Dreptul de superficie este o institutie reglementata expres in Noul Cod civil, respectiv in art. 693-702 N.C.Civ.
Dreptul de superficie se defineste prin dreptul de a avea sau de a edifica o constructie pe terenul altuia, deasupra ori in subsolul acelui teren, asupra caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta.
Caracteristicile dreptului de superficie: drept real principal (se poate constitui numai asupra bunurilor imobile), drept derivat (este rezultatul dezmembrarii dreptului de proprietate asupra terenului), drept temporar (durata maxima a termenului de superficie este de 99 de ani, cu posibilitatea reinnoirii la expirarea termenului, conform art. 694 noul Cod civil).
Dobandirea dreptului de superficie, potrivit reglementarii din noul Cod civil, se poate face prin act juridic (act unilateral, precum testamentul, sau conventie), precum si prin uzucapiune sau prin alt mod prevazut de lege . In toate cazurile se aplica dispozitiile privind cartea funciara.
In anul 2006 am pus in gaj ipoteca imobil cu suprafata de 240 mp pt un credit ipotecar, in 2 ani cu bani din credit am investit in imobilul respectiv marindu-i suprafata de la 240 mp la 560 mp. Am ajuns in faza de executare silita mi s-a vindut tot imobilul cu 50 la % din valoarea expertizata cind am pus gajul adica din cei 240 mp.Intrebare pt cei 310 mp construiti am un drept de superficie fiind constructie noua si practic ar trebui sa imi apartina, ei au recuperat bani prin vinzarea suprafetei expertizate nemaifacind expertiza sa creasca valoarea pt valorificare superioara eu unul fiind pagubit luindumi imobilul respectiv. Consider un abuz al banci si a expertului bancar si exectorului bancar. Rog solutii de ai putea actiona, pe ce cai, multumesc
@baciu_ismael Am senzatia ca intrebarea dvs. este tardiva. De ce nu ati actionat in instanta daca ati apreciat ca se comit abuzuri impotriva dvs.? Pentru a va raspunde pertinent la intrebare vreau sa stiu daca imobilul a fost vandut in intregime sau doar o parte din el?
Am contestat in instanta, dar totul a fost musamalizat tot ce am dovedit cu acte, expertiza a constructiei cu expert ANEVAR si JUDICIAR na avut nici o valoare, corupta justitie ce lasa pe drumuri famili care muncesc si imbogatesc pe alti HOTI. Imobilul a fost vindut complect cu suprafata de 560 mp plus o fabrica de pe acel teren care nu era gajata constructi hale 1200 mp cu instalati aferente functinari productiei, va multumesc
Si daca legea noua prevede si un act juridic ca un motiv de a se admite o cerere de constatare a unui drept de superficie, aceasta prevedere cum se poate interpreta ( este vorba de acel „act juridic”!)?
daca am drept de superficie pe o parte a unui imobil cu un contract pe 5 ani, pot vinde prin programul prima casa, avand in vedere ca creditul este pe 30 de ani?
@minza_lucian Nu inteleg intrebarea dumneavoastra. Dreptul de superficie nu poate fi vandut. Constructia edificata se poate tranzactiona impreuna cu sarcinile si conditiile care poarta asupra ei.