in care vecinul va cheama in instanta va sfatuiesc sa chemati in garantie, in cadrul procesului, pe dezvoltatorul imobilului.
@mihaela_istrate Este greu de spus daca dumneavoastra va aflati in situatia in care vanzatorul raspunde in garantie pentru vicii ascunse, imobilul nefiind nou iar apartament aflandu-se la ultimul nivel. Un expert ar putea aprecia asta. Totusi va recomand sa negociati cu vanzatorul posibilitatea de interventie structurala asupra imobilului in vederea inlaturarii pe viitor a situatiilor similare.
@Alina Vanzatorii nu raspund, in situatia prezentata de dumneavoastra, in garantie pentru vicii ascunse. In anumite situatii se poate vorbi eventual de garantia in evictiune. Cred ca dumneavoastra puteti regla chestiunile cu vecinii prin plangeri adresate autoritatilor, politiei, etc. daca va fi cazul.
@Alina Precizarile suplimentare facute de dumneavoastra se pot aprecia ca vicii ascunse.
Buna ziua. Am cumparat un apartament prin prima casa, cu ajutorul unei agentii imobiliare. Odata cu apartamentul, vanzatorul a zis ca ne lasa si mobila de bucatarie, lucru ce a influentat si pretul. Dupa incheierea tranzactiei si golirea apartamentului constat ca proprietarul a plecat cu o parte din mobila de bucatarie (toate corpurile suspendate), ca in locul unde era cuierul, mai exact sub el nu exista gresie ca in restul holului si nici nu era peretele gletuit sau dat cu vopsea lavabila in spatele lui (mi-a spus senin ca nu i-au mai ajuns materialele si ca a lasat asa, sa pun si eu cuierul acolo). Intr-un dormitor pe un perete unde nu se vedea din cauza mobilei peretele este mucegait si zugraveala distrusa din cauza unei inundatii. In una din bai, mobilierul de sub ghiuveta era stricat (jumatate era sub ghiuveta si jumatate dupa usa si umflat din cauza apei) mecanismul rezervorului de wc este defect (fluiera/chitaie) si trebuie sa dai capacul de deasupra intr-o parte, sa misti de ceva ca sa mearga. Cada este cu hidromasaj dar cand am incercat sa o pornesc mi-au sarit sigurantele de la tablou (probabil scurtcircuit).
Toate aceste defecte se pot numi vici ascunse? Faptul ca a plecat cu mobila care era inclusa in pretul negociat se poate numi furt?(mobila nu este trecuta in contract este intelegerea mea cu el, la care a asistat si agentul imobiliar).
Vreau doar remedierea problemelor sau restituirea unei sume de bani care sa acopere reparatile, cum sa procedez?
Va multumesc.
@Marius O parte din problemele prezentate de dumneavoastra pot fi apreciate ca fiind vicii ascunse, altele nu. Care dintre ele sunt, intr-adevar vicii de acest fel ar putea aprecia, intr-o situatie de litigiu, un judecator. Problema se poate rezolva in sensul dorit de dumneavoastra prin negociere, iar in situatia in care acest lucru nu este posibil, printr-o actiune in instanta.
Buna seara,
Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: intr-un apartament achizitionat in 2014 situat la parter (fara subsol sau demisol), in ambele camere a aparut pe pereti foarte mult mucegai, iar parchetul este ud. O alta problema este si izolatia fonica care cred ca lipseste, deoarece putem comunica cu vecinii prin perete, auzindu-se totodata si conversatiile vecinilor de la etajele superioare. Apartamentul este achizitionat prin programul Prima Casa. Aceste aspecte pot intra la vicii ascunse?
Va multumesc!
@George_Fatulescu In opinia mea, da! Va trebui sa solicitati vanzatorului daune sau sa solicitati (probabil in instanta) desfacerea contractului de vanzare-cumparare si repunerea partilor in situatia anterioara.
Buna ziua. In 2014 am cumparat un corp de casa la licitatie executiva. In raportul de evaluare facut in momentul in care banca a acordat creditul in 2009 nu exista nici o mentiune despre vicii ale casei. Acest raport mi-a fost prezentat de banca inainte de licitatie avand in vedere ca nu puteam face vizionari. Acum, apucandu-ne de inaintarea hartiilor necesare pentru aprobare de renovare am descoperit ca releveul nu este conform cu cel de la CF. In plus vom primi de la structurist o evaluare de risc 3 seismic. Exista vreo posibilitate sa merg impotriva bancii in aceasta situatie si sa le cer cheltuielile de consolidare sau de refacere a releveului? O sa incerc sa caut si singura informatii despre acest lucru, dar va multumesc anticipat pentru un raspuns.
Continuare; am gasit urmatoarea "Garanţia datorată de vânzător operează în toate varietăţile de vânzare, cu excepţia vânzărilor silite în care „nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse” (art. 1707 alin. 5 Noul Cod Civil).". In continuare ramane intrebarea daca releveul un act legal putea fi asumat de banca fara o verificare. In mintea mea simpla mi se pare ca banca are o responsabilitate cand acorda credite pe hartii care nu sunt conforme cu realitatea.
@Marinela_Mitria Ati gasit solutia, intr-adevar. Dar, in opinia mea, exista o garantie a vanzatorului pentru viciile ascunse si in cazul dumneavoastra. Va recomand sa va dresati unui avocat la care sa ii puneti la dispozitie toate informatiile si documentele.
Vă rog frumos ajutaţi-ma: am cumpărat o casă fără certificat de performanta energetica, am facut actele la notar contract de vânzare cumpărare pe data de 18 09 2015 şi am mai ramas să-i dau o parte din bani peste cateva luni. Poate să fie atacată casa la instanţă de către vânzător care mi-a vândut casa sau nu? Răspundeţi-mi vă rog frumos, ajutaţi-ma! Incă o întrebare: pot să fac eu certificatul de performanta energetică şi după aceia sa-l trec la primărie pe numele meu pentru ca nu am putut să-l trec in 30 de zile pentru ca am plecat din ţară la muncă in străinătate. Ajutaţi-ma, va rog frumos!
Buna ziua, am cumparat un apartament cu 2 camere in sectorul 3 in anul 2011 de la un dezvoltator, iar la 2-3 luni, dupa ce s-au mutat mai multi vecini, am constatat cu stupoare intr-o dimineata de weekend la ora 5 ca nu este izolat fonic absolut deloc. Se aude efectiv orice de la vecinul de apartament de pe acelasi palier cat si de la vecinul de sus si de jos. Si o punga de plastic sau o hartie daca o mototolesti, apa din tevi, apa de la robinet (pt ca este de proasta calitate) un robinet de calitate nu se aude cand este folosit, vecinul de sus, se aude si de afara destul de deranjant desi stau cu geamul inchis. Dormitorul meu are perete comun cu bucataria vecinului de palier, efectiv nu pot sa dorm in acea camera de zgomotul vaselor a cratitelor a robinetului. Sunt foarte stresat din aceasta cauza, simt ca nu am intimitate. Am incercat sa vorbesc cu vecinul sa ii exolic ca am perete comun si ca doresc sa dorm mai mult in weekend, sa nu fiu nevoit sa ma trezesc la ora 6 dimineata dupa programul dansului, dar intre timp acesta a plecat si a inchiriat unui student.In 2014 am fost obligati sa platim reparatia sarpantei de la acoperisul imobilului datorita faptului ca sa desprins din cauza vantului. Plata a fost impartita in functie de cota parte indiviza a fiecarui apt desi sunt sigur ca trebuia reparata pe banii dezvoltatorului. Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie? As putea sa dau in judecata dezvoltatorul si sa cer anularea contractului si respectiv restituirea contravalorii apartamentului? Vreau sa specific faptul ca, nu se pune problema unei actiuni a Asociatiei de Proprietari impotriva firmei care ne-a vandut apartamentele, pentru ca presedintele si cenzorii sunt: Sotia respectiv prietenii dezvoltatorului. As dori sa stiu cat dureaza o astfel de cale si ce sume implica aceasta actiune? Simt ca am fost nedreptatit si ca pe banii mei efectiv nu reusesc sa am linistea si intimitatea pe care oricine si-o doreste, un mediu sanatos in care sa imi pot creste un copil, sa am o familie si o viata linistita. Stim cu totii cat de greu si ce sacrificii facem pentru a dispune de suma necesara achizitionarii unui spatiu de locuit. Si cu atat mai rau este atunci cand descoperim ca am fost fraudati. Va multumesc anticipat!
@Marius Va recomand cu staruinta sa porniti o actiune in instanta impotriva dezvoltatorului. Dupa cum probabil stiti, nu sunteti singurul in aceasta situatie iar singura modalitate de rezolvare a problemei este rezolutiounea contractului pentru grave vicii ascunse sau reducerea semnificativa a pretului imobilului tranzactionat. Un astfel de litigiu poate dura 1-3 ani si nu este ieftin, dar in opinia mea este singura solutie.
@Costel Nu cunosc care este procedura exacta pentru inregistrarea certificatului energetic, dar cu certitudine lipsa acestuia nu poate produce anularea contractului de vanzare-cumparare, iar vanzatorul cu atat mai putin nu poate solicita anularea contractului pe care l-a semnat.
Buna Ziua
Am achizitinoat un imobil care arata bine. La vizionare am obserbat niste fisuri milimetrice pe pereti, fiindu-mi sugerat faptul ca este doar tencuiala fisurata, lucru care se intimpla si la constructiile noi.
In preziua semnarii contractului am incercat sa bag o surubelnita intr-o fisura, pentru a o largi pentru a ma convinge ca nu este rupt peretele, proprietarul oprindu-ma cu argumentul "pai daca fiecare sparge peretii cum ii vine ...",
Cladirea are vicii pe care mi le-am asumat: acoperis deteriorat in mare parte, un perete cu infiltratii vizibile din exterior, alte crapaturi care repet mi-au fost sugerate indirect ca fiind ale tencuielii, iar unde am insistat cu intrebarile am fost plimbat pe dupa visin. Am declarat un pret mai mic decit realul in acte. NU se pune problema sa renunt la imobil.
Dupa semnarea actelor am plecat glont la imobil unde...fiind proprietar acum am spart fisurile respective, si surpriza fisurile ascund crapaturi in structura de poti baga o palma, multe si numeroase. Toate fisurile au fost acoperite cu banda elastice, gletuite, si zugravit peste, astfel incit foarte greu se poate deduce ca acolo este ceva si mai ales amploarea.
Dupa aceasta, imediat am chemat proprietarul la fata locului pentru ai arata.
El a spus ca asta trebuia sa vad inainte ca acum este semnat contractul si sa fiu sanatos...dupa care a plecat in Germania, avind dubla cetatenie.
Eu am semnat cu el ca si cetatean roman legitimat cu pasaport romanesc.
La 2 zile, cind a ajuns in Germania m-a sunat de acolo spunid ca daca ma indrept cu vreo actiune impotriva lui, el este cetatean german si statul German il protejeaza, si sa ma las pagubas ca altfel o sa ma coste ff scump.
Va rog sa imi spuneti daca nu abuzez de amabilitatea dumneavoastra daca am sanse sa il obli sa reduca pretul vinzarii cu costurile reparatiilor stabilite de catre un expert autorizat, sau a le plateasca chiar el. Eu nu tin neaparat sa iau vreun ban de la el...dar as dorii sa platesca reparatiile pentru daunele ascunse, nu si pentru cele pe care mi le-am asumat eu
Multumesc.
Buna ziua
Am achizitionat un imobil recent. La vizionare persoana de fata, alta decit vinzatorul m-a lasat sa cred ca fisurile milimetrice din pereti se datoreaza crapari tencuielii, fapt care "se intimpla si la case noi, dar mai la una de 50 de ani". A sosit si vinzatorul din Germania, si la incercarea mea de a baga surubelnita intr-o crapatura m-a oprit cu argumentul "daca fiecare sparge peretii cum vrea...unde se ajunge". Am cumparat imobilul trecind un pret mai mic in acte decit realul. Nu se pune problema renuntarii la imobil. Dupa semnarea actelor, proprietar fiind de fapt si de drept am mers glont la imobil unde am bagat surubelnita in zid...si surpriza, fracturi de structura in zid de intra palma. Am chemat imediat proprietarul, care a venit si a zis ca asta este, contractul este semnat si sa fiu sanatos, el pleaca in Germania, ceea ce a si facut. Din Germania m-a sunat si mi-a spus ca daca ma indrept cu vre-o actiune impotriva lui sa stiu ca este si cetatean German si statul German il apara. Mentionez ca eu am incheiat actul cu el ca si cetatean roman identificat cu pasaport romanesc.
Daca sunteti amabil sa-mi spuneti ce sanse am ca sa plateasca el costurile reparatiilor viciilor ascunse prin acoperirea cu banda elastica, gletuire si zugravirea zidurilor fisurate, costuri stabilite in urma unei expertize autorizate. Va multumesc.
@Oprea_Vasile Vanzatorul raspunde, conform legii, pentru viciile ascunse ale imobilului vandut. Acesta este deci dator cu realizarea reparatiilor despre care vorbiti, iar lucrul asta se poate intampla prin negociere cu el sau pe calea instantei de judecata.
Buna ziua,
Am achizitionat recent un apartament direct de la dezvoltator prin Prima Casa. De cateva saptamani ii tot cer sa-mi dea proiectul apartamentului, sa stiu pe unde sunt barnele de sustinere din plafon (am tavan de rigips), pe unde trec tevile si cablurile de curent sa nu cumva sa le ating cand dau diverse gauri prin pereti, si nu in ultimul rand sa imi spuna care este tensiunea maxima suportata de firele de curent, sa nu cumva sa ma trezesc ca mi se ard in perete.
Vanzatorul a refuzat constant sa-mi puna aceste informatii la dispozitie. Exista vreo lege care-l obliga sa-mi furnizeze sus numitele informatii?
Multumesc anticipat
@Vali Nu cunosc sa existe o lege care sa regementeaze limpede acest lucru. Ar fi fost ideal daca ati fi solicitat aceste informatii inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare.Pana la urma l-ati putea obliga prin instanta pe constructor sa va puna la dispozitie aceste informatii, daca veti dovedi ca inregistrati un prejudiciu din lipsa lor.
Buna ziua,
Am cumparat de curand un apartament direct de la dezvoltator, totul frumos pana ne-am mutat si au inceput sa apara diverse: lipsa aerisirii de la spatiul unde se afla centrala, zgomotul care se aude de la vecini, in sensul ca pot intelege ce se vorbeste foarte clar, iar una dintre cele mai mari probleme intampinate a fost defectarea usii termopan, care in plina noapte de decembrie 2015 a ramas intre-deschisa, practic nu atingea usa de tocul usii, bun, am sunat pe cei care au montat tamplaria, la indemnul proprietarului insa pauza nu raspundea, am chemat pe cineva sa rezolve cat de cat situatia, si m-a informat ca defapt tocul usii nu e corect pizitionat din constructie de la primul montaj, intr-un final au venit si cei care au montat intr-adevar exista o problema cu usa zic acestia urmand ca din ianuarie sa o mai revedem, insa pana atunci eu nu ar trebui sa deschid usa ca poate revine la forma normala, in sfarsit astept, dar in casa se creaza curent din cauza neetansarii corecte. Intr-un final in momentul in care a scazut tempetatura afara si a inceput sa bata vantul am sesizat la geamul de la camera ca intra vantul pe la garnituri sau nu stiu exact pe unde ca ingheata mana daca se sta 2 minute in apropiere. Problema este ca aceste vicii nu le-am observat in momentul incheierii actului de v-c, unele chiar doar de o persoana cunoscatoare, ce a lucrat in domeniul termopanelor, mi-a fost sesizata, cum ma sfatuiti sa actionez in acest caz, tinant cont ca de cand m-am mutat in aceasta locuinta copilul meu a fost racit continuu, temperatura este data la 24-26 grade pentru a acoperi diferenta de temperatura din partea de jos, fiind un copil de 2 ani tendinta de a sta pe jos e mare.Pe langa aceasta eu am nervii intinsi la maxim, am procese de constiinta ca am cumparat acest imobil printr-un credit de prima casa pe o perioada indelungata de acum inainte si nu pot dormi noaptea cand ma gandesc la vantul care este prin casa, zgomotul care se aude de la vecini, gazele ce se consuma in plus din motivul compensarii temperaturii, dificultatea inchiderii usi aparute dupa ce m-am mutat si mi-e teama de ce ar mai putea aparea!
Nu mi se pare normal sa fi platit 71.500 eu pt un apartament de 57 m utili si 63 m totali cu balconul, care dezvolta diverse probleme ulterior cumpararii insa neobservate la momentul incheierii contractului de v-c.
Va multumesc pentru sfat!
@NIKI Va aflati intr-o situatie clara de raspundere pentru vicii ascunse. Va recomand sa solicitati, prin negociere sau in fata instantei de judecata, fie rezilierea contractului si repunerea partilor in situatia anterioara, fie reducerea pretului.