Prescriptia achizitiva sau uzucapiunea este reglementata alaturi de prescriptia extinctiva in titlul XX din Codul civil.
Uzucapiunea presupune dobandirea proprietatii sau a altui drept real prin posedarea neintrerupta a bunului in timpul stabilit de lege. Prin uzucapiune se poate dobandi orice bun imobil aflat in circuitul civil.
Conditia de baza a uzucapiunii este posesia neviciata, utila: continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.
Daca opereaza uzucapiunea, efectul principal este acela ca posesorul dobandeste dreptul de proprietate sau alt drept real asupra lucrului.
18.12.2008 Florin Dumitrescu
In 1980 dupa ce am cumparat apartamentul in care stau, am ocupat cu voia locuitorilor din acest imobil o magazie (debara) pe care am folosit-o de atunci si pana acum fara a fi deranjat de cineva. Debaraua se afla la demisol, AS DORI SA DEVIN PRORPIETARUL EI desi, precizez, nu ma deranjeaza nimeni.
Cum pot face aceasta prin instanta?
@Nicu_G Nu puteti dobandi acea debara prin instanta. Dvs. folositi acel imobil prin acordul partilor, printr-un contract nescris si nu puteti obliga cealalta parte sa va vanda proprietatea sa. In plus, este foarte probabil ca acel imobil sa fie bun comun, din categoria bunurilor aflate in indiviziune fortata.
Buna seara,
Scriu in numele mamei mele, care de cativa ani buni incearca sa isi castige titlul de proprietar pe baza de folosinta a terenului pe care l-a primit drept zestre de la mama ei in anul 1976.
Prin deschiderea procesului de usucapiune se dorea sa se constate ca ea impreuna cu tatal meu au dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune si prin jonctiunea posesiilor si sa se dispuna intabularea in cartea funciara.
Posesia asupra imobilului a fost inceputa de catre parintii mamei mele, inainte de anul 1946, iar de atunci pana la decesul acestora, parinti mei au exercitat posesia impreuna cu acestia in mod continuu, neintrerupt, netulburat, neechivoc, public si sub nume de proprietar, achitand anual toate impozitele si taxele catre stat.
In speta dedusa judecatii, exceptia lipsei de interes este nefondata, nu au fost administrate probe necesare pentru solutionarea in fond a cauzei. Instanta de fond a motivat solutia ca “in cauzele ce au ca obiect uzucapiunea la aceasta instanta, s-a creat un ‘obicei al locului’ “.
Tin sa mentionez ca a fost formulat recurs in urma acestei solutii, iar dupa 4 amanari successive s-au pronuntat si au respins acest recurs, mentionand ca solutia atacata se mentine. Noi am cerut in recurs sa se administreze probe si sa se judece cauza.
Pe langa acest final, este o verisoara a mamei care de fiecare data vine cu cate o ‘intampinare’ la procesele noastre sustinand ca este ‘coproprietara tabulara’ prin mostenire incepand cu anul 2008. Vreau sa mentionez ca aceasta doamna, in mod fraudulos s-a intabulat pe terenul nostru, folosind numarul nostru din cartea funciara, ducand in eroare pe verisorii care ar mai fi avut drept la terenul nostru, dar in fapt nu vroiau sa se bage. Doamna aceasta are un teren, dar este total departe de al nostru, exista vecini intre cele doua terenuri.
Ea sustine ca in mod corect instanta a retinut lipsa interesului recurentilor in cauza …dobandind dreptul de proprietate prin implinirea posesiei de 30 de ani, incepand din 1944/1945 pana in 1976, an de la care a inceput posesia recurentilor (adica a noastra). Cu alte cuvinte sustin ca dreptul de uzucapiune a fost implinit, insa imobilul a fost instrainat altei personae, adica mamei, iar aceasta noua persoana nu are decat calitatea de posesor.
Culmea este ca aceasta doamna cere cheltuieli de judecata in recursul nostru. Acesta este procesul nostru, ea s-a bagat, ea ne impiedica, si nu inteleg ce drept are sa ceara cheltuieli judecata.
Cu tot respectul, doresc sa va intreb, asa dupa o prima ‘privire’, ce ar mai fi de facut?
Care sunt eventualele solutii ale acestei probleme?
De asemenea intrucat recursul de la tribunal a fost respins, care este urmatoarea cale de atac?
Va multumesc.
O seara placuta.
Cu stima,
RT.
Buna ziua. Numele meu este Alexandru si va rog a-mi comunica un raspuns vis-a-vis de urmatoarea speta.
Parinti mei au cumparat cu chitanta de mina in anul 1978 un imobil compus din casa si teren in suprafata de 400 mp. Din acel an si pina acum are posesia si folosinta acestor imobile dar nu are acte autentice de proprietate. Persoana de la care a cumparat a decedat si cred ca nici d-nsa nu avea acte de proprietate autentice. Pentru actiune in instanta, dupa noile reglementari (NCC) putem invoca uzucapiunea si daca da pe cine dam in judecata. Cu mii de multumiri Alexandru.
@Marona Imi pare rau ca nu pot oferi solutii la problema dvs. Informatiile pe care mi le oferiti nu sunt suficiente si nu ma pot propunta in lipsa unui studiu riguros al actelor de la dosar si a depozitiilor partilor. Ceea ce va pot spune este ca aveti la dispozitie caile extraordinare de atac, revizuirea respectiv recursul in anulare. Va doresc succes!
@Alexandru Va sfatuiesc sa deschideti o actiune in uzucapiune si sa porniti aceasta actiune impotriva proprietarului tabular (din cartea funciara) a imobilului sau, daca nu exista o carte funciara a imobilului, impotriva proprietarului cunoscut al acestuia.
Buna seara si LA MULTI ANI plini de prosperitate.
As dori sa va rog a ma lamuri lefag de cateva probleme destul de intortocheate.... :
1*** Am achizitionat in urma cu aproximativ 21 de ani un teren cu chitanta de mana de la URMASUL ,,adevaratului''(in acte)PROPRIETAR.
-Achizitia s-a facut astfel de la urmas deoarece PROPRIETARUL era decedat. Dar urmasul nu era cu drept de proprietate.
-Va rog sa imi spuneti cum pot sa devin PROPRIETARUL de drept al acestui teren si ce varianta ar fi cea mai plauzibila si sigura in acest sens.
2*** Un alt caz: am achizitionat un alt teren tot de aproximativ 21-22 de ani cu chitanta de mana DAR de aceasta data de la PROPRIETARUL(in acte) al terenului.
In acest timp de 20 de ani, acesta (proprietarul) de la care achizitionasem a decedat, fara ca eu sa mai pot rezolva actele...
Cum pot sa devin si in acest caz PROPRIETARUL de drept in acte al terenului??
ASTEPT raspunsurile dvs si doresc sa va MULTUMESC anticipat si sincer.
O seara frumoasa.
@paul Banuiesc ca dvs. cunoasteti raspunsul intrucat ati postat intrebarea la locul potrivit. Puteti dobandi ambele imobile prin uzucapine. Va sfatuiesc sa consultati un avocat si sa porniti o actiune in instanta pt fiecare dintre imobile. Aveti toate sansele de succes. Bafta!
La multi ani, buna seara, va rog un raspuns: socrul meu a obtinut o evacuare in 2004 pe care nu a pus-o in aplicare impotriva fiului sau, in 2012 a obtinut incuviintarea executarii silite pt. care am facut contestatie, castigand fiul lui invocand prescriptia de 3 ani. Acum insa socrul meu a bagat recurs invocand faptul ca evacuarea se prescrie in termen de 10 ani. Exista nesansa ca socrul meu sa castige recursul? Va multumesc!
@lucia Chestiunea este discutabila, dreptul de a pune in executare o hotarare judecatoreasca se prescrie in 3 ani, dreptul de a intra in posesia imobilului, si care este obiectul hotararii judecatoresti in discutie, se prescrie in 10 ani. Eu spun ca socrul dvs. are sanse sa castige, dar judecatorul trebuie convins ca dvs. aveti dreptate. Va doresc Bafta!
Buna ziua,
Si un calduros "La multi ani"!
Cazul pe care am sa-l prezint este un caz de Doctorat in materie de Jurisdictie Romaneasca. Am sa va descriu totul de la inceput ca un fel de poveste dar toate elementele sint adevarate si intimplate pe propia noastra
famile.
Eu provin dintr-o familie care nu a avut decit un singur copil.
Tatal meu, au fost 4 frati. Fratele cel mai mare s-a casatorit in anul 1960 cu o doamna care fusese casatorita si avea un copil. In timpul casatoriei cei doi nu au avut copii. In timpul casatoriei cei doi, unchiul meu cu sotia lui au facut o casa cu gradina foarte mare. Sotia unchiului meu a plecat in strainatate in 1982. In aceasta perioada dupa ultimile scrisori primite de unchiul meu, de la sotia lui, adica intre anii 1984 si 1998, sotia unchiului meu a divortat si s-a casatorit in strainatate. A renuntat l-a cetatenia Romaneasca si l-a luat in strainatate pe copilul din prima casatorie. Din a treia casatorie nu a rezultat nici un copil. In anul 1998 fosta sotie a unchiului meu decedat in strainatate. In urma decesului fostei soti,unchiul meu nu a facut nici un fel de act de succesiune, cum de altfel fiul fostei soti a unchiului meu nu s-a prezentat in tara pentru deschiderea succesiunii. Unchiul meu a locuit in intreg imobilul si a platit toate taxele necesare. In anul 2004, moare si unchiul meu in Romania. Toate problemele ramase in urma unchiului meu le-am preluat eu, deoarece inaintea decesului unchiului meu a decedat si fratele lui adica tatal meu. Deci la deschiderea succesiunii si la intocmirea actului de mostenire m-am prezentat eu (nepoata de frate) cu cele doua matusi ale mele care sint de fapt surorile unchiului meu. Astfel noi cele trei am obtinnut 1/2 din imobilul construit de fostul meu unchi cu fosta lui sotie, iar cealalta 1/2 a fost trecuta in contul fostei soti, deoarece in actul de cumparare si de contructie a imobilului a fost trecuta si fosta sotie a unchiului meu. La succesiune cum de altfel si la intocmirea actului de mostenire nu s-a prezentat fiul fostei soti a unchiului meu.
Am reusit sa obtin in original actul de deces al fostei soti a unchiului meu. Din acesta, rezulta ca la data decesului fostei sotie a unchiului meu era vaduva, in perioada cit a fost casatorita nu au avut copii.
In toata aceasta perioada eu am fost singura care am platit actele de mostenire, respectiv toate cheltuielile privind impozitele si taxele catre administratia locala.
Si in final am citeva intrebari la care cu amabilitate am sa va rog daca se poate sa ma edificati si pe mine:
1. Uzucapiunea se poate aplica in acest caz? Daca da, dupa vechiul sau dupa noul Cod Civil?
2. Am reusit sa intabulez imobilul, complet atit partea noastra cit si partea fostei soti a unchiului meu. Cum as putea sa folosesc acest act pe mai departe ?
3. In ce mod as putea sa il provoc pe fiul fostei soti a unchiului meu deoarece el nu reactioneaza la nimic si nici nu ii cunoastem adresa din strainatate ? Exista vreun mod de al chema la dezbatere succesorala?
4. Avind in vedere ca de l-a decesul fostei soti a unchiului meu nimeni din partea ce reprezinta 1/2 din imobil nu are nici un fel de interes pentru rezolvarea actelor, respectiv plata tuturor obligativitatilor fata de oficilitatile Romane, exista vreo cale de rezolvare a acestei probleme, avind in vedere ca toare acestea le suport eu ?
5. In ce mod se poate aplica din legea Notarilor Publici respectiv legea 36/1995, Sectiunea 3: Procedura succesorala ?
Astept din partea Dumneavoastra, a tuturor ori ce fel de sfat.
Cu multumirile mele, va doresc cazuri cit mai simple si usoare.
Buna ziua, ma numesc Brianna v-as ruga respectos sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Suntem in proces cu vecinii nostri care au vrut sa-si faca rectificare de CF, atunci s-a aflat ca suprafata noastra de teren e mai mica si a lor e mai mare. Ne-au chemat in fata judecatorului sa semnam ca suntem de acord ca gardurile sa ramana asa cum sunt si sa se modifice suprafata din cartea funciara. Noi nu am fost de acord cu acest lucru, chiar daca am facut gardul impreuna pentru ca atunci nu stiam de diferenta de metri patrati care erau. Vecini spun ca nici ei nu stiau, ceea ce noi nu credem, pt ca intre timp si-au construit o casa pe teren si au putut afla. Am cerut in instanta revendicarea terenului iar ei au cerut sa ni-l plateasca, s-a facut evaluare topografica facuta de un expert trimis de tribunal si o evaluare a terenului in lei respectiv euro facuta de un evaluator trimis de tribunal. Dupa ce acestea au fost facute, vecinii au introdus la dosar uzucapiunea pe cale de exceptie. Judecatorul nu a fost de acord cu acest lucru motivand ca aceste doua lucruri se bat cap in cap cu ceea ce au cerut ei in prima faza adica sa ne plateasca. Procesul sa amanat pt ca expertiza topografica nu era avizata de la cadastru.
La urmatorul termen cand totul parea sa se incheie, avocatul lor a deschis un nou proces prin care cere uzucapiunea. Cu toate ca noi nu am fost de acord si nu intelegem aceest lucru, judecatorul a suspendat procesul pana la solutionarea acestui nou proces pe care le va conexa. Nu stiu ce trebuie sa facem in situatia aceeasta, ce am putea cere ca judecatorul sa nu fie deacord cu uzucapiunea, gardul e in aceest loc intradevar din 1967 cand s-a impartit terenul prin vanzare, iar la dosar exista o copie dupa parcelarea de atunci care e respectata (fronturile stradale sunt respectate pe ambele strazi dar nu corespunde suprafata in metri patrati gresala e a celora care au impartit terenul atunci).
Va rugam din inima sa ne invatati ce sa facem, nu am vrea sa pierdem aceest teren.
Va multumim din suflet
Buna ziua, bunicul meu a decedat in 1996 iar dezbaterea mostenirii nu s-a realizat pana in prezent, el avand 6 copii. Tatal meu a construit, pe un teren al bunicului, o casa, in anul 2000 avand toate autorizatiile necesare, platind impozit pe casa si teren pana in prezent. In 2012 tatal meu a decedat si intrucat nu am gasit intelegere la fratii lui pentru a dezbate mostenirea, credeti ca am vreo sansa in instanta sa dobandesc acel teren? Va multumesc.
@brianna In opinia mea, dvs. va aparati bine in litigiul/litigiile in care va aflati implicati. Banuiesc ca aveti un avocat bun si ar trebui sa aveti incredere in el. Altfel, in cel de al doilea litigiu, dvs. ar trebui sa sustineti exact ceea ce imi povestiti mie, ca nu sunteti de acord cu uzucapiunea, terenul in discutie fiind proprietatea dvs. iar dvs. ati consimtit la ridicarea gardului pe pozitia existenta fiind in eroare privind intinderea terenului dvs.
@Vasilache_Aurelia In cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea. Va recomand sa deschideti succesiunea dupa bunicul dvs. si sa cereti atribuirea in natura a terenului pe care tatal dvs. a edificat imobilul, despagubind eventual pe ceilalti frati ai tatalui dvs.
Cum ramane cu Art.6 alin.4 C.Civ. nou: "Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregine supuse dispozitiilor legale care le-au instituit."
@abc2007 Ramane asa cum prevede si art. Adica se aplica legea care le-a instituit, vechiul Cod Civil de principiu, legi speciale, etc.
Buna ziua,
Locuiesc intr/un apartament din octombrie 2003, in acel moment am incheiat un contract de comodat cu proprietarul pe o perioada de 2 ani, intelegerea fiind facuta ca, in 2005 sa facem actul de vanzare cumparare, dar acesta a disparut. Am facut eforturi sa-l gasim, dar in zadar. Facturile de utilitati sunt pe numele meu. Intrebarea mea este: in acest caz se poate aplica uzucapiunea ?
Buna ziua, vreau sa cumpar un teren de la un bun prieten al bunicii mele (neamt, plecat in Germania de vreo 30 de ani) Problema este ca el nu are acte pe terenul respectiv, teren care e pe numele strabunicului sau dar strabunicul mai are 2 strastranepoti de care nu se stie nimic decat ca traiesc.(si ei tot in Germania). Am vreo sansa?
@cristina Din pacate, in cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea!
@andrei Pentru dvs. este recomandat ca prietenul dvs. neamt sa deschida actiunea in uzucapiune, apoi sa va vanda imobilul. Bafta!
Buna seara,
Am un certificat de mostenitor din 1974 (eram minora) si parintii mei nu au platit niciodata impozitele pe terenul mostenit. Succesiunea a fost acceptata, dar pentru acel teren altcineva a platit impozitele, care nu avea terenul in acte. Cum pot afla daca a castigat drept de proprietate prin uzucapiune asupra acelui teren, el platind toti acesti ani impozit la stat? De la adminsitratia fiscala sau de la Primarie? Eu doresc sa stiu daca este PROPRIETAR. Daca nu este, ce sanse am sa revendic terenul cu actul de mostenire pe numele meu, desi au trecut 38 ani? Evident, despagubindu-l pentru ceea ce a platit. Multumesc frumos!
Buna ziua! Va scriu sperand ca macar voi primi un raspuns de la care sa pot porni. Lucrurile sunt destul de complicate si din ceea ce cunosc eu, stau cam asa: Parintii mei au construit o casa in anul 1967, pe un teren primit de la bunicul meu, care l-a cumparat in baza unei chitante de mana (care nu mai exista). Este vorba de o suprafata de 820 mp pe care tatal meu a impartit-o 1/2 cu unul din frati, care la randul lui, a construit pe teren o locuinta. Parintii au platit toate impozitele (pt casa si partea lor de teren aferent) fara sa intocmeasca acte de proprietate pt casa si teren. Tatal meu a decedat in anul 2010 si nu s-a facut succesiunea. Va rog sa ma sfatuiti care este modalitatea cea mai rezonabila pentru ca mama mea sa poata intocmi actele legale de proprietate pentru casa si teren. Se poate aplica in acest caz uzucapiunea si cum?
@Andreea Incercati la Serviciul de Cadastru local, datele Administratiei fiscale fiind confidentiale. Daca nu a fost dobandit prin uzucapiune inseamna ca sunteti proprietar prin succesiune, dvs. detinand un certificat de mostenitor in acest sens.
@Crisan_Floare Mama dvs. si fiii sai pot solicita in instanta dreptul de proprietate in calitate de succesori dupa sot/tata si vor cumula posesiile cu cele ale antecesorilor. Consultati un avocat, nu este o speta simpla.
Va multumesc pt. raspuns, insa, cred ca nu am fost suficient de explicita in ce priveste situatia neclara in care se afla mama mea. Tatal meu a impartit terenul pe care a construit casa cu un frate al lui, nu cu unul din fratii mei.
Pana acum, noi fratii (si suntem cinci ) nu ne-am pus problema mostenirii, este vorba de intocmirea pe cale legala a actelor de proprietate pentru bunurile parintilor mei (casa si terenul pe care este construita cca.400mp) in situatia in care tatal meu este decedat si nu s-a facut nici un demers in acest sens.
Ar putea oare mama mea sa ceara in instanta uzucapiune pentru suprafata respectiva si casa?
Multumesc pentru raspuns
@Crisan_Floare Raspunsul meu este la fel de valabil. Mama dvs. este unul dintre uzucapanti, celalalt este tatal dvs. care are drept mostenitori pe sotia supravietuitoare si copiii lor. Mama dvs. imprenua cu copiii sai, in calitate de mostenitori vor solicita dobandirea imobilelor prin uzucapiune cumuland posesiile lor (ale mamei si ale copiilor sai) cu cele ale antecesorilor (tatal dvs., bunicul, etc.). Sper ca am fost inteles 🙂
Buna ziua,
Am cumparat prin contract de mana cu 2 martori in anul 2001 un teren cu casa la tara, de la curatorul unei persoane care, am aflat ulterior in 2011, avea doar drept de ridicare a pensiei si nu drept de administrare si vanzare pentru imobilele pesoanei pe care o reprezenta.Persoana reprezentata prin curator traieste si in acesti 12 ani nu a contestat nimeni vanzarea si nici nu mi-a tulburat in vre-un fel posesia. In baza titlului de proprietate al reprezentatului si in baza contractului de mana am inregistrat terenul si casa la primaria comunei. La data cumpararii eram casatorita si am divortat in 2012.Impozitele aferente proprietii si utilitatile le-am achitat eu in toti acesti ani (cu chitante pe numele meu exclusiv) si am adus importante imbunatatiri proprietatii(renovari la casa, amenajare gradina, pomi, etc.) Doresc sa va rog sa imi spuneti daca in baza uzucapiunii de 10 ani pot intabula acest imobil pe numele meu si care sunt actele necesare pentru aceasta. Imobilul este situat in satul meu natal unde imi locuiesc rudele. Pot sa aduc martori care sa dea declaratii daca este nevoie, precum si adeverinta de la primarie. Vreau totusi sa mai intreb daca fostul meu sot poate contesta demersul de inabulare in favoarea mea, avand in vedere ca nu exista posibilitatea de a include acest imobil la partaj, neavand act valabil incheiat la cumparare. Cu consideratie, Laura
@laura Raspunsul la prima dvs. intrebare este pozitiv, puteti solicita in instanta uzucapiunea. In aceasi masura, sotul dvs. poate solicita introducerea imobilului in masa bunurilor comune si revendica o cota parte din acesta, bineinteles in masura in care dovedeste contributia sa financiara la achizitia si imbunatatirea imobilului.
Buna ziua!
Problema mea este urmatoarea: o persoana a cumparat cu chitanta de mana in anul 1996 un teren.
Anii au trecut, vanzatorul a murit, cumparatorul a folosit terenul, preturile au crescut, iar cand cumparatorul a vrut sa faca actele (dupa cca. 8 ani) mostenitorii au mai cerut niste bani. Cumparatorul nu a vrut sa le mai dea si nu s-au mai facut actele.
In decursul anilor, unul dintre mostenitori a mai venit la poarta cumparatorului incercand sa intre in posesia terenului, dar acesta nu i-a permis (nu cunosc motivele) si a plecat fara a face scandal sau altceva. Exista vreo modalitate prin care cumparatorul sa devina proprietar al acestui teren? Mentionez ca in vecinatatea terenului cu pricina s-a vandut un teren in 2006, iar in cadastrul acestuia este declarat ca vecin defunctul vanzator.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
@Nona Cumparatorul are deschisa calea actiunii in instanta impotriva vanzatorului sau succesorilor sai pt. a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic!
buna ziua. casa in care lucuiesc apartine bunicii mele care a decedat in anul 1994. ea a avut 2 copii tatal meu si unchiul meu. dupa moartea ei nu s-a facut o dezbatere de mostenire. in 2006 a decedat si tatal meu si iar nu s-a facut nici o dezbatere. mentionez ca unchiul meu nu a locuit in acest imobil niciodata. dupa decesul bunicii mele parintii mei au platit toate taxele la zi impozit curent apa. etc. acum in acest imobil locuiesc eu mama si sora mea. unchiul meu traieste in breaza prahova iar noi in galati. din spuselele unchiului nu ar avea nici o pretentie la acest imobil in care locuim. eu am 34 de ani si sora mea are 36 si ne-am nascut in galati si am locuit tot timpul aici. poate unul din noi sa beneficieze de uzucapiune? va multumesc
@glavan_daniel Din pacate in cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea. Va recomand sa obtineti o renuntare la succesiune din partea unchiului si apoi sa deschideti succesiunea asupra imobilului.
va multumesc
renuntarea la succesiune se face la un notar?
@glavan_daniel Da, la notar!
Buna Ziua! Am si eu o problema, ca toata lumea din tara asta! Am cumparat un teren in anul 1996 in suprafata de 1000 mp – cu contract de vinzare – cumparare, dintr-o suprafata de 1800 mp, de la un proprietar din aceeasi localitate! Pentru diferenta de 800 mp am achitat contravaloarea terenului in anul 1999, catre proprietar, incheind un proces verbal cu doi martori, ca terenul respectiv intra in posesia mea! La ora actuala proprietarul incearca sa-mi mai ceara bani pentru diferenta de teren! Cum pot sa gasesc o cale legala, sa dobindesc terenul! Va multumesc anticipat pentru efortul dvs de a raspunde!
@dragomir_ctin Va recomand sa il somati pe vanzator sa se prezinte la un notar in vederea perfectarii contractului de vanzare-cumparere, somatie realizata prin intermediul unui executor judecatoresc!Daca nu reusiti prin acest mijloc, va ramane la indemana doar calea instatei de judecata.
Buna ziua
Am si eu o problema si a-si vrea daca se poate sa ma lamuresc un pic inainte de a trece la fapte, in anul 2000 am cumparat un teren cu suprafata de 12 ari din care 3 ari sunt pe numele meu iar restul sunt pe statul roman. Am cumparat terenul de la o doamna care la folosit asa timp de 40 de ani si eu folosesc terenul deja de 13 ani si as vrea sa stiu daca ar fi posibil sa trec cele 9 ari pe numele meu cu ajutorul uzucapiuni de 10 ani. Unde ar trebui sa fac demersuri pt a depune actele sau daca trebuie sa il cumpar de la statul roman. Va multumesc anticipat cu multa stima.
@Cristian Uzucapiunea nu functioneaza impotriva statului roman, deci nu puteti folosi acest mijloc de a dobandi proprietatea.
Buna ziua, problema mea este urmatoarea: am fost infiata de bunicii mei si dupa moartea lor nu am dezbatut succesiunea bunicul mai avind trei copii(unul din ei fiind tatal meu); din 1997 platesc impozitul la casa si terenul bunicilor, nimeni nu si-a exprimat dorinta de a beneficia de casa sau de vreo bucata de teren, as putea dobindi proprietatea asupra acestor bunuri, daca da va rog sa-mi dati citeva sfaturi. Multumesc anticipat.
@CASU_SILVIA In cazul dvs. nu se aplica principiile uzucapiunii. Va recomand sa deschideti succesiunea dupa bunicii dvs.!Pentru detalii consultati sectiunea corespunzatoare din blog.
Buna ziua si ce demersuri as putea face si unde sa ma adresez pt a putea obtine terenul. Va multumesc
Buna ziua!
Am o matusa care este mostenitoare (impreuna cu 2 copii vitregi) a sotului decedat, pentru 2/8 dintr-un teren arabil de 9,07 ha.
Deoarece copii nu doresc iesirea din indiviziune intrebarea este daca se poate beneficia de uzucapiune pentru a intra in posesia celor 2,0 ha .
Mentionez ca impartirea si delimitarea terenurilor s-a facut cu buna intelegere intre cei trei mostenitor in anul 1996. De atunci matusa are arendat terenul (2 ha) cu delimitare in parcela la o societate arendatoare, cu contract pe numele ei si a platit impozitul agricol la zi.
Buna ziua,
In anul 1995 am cumparat impreuna cu un partener de afaceri (intre timp ne-am despartit) un teren intravilan de 360 mp (a fost o afacere de moment considerata f. buna, deoarece fostul proprietar avea nevoie urgenta de bani). Dupa 1 an am obtinut autorizatie de construire (coproprietarul terenului si sotia sa, mi-au dat acceptul la notar sa pot construi pe terenul proprietate comuna) pe numele meu si am edificat o constructie (receptia finala 1999). Acum (in 2013) sunt actionat in justitie si mi se cere contravaloarea a jumatate din cladirea construita de mine plus teren. Mentionez ca toate contractele cu constructorii (inclusiv racordarea la utilitati ) sunt pe numele meu. Dupa 14 ani nu mai am chiar toate facturile pt materiale, am insa cartea tehnica. Cladirea este inscrisa in cartea funciara din 2007. Poate opera in acest caz uzucapiunea? Multumesc!
@Emanoil Nu, din pacate in cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea!
@george Nu, din pacate nici in cazul dvs. nu poate opera uzucapiunea!
Buna ziua! Bunica mea are 85 de ani si nu este un tara este plecata. Anul acesta in luna ianuarie a venit in vizita la mine si a facut procura pe numele meu pt a o putea reprezenta in diferite probleme aici in tara. Bunica are o casa la tara si a cumparat-o cu chitanta de mana impreuna cu sotul ei in anul 1974, sotul adica bunicul meu a decedat intre timp. Problema este ca chitanta nu o mai are spunand ca ar fi pierdut-o in urma cutremurului din anul 1977. In acest timp pana in prezent toate utilitatile sunt platite la zi pe numele ei evident; curent, cablu tv, financiar adica impozit etc. Acea persoana care a vandut casa cu chit. de mana a decedat. Nepoti persoanei doresc casa inapoi profitand de faptul ca bunica mea nu mai are chitanta de vanzare cumparare. Pe 27.02.2013 au chemat-o in judecata la judecatoria Craiova pt.as recupera casa spunand ca bunica mea ar fi stat an aceea casa cu chirie mai exact 38 de ani. Eu o reprezint in momentul de fata pe bunica mea la judecatorie. Demonstrand prin actele care le detin ar mai fi cam 3 ani sa se implineasca 30 de ani pt. a putea sa iau actele de la primarie. Intrebarea mea este ma va incurca procesul acesta pt.a putea sa-mi iau actele pe casa cu uzucapiune legea asta? si credeti ca am sanse sa castig acest proces?
@Dumitru_Cosmin Nu inteleg cum ati facut calculul termenului de 30 de ani? In opinia mea ar trebui sa invocati uzucapiunea imediat, si nu mai trebuie sa asteptati dupa alte acte!Consultati un avocat si actionati imediat, altfel riscati sa pierdeti imobilul!