Ocupatiunea este un mod de dobandire al proprietatii, inclusiv al celei imobiliare.
Conform Codului Civil ocupatiunea este “ luarea” in posesie cu intentia de a deveni proprietar al unui lucru ce nu apartine nimanui (res nullius in limba latina).
Lucruri ce pot fi dobandite prin ocupatiune sunt: produsele marii, animalele salbatice, lucrurile abandonate sau parasite (res daelictes), lucrurile capturate de la inamici (res hostiles) privite ca res nullius, ca neapartinand nimanui, comoara (thesaurus) suma de valori ingropata multa vreme in pamant, fapt datorita caruia nu i se mai poate sti proprietarul.
Din 2000 pana in 2003 am avut inchiriat un spatiu comercial de la filiala locala a unei firme, care ulterior s-a desfiintat, printr-un contract de asociere in participatiune. Din 2003 pana in martie 2013, am avut contract de asociere cu o regie de administrare a domeniului public, pentru acelas spatiu. Momentan, am actionat in judecata regia, suspectandu-i ca nu au nici un act de proprietate asupra spatiului, incasand necuvenit chiria in ultimii 10 ani.
Daca se dovedeste ca intr-adevar nu au nici un act de proprietate, pot beneficia eu de ocupatiune?
Exista vre-o modalitate prin care regia sa isi fi facut acte de proprietate in acest timp, fara o hotarare judecatoreasca?
@Bogdan Privind modalitatea prin care regia ar fi putut sa devina proprietar, nu v-as putea raspunde. Discutand despre ocupatiune, va pot spune ca acest mod de dobandire a proprietatii este unul arhaic care isi gaseste foarte rar locul in circuitul juridic civil din prezent. Spre ex. in speta dvs., veti intampina dificultati in intabularea dreptului dvs. de proprietate. Doar o hotarare judecatoreasca translativa de proprietate poate sa va fie utila.
Revin, desi nu stiu daca se mai incadreaza aici..
Intre timp, regia a adus o hotarare a consiliului local conform careia detine spatiul in administrare din 2008, proprietar fiind consiliul local. Consiliul local ar detine spatiul conform altei hotarari a consiliului local, din 2007, care spune:"se aproba inventarul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al municipiului la data...2007, conform anexelor urmatoare..". Pe langa asta, in anexe apare un singur spatiu de pe aceeasi strada, dar la parterul blocului 25, si cu o supratafata de 56,39mp. Cel in cauza este la parterul blocului 25B si are o sup de 59,07mp.
1. Faptul ca eu am contract de asociere cu ei din 2003, iar ei spun ca detin spatiul in admin din 2008, nu inseamna ca au facut contractul de asociere fara nici o baza legala?
2. Are consiliul local dreptul sa treaca acest spatiu in propr sa, doar in urma unui inventar? Mai scrie si asta la inceput: "În temeiul art. 10, art.36 alin.2 lit. c şi art.45 alin. 3 din Legea nr.215/2001, republicată, privind administraţia publică locală;"
3. Faptul ca in contractul de asociere eu am o adresa si o sup, iar in actele prin care vor ei sa dovedeasca propr, apare altcva, chiar nu inseamna nimic?
@Bogdan Intrebarile dvs. sunt retorice in lipsa documentelor si a argumentelor tuturor partilor implicate. Nu va pot raspunde la ele! Este datoria dvs., direct sau prin aparator sa va prezentati toate argumentele pe care le aveti si sa combateti argumentele celeilalte parti. Este datoria judecatorilor sa analizeze probele de la dosar si sa hotarasca in chestiunea dedusa judecatii. Opiniile mele ar fi bazate pe o parte din informatii si oricum nu ar conta in ecuatia juridica. Nu pot decat sa va doresc succes!
Daca intr-o anumita localitate (aici fiind vorba de un sat), sunt mai multe locuinte (case) parasite, exista posibilitatea ca o persoana fizica sa dobandesaca o astfel de locuinta prin Ocupatiune? si daca da cum?
Multumesc!
@Ciprian Ocupatiunea este un mod arhaic de dobandire al proprietatii care se intampla destul de rar in prezent. In situatia teoretica prezentata de dumneavoastra, daca respectivele imobile nu au un proprietar si nici nu au trecut in proprietatea statului prin vacanta succesorala atunci ele se dobandesc prin ocuparea lor, pur si simplu. Trebuie sa apreciez ca dreptul dvs. de proprietate va trebui "confirmat" ulterior printr-o hotarare judecatoreasca si, de asemenea apreciez ca, va fi vorba despre uzucapiune mai mult decat despre ocupatiune.
Am un teren pe care il folosesc din 2006 si pe care am canalizare, apa curentă, bolta de vită de vie, wc, platformă betonata, terenul nu a fost al nimănui dar vecinul a fost la primăria de unde i sa eliberat o adeverință pe cum ca el îl plătește de 30 de ani vrei ce la ajutat sa si cîstige uzucapciunea iar acum eu ma judec pt servitute ce șanse am?
@Dan Nu vă putem spune ce sanse aveti doar in baza informatiilor pe care le transmiteti aici. Totul depinde de mijloacele de proba pe care dumneavoastra si vecinul dumneavoastra le puteti furniza instantei.