March 11, 2011     Florin Dumitrescu

Cum opereaza transferul proprietatii in contractul de vanzare-cumparare?

Distribuie acest articol

Contractul de vanzare-cumparare este un contract translativ de proprietate. Acest caracter reiese din art. 971 si 1295 C. Civ. Incheierea contractului are drept consecinta transmiterea dreptului de proprietate si riscurilor de la vanzator la cumparator, desi lucrul nu s-a predat si pretul nu s-a platit, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

1.Vanzatorul trebuie sa fie proprietarul bunului vandut, iar contractul valabil încheiat.

2. Obiectul contractului trebuie sa fie format numai din bunuri determinate individual. In situatia bunurilor determinate generic, efectul translativ se produce numai in momentul individualizarii lor, prin predare.

3. Este necesar ca partile sa nu fi amanat transferul proprietatii sau a altor drepturi printr-o clauza speciala, pana la predarea bunului sau la implinirea unui termen sau conditie.

4. Publicitatea imobiliara are ca obiect inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele situate in raza teritoriala a judecatoriilor si se efectueaza de catre birourile de carte funciara ale acestora.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor