In privinta mijloacelor de dobandire a proprietatii asupra imobilelor, uzucapiunea a suferit cateva schimbari radicale in noul Cod Civil. Astfel, in locul uzucapiunilor avute pana acum vom avea:
1. uzucapiunea tabulara de 5 ani (art.931 noul Cod Civil), cu urmatoarele conditii de aplicare:
• inscrierea in Cartea Funciara fara cauza legitima, dar cu buna-credinta;
• posesie utila exercitata timp de 5 ani de la inscrierea in Cartea Funciara.
Ca efect al acestei uzucapiuni tabulare, dreptul de proprietate al uzucapantului este inscris in Cartea Funciara si nu mai poate fi contestat.
2. uzucapiunea extratabulara de 10 ani (art.930noul Cod Civil), care are urmatoarele conditii de aplicare:
• posesia exercitata timp de 10 ani;
• alternativ, imobilul inscris in Cartea Funciara si proprietarul imobilului inscris in Cartea Funciara sa fie decedat sau si-a incetat existenta sau inscrierea in Cartea Funciara a declaratiei de renuntare la proprietate;
• imobilul nu a fost inscris in Cartea Funciara.
Ca efect, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in Cartea Funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune.
buna seara! tatal meu a cumparat in 1993 3 ha pamant extravilan cu contract de mana, dar pamantul in momentul acela a fost pe tata vanzatorului, acum amandoi sant decedati, cum pot sa imi intabulez pamantul, pe tata sau pe mine, solutia cea mai ieftina si mai bune. vreau sa precizez. am vorbit cu urmasi si iei sant deacord, si recunosc vanzarea pamantului de catre sot, respectiv tata. am vorbit cu un avocat, care mi-a zis ca solutia cea mai ieftina ar fi, sa dau in judecata pe mostenitori, sau sa fac alt contract de vanzare cumparare cu sotia, si sa dau sotia in judecata, sa ma pot intabula prin instanta ca e mai ieftin. mai intreb cava: exista ce va lege acuma, ca daca ai folosit pamantul peste 20 de ani, te poti intabula si cu contractul de mana? astept un raspuns. multumesc!
@Argentin_Mates Nu exista vreo lege care sa permita „intabularea cu contract de mana” dar exista uzucapiunea care presupune tot un proces. Banuiesc ca avocatul, care are toate informatiile cazului dvs., v-a dat solutia cea mai buna.
Buna ziua! Situația mea este următoarea:
1. În 1986 un cuplu se decide să construiască o casă. Cooperativa agricolă oferă la schimb 1200 m Consiliului popular, acesta din urmă alocînd spre construire 100 de m si spre folosință 1100 m cuplului respectiv (cu obligativitatea construirii unei case cu etaj).
2. Terenul sus mentionat a aparținut înainte de comunism parintilor celui care astazi este vecin ( si care a si primit o suma de bani de la acel cuplu, fără a face decit o hirtie de mina), drept pt. care, după perioada comunistă ar fi trebuit sa i se restituie deptul de proprietate. Normal, pe acest teren sunt mostenitori 2 frati, dar care nu au dezbatut nici pina astazi mostenirea.
Primaria ar fi dat totusi acestui vecin o suprafata in compensatie, in alta parte de oras, dar nu exista acte prin care sa se demonstreze aceasta punere in posesie.
3. Prin urmare, statul/ primaria a ajuns proprietara acestui pamint, pe care se plateste impozit din anul 1986.
4. Dupa decesul unuia dintre soți, prin dezbaterea mostenirii, sotia a ramas in posesia intregii case, cu mentiunea ca nu a existat si nu exista practic nici un titlu de prorietate nici pe casa, nici pe pamint.
5. Incercind reconstruirea dreptului de prorietate, s-au facut masuratori si reies 950 m in total, drept pt care, in urma demersurilor facute prin institutiile publice abilitate, s-a concluzionat ca sotia este proprietara doar pe cei 100 de m atribuiti initial, pamintul de sub casa fiind 150 m.
Ce ar trebui facut? Dupa ce am inteles din mesajele dvs. uzucapiunea nu este valabila in cazul terenurilor aflate in posesia statului, asa cum reiese din documentele primariei. Intabularea numai pe casa este posibila fara teren? Multumesc mult!
@Ines_Ciurea Imi pare rau dar informatiile pe care mi le furnizati nu sunt suficiente pentru o concluzie releventa. In absenta documentelor nu va pot ajuta, va recomand sa strangeti toate documentele si sa va adresati unui avocat.
buna ziua. in anul 1983 bunicul meu a decedat, avand 2 fiice care au hotarat urmatorul an 1984 sa imi faca certificat de mostenitor pe un imobil si o suprafata de 1200 mp. am obtinut certificatul de mostenitor in 1984, iar urma cu cateva zile am aflat ca mama mea avea rol pe o suprafata de 400 mp din cei 1200 care imi reveneau mie conform c.m., schimband vecinii, acest rol datand din 1981. mentionez ca in anul 1981 bunicul traia si nu i-a lasat ei niciun fel de act de proprietate pentru acel teren, deci nu inteleg cum de ea are acte din acel an, 1981. am fost la primarie pentru a face un act de v-c uneia din fetele mele si urmand etapele care le cere legea primarul mi-a spus ca portiunea de teren care vreau sa o trec pe numele fetei mele nu este a mea cu toate ca eu am toate actele care arata ca am dreptate. primarul nu a vrut sa imi arate cine este acel “vecin” pe care eu nu stiam ca exista pana in acel moment. avea primarul voie sa arate registrul agricol cu actele care le-am solicitat? ce se poate face in acest caz ? va multumesc!
@cosmina Dvs. aveti un certificat de mostenitor pt. 1.200 de mp. Acesta este un document valabil pana la contestarea lui cu succes in instanta. Nu conteaza ce anume va spune vecinul, primarul, jandarmul sau clovnul satului. Apoi, pt. a vinde terenul aveti nevoie de un certificat fiscal eliberat de primarie, si va recomand sa solicitati acest certificat fiscal prin intermediul notarului care va face tranzactia.
Buna ziua. Am urmatoarea situatie si as dori respectuos sa ma lamuriti.In anul 2007 am cumparat o casa si am avut surprinderea sa constat ulterior ca alaturi de mine locuiau niste rromi.De la vecini am aflat ca acestia locuiau acolo fara sa detina vreun act de proprietate,intrucat proprietatrul de drept decedase cu mult timp in urma si nu a revendicat nimeni aceasta proprietate.Drept urmare,am convenit cu ei sa le platesc o anumita suma de bani ca sa plece de acolo,ceea ce s-a si intamplat.Am fost la Finante si am aflat ca nu era platit impozitul din anul 2000,am platit eu acest impozit restant si in momentul de fata sunt la zi cu acest lucru. Credeti ca ar exista vreo sansa legala sa intru in posesia acestui teren? Multumesc anticipat!
@eduard Da, cred ca in cazul dvs. se aplica uzucapiunea. Consultati un avocat si porniti o actiune in acest sens. Va doresc succes!
Buna ziua! Tatal meu a cumparat impreuna cu fratele sau, in 1974 un imobil cu 2500 mp teren. Fratele a divortat si a facut partajul cu fosta sotie, pe care a despagubit-o. In 1981, unchiul meu s-a recasatorit, iar in 1983 a decedat. In 1984 s-a facut succesiunea si s-a judecat cu noua cumnata. La expertiza care s-a facut, nu stiu cum s-au facut masuratorile, dar s-au “gasit” doar 2075 mp. S-a dat o sentinta prin care s-au stabilit bunurile si suma care i-au revenit cumnatei. Anul trecut, cand a vrut sa faca actele necesare pt cadastru si intabulare i s-a spus ca se poate face doar pt 2075 mp, asa cum este trecut in sentinta, nu pt 2500 mp cum apare in actul de vanzare-cumparare. In toata aceasta perioada, tatal meu a platit impozit pt 2500 mp, asa cum figureaza si la administratia financiara a primariei si in planul parcelar al primariei. Mentionez ca unchiul meu nu a avut copii. Am cerut si s-a facut o expertiza extrajudiciara si din masuratori, cu aparatura moderna de data asta, au rezultat 2500 mp. Nu exista contestatii din partea vecinilor. Care este procedura legala de rezolvare a situatiei? Va multumesc!
@Tamara Informatiile pe care mi le furnizati nu sunt suficiente pt. a trage concluzi relevante in speta dvs. Poate sa fie vorba despre o actiune in granituire sau o actiune in rectificare de carte funciara, etc.
Buna ziua.Mama mea detine un teren (800 mp) dupa care plateste inpozit din 1974 pe acest teren a construit o casa luata in folosinta in 1984. Sintem in proces de 10 ani ptr acest teren ptr ca o persoana a intabulat acest teren (terenul de sub casa) in 2002.Am putea deschide un proces de uzucapiune? Cum trebuie sa procedam?
@cris Ma tem ca acum este prea tarziu pt. a mai invoca uzucapiunea. Este foarte probabil ca avocatii dvs. ar fi invocat-o in instanta, daca aceasta posibilitate mai exista.
buna ziua!! am si eu o intrebare, bunicul meu este decedat, iar tatal meu nu are titlu de propietate pe suprafata de teren care o detine, iar in titlul de proprietate pe numele bunicului meu exista o suprafata mai mare de teren decat detine tatal meu, suprafata de teren care nu o folosim noi, a folosit-o in mod abuziv un frate de al bunicului, iar la randul lui a vandut-o unei vecine, intrebarea mea este: daca tatal meu da mostenirea in judecata este posibil sa ne revina si partea aceia de teren care este in titlul de propietate dar este folosita de altcineva? multumesc!
@Ienuta Va trebui sa dovediti ca acea „suprafata mai mare” este una si aceeasi cu ceea ce folosea, iar ulterior a vandut fratele bunicului.
Buna ziua .Incercam sa ma documentez pe net pentru o problema pe care o are tatal meu, dar eu o consider ca fiind a mea. Astazi a implinit 76 de ani si in loc de felicitari, unul dintre frati ii pregateste o lovitura. Mai exact: sunt 5 frati dintre care 2 decedati.Tatal meu locuieste in casa batrineasca, bunica a decedat(cu aprox. )in 1972, bunicul in 1977, parintii mei au avut grija de ei fiind singurii ramasi in casa, ceilalti fiind la casele lor, toate obiceiurile ortodoxe fiind facute de catre parintii mei. Curtea batrinilor a fost impartita in doua si au construit impreuna (fratele lui cu sotia + ai mei parinti si bunici) o casa si au impartit mai tirziu si curtea (bunicul si cu matusa) in doua. Curtea noastra a ramas mai mare cu 2 metri pe lungime pe motiv ca la acea vreme cine avea curtea mai mica beneficia de la CAP-eu de un lot personal in folosinta care era o sursa de venit in plus, ei aveau 2 copii…samd. Ai mei trebuiau sa mai faca inca un acord de lucru cind voiau un lot personal, lucru ce s-a intimplat dupa moartea bunicului. Dupa moartea bunicului nu s-a facut succesiune si nici nu a lasat vreun testament. Dupa revolutie s-au dat titlurile de proprietate, tatal meu fiind trecut pe titlu iar ceilalti frati figurind cu terenul arabil pe acelasi titlu. Pina acum am mai incercat o data sa ii adun pe toti (erau toti in viata la acea vreme) sa discutam despre aceasta problema dar unchiul din fata casei si cu inca un frate nu au venit la primarie si s-au facut de negasit invocind alte motive in acea zi. Acum varul meu care locuieste cu parintii in fata casei parintilor mei (eu locuiesc cu sotia si doi copii in alta localitate) incearca sa atraga de partea lui cite unu si sa ceara ceva. Nu stiu ce, nu are serviciu de 3 ani si cred ca face imprumuturi pe la persoane dubioase. Cum as putea sa rezolv eu problema? Din discutie cu un avocat acum 10 ani mi s-a sugerat sa-i las sa ma dea in judecata. O alta ruda acum citiva ani mi-a spus sa invoc uzucapiunea. Am uitat- tatal meu nu stie carte, titlul de proprietate i-a fost adus acasa (primarul din acea vreme fusese coleg de clasa cu varul meu) si intr-adevar spatiul curtii tatalui este trecut mai mare dar nu cu 2m pe lungime ci cu 0,5m pe lungime dupa cum am facut eu calculul acum citiva ani. Astept sfatul dumneavoastra. Multumesc !
@gruia_marin De fapt, la modul concret, ce doriti dvs.?
Nu sunt de acord sa le dau partea din curte pe care am auzit din alte surse ca o vrea unchiul din fata casei parintilor mei. Ceilalti frati ai tatalui nu doresc nimic. Multumesc! Imi cer scuze ca nu am fost destul de explicit la primul comentariu.
@gruia_marin Da, am inteles! Avocatul avea dreptate, trebuie sa ii lasati sa va dea in judecata. O actiune demarata de catre dvs. poate sa fie costisitoare si cu sorti schimbatori. Atata timp cat amenintarile sunt doar ipotetice, dvs. nu aveti de suferit.
Buna ziua, cautand o solutie pt. problema socrului meu am gasit site-ul dumneavoastra si, va rog sa-mi spuneti daca uzucapiunea se aplica si in cazul sau, sau se aplica alte norme juridice. Pe baza unui contract de inchiriere si a unei repartitii (ambele din anul 1974), socrul meu locuieste intr-o casa. Pe repartizarea respectiva sunt trecute suprafetele casei (74 mp) si a curtii (150 mp). In realitate intreaga curte avea 317 mp si pe langa ea exista si un teren arabil in suprafata de 350 mp de care s-a folosit intreaga perioada. In anul 1999 a achizitionat casa in baza decretului lege 112/1995 in contract inscriindu-i-se pe langa casa numai suprafata de teren de 74 mp aferenta constructiei. Tot atunci expertii de la primarie au facut un dosar de expertiza cu schite in care au fost specificate si celelalte suprafete si i-au spus ca nu trebuie facut nici un titlu de proprietate pe teren deoarece acesta a devenit al lui, in consecinta el fiind inregistrat in registrul agricol cu intreaga suprafata de teren si platind impozit din 1999 pe toti 667 mp de teren. Imobilele nu sunt inca intabulate. Va multumesc
@Elena_Solomon In principiu, in cazul dvs. se aplica uzucapiunea. Trebuie sa stiti insa ca uzucapiunea nu se aplica impotriva bunurilor statului, este deci necesar ca restul de teren sa nu fie proprietate de stat.
Buna ziua.Vreau sa ma lamuriri intr-o problema.Bunicii mei au decedat in anii 1982 si 1986, avand 4 copii din care mai este in viata doar o matusa in varsta de 90 ani.Dupa decesul bunicilor nu s-a dezbatut mostenirea, pamantul impartindu-se dupa revolutie pe cale amiabila.Casa bunicilor si pamantul de langa casa i-a revenit tatalui meu care a decedat in anul 2004.Cat a fost in viata tatal a impartit pamantul tot pe cale amiabila la cei sase copii.Mie mi-a revenit pamantul de langa casa bunicilor.Dupa decesul tatalui fratii si-au deschis rol la primarie fiecare platindu-si impozitul.Eu avand rol deschis pe acest teren si platind impozitul va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de uzucapiune sau cum sa procedez pentru a putea intra cu acte in regula in posesia pamantului deoarece as vrea sa construiesc o casuta mica de 20 mp. pentru a locui vara, fara a mai dezbate mostenirea, pentru ca ar trebui sa dezbat doua mosteniri, dupa bunici si dupa tata.Va multumesc.
@olimipia In cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea, succesiunea fiind singura solutie. Bineinteles exista si varianta „pe cale amiabila”, adica, ca si pana acum, fara acte…
Buna ziua.
Ne confruntam cu o situatie.
In urma cu cateva zile tata a primit o citatie prin care este chemat la o mediere pentru a rezolva problema unui teren extravilan, mai exact exista un titlu de proprietate cu cota de 1/2 tata si 1/2 bunica pentru un teren extravilan, iar acum bunica ( pentru ca doreste sa vanda pamantul si nu poate pentru ca tata nu este de acord) doreste sa contesteze valabilitatea titlului de proprietate emis in 2002. ( in cerere ea mentioneaza ca este gresit trecut pe titlu de proprietate, ea spune ca ar fi trebuit trecuta doar ea) Mentionez ca pe acel titlu de proprietate tata si bunica sunt trecuti ca mostenitori ai strabunicului meu decedat. ( tata nu are un document prin care sa rezulte ca a mostenit pamantul). De asemenea tata, cu acordul bunicii mele, pentru ca ea pana acum nu a contestat valabilitatea titlului de proprietate, a lucrat mai bine de 20 de ani pamantul. Pana acum cateva luni eram in relatii familiale foarte bune.
Intrebarea mea este: are tata vreo sansa sa devina proprietarul jumatatii de teren pe care a lucrat-o?
Multumesc
@Ramona Bineinteles, tatal dvs. poate deveni proprietar prin partaj sau cumparare, in nici un caz prin uzucapiune!
Multumesc de raspuns. Problema este ca bunica doreste sa pastreze intreg terenul doar pentru ea… prin urmare nu cred ca avem vreo sansa sa il cumparam sau partaj. Deci, in aceasta situatie, titlul de proprietate este nul? Tata nu are nici un drept asupra pamantului?
Buna ziua.Ne confruntam cu o situatie: Parintii mei au platit impozit pe 500 mp teren unde avem si gradina din anul 1972 avand rol la primarie. Terenul a fost trecut la altcineva pe titlu de proprietate si acea persoana a vandut tot pamantul deci si pe al nostru, acum a venit noul propietar sa eliberam terenul. Ce mai putem face? multumim
Buna ziua.Ne confruntam cu o situatie fara sa stim cum sa facem si unde sa mergem, sa optinem ceva in care sa stim ce e de facut si la ce sa ne asteptam…locum intr-o casa din 1986, proprietara a murit, i-am platit chirie cat a trait dupa care am ingrijit-o cat a trait pt ca era ff bolnava dar nu a mai avut timp sa faca un testament sa ramanem noi in casa dupa moartea ei desi cat a trait spunea ca dupa mortea ei noi sa ramanem in casa dar ea a murit si n-a mai apucat sa ne faca nimic am imormantat-o noi cat a trait ea stateam intro camera de 2 pe 2,5m era una din camere din casa ei dupa mortea ei ne-am mutat in casa in care locuia ea, am platit in continuare 1 an de zile la un nepot fiind fiul unui frate care si frates-o era mort si a murit si nepotul care noi i-am platit 1 an chirie. De atunci din 1988 noi n-am mai platit la nimeni nici-o chirie pt ca n-a mai venit nimeni sa incaseze bani pe chirie si de atunci stam asa fara sa stim cat si unde se ajunge in situatia asta. Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine ce e de facut sa ce trebuie facut? Va multumesc
Buna ziua,
Apelez la dvs. cu urmatoarea problema. In 1995 parintii mei s-au inteles cu o familie de sasi ca sa le administram casa si terenul in urma decesului parintiilor lor din anul 1993. Nu s-a facut nici un act, nici macar de mana, ci s-a stabilit verbal ca noi sa putem face investitii la casa si ne va ramane noua.
Anul acesta unul din copii decedatiilor a venit sa solicite o suma astronomica pentru respectiva casa. Mentionez ca, copii celor decedati nu au facut succesiune, parintii mei au achitat toate taxele si impozitele pentru casa si teren incepand din 1995, au renovat casa care era aproape o ruina in 1995.
Se aplica uzucapiunea in acest caz? Daca se aplica ce acte sunt necesare pentru a obtine o hotarare judecatoreasca?
Va multumesc pentru sprijin.
buna ziua,
va solicit si eu parerea in urmatorul caz: bunica si sora ei au detinut din 1950 un teren de 800 mp si o locuinta. In 1960 bunica si bunicul si-au construit o casa pe acest teren. In 1970 bunica si sora acesteia au vandut 400 mp si cladirea detinuta in comun, nu stiu cum si-au impartit banii. Bunicii mei au platit impozit inca din 1950 pe intreaga suprafata si pe imobil,sora acesteia nu a avut rol pe numele ei. In 1980 sora bunicii decedeaza iar la succesiune nu s-a amintit de acest teren. In 1996 in urma decesului bunicului meu, se face succesiunea, cadastru si intabulare in care sunt trecuti cei 400 mp ramasi dupa vanzarea din 1970, si casa construita de bunici. Pana in prezent rudele matusii nu au avut pretentii asupra celor 400 mp, acum mai au drept de proprietate asupra terenului?
Situatia a aparut acum cand ne-am hotarat sa vindem, notarul ne-a spus ca pe actul de proprietate al terenului (initial de 800 mp) figureaza si sora bunicii. Cum putem intra in legalitate?
@Stefania_Enache Va recomand sa porniti o actiune in instanta impotriva celui care revendica terenul si sa invocati uzucapiunea. Pentru detalii ar fi mai potrivit sa discutati cu un avocat local.
@nicoleta Va recomand sa consultati un avocat. Cred ca cel mai potrivit este sa deschideti o actiune in instanta pe temeiul uzucapiunii si care, daca ar fi admisa, ar permite transformarea folosintei dvs. in proprietate.
@Mihaela Din pacate, in cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea! Dvs. in schimb aveti dreptul la contravaloarea investitiilor realizate, al impozitelor platite, etc. la valoarea actualizata. Puteti incerca o negociere cu ei prin care sa compensati valoarea investitiilor realizate de dvs. cu pretul solicitat de urmasii proprietarului.
@stefan Ar fi interesant de stiut daca documentele de intabulare consemneaza ca imobilul este proprietatea comuna a bunicilor dvs. sau este o proprietate comuna a bunicilor cu sora bunicii dvs.? Daca este valabila prima varianta, atunci urmasii sorei bunicii dvs. nu mai au nici un drept asupra imobilului. Daca este valabila cea de a doua varianta, atunci problema dvs. se poate rezolva doar printr-o succesiune.
BUNA ZIUA, DORESC SI EU UN SFAT.
IN URMA DECESULUI MAMEI MELE IN 2011 SI A TATALUI MEU 2012, EU SI FRATELE MEU AM EFECTUAT SUCCESIUNEA CU PARTAJ IN 28.02.2013, FIIND DE ACORD IN FATA NOTARULUI PUBLIC, DEVENIND AMBII MOSTENITORI LEGALI A UNEI GOSPODARII CU CASA SI TEREN DE 2300MP SI 4HA TEREN EXTRAVILAN DE PE TITLUL DE PROPRIETATE AL TATALUI MEU, TOATE ONORARIILE FIIND PLATITE DE MINE. DEASEMENI INMORMANTARILE SI TOATE OBICEIURILE ORTODOXE FIIND TOT PLATITE DE MINE. INTREBARE-CARE AR FI PRIMUL PAS IN SCOPUL DE A-MI LEGALIZA CU ACTE IN REGULA PARTEA MEA DE PE CERTIFICATUL DE MOSTENITOR, SI INCEPAND DIN 2014 SA-MI POT PLATI TAXELE SEPARAT PE CASA SI TEREN? V-A MULTUMESC RESPECTUOS.
@PENA_GEORGETA Notarul a facut toate procedurile pt. legalizarea transferului de proprietate. Tot ce ar mai trebui sa faceti dvs. este sa declarati la finante cota de proprietate. Va trebui sa va deplasati cu certificatul de mostenitor la primaria locala.
Multumesc pt.raspuns. In toate intabularile sunt trecuti urmasii bunicilor mei (mama si fratele mamei)
Nu inteleg de ce notarul ne-a spus ca nu sunt actele in regula.
Cand s-au facut succesiunile si intabularile, actele au fost in regula. Acum cand vrem sa vindem se leaga de acel act de vanzare-cumparare prin care s-a dobandit terenul.
Buna ziua as avea si eu o problema. Am castigat un ap la licitatie insa cartea funciara mi-a respins cererea de intabulare pe motiv ca nu am facut dovada platii impozitului pe venitul obtinut in urma vanzarii. Degeaba am precizat in cerererea de reexaminare ca eu am calitate de cumparator si nu de vanzator pt ca si aceasta a fost respinsa. Am facut plangere la CF, care a inaintat-o la judecatorie, prin care solicit intabularea imobilului chiar fara aceasta dovada, iar acum procesul este pe rol. Am atasat la dosar si decizia de impunere, care, evident, este pe numele fostului proprietar, acesta fiind de fapt vanzatorul. Poate fi decizia de impunere o proba suficienta care sa demonstreze ca obligatia platii impozitului nu-mi revine mie? De ce probe as mai avea nevoie pentru castigarea procesului?
In alta ordine de idei, intre timp am intrat in posesia apartamentului printr-o intelegere amiabila (am facut un proces verbal scris de mana) cu tatal proprietarului pe ca acesta din urma este plecat din tara. Este vreo problema de legalitate avand in vedere ca am intrat in apartament desi acesta nu este inca intabulat pe numele meu pt ca procesul e pe rol ?
multumesc
@mirela Dvs. sunteti proprietarul imobilului si asta indiferent de intabularea dreptului de proprietate sau nu. Intrarea dvs. in posesie este legitima si felul in care ati procedat este in regula.
Privind probele necesare in litigiul in care sunteti parte, nu as vrea sa ma pronunt. Nu am la indemana toate informatiile si documentele pentru a imi exprima o opinie pertinenta.
Multumesc pentru raspuns.As mai avea o problema bunicul a avut titlu de proprietate numai pe numele lui, a putut sa vanda terenul fara a dezbate mostenirea pe teren din partea bunicii? Actul de vanzare cumparare i la facut uneia din ficele sale. Ceilalti copii 3 la numar mai au vreun drept la pamant. multumesc frumos.
@Stefania_Enache La momentul deschiderii succesiunii dupa bunicul dvs. se poate solicita anularea contractului de vanzare-cumparare facut unuia dintre mostenitori cu incalcarea rezervei succesorale. Sansele sunt relative, dar ele exista.
Buna tuturor, intreb daca primaria poate sa-si ia dreptul de a incasa chirie timp de 34 de ani, fara ca imobilul sa figureze in evidentele c.f. Cu trei ani in urma, dupa multe insistente, au fost de acord sa ne vinda casa(care sta sa se darime), insa la inscrierile din c.f. figura doar ca parcela fara constructie. E normal sa preia un contract de inchiriere datat in 1979 si sa nu-i intereseze decit sa incaseze bani? Desigur ca acum au facut toate demersurile si apare ca proprietate privata a primariei dobindit prin lege. Am fi putut noi sa beneficiem in cazul acesta de uzucapiune?…aceasta casa a fost construita de vecinii satului in favoarea obstei, pentru muncitorii sezonieri ce scoteau vitele la pascut pe timpul verii. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua.Doresc si eu un sfat: parintii mei au rol la primarie si platesc 500m patrati de peste 30 ani dar au fost trecuti la bunicul pe actul de proprietar si acum dupa ce a murit a aparut sora mamei cu act de vanzare cumparare pe tot terenul.Mai putem cere uzucapiunea pe acel teren? Multumesc
@aurora Uzucapiunea nu poate fi invocata impotriva statului, deci nu ati fi putut sa dobanditi imobilul prin uzucapiune. Nu este normal ce a facut primaria, dar nu este ilegal intrucat dreptul de proprietate al primariei era un drept „extratabular” dupa cum spune legea.
@Irina In acest moment dumneavoastra puteti contesta dreptul de proprietate al sorei mamei dvs. invocand uzucapiunea. Judecatorul va aprecia daca cererea dvs. este intemeiata.
Va multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare: Daca are cadastru si intabulare pe acest teren mai putem invoca uzucapiunea Multumesc pentru raspuns.
@Irina Puteti invoca uzucapiunea in instanta, dar va sfatuiesc sa va grabiti. Statul santioneaza „delasarea” proprietarului pentru neexercitarea dreptului sau de proprietate prin uzucaparea sa de catre posesor. Pe cale de consecinta statul va sanctiona si delasarea dvs. in neexercitarea acestei contestatii.
In momentul de fata sunt in proces cu BCPI/OCPI pentru ca refuza sa-mi intabuleze imobilul castigat in urma unei licitatii pe motiv ca nu este platit impozitul pe venit, care, evident, nu este obligatia mea.
Citind insa spete pe net, am observat ca unele instante au respins plangerea petentului (calitate pe care o am si eu, OCPI fiind intimat) pe motiv ca petentul nu este in raport juridic cu OCPI, aceasta instituitie neavand calitate procesual pasiva (asa parca ii spune) si poate invoca exceptia de neconstitutionalitate. Conform unor opinii, petentul ar trebui sa-si extinda actiunea impotriva fostului proprietar. Intrebarea mea este daca este firesc acest curs de actiune si daca da, de ce si pe ce motiv as putea sa chem in instanta pe fostul proprietar si ce trebuie sa vizez a obtine de la instanta pentru a-mi putea intabula imobilul?
Multumesc.
@mirela Astfel cum ati aflat si dvs. opiniile sunt impartite si nu va pot da un raspuns limpede. In aceeasi masura ati putea chema in instanta si pe creditor (probabil Statul Roman prin Ministerul Finatelor) ca si pe debitor (fostul proprietar).
Va salut, suntem trei frati unul dintre frati locuieste in sat unde este si casa parinteasca, dar nu in casa parinteasca, iar ceilalti doi locuiesc la 20 km distanta, fratele ramas in sat desi ne-am inteles verbal dupa decesul parintilor in urma cu 12 ani, sa foloseasca proprietatea si sa o lasam asa intreaga pina se va vinde deoarece este posibila extinderea unei firme in zona, dupa 12 ani fratele nostru fara sa ne informeze a introdus o actiune de uzucapiune doar pe numele sau, mentionam ca nu am facut succesiunea dupa parinti si din cauza ca in cadastru apar proprietari bunicii si strabunicii nostrii dar la primarie in rol doar bunicul si nu exista alti mostenitori decit noi cei trei frati. Poate fratele nostru sa obtina uzucapiunea doar pe numele lui, iar noi sa raminem fara nimic?. Multumim, cu stima.
@gheorghea Bineinteles ca nu! Daca ati aflat despre o actiune in uzucapiune, atunci va recomand sa interveniti in proces si sa va opuneti. Este suficient sa spuneti ceea ce ati postat mai sus. Va doresc bafta!