April 25, 2009     Florin Dumitrescu

Cum se calculeaza impozitul la vanzarea unui imobil?

Distribuie acest articol

Pentru proprietati detinute de mai putin de trei ani se plateste un procent de 3% daca valoarea tranzactiei nu depaseste 200.000 de lei. Pentru suma care trece de aceasta valoare se percepe o taxa de 6.000 lei la cei 200.000, plus 2% aplicata la diferenta de suma. In cazul proprietatilor detinute de o perioada mai mare de trei ani transele de impozitare sunt de 2% in situatia in care valoarea tranzactiei este sub 200.000 de lei iar pentru imobilele care depasesc acest prag se taxeaza 4.000 de lei la cei 200.000, plus 1% pentru diferenta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
5 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
joe
joe
14 Ani Acum

Ce lege reglementeaza asta?

Robert K
Robert K
13 Ani Acum

Legea este din Codul Fiscal Art. 77/1. Corect. Eu sunt pe cale sa patesc altceva: vand apartament detinut in comun cu sotia. Deci bun COMUN. Notarul ne anunta ca vom plati impozitul separat si nu calculat la suma totala. PRIMA MAGARIE: pretul e mai mic decat grila si deci se calculeaza cel din grila. OK, dar grila nu e actualizata si statul impoziteaza nu la pretul pietii ci la pret supraevaluat !!! OK ! FRUMOS… accept si asta. Apoi in loc sa se aplice impozitul la suma totala din grila , se calculeaza pt fiecare jumatate de felie caci suntem socotiti COPROPRIETARI. In mod automat impozitul se mareste cu 20.000.000 lei vechi sau 2.000 RON. Notarii speriati sa nu dea din buzunarul lor spun ca au de urmat indicatiile de la ANAF. Dar ei de fapt in cazul sot-sotie calculeaza fara sa respecte litera legii. Respectiv codul fiscal art 77/1. TOTUL SUNA BINE…..BINE DE TOT !!!
Sunt mandru ca traiesc in RO

Gabriel
Gabriel
12 Ani Acum

Robert, iti dau un sfat: daca tot ai vandut apartamentul, nu iti mai cumpara nimic altceva in Romania. Cumpara in alta tara UE. Eu asa am facut si mi-am cumparat casa in alta tara UE, Si in alte tari UE te fura statul dar macar dai un TVA mult mai mic la alimente, de exemplu 7%.

Silviu Preda
11 Ani Acum

Buna ziua,
Am o intrebare legata de algoritmul de calcul pentru impozitul pe un apartament. Cum se calculeaza acesta? … la suprafata utila/totala/construita, corelata cu coeficientul de amplasare si datele tehnice ale imobilului-vechime, materiale de constructie, s.a.m.d?
Numarul de camere are vreo importanta la calculul impozitului sau la metoda de calcul a taxelor notariale in situatia unei vanzari-cumparari?
Multumesc!

Muntean Nicu
Muntean Nicu
10 Ani Acum

am achizitionat un imobil la licitatie publica, deci sunt adjudecatarul imobilului si as dori sa stiu cine plateste taxa pe tranzactie adica impozitul de 2 %, deoarece banca care a scos imobilul la licitatie prin executare silita vrea sa-mi impuna mie aceasta taxa

5
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor