12.10.2008     admin

Cere un sfat

Distribuie acest articol

"Ati simtit ca partenerul de afaceri v-a pacalit atunci cand ati cumparat sau vandut un imobil? Aveti senzatia ca notarul v-a calculat un tarif exagerat? Credeti ca vecinul a intrat pe terenul dumneavoastra si a mutat limitele de hotar? Ati achitat un avans unei societati de constructii si asteptati de prea multa vreme apartamentul contractat? Unui prieten apropiat i s-a intamplat ceva asemanator."

Inseamna ca aveti nevoie de un sfat profesionist.

Ne puteti solicita opinia trimitand un mail la adresa [email protected] sau postand un comentariu la unul dintre articolele postate pe site. Incercam sa va raspundem in cel mai scurt timp cu putinta. Va asiguram de intreaga noastra simpatie, dar vom fi onesti si directi.

Statutul nostru profesional garanteaza confidentialitatea discutiilor. Pentru situatiile speciale ale unor persoane defavorizate  Dumitrescu & Asociatii poate asigura servicii de asistenta si reprezentara juridica "pro bono"  persoanelor pagubite.

 

 

2.5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
234 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
Eni
Eni
8 Ani Acum

Bună ziua! Am cumpărat un apartament cu vicii ascunse, practic după o luna de la cumpărare am aflat ca blocul cu 2 etaje, izolat și care arăta foarte bine de altfel este în pericol de prăbușire.acuma eu știu ca dacă-l dau în judecata pe vânzător probabil am câștig de cauză, dar întrebarea mea e ce se întâmplă dacă persoana respectivă nu are nici banii sa mii dea inapoi pe apartament si nici o proprietate pe numele ei.rămân eu cu apartamentul viciat și practic am câștigat cazul dar degeaba? Va mulțumesc anticipat.

Florin Dumitrescu
Admin
8 Ani Acum
Reply to  Eni

@Eni Nu va ramane decat sa incercati o actiune in instanta.Nu puteti decat presupune ca vanzatorul nu are nici banii si nici o proprietate.

eana antonia
eana antonia
8 Ani Acum

BUNA ZIUA.Am cumparat prin licitatie publica un apartament in iunie 2016.Am constatat ca in urma mutarii nu mai gasesc nici actul de punere in posesie si nici celelalte acte emise de biroul executorilor unde s-a efectuat tranzactia.Apartamentul l-am intabulat.Cum trebuie sa procedez pentru a obtine duplicat dupa intregul dosar care cuprindea inclusiv cadastrul apartamentului?
Va multumesc!

Florin Dumitrescu
Admin
8 Ani Acum
Reply to  eana antonia

@delia.eana Va recomand sa solicitati un duplicat dupa dosarul de executare de la biroul de executori judecatoresti care au realizat licitatia. Daca in acest dosar nu sunt toate datele si informatiile de care aveti nevoie, ati putea incerca sa obtineti informatii suplimentare de la oficiul local de cadastru.

stefana
stefana
7 Ani Acum

Buna ziua!sunt intr o relatie de 4 ani ...avem un copil de 3 ani...pe parcursul relatiei am construit o casa pe tenul parintilor iubitului meu...precizez ca el mai are un copil dintr-o alta casnicie...ce intrebare am eu - pot bunicii din partea iubitului sa treaca acea casa (prin contract vanzare cumparare)construita de noi pe numele copilului minor si care ar fii pasi ce trebuie urmati?multumesc anticipat

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  stefana
andreea
andreea
7 Ani Acum

Buna seara, am si eu o problema.Eu cu fratele meu si cu mama mea suntem mostenitori dupa tata...tatal meu a decedat in Ianuarie 2010, iar succesiunea am facut-o in Ianuarie 2012...ei au fost casatoriti 23 de ani si nu stiu sigur daca era si el trecut pe actele casei...Eu cu fratele meu suntem in conflict cu mama, care vrea sa ne scoata afara din casa...as vrea sa stiu daca este valabila legea din noul cod civil care spune ca daca sotul supravietuitor vine in concurs cu descendentii de grad 1, are dreptul la un sfert din mostenire, iar descendentii au dreptul la trei sferturi care se impart in mod egal. As vrea sa stiu cum ii pot aduce la cunostinta (legal) mamei mele de aceste lucruri, nefiind nevoita sa incep un proces de partaj...Mentionez faptul ca nu am acces la nici un document, toate actele fiind la ea...va rog frumos sa ma ajutati.
Va multumesc

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  andreea

@andreea Atat vechiul cat si noul Cod Civil prevedeau faptul ca sotul supravietuitor vine la succesiune in concurs (1/4) cu descendentii de gradul I care impart restul mostenirii in cote egale. Asadar, cota de proprietate detinuta de tatal dumneavoastra se va imparti astfel: 1/4 sotia supravetuitoare, 1/2 dumneavoastra si 1/2 fratele dumneavoastra. Mama dumneavoastra poate fi convocata la succesiune de catre notarul insarcinat cu aceasta misiune.

paun ovidiu
paun ovidiu
7 Ani Acum

Buna ziua! am cumparat un ap cu 2 camere la Demisol acum 3 ani prin Prima Casa. Toate bune si frumoase. Azi am descoperit ca in CVC in loc de DEMISOL scrie SUBSOL IN antecontract scrie clar demisol. Va rog sa m-a ajutati cu o informatie in acest caz! nici eu nici banca respectiva nu am vazut aceasta gresala din CVC! In aceasta situatie suntem toti care am cumparat apartamente la Demisol dar in CVC apare Subsol la numar suntem 12 toti am semnat CVC la acelasi notar!

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  paun ovidiu

@paun_ovidiu Cu ce informatie va pot ajuta eu?

Daniela
Daniela
7 Ani Acum

Executare silita

Buna ziua, nu inteleg de ce se respinge o cerere de incuviintare silita daca exista o promisiune de vanzare-cumparare a unui apartament cu titlu executoriu (apartamentul fiind achitat integral).
De ce tot eu cea pagubita trebuie sa fac apel in instanta si nici atunci nu am siguranta ca se incuviinteaza cererea executarii silite. Iar acesti asa zisi dezvoltatori imobiliari care vand case pe promisiuni de vanzare-cumparare si nu fac acte finale pentru aceste apartamente care le vand nu raspund in fata legii.
Am semnat aceasta promisiune intr-un birou notarial in buricul Bucurestiului, unde nu am fost atentionata sa nu achit toata suma, nu m-am gandit niciodata ca pot fi pacalita.Ce pot face mai departe sa nu raman fara acel apartament care l-am achitat, mentionez ca am facut cerere de ipotecare pe acel apartament dar nici acum nu am solutionarea cererii. Va multumesc !

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Daniela

@Daniela Incercati o actiune in instanta, dar una care sa aiba obiect pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act autentic.

Stoian Vasile
Stoian Vasile
7 Ani Acum

bunaziua, sunt propr.unui imobil si voi incheia un contract de promisiune la notar, cu perfectarea actelor de vanz-cump. la achitarea integrala in rate a sumei convenite impreuna, pot stipula in contract clauza, in cazul in care cumparatorul nu respecta achitarea ratelor, sa se intrerupa sau anuleze contractul? ori trebuie sa apelez la executor, ori trebuie sa-l actionez in judecata pt rezilierea contractului si pt. a parasi imobilul? multumesc.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Stoian Vasile

@Stoian_Vasile Puteti introduce in promisiunea de vanzare-cumparare o clauza prin care cumparatorul poate pierde avansul platit daca se retrage din contract sau nu isi indeplineste obligatiile. Trebuie sa stiti ca neindeplinirea tuturor obligatiilor de catre comparator atrage oricum rezolutiunea contractului si repunerea partilor in situatia anterioara. Dar, in ceea ce priveste posesia asupra imobilului, va puteti afla in situatia in care cumparatorul paraseste de buna voie imobilul sau il evacuati prin intermediul instantei de judecata. Posesia si proprietatea sunt doua chestiuni diferite.

BMonicaRo
BMonicaRo
7 Ani Acum

Buna seara. Va rog, daca se poate, sa-mi spuneti unde si cu ce documente trebuie sa ma prezint pentru obtinerea unui duplicat al Ordinului prefectului si cat ar putea dura obtinerea acestui duplicat. Este vorba despre terenul aferent unui imobil din Bucuresti primit prin act de donatie in 1898. Am numarul si data emiterii acestui ordin pentru ca am de la Primaria de sector un certificat eliberat de prefectura municipiului Bucuresti de atestare a dreptului de proprietate privata pe acest teren in care sunt mentionate. Acest certificat l-am obtinut in urma cererii mele de a-mi fi dat un duplicat al actului de proprietate dar nu este suficient pentru obtinerea cadastrului si a intabularii. Va multumesc anticipat pentru orice raspuns,

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  BMonicaRo

@BMonicaRo Buna seara. Incercati, va rog, sa obtineti duplicatul de la autoritatea emitenta, respectiv Prefectura Municipiului Bucuresti. Aceasta ar trebui sa detina intrega arhiva a actelor emise de prefect.

BMonicaRo
BMonicaRo
7 Ani Acum

Multumesc mult pentru raspuns. Am luat deja legatura cu Prefectura Municipiului Bucuresti si mi-au spus ca nu-mi pot furniza decat o copie conform cu originalul pentru Ordinul Prefectului. Pentru original sau duplicat sa ma adresez primariei de sector pentru ca prefectura nu elibereaza asemenea documente. Inca o data, multumesc pentru raspuns. Toate cele bune, Monica

Cristina
Cristina
7 Ani Acum

Buna ziua! Bunicul meu a murit in anul 1971, tot atunci facandu-se si succesiunea.In actul de partaj pe care il am scrie ca 1/2 din casa este a tatalui meu, iar 1/2 a bunicii mele. Celorlalti 7 frati li s-a atribuit cate 1000 mp.Mentionez ca tatalui meu i s-a atribuit terenul tot (adica si cel de sub casa).Bunica a decedat in sept. 1978.Succesiunea dupa bunica mea nu s-a dezbatut. In Feb. 2008 a decedat si tatal meu. Mama mea traieste, iar succesiunea dupa tata nu s-a facut. Poate invoca mama uzucapiunea, avand in vedere ca a locuit in casa respectiva peste 50 de ani? Ce sanse exista?

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Cristina

@Cristina In opinia mea, mama dumneavoastra va trebui sa realizeze procedurile de succesiune si nu pe cele de uzucapiune pentru a dobandi proprietatea asupa imobilului.

Ramona
Ramona
7 Ani Acum

Buna ziua. Cum poate o primarie a unei comune sa dobandeasca titlul de proprietate asupra unor terenuri pe care primaria municipiului le-a intabulat, terenurile fiind ale nimanui?

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Ramona

@Ramona Nu inteleg intrebarea dumneavoastra! Terenurile "nimanui" devin ale statului, prin act administrativ sau prin dobandirea de catre stat a succesiunilor vacante, spre ex.

Ramona
Ramona
7 Ani Acum

Primaria municipiului a intabulat terenuri printr-o hotarare de Consiliu. insa acele terenuri nu erau ale ei. in urma unui proces, acele terenuri si altele trebuie sa intre in posesia altei Primarii. cum poate Primaria care a castigat procesul sa recupereze acele terenuri intabulate?

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Ramona

@Ramona Spuneti ca "in urma unui proces...acele terenuri trebuie sa intre in posesia" iar asta inseamna ca aveti o hotarare judecatoreasca si definitiva care stabileste acest lucru. Pentru punerea ei in executare trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc, daca cealalta parte nu o pune in executare de buna voie.

Ramona
Ramona
7 Ani Acum

Voiam sa va intreb..dar daca primaria municipiului a intabulat acele terenuri printr-onhotarare de consiliu,poate fi atacata acea hotarare?

Ramona
Ramona
7 Ani Acum

Imi puteti da un raspuns, va rog?

Ramona
Ramona
7 Ani Acum

Imi puteti da un raspuns, va rog?

Ramona
Ramona
7 Ani Acum
Reply to  Ramona

Multumesc frumos pentru raspuns.

Ramona
Ramona
7 Ani Acum
Reply to  Ramona

Voiam sa va intreb..dar daca primaria municipiului a intabulat acele terenuri printr-onhotarare de consiliu,poate fi atacata acea hotarare?

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Ramona

@Ramona Orice act administrativ de autoritate precum o Hotarare de consiliu local poate fi atacata, in contencios administrativ dar nu numai.

Ramona
Ramona
7 Ani Acum

Ce obiect poate avea actiunea in instanta?obligatia de a face?

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Ramona

@Ramona Nu va pot raspunde pertinent la intrebare in lipsa tuturor elementelor si informatiilor. Va multumesc pentru intelegere.

Ramona
Ramona
7 Ani Acum

Multumesc frumos! Imi cer scuze ca am fost insistenta.

CARMEN
CARMEN
7 Ani Acum

BUNA SEARA! URMEAZA SA CUMPAR UN APARTAMENT SI AM CAZUT DE ACORD CU PROPRIETARUL SA DAU UN AVANS DE 15000 E SI RESTUL DE 11OOOE IN LUNA AUGUST. CUM PROCEDEZ CU ACTELE?

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  CARMEN

@CARMEN Va trebui sa incheiati o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare iar acest document se poate semna in fata unui notar.

Adela
Adela
7 Ani Acum

Buna ziua! Am achizitionat un apartament de lux de 124 mp intr-un bloc cu 2 niveluri si etaj retras. Apart. in discutie se afla la nivelul 2, pe etaj fiind 4 apartamente. Promisiunea de vanzare a avut loc in 23.08.2016 cu avans de 40% (blocul fiind deja terminat complet in exterior si la rosu in interior) iar contractul V-C ar fi trebui sa fie incheiat in 30.09.2016. Deoarece nu au fost efectuate toate lucrarile cf. promisiunii, ne-am prezentat la notar si am incheiat un act aditional de prelungire pana in 30.10.2016 data la care ne-am prezentat din nou la notar si am incheiat un al doilea act aditional de prelungire pana in 25.11.2016 pentru acelasi motive.In data de 25.11.2016, ne-am prezentat la notar (si dupa multe dezbateri pentru ca in ultimele zile descoperisem ca au fost montate instalatiile termice defectuos si s-au facut modificari la instalatia de canalizare fara acceptul meu- lucrari efectuate cu abatere de la proiectele initiale), am incheiat contr. de V-C cu specificatia ca instalatia de canalizare trebuia remediata de catre vanzator iar instalatia termica mi-am asumat-o in baza unei reduceri de pret acoperitoare. Toate aceste elemente au fost foarte bine descrise cu materiale si cu termene in contr. de V-C. Ca si element de siguranta o ultima transa de bani urma sa fie platita dupa efectuarea acestor remedieri si dupa ce vanzatorul urma sa ma puna in posesia avizelor de gas si energie electrica. In 31.01.2017 au fost indeplinite conditiile din contract, am incheiat un PV cu vanzatorul ca am receptionat lucrarile de remediere mentionate expres in contract si avizele (gaz, curent) astfel incat am virat si ultima suma de bani. Precizez ca in apartament inca nu au inceput lucrari de amenajare asa incat nu merg in fiecare zi. La cateva zile de la plata integrala a apartamentului am prins o zi luminoasa si uitandu-ma cu mare atentie la peretele ext. al unei camere am remarcat (cam de la 10-15 cm distanta) niste fisuri aproape invizibile. In momentul in care am pus mana pe perete mi-am dat seama ca este umfllat si la o atingere mai energica a inceput sa cada gletul cu zugraveala. Am facut poze, am trimis mail cu descrierea deficientei, am telefonat vanzatorului cerand explicatii pentru cauza care a generat deficienta, modalitatea de remediere si termene pentru remediere. Din pacate vanzatorul invitat telefonic nu a binevoit sa vina la fata locului, mai mult mi-a inchis telefonul in nas si de raspunsuri scrise nici nu poate fi vorba. Am contactat antreprenorul care a dat din colt in colt ca peretele a fost de fapt inundat in apriie 2016 ba de ploaie, ba de apa din teresa superioara inainte de-a fi pusa hidroizolatia. Precizez ca infiltratia este pana la vecinul de la etajul 1 care s-a confruntat cu aceiasi problema, dar lui i-au dat explicatia ca au pus gletul si lavabila peste tencuiala cruda si aceasta este cauza, iar el a inghitit explicatia si remediaza pe cheltuiala lui, urmand ca vanzatorul sa il despagubeasca.
Va rog sa-mi spuneti carei institutii trebuie sa ma adresez in cazul meu? daca este viciu ascuns cf. legii? In contr. de VC se precizeaza ca sunt garantata contra oricaror evictiuni si vicii ascunse cf. art. 1695 CC si urmatoarele si a art. 1707 CC si urmatoarele si in cunostinta cu art. 326 Cpenal si prev. art.244 Cpenal privind inselaciunea.
As gasi vreo rezolvare daca m-as adresa ISC sau ANPC?
La primaria de care apartine imobilul...am incercat degeaba, desi au facut 2 receptii dar au dat Ok-ul.

Va multumesc anticipat pentru sprijin si imi cer scuze pentru explicatia laborioasa.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Adela

@Adela Din pacate nu exista o institutie competenta in solutionarea acestei probleme. Eu va sfatuiesc sa chemati un expert constructor si sa realizati o expertiza a imobilului in care sa fie mentionate toate deficientele constatate. Apoi, daca vanzatorul nu intelege de buna voie sau urmare a unei somatii (trimisa, spre ex. printr-un executor judecatoresc) sa va adresati instantei de judecata.

Ana
Ana
7 Ani Acum

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca ne puteti ajuta in urmatoarea problema: trei frati au facut succesiune la moartea mamei prin '70 si au cedat casa unuia dintre ei, atunci nu se faceau acte si pe teren. Cel care a luat casa are acum act de proprietate pe teren desi succesiunea dupa tata (care a murit prin '80) nu a fost facuta. Dintre ceilalti doi frati mai este doar unul in viata care sustine (ca si cel decedat cand traia) ca le-au fost folosite buletinele pentru o succesiune falsa dupa tata. Acum fratele ramas in viata vrea sa obtina copie macar dupa succesiunea pe care a semnat-o (dupa mama) si poate si actele ulterioare. Pana acum terenul nu era valoros si nu si-a pus problema. Se poate face cumva o cerere la dumneavoastra pentru obtinerea copiilor de la arhiva?
Multumesc

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Ana

@Ana puteti depune o cerere pentru obtinerea documentelor din cartea funciara a imobilului iar acest lucru se poate face la Oficiul de cadastru local.

Sebin Onita
Sebin Onita
7 Ani Acum

Buna ziua, sotul meu a cumparat o casa in 1981- pe contractul vinzare cumparare este trecut doar 50% din imobil, cealalta parte este bunicul vinzatorilor care era decedat la acea data. Doresc sa stiu daca la dreptul de uzucapiune trebuie sa se prezinte si mostenitorii sau se poate face uzucapiunea fara mostenitori.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Sebin Onita

@Sebin_Onita Dumneavoastra detineti o cota parte de 50% si nu un imobil individualizat. In cazul dumneavoastra nu uzucapiunea este solutia potrivita ci o actiune in iesire din indiviziune prin care sa solicitati atribuirea in natura a imobilului si despagubirea celeilalte parti.

tudose
tudose
7 Ani Acum

Buna ziua! Am ratacit pe undeva cadastrul si intabularea de la garsoniera. Cum as putea sa scot un duplicat si cat ar costa?

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  tudose

@tudose In contractul de vanzare-cumparare veti gasi un numar de carte funciara sau un numar topografic. Cu aceste informatii incercati sa scoateti un nou extras de carte funciara de la Oficiul local de cadstru. In principiu, la acest oficiu veti gasi toata documentatia depusa initial. Daca nu aveti acest numar de carte funciara, cereti vecinilor din dreapta/stanga un extras si prin analiza acestora veti ajunge la concluzia care este numarul dumneavoastra de carte funciara. Apoi, urmati procedura descrisa mai sus.

Mateas Ionut
Mateas Ionut
7 Ani Acum

Pe o parcela de teren sunt 2 case, nu s-a facut dezmembrare. In acest caz, se poate face plan cadastral, doar pt una din case?

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Mateas Ionut

@Mateas_Ionut Dupa cunostinta mea, nu! Planul cadastral trebuie sa se intinda pana la limitele unitatii cadastrale, respectiv numarul topografic sau numarul cadastral si nu poate sa consemneze doar o parte din acesta.

Sabina Gelan
7 Ani Acum

Buna Florin Dumitrescu,
Am o intrebare si as dori sa imi dati un sfat. In ian 2016 am cumparat un pamant in Botosani. Totul a fost bine si toate actele cerute de la institutiile specializate au fost aprobate si corecte. Acum, vrem sa construim casa acolo. Dar cand am fost la primarie sa intrebam de formalitati, ne-au anuntat ca cica pamantul ar fi fost al altcuiva printr-o hotarare judecatoreasca, care il si lucreaza. Am facut un gard simplu, din cativa pari, in urma unei comisii cadastrale, dar au fost scosi si inlocuiti cu un alt gard facut de ei (cei care pretend ca pamantul ar fi fost al lor). Dupa asta am fost la politie, primarie, cadastru municipiului sa vedem daca exista vreo suprapunere. Insa nu exista asa ceva, toate actele noastre sunt in regula, intabulare, act CVC si toate, chiar si un proces verbal de la un inginer de cadastru care l-a masurat si delimitat. Noi nu am stiut absolut nimic pana acum, insa intreband de vanzator si primarie, am aflat ca vanzatorul s-ar fi judecat cu ei pentru ocupare abuziva. As vrea sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac. Pe cine dau un judecata daca trebuie si cum ar trebui sa procedez.
Va multumesc!

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Sabina Gelan

@Sabina_Gelan Solicitati vanzatorului sa va puna la dispozitie hotararea judecatoreasca privind "ocuparea abuziva". Daca vanzatorul este cel care a castigat, atunci aceasta hotarare poate fi pusa in executare prin intermediul unui executor judecatoresc (care poate demola gardul riddicat). Daca vanzatorul a pierdut acel litigiu atunci acesta (vanzatorul) trebuie sa va rezolve propblema. Conform legii, vanzatorul raspunde pentru evictiune, adica pentru tulburarea de proprietate provenind de la un tert.

Andreea
7 Ani Acum

Buna ziua!
Am urmatoarea situatie: Strabunica mea detinea 6 locuri de veci. A avut un singur mostenitor, pe bunicul meu. Fara sa spuna la nimeni a facut o donatie de 3 locuri de veci unei cunostiinte. Bunicul meu a aflat de "donatie" cand s-a dus sa faca succesiunea la locurile de veci. Nimeni nu a vazut vreodata acest presupus act de donatie, se presupune ca exista deoarece acum aceste persoane sunt incluse pe actele de mostenire si concesiune facute la notar. Bunicul la randul sau a lasat mostenire cele 3 locuri, 2 lui tata (unicul fiu) si 1 sotiei lui.
Problema o reprezinta persoanele carora li s-au donat celelalte 3 locuri, intrucat sunt de rea vointa si creeaza probleme, culminand cu pretentia de a fii instiintati pe cine inmormantam si unde in locurile de veci care apartin familiei noastre, desi cele 6 locuri nu sunt interpuse ci separate, 3 stanga cu 3 dreapta. Ne confruntam cu tot felul de amenintari si injurii din partea lor, la fel, cu tot felul de pretentii nefondate.
Tatal meu a decedat in urma cu 1 an jumate, mi-a ramas totul mie, cele 3 locuri de veci ale familiei.
Din cauza problemelor si amenintarilor imi doresc sa atac in instanta acesta "donatie" secreta facuta cu rea vointa (consider) de strabunica mea, intrucat ma gandesc ca a incalcat rezerva succesorala a bunicului meu, implicit a tatalui meu si acum a mea.
Spuneti-mi va rog daca am vreun temei.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Andreea

@Andreea Nu cunosc legislatia privind detinerea sau succesiunea privind locurile de veci. Dar poate ca un cititor va poate ajuta.

Luchian Tiberiu
Luchian Tiberiu
7 Ani Acum

Buna seara, as dori sa va intreb cum poate mama soacra sa primeasca acte de la Primarie pe casa in care locuieste de 50 de ani? Care sunt pasii de urmat pentru a deveni proprietara cu acte in regula? Mentionez ca este vaduva de aproape 2 ani si ca a platit mereu impozitul la Primarie la timp atat pentru teren cat si pentru casa.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum

@Luchian_Tiberiu Daca soacra dumneavoastra poate dovedi ca a locuit in acel imobil pentru perioada indelungata de timp de care vorbiti, atunci ea este in masura sa depuna o actiune in instanta pentru dobandirea imobilului prin uzucapiune. Atentie, in situatia in care soacra dumneavoastra este succesor al proprietarul tabular al imobilului, atunci instanta va solicita deschiderea succesiunii privind acest imobil, respingand actiunea in uzucapiune.

Lucica
Lucica
7 Ani Acum

Bună, v-aș ruga dacă se poate să-mi răspundeți cât mai repede dacă se poate soluționa următoarea problemă. În anul 1999, bunicii mei au încheiat un contract de vânzare cumpărare cu drept de uzufruct viager asupra imobilului lor, cedând dreptul de proprietate atât mie cât și soțului meu. Între timp, ambii bunici au decedat, eu am divorțat și am ajuns la o înțelegere cu fostul soț să renunțe la dreptul lui de proprietate în favoarea mea. Întrebarea mea este dacă se poate rezolva la un notar, având în vedere că respectivul imobil este înscris in C.F. dar, fără număr top? Cu respect, vă mulțumesc.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Lucica

@Lucica Daca imobilul este intabulat (are CF) documentele se pot realiza la notar, similar cu situatia contractului anterior cu uzufruct viager.

Lucica
Lucica
7 Ani Acum

Vă mulțumesc mult pentru promptitudinea de care ați dat dovadă. Între timp fostul soț a luat legătura cu notarul și din câte am înțeles vrea să încheie actele prin partaj, este în regulă asta? deși divorțul s-a încheiat cu mulți ani în urmă, și eu în urma unei false ,,înțelegeri' am renunțat la tot. Vă rog foarte mult să mă ajutați cu un răspuns căci nu aș vrea să rămân ,,încurcată" în această problemă.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Lucica

@Lucica Divortul si partajarea bunurilor din timpul casatoriei sunt doua chestiuni diferite. Din moment ce veti realiza in acest moment partajul, pot presupune ca acestea nu au fost inca impartite. Varianta partajului este in regula, daca reusiti sa va intelegeti privind cotele parti sau categoriile de bunuri impartite.

Lucica
Lucica
7 Ani Acum

Încă o data țin să vă mulțumesc pentru lămuririle date, mi-ați redat încrederea. Mult respect pentru ceea ce faceți, sunteți un om deosebit!

Schurr
Schurr
7 Ani Acum

Bună ziua d-nu-l Dumitrescu. V-am mai scris pe 01.05 și va mulțumesc din suflet pentru răspuns. Era vorba de cum pot sa anulez o donatie (uzufruct viager pe mine) pe care am facut-o în 2004 pentru unica mea fica, care a rupt total contactul după căsătoria ei. În donație nu este menționat nici o clauza numai uzufructul viager, chiar și atunci am șansa să câștig procesul prin instanta? Trebuie sa angajez un avocat? Va mulțumesc anticipat și va doresc o zi bună.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Schurr

@Schurr Uzufructul viager si revocarea donatiei pentru cauza de ingratitudine nu au nici o legatura una cu alta. Cred ca aveti sanse de succes in instanta. Datorita faptului ca revocarea se poate realiza doar prin intermediul instantei de judecata (daca partile nu se inteleg in aceasta chestiune) va sfatuiesc sa va angajati un avocat. Va doresc succes!

Vera
7 Ani Acum

Am cumpărat un teren cu chitanta de mana de la o ruda. Plătesc impozit pe casa și teren din 1994, dar nu le pot înscrie în registrul agricol ca am pierdut chitanta. Ce ma sfătuiți? Multumesc

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Vera

@Vera Daca puteti dovedi cu martori ca ati posedat (folosit, cules recoltele, etc.) acest teren in mod neintrerupt si public pentru o perioada de cel putin 10 ani, atunci ati putea dobandi proprietatea asupra lui printr-o actiune in uzucapiune.

Vera
7 Ani Acum

Este construita casa pe el și se locuiește acolo dif 1994 plătind se și impozit în același timp an de an. Multumesc

nicolae
nicolae
7 Ani Acum

buna ziua, parintii au trait an concubinaj, a rezultat 9 copii, tata e mort de 15 ani, traeste mama are varsta de 80 de ani, eu e am antretinut fiind mai mare cat si in momentul de fata, pe batrana si casa de 40 mp care era daramata daca nu o renovam, nu sa facut succesiune, pentru ca majoritatea copiilor sant plecati majoritatea afara, casa este oprit din titlu lui tata de 5000 de mp, are si baba titlul ei de 5000 mp, casa nu are act, e anregistrata la primarie casa de locuit, care baba ne ia an spatiu la buletin, acum daca am renovat casa unii dintre frati cere parte, ce demersuri ar trebui sa fac, sa obtin si eu ceva, aici fara sa mai fac succesiune, la nume unii sant cu numele tatalui altii pal mamei poate mama sa deie ceva, donatie nu stiu cum

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  nicolae

@nicolae Daca imobilul (casa si teren) este detinut in coproprietate de catre mama si tatal dumneavoastra (cum presupun din ceea ce mi-ati scris) atunci veti putea face succesiunea pentru jumatatea tatalui iar jumatatea mamei poate fi vanduta sau donata copiilor.

Stan
Stan
7 Ani Acum

Buna ziua! Tatal meu decedat in 2009 a cumparat cu mama mea (mama este in viata) in 1998 un teren extravilan cu contract de mana de la cineva (a decedat in 2011). Acel teren figureaza pe titlul sotiei (decedata cand sotul i-a vandut terenul). As vrea sa intabul acel teren, dar unul din copiii vanzatorului (3 copii, dintre care unul este decedat si nu are mostenitor, traiesc doi) imi cere o suma de bani si nu a vrut sa-mi depuna acte la succesiuni si pt acest teren cumparat. Ce sanse sunt in instanta sa intram in legalitate cu acte pe acest teren. Mentionez ca este trecut la taxe si impozite de cand s-a cumparat. Multumesc.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Stan

@Stan Imi este greu sa va dau un raspuns. Astfel cum prezentati situatia, se pare ca tatal dumneavoastra a dobandit de la un neproprietar pentru ca, asa cum spuneati, terenul era pe "titlul" sotiei.

floricas
7 Ani Acum

Buna ziua.Parintii mei sunt morti iar eu cu cei 3 fratii mei (dintre care 2 sunt morti) suntem mostenitorii casei parintesti.Casa era compusa din 3 camere plus anexe iar lipita de casa lor eu am mai construit o alta casa care nu are nici un document si nu este inregistrata nicaieri.Cu timpul casa batraneasca s-a daramat si a ramas doar a mea.Mentionez ca pe partea tatalui meu s-a facut sucesiunea dar pe partea mamei mele nu.De mai bine de 10 ani ma ocup eu de tot chiar daca nu locuiesc acolo (locuiesc in apropiere).Celalat frate acum dupa toti acesti ani vrea cea mai mare parte din teren plus casa, el locuind in strainatate.Imozitele nu sunt platite de ani buni si as vrea sa le platesc, dar nu stiu cum data fiind situatia.Pot face cauza per uzucapiune?Cum ma sfatuiti sa procedez.Multumesc anticipat.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  floricas

@floricas Sansele dumneavoastra de a dobandi imobilul (teren) prin uzucapiune sunt scazute datorita faptului ca aveati la indemana procedura de succesiune. In opinia mea ar trebui sa deschideti succesiunea dupa mama dumneavoastra (vorbesc in continuare despre teren), apoi sa reglati cu fratii in viata chestiunile de indiviziune si/sau desagubiri.
In ceea ce priveste constructia edificata de dumneavoastra, sub rezerva ca puteti dovedi aceasta, sunteti proprietarul acesteia in integralitatea ei. Chestiunea proprietatii asupra constructiei se complica insa datorita divergentelor privind proprietatea supra terenului.

Tavi
Tavi
7 Ani Acum

Buna, am si eu o întrebare.
Sa. Intabulezi o casa noua, trebuie să fie exteriorul finisat, sau merge si la roșu numai sa aibe geamuri și uși puse? Multumesc

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Tavi

@Tavi Nu este necesar ca imobilul sa fie finisat pentru intabulare.

Sorin Velicu
Sorin Velicu
7 Ani Acum

Buna ziua, pentru dezbaterea succesiuni in baza de testament dat in fata notarului, am nevoie de certificatele de deces ale parintilor testatorului, in conditia in care testatorul a declarat ca nu are ascendenti in viata si nici descendenti.
Multumesc!

Sorin Velicu
Sorin Velicu
7 Ani Acum

Ce acte trebuiesc pentru succesiune daca am testament dat in fata notarului de catre defunct, in care declara ca nu are ascendenti si nici descendenti in viata?

multumesc,

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Sorin Velicu

@Sorin_Velicu Doar un notar local va poate raspunde la aceasta intrebare. In mod normal veti avea nevoie de actele de proprietate pentru toate bunurile care formeaza masa succesorala, certificatul de deces al testatorului, actele de identificare ale succesorilor testamentari, etc. Situatiile pot varia foarte mult, deci nu va pot raspunde mai detaliat la aceasta intrebare.

Dragusanu
Dragusanu
7 Ani Acum

Va rog sa ma ajutati. Am cumparat o casa fara acte luata prin chitanta la mana, problema este ca am intrebat la primarie si mi-au zis ca nu pot face actele pt ca sunt 3 proprietari si persoana care mi-a vandut casa nu e trecuta pe actul pamantului. Ce pot face in aceasta situatie???
multumesc

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Dragusanu

@Dragusanu Nu am foarte multe informatii pentru a va raspunde pertinent. Pot presupune ca ati avea sanse in instanta dobandind imobilul prin uzucapiune dupa o perioada de timp de posesie neintrerupta, publica si sub nume de proprietar. Dar, aceasta este doar o speculatie!

Liz
Liz
7 Ani Acum

Buna ziua!Am cumparat o garsoniera impreuna cu prietenul/logodnicul meu acum ceva ani in urma.Deci suntem amândoi proprietari.Acum dupa 7 ani de relație ne despărțim.Cum as putea sa am si partea lui de garsoniera...prin donație cumva? Multumesc anticipat pentru raspuns.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Liz

@Liz Donatia sau vanzarea-cumpararea sunt variante la fel de uzitate. Daca transferul de proprietate asupra cotei sale se face contra unei sume de bani, atunci veti putea folosi contractul de vanzare-cumparare, iar daca se face cu titlu gratuit atunci este vorba despre o donatie.

Laurentiu
Laurentiu
7 Ani Acum

Buna ziua,

In anul 2012 am achizitionat un teren aflat in intravilanul Comunei Domnesti, Ilfov. Intrucat nu detin decat contractul de vanzare-cumparare in care este mentionat numarul cadastral si inscrierea in cartea funciara va rog sa ma sfatuiti legat de ce acte trebuie sa cer, si unde pentru a ma asigura de statutul terenului (in primul rand ca este trecut legal pe numele meu ... nu ar fi primul caz) si apoi pentru a depune actele la directia Urbanism si Taxe si impozite a Primariei Domnesti in vederea obtinerii Certificatului de Urbanism si Enel pentru obtinerea unui aviz tehnic/solutii de racordare la reteaua de energie electrica. Intentionez sa construiesc o casa pe acest teren in cursul anului viitor.

Pe scurt: vreau sa obtin toate actele (cadastru, intabulare, carte funciara) si planuri (ortoplan 1:500 este necesar pt Enel) ce sunt legal emise pentru o proprietate.
Multumesc.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Laurentiu

@Laurentiu Daca in contractul de vanzare-cumparare este mentionat numarul de carte funciara, atunci veti putea obtine un extras de carte funciara de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti.. Extrasul va este apoi util in orice demers veti face privind acel teren.

Lavinia
7 Ani Acum

Buna ziua. Fratele meu a cumparat impreuna cu cineva un apartament nou construit pentru a locui in el parintii nostri cu probleme de sanatate si au facut un precontract la a carui semnare s-a achitat intreaga contravaloare a imobilului si s-a stipulat ca se va preda pana cel tarziu la 01.09.2017 la stadiul locuibil ca atare cu urmatoarele finisari ...mobilat si utilat. Nici chiar in data de azi nu are tot mobilierul promis si in plus nu e racordat la reteaua de curent si gaz, ceea ce il face practic nelocuibil. Ce se poate face in acest caz? Vanzatorul s-a oferit sa ne lase sa folosim sursa santierului de curent dar numai 3 ore pe seara si care va fi platit nu stiu cum..... In plus cum pot semna de predare primire cand nu stiu daca centrala e functionala, canalizarea, apa, gaz, prize, etc. Va rog sa ma indrumati cu un sfat!

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Lavinia

@Lavinia In nici un caz sa nu semneze procesul verbal de predare primire. Va sfatuiesc sa aveti o actiune hotarata impotriva vanzatorului, odata ce ati platit pretul integral. Vanzatorul poate fi somat printr-un executor sa va puna la dispozitie imobilul in conditiile promise, apoi actionat in instanta.

Lavinia
7 Ani Acum

Multumesc de raspuns, probabil ei stiau ca instanta e singura optiune si asta pentru noi inseamna alt timp pierdut, nervi si tot ce decurge din aceasta.

Viorel
Viorel
7 Ani Acum

Buna ziua, urmeaza sa achizitionez un teren intravilan situat intr un lot parcelat in mai multe loturi, destinate constructiei de locuinte. Urmeaza sa inchei un antecontract la notar(chiar daca stiu ca ar fi suficienta doar o promisiune bilaterala sub semnatura privata).Vanzatorul s a angajat sa aduca reteaua de apa si electricitate(iluminatul stradal) pana in fata loturilor. intre timp aflu ca acesta(vanzatorul)solicita fiecarui cumparator o suma de bani aferenta unor lucrari la sistemul de iluminat stradal. intrebarea mea este pot solicita inscierea in antecontract mentiunea ca vanzarea cumpararea nu va include/genera alte costuri in afara celor stabilite de la inceput? Ce alte clauze ar trebui stipulate? Va multumesc.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Viorel

@Viorel Cel mai important sfat este sa folositi notarul dumneavoastra pentru redactarea si semnarea acestui contract si nu notarul dezvoltatorului. Discutati cu acesta toate aspectele pe care le considerati relevante si cereti ca ele sa fie inserate in contract. Bineinteles ca puteti cere inserarea clauzei de care vorbiti.

Viorel
Viorel
7 Ani Acum

Va multumesc mult pentru promptitudinea dumneavoastra si pentru raspunsul acordat.

MToma
MToma
7 Ani Acum

Buna Ziua
Am cumparat o boxa la subsolul unui bloc, acum mai bine de 7 ani, am act de proprietate intabulat cu un numar cadastral pentru alta boxa, a fost greseala dezvoltatorului, mi-a dat cheile si planul subsolului pentru boxa in care am lucrurile, dar are alt numar cadastral.
Dezvoltatorul este in faliment, adm. judiciar vrea sa-i vanda activele pe care le are disponibile, inclusiv boxa in care locuiesc de mai bine de 7 ani.
Mentionez faptul ca nu am fost notificat in nici un fel timp de 7 ani referitor la greseala intervenita si nici macar administratorul judiciar nu m-a notificat.
Cum fac sa mi se treaca in acte mie, boxa in care am stat mai bine de 7 ani, cu nr. cadastral corect?

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  MToma

@MToma Notificati de urgenta administratorul judiciar despre aceasta situatie. De asemenea, va recomand sa va adresati instantei de judecata cu o actiune (cred, in rectificare de carte funciara) si chemati in garantie pe vanzator pentru ca hotararea sa ii fie opozabila.

sorina
sorina
7 Ani Acum

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie: suntem 3 surori si am facut succesiunea in urma decesului mamei noastre.Tatal este in viata.Una dintre surori vrea sa vanda partea cuvenita.Are acest drept fara acordul nostru?Un act de succesiune este echivalent cu un act de proprietate?

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  sorina

@sorina Actul de succesiune este un titlu de proprietate. Sora dumneavoastra poate vinde cota ce i se cuvine, dar pentru vanzarea intregului imobil/imobile va fi nevoie de acordul tuturor coproprietarilor care il detin.

Ionut
Ionut
7 Ani Acum

Buna ziua! Sora mea avea procura de la tata pentru un teren. Intre timp tata a murit si eu am banuiala ca sora mea a vandut terenul dupa moartea tatalui. Va rog sa imi spune-ti cum aflu daca l-a vandut inainte sau dupa si cum pot intra in posesia acelui contract.
Multumesc

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  Ionut

@Ionut Notarul are obligatia legala de a verifica daca procura este revocata sau daca aceasta nu mai produce efecte urmare a decesului mandantului. Exista o baza de date nationala cu toate procurile autentice emise, deci exista si instrumentul prin care aceasta verificare se poate face cu usurinta. In opinia mea, tranzactia despre care vorbiti a fost realizata in timpul vietii tatalui dumneavoastra. Daca doriti sa aflati informatii suplimentare despre aceasta tranzactie, incercati sa obtineti un extras de carte funciara de la serviciul local de cadastru.

P.Dorel
P.Dorel
7 Ani Acum

In 2006 am facut succesiunea dupa tatal meu dar pe cf apar impreuna cu matusa din partea tatalui care il mosteneste pe bunicul meu. ea fiind decedata de 23 ani, pot invoca uzucapiunea dupa matusa, mentionez ca eu am platit impozitele in toti acesti ani. Taxa de timbru se calculeaza doar pe suprafata matusi sau pe toata suprafata pe care o detin.

Florin Dumitrescu
Admin
7 Ani Acum
Reply to  P.Dorel

@P.Dorel Uzucapiunea nu se poate invica de catre coproprietari. Apreciez ca in cazul dumneavoastra este potrivit sa initiati o actiune in instanta pentru iesirea din indiviziune. Aceasta se porneste impotriva succesorilor de drept ai matusii dumneavoastra. Consultati un avocat local pentru detalii.

Cristina
Cristina
6 Ani Acum

Buna ziua. In urma decesului matusii suntem mostenitori doua nepoate ale unui frate decedat, si doi frati in viata. Mentionez ca matusa decedata a facut acte si pe teren si pe casa dar nu le gasim. Unul dintre frati a luat cardurile si actele si nu vrea sa ni le dea. Cum trebuie sa procedam pentru a intra in posesia unui duplicat dupa actul de proprietate si pentru a dezbate succesiunea.

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  Cristina

@Cristina Cred ca ar fi potrivit sa consultati un notar de la locul ultimului domiciliu al decedatului pentru detalii privind deschiderea succesiunii. Notarul poate face convocarile necesare catre totii succesorii cunoscuti si va solicita acestora documentele de proprietate asupra bunurilor ce fac parte din masa succesorala. Daca unii dintre succesori nu raspund convocarilor notarului, atunci acesta va elibera un document cu ajutorul caruia veti putea declansa o actiune in instanta pentru deschiderea succesiunii.

Ion
Ion
6 Ani Acum

Buna ziua.Tatal meu a semnat o promisiune de a face in calitate de fidejusor, eu in calitate de debitor si banca creditoare a unor suprafete de teren de 8000 mp a semnat si o procura intre tatal meu si banca. Ulterior a revocat-o si ne-am judecat cu ei 6 luni in judecatorie pentru ,,Promisiunea de a face" avand calitate de fidejusor si prorietar. Banca a suspendat judecata pe o perioada nelimitata respectiv oct.2011 -2016. Eu fiind condamnat pentru delapidare.
Intrebarea 1: Tatal meu nu a primit nici o citatie de a i se pune sechestru pe teren atat de la banca cat si de la Tribunal plus ca OCPI nu I-a trimis notarea sechestrului asigurator. La ICCJ in dosarul penal hot. definitiva exista sechestrul impus de banca la ,,initiativa tatalui meu" (asa scrie in hot definitiva)
Intrebarea nr.2: Cum e posibil sa minta instanta sau procurorul pentru ca tatal meu era in proces civil pentru inlaturarea Promisiuni in care s-a perimat
Deja Banca ia pus sechestru? ESTE POSIBIL sa-i puna cat timp nu a fost instiintat de Tribunal, ICCJ, OCPI, Banca avand inscrisuri doveditoare? El nu a lucrat in banca pentru a face frauda ci eu?

George
George
6 Ani Acum

Buna ziua,

Am fost ieri la un notariat pentru semnarea unui antecontract. Cumparatorii vroiau sa declar ca am primit suma de 15% avans, insa doar fictiv. Ca urmare, nu am semnat nimic. Este posibil ca acele documente xeroxate de notar si de agentul imobiliar sa poata fi folosite pentru o vanzare a imobilului fara ca eu sa stiu?

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  George

@George Nu stiu despre ce fel de acte este vorba, dar un imobil detinut de dumneavoastra nu se poate tranzactiona fara acordul dumneavoastra expres, prealabil exprimat printr-un inscris autentic.

FLOREA GABI
FLOREA GABI
6 Ani Acum

Buna ziua,
Am incheiat, in calitate de cumparator, o promisiune de vanzare-cumparare pe un apartament intr-un bloc de locuinte, proprietatea a doi asociati:unul terenul altul constructia. Eu am semnat cu asociatul cu constructia. Se ajunge la termenul prevazut pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare. Nu este posibil, actele necesare nu sunt gata. Cerand un extras de carte funciara la OCPI constat ca terenul pe care se afla constructia este urmarit silit. Am achitat toata suma ceruta ca pret pentru apartament. Ce sanse sunt sa devin proprietar? Multumesc frumos pentru un eventual raspuns

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  FLOREA GABI

@FLOREA_GABI Raspunsul simplu este ca puteti deveni proprietar asupra constructiei dar nu si asupra terenului. Un raspuns complex presupune faptul ca dreptul dumneavoastra de proprietate asupra constructiei este subsecvent dreptului de proprietate asupra terenului iar proprietarul terenului (cel care este acum proprietar ori cel care va deveni proprietar urmare a procedurii de urmarire silita) poate solicita prin accesiune sa dobandeasca proprietatea asupra constructiei si sa va despagubeasca cu pretul achizitiei.

FLOREA GABI
FLOREA GABI
6 Ani Acum

Multumesc frumos

claudiu
claudiu
6 Ani Acum

Buna ziua.In anul 1991 am cumparat o casa de la fosta IGLL IASI, actuala RA LOCUINTA, o casa de 98 mp utili, mi s-a facut contract de vinzare cumparare pt casa si terenul de sub casa, dar in jurul casei mai am inca 980 mp, pe care am contract de folosinta si platesc tot de atunci si chirie pt terenul de pe linga casa in valoare de 80 ron lunar, teren pe care am copaci, flori si gazon. Va rog sa imi spuneti daca pot dobindi terenul din jurul casei, cei 980 mp, prin uzucapiune, s-au alta forma legala, si unde ma pot adresa.Va multumesc anticipat

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  claudiu

@claudiu Nu puteti dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune ci eventual prin cumparare de la proprietar, despre care presupun ca este Statul Roman prin Consiliul local.

ghz
ghz
6 Ani Acum

buna ziua...daca vecinul cumpara de la 2 proprietari suprafata de 7200 mp si imprejmuieste cu gard 9000 mp in conditiile in care la primarie figureaza ca proprietar pt. 7200 mp, eu, ca vecin unde pot sa ma adresez pentru detinere ilegala de teren (aprox 1800mp) de catre vecin?

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  ghz

@ghz Il puteti contacta pe cel prejudiciat, cel al carui teren a fost ocupat.

eugen
eugen
6 Ani Acum

Buna ziua!
Parintii mei au cumparat o casa in 1989 fara sa faca actele. De 12 ani sunt despartiti si am ramas eu singur in casa. Pot face uzucapine pentru titlul de proprietate pe numele meu? Nu am nici un act si imi este cam frica, am doar o chitanta de mana, mostenire de la bunica celui care a vandut.
Acest om zice ca nu are nici o pretententie, vine si semneaza pt mine cand este cazul, dar asa trebuie sa fac mai intai titlul de proprietate pe numele lui.
Ma chinui de 6 ani sa fac aceste acte. Sa iau un avocat? Merge cu uzucapine?

Multumesc anticipat,

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  eugen

@eugen Puteti dobandi imobilul prin uzucapiune. Va atrag insa atentia ca acesta nu este un demers simplu si va sfatuiesc sa va angajati un avocat.

Ana
Ana
6 Ani Acum

Buna seara! As dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema! Parintii mei au cumparat acum 10 ani un teren de la sora tatalui si nu au facut nici un act la mana cum ca l-au platit, iar intre timp au construit o casa, iar toate actele, inclusiv cadastrul, este pe numele sorei lui, ei neavand nimic la mana, pe numele lor. As dori sa stiu, daca o dam in judecata, sa ne treaca casa pe numele nostru, vom avea castig de cauza? Ca si martori sunt vecinii si persoanele ce au construit casa! Ce ne da pe noi inapoi este faptul ca, sa ii dam in judecata, banuiesc ca la dosar, ne vor trebui ceva acte sa demonstram, ca ei au construit casa, iar noi din pacate, nu avem absolut nimic. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  Ana

@Ana Daca proba cu martori va fi adminsa de instanta (dar doar judecatorul cauzei poate aprecia daca este oportuna si pertinenta o astfel de proba) atunci aveti probe in favoarea afirmatiilor dumneavoastra. Dar, asa cum apreciati si dumneavoastra, totul sta in capacitatea de a proba elementele de fapt despre care vorbiti.

Ana
Ana
6 Ani Acum

Va multumesc pt raspuns ! Am citit despre uzucapiune,credeti ca ne-ar ajuta in situatia noastra ? Multumesc mult

cristian
cristian
6 Ani Acum

Buna ziua, si felicitari pentru initiativa altruista si dezinteresata de a ajuta cu un sfat obiectiv multimea cititorilor ce ajung pe site-ul dvs. cu probleme de natura juridica/imobiliara.
In speranta ca nu va obosesc, indraznesc si eu sa va expun un caz, asteptand indrumarile dvs pertinente:
Fiica mea se va casatori in august 2019 cu iubitul ei.Tatal acestuia acceseaza un credit personal (cu garantie imobiliara) pt plata unui apartament nou unde sa locuiasca tinerii casatoriti. Rata creditului va fi platita de cei doi insuratei 50/50%, partea fetei mele suportand-o eu (sunt "capsunar"...).Termenul de restituire catre banca ar fii de 9 ani, pt suma de 35000 euro, lunar aprox 400 €. Problema pe care o intrevad eu, e ca apartamentul, (pt care s-a platit avans la dezvoltator si exista precontract), va avea ca proprietar pe tatal baiatului, el fiind cel ce obtine creditul, cu gaj pe acest apartament (presupun). Practic, copiii vor plati ratele, dar ap va continua pe numele socrului toti acesti 9 ani, neexistand dovezi ca a fost platit in realitate de catre tineri. Eu vad probleme intr-un viitor... daca se intampla vreun necaz ori, dupa 9 ani, socrul isi schimba optica si nu le trece lor? Are mai multi copii, caz in care devin mostenitori legali si vor dori cotele lor...din casa parintelui (dar platita de fapt de cuplul casatorit).
Sper ca m-am facut inteles, iar intrebarile mele ar fi: ce acte s-ar putea intocmi, ca tinerii sa aiba certitudinea ca e casa lor, platita de ei?Mentionez ca baiatul e reticent la indoieli si se bazeaza pe increderea in taica-sau, dar eu vad lucrurile mai realist si sunt sceptic... ma intelegeti.Sa faca chitante cu taica-sau, nici vorba! Atunci, cum vedeti rezolvarea si daca-i necesar acordul bancii in prezumtivul act, (precum citesc cazuri pe site).
Sigur au fost contemplate si astfel de situatii de catre legiuitor, dar, eu fiind paralel cu domeniul, va cer ajutorul dvs calificat.

Multumiri anticipate !
(daca lipsesc date din expunerea mea, imediat le ofer)

Cu stima,
Cristian

(acest mesaj l-am pus si pe mail-ul dvs)

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  cristian

@cristian Va multumesc de aprecieri. Imi cer scuze ca nu v-am raspuns pe mail, o fac in masura timpului disponibil.
Am inteles perfect problema dumneavoastra si cred ca aveti dreptate in a va teme ca lucrurile nu vor iesi cum v-ati dori. Exista varianta pe care ati expus-o si dumneavoastra ca cumparatorul sa elibereze chitante platitorului pentru fiecare plata facuta din banii acestuia/acestora. Exista, de asemenea, varianta unui contract de imprumut, autentic daca este posibil, incheiat intre platitori si socrul cumparator. Oricum ar fi, banca isi va asigura garantia platii creditului prin inscrierea unei ipoteci si a unei interdictii de grevare, instrainare, vanzare in cartea funciara astfel ca orice documente care se incheie intre parti nu poate avea ca obiect proprietatea asupra imobilului in discutie.

Ionut
Ionut
6 Ani Acum

Buna ziua,
In anul 2016 am achizitionat un apartament la parter.Sub bucatarie exista o boxa, la care accesul se face prin exteriorul blocului.
M-am uitat peste actele primite cand facut tranzactia si acea boxa nu apare in schite si se pare ca nu este intabulata.
Se poate intabula ulterior aceasta boxa?

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  Ionut

@Ionut Daca imobilul este unul cu mai multe apartamente este posibil ca boxa sa fie intabulata in cartea funciara a altui apartament sau sa apara in cartea funciara colectiva a imobilului, ceea ce inseamna ca este un bun comun. Cred ca ar trebui sa faceti aceste verificari inainte de orice demers privind intabularea acelei boxe. raspunzandu-va punctual la intrebare, apreciez ca aceasta boxa se poate intabula ulterior constructiei imobilului.

Ionut
Ionut
6 Ani Acum

Buna ziua,
Tocmai ce am primit raspunsul de la primarie:
1.nu exista nici o autorizatie de constructie pentru acea boxa.
2.conform autorizatiei de constructie emisa pentru imobil, blocul nu figureaza cu demisol sau subsol.
3.boxa nu figureaza in nici o carte funciara.

Ce este de facut?

ion
ion
6 Ani Acum

am o casa de la bunica mostenita cu 250 m. (era coperativa agricola atunci). restul de pamant are titlu tatal meu. pot obtine pana 1000 m suprafata prin ordinul prefectului?

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  ion

@Ion Nu inteleg la ce va referiti! Reveniti cu detalii, va rog!

Cristina
Cristina
6 Ani Acum

Buna seara am si eu o intrebare cum pot sa fac in Romania acte pe un apartament daca mie de la muncă din afara nu îmi da dovada ca eu am muncit la ei?

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  Cristina

@Cristina Banuiesc ca va referiti la obtinerea unui credit pentru achizitionarea unui imobil. Apreciez ca cel mai potrivit ar fi sa intrebati la banca de unde intentionati sa obtineti acest credit.

viorel cuculea
viorel cuculea
6 Ani Acum

In anul 2004 am cumparat o casa cu teren aferent, 3300 mp, imprejmuit cu gard, dar in acte cu intabulare detin 800 mp, restul in continuarea gradinii am aflat de la Cartea Funciara ca mai figureaza doi proprietari. Impozitul il platesc numai pe cei 800 mp. Acum 14 ani am plantat pomi fructiferi si am cultivat printre ei legume, porumb cartofi etc.Din 2004 nu a veni nimeni sa-mi conteste dreptul de proprietate pe acest teren, nici proprietarii nici vecinii. Pot invoca uzucapiunea?

Florin Dumitrescu
Admin
6 Ani Acum
Reply to  viorel cuculea

@Viorel_Cuculea Apreciez ca in cazul dumneavoastra se aplica institutia uzucapiunii si puteti revendica dreptul de proprietate pentru acea suprafata de teren. Atentie insa, durata posesiei se raporteaza la momentul mortii proprietarilor din cartea funciara, situatie pe care veti fi nevoit sa o dovediti in fata instantei de judecata.

234
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor