Modurile generale de dobandire a dreptului de proprietate sunt: conventia care poate fi translativa sau constitutiva de drepturi reale, succesiunea legala si legatul (testamentul), uzucapiunea sau prescriptia achizitiva, accesiunea, posesia de buna-credinta a bunurilor mobile, culegerea fructelor de catre posesorul de buna-credinta, legea, ocupatiunea (ocuparea) , traditiunea si hotararea judecatoreasca.
08.06.2013 Florin Dumitrescu
Am si eu o problema. Parintii mei sunt despartiti si eu am fost in grija mamei, akm stau in casa bunicii din partea tatalui impreuna cu el si nici eu nici bunica nu ne intelegem cu el. As vrea sa va intreb daca poate sa faca act de vanzare-cumparare daca bunici mei au decat hotarare judecatoreasca si nu titlu de proprietate
@razvan Proprietarul imobilului si doar el poate face un contract de vanzare-cumparare. Din mesajul dvs. nu am inteles cine este proprietarul imobilului. Reveniti cu detalii.
Buna ziua as dori sa va intreb si eu ceva, tatal meu locuieste pe proprietatea bunicului meu cu care nu se intelege bine si bunicul nu vrea sa ii faca acte pe acest pamant iar tatal meu are casa si locuieste acolo de 15 ani iar casa este construita de el este vreo actiune legala care il poate ajuta pe tata in acest caz ??? Multumesc anticipat
@Petre_Constantin Dreptul de propietate al terenului este considerat un drept principal fata de dreptul de proprietate asupra constructiei. Deci tatal dvs. nu il poate obliga pe bunicul dvs. sa ii vanda terenul. Mai degraba bunicul dvs. il poate obliga pe tatal dvs. sa ii vanda constructia.
Buna ziua. Vreau sa cumpar o casa. Propietarul nu stie sa semneze este analfabet. Poate vinde propietatea cu 2 martori. DACA puteti sa imi spuneti. Multumesc. E posibil sa fraudeze propietarul ca martorii?
Buna ziua. Va rog frumos sa ma sfatuiti si pe mine asa cum o faceti cu deosebita grija si consideratie fata de toti vizitatorii acestui blog. Sotul meu a achizitionat un apartament cu 5 luni inainte de a ne casatori, eu fiind insarcinata atunci. As dori sa imi spuneti daca este posibila introducerea mea pe langa sot in contractul de vanzare-cumparare al apartamentului(el apare ca singur proprietar), cat costa aceasta procedura si daca este adevarat ca, daca el doreste sa rupa casatoria, eu nu am nici un drept in acesta casa in care muncim amandoi. Mentionez ca avem 3 copii impreuna. Eu nu tin mortis sa fiu introdusa in contract dar de multe ori m-am intrebat de ce nu a vrut sa se casatoreasca cu mine inainte de a-si cumpara acest apartament. Unde ar trebui sa ne adresam pentru aceasta modificare de contract, la notar? Va multumesc. Numai bine! Doamne ajuta!
@adnana Bineinteles ca este posibila "introducerea" dvs. in contract. Aceasta se poate realiza printr-un contract de vanzare-cumparare cu sotul dvs., printr-un contract de donatie, etc. Este o formalitate si se realizeaza de catre notar.
Va sfatuiesc sa urmati aceasta formalitate intrucat in situatia unui divort, bunul (in acest moment) fiind propriu nu veti dobandi nici o cota parte din el.
Buna ziua! ma numesc Gica si am si eu nevoie de niste lamuriri daca se poate;Cand m-am casatorit parintii mei mi-au dat un apartament si parintii sotului un apartament, totul s-a facut in mod egal nunta casa absolut tot, ne-am decis sa-l vindem pe al meu in vederea renovarii pe cel al sotului. cand am terminat de renovat casa, intamplator zic intamplator pt ca daca nu trebuia sa ne facem mutatia pe buletine nu aflam cu siguranta acest lucru, socrul meu a facut actele la apartament in asa fel incat sotul meu era proprietar si socrul avea drept de uz fruct. si fara consimtamantul lui noi nu am putut sa nefacem mutatia pe apartament, ma rog in consecinta eu, parintii mei am fost, nu stiu cum sa ma exprim sa nu sune urat. trecand peste toate astea. Noi ne-am hotarat sa ne ridicam o casa.insa banii care i-am avut in prima faza au ajuns pentru casa la rosu.urmand ca anul acesta sa vindem apartamentul si sa ne apucam constructia casei la gata. Am vandut apartamentul si acum incercam sa construim casa la gata. In tre timp am constatat, banuit nu am nicio certitudine insa am gasit un bon care era pe numele socrului, in fine, cred ca socrul strange chitantele de la casa pt ca si sotul meu e dubios a luat materiale cu valoare destul de mare de la care el zice ca nu ia factura, si de aici banuiesc ca facturi chitante se fac pe numele socrului, intrebarile mele sunt urmatoarele cat rau imi poate face mie si copilului in conditiile in care Doamne fereste s-ar intampla ceva intre mine si sotul meu? si am uitat sa mentionez ca socrul meu insista sa mearga sa faca intabularea casei el. ce pot sa fac? vreau un sfat? nu vreau sa aflu peste ani ca eu si copilul meu putem fi dati afara din munca mea a parintilor nostri) atat ai lui cat si ai mei -munca noastra de atatia ani? ce ma invatati sa fac si cam ce ma paste pe viitor? iar cu intabularea cum fac? imi poate face vreun rau daca merge el sa bage acetele? motivatia lui pe insistenta de a merge sa faca el intabularea casei este ca pe el il costa mai putin, este posibil asa ceva sau mai pregateste ceva? astept sfaturile, parerile dumneavoastra pe care le voi pune in practica? va multumesc mentionez ca terenul pe care am facut casa este pe numele meu si al sotului, proiectul casei pe numele nostru? poate face vreun act juridic fara stirea mea la casa? ce act juridic pot sa fac pentru a anula acele chitante bonuri? ce ma sfatuiti sa fac?
mentionez faptul ca banii sunt ai nostri (sot si sotie) toate cheltuielile sau facut din banii nostri la ce ma pot astepta in caz de Doamne fereste se intampla ceva cu relatia noastra?
@siid Intrebarile dumneavoastra sunt numeroase si nu pot face subiectul acestei reviste. In continutul acestui raspuns, va pot preciza ca taxele de intabulare sunt aceleasi, indiferent de varsta sau conditia sociala a petentului. Apoi va pot sfatui sa verificati ca imobilul sa fie intabulat pe numele ambilor soti. Si, nu in cele din urma, cred ca este potrivit sa discutati aceste probleme cu sotul dvs. Va doresc succes!
va multumesc oricum! va multumesc mult pt raspuns! de intabulare vreau sa ma ocup eu, sper sa nu ma trezesc cu alte surprize. dar daca intabularea se face pe noi(sot,sotie) cu facturile stranse de el ce se va intampla? va multumesc
@siid Nimic. Nu pot fi folosite la nimic!
VA MULTUMESC DIN SUFLET PT RASPUNSURI !
Buna ziua! Am cumparat o casa care a fost constrita in 1970, proprietarii au murit si noi am cumparat casa de la copii care sau judecat pentru casa. Casa nu a fost intabulata niciodata. Pe strada respectiva sunt doar 2 case intabulate. Ce trebuie sa facem pentru a obtine un cf sau cum trebuie sa procedam pentru a intabula casa? O varianta ceva mai ieftina. Va multumim anticipat!!
@gavris_alina Va recomand sa va consultati cu un topograf local. Acesta va face o ridicare topo pentru imobilul dvs. si documentatia de cadastru.
Buna ziua!Tatal meu a cumparat printr-un contract de vanzare cumparare scris de mana, intre parti, in prezenta a doi martori si cu numar de inregistrare la primarie un teren de la mostenitorul unic al proprietarului de drept (proprietarul de drept fiind decedat si neexistand succesiuni). Acum, acest mostenitor doreste sa faca revanzarea terenului la pretul pietei actuale sustinand ca nu isi aduce aminte de vanzare. De la momentul vanzarii si pana acum au trecut 10 ani, timp care impozitele au fost platite de tatal meu si aceasta persoana nu a ridicat nicio pretentie. Se aplica uzucapiunea? Sau exista alta solutie?
@Mioara In opinia mea, da! In cazul dumneavoastra se aplica uzucapiunea. Este insa necesar sa solicitati aplicarea acestui principiu juridic printr-o actiune in instanta.
Buna ziua,
Vreau sa stiu si eu procedura legala pentru urmatoarea situatie:
Bunicul meu are titlu de proprietate pe un teren in suprafata de 2600 mp, intre timp bunicul a decedat iar in urma lui au ramas trei copii care inca nu au dezbatut succesiunea. Intrebare: Pot eu sa cumpar terenul de la cei trei copii ai bunicului (ei fiind de acord) si apoi sa-l intabulez sau mai intai trebuie facuta succesiune copiilor? Vreau sa stiu calea mai simpla! Multumesc!
Buna seara, locuiesc impreuna cu inca 7 familii intr-o casa nationalizata care nu are proprietar. In 1992 s-au pus in vanzare dupa care vanzarea s-a stopat c-asa vrea primarul Constantei. Din toti, 3 persoane au cumparat, restul am ramas in continuare chiriasi ai RAEDPP.In spatele casei avem o curte, curte la care aveam acces toti, fiecare in functie de metri patrati care-i avem detineam si cativa metri patrati din curte. In urma cu 3 ani, cu stupoare am aflat ca au venit "proprietarii"de la un imobil vecin, mai exact la nr 13, "proprietari" facuti peste noapte de catre Mazare, si care "proprietari " pe langa ce au revendicat au furat si curtea imobilului nostru pe motiv c-ar apartine aceasta curte de numarul 13 (noi locuind la 15 ). Va rugam sa ne spuneti ce-am putea face?? Mentionez ca daca va arat in ce fel s-a furat aceasta cu siguranta veti rade. Deasemenea mentionez ca am 49 de ani, si aici locuiesc de la varsta de 11 ani, timp in care niciodata aceasta curte n-a apartinut de nr 13, dovada fiind contractele RAEDPP prin care avem curtea in contract fiecare. Deasemenea, in bloc locuiesc persoane mult mai in varsta care cunosc destul de bine imobilul si deasemenea pot confirma furaciunea drogatului. Intrebarea mea este, cum ne putem recupera curtea?? Din motive personale pe care le intelegeti, nu pot arata ceea ce am gasit pe net legat de curtea noastra, deoarece ar putea repara anumite greseli facute in momentul in care au furat aceasta curte. Cum putem recupera curtea, mai ales ca, repet , totul este o HOTIE ieftina??
@Iosif In primul rand trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunicul dumneavoastra, apoi veti putea achizitiona imobilul de la noii proprietari. Aceasta este singura cale!
@Alin_G Intrucat din motive personale nu imi puteti arata ceea ce ati gasit pe internet despre "furaciunea drogatului" imi e teama ca nu va pot ajuta cu un raspuns.
buna ziua!! am si eu o mare problema din punctul meu de vedere si as vrea sa va rog daca ma puteti ajuta! in urma cu 30 de ani parintii mei au cump o casa in bucuresti cu chitanta de mana! la vremea respectiva bunicii mei au facut si ei ulterior o chitanta pe numele lor..”sa fie”! dar casa a fost platita de parintii mei , noi am avut grija de ea si toate cele dar in casa resp au locuit bunicii ! ambii acum au decedat bunica recent . in toti acesti ani impozitul a fost platit pe numele fostului prop inclusiv lumina! acum dupa moartea bunicii se pare ca , chitanta care este pe numele bunicilor nu e de gasit cel mai probabil ca verisoara mea din partea surorii tatalui meu care la fel e decedata , sa o fii luat o ! noi in schimb avem chitanta pe numele parintilor mei ! veriosoara mea poate face ceva fara ca noi sa stim sa intre in posesia casei ? si cum putem noi face acte pe aceasta casa? va multumesc mult si astept un rasp si poate ma puteti ajuta si mai departe ! va multumesc anticipat
Buna seara !! Daca v-as spune ce am gasit, am risca sa repare furaciunea. Eram curiosi doar ce sanse am avea, in momentul in care am demonstra cu acte ca vecinii facuti peste noapte proprietari nu au avut niciodata, dar niciodata curtea noastra. Deasemenea, mentionez ca toata zona peninsulara din Constanta, a avut, culmea, numai proprietari bucuresteni, care tot culmea...au cumparat de la persoane care erau chiriasi ai RAEDPP :))))Pe scurt, la una din intrebarile noastre de cand este el proprietar, ne-a explicat cum ca strabunicul lui (!!!) ar fi cumparat de la Abibula. Abibula, era un vecin al nostru care era chirias la RAEDPP :))) Asta-i una doar din "glume 2015", fata de ceea ce am gasit pe net.
Buna ziua, va rog daca se poate sa-mi spuneti cum poate intra in proprietatea mea gradina apartinand de casa si nu a putut fi cumparata cu casa deoarece proprietarul de la care am cumparat casa la randul lui a devenit proprietar pe casa cu legea 112, casa o am cumparata de 10 ani si platesc un impozit modic pentru aceasta gradina la primaria din sat.Va multumesc !
@Viorel_Dubei In cazul dumneavoastra gradina se afla in proprietatea Statului Roman prin Consiliul Local. Cred ca cel mai potrivit ar fi sa va interesati despre modalitatea de dobandire de la primaria din localitate. Procedurile pot varia destul de mult, existand localitati in care aceste terenuri au fost vandute catre proprietarii constructiilor la preturi modice dar si localitati in care acestea se afla in continuare in proprietatea statului.
Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde si apreciez eforturile dumneavoastra pentru ajutorul pe care ni-l acordati prin intermadiul acestui site.
Bună seara!
Locuiesc de mai bine de 40 de ani în casă soțului meu care este decedat de aproximativ 10 ani.... Pământul unde se afla casa este pe numele mamei soțului meu care locuiește la cumnatul meu... Acesta nu o lasă să îmi treacă pământul pe numele meu... Eu plătesc toate taxele și impozitele de mai bine de 40 de ani... Aș vrea să știu dacă pot face cumva ca pământul sa imi revie pe numele meu pentru ca, casa este deteriorata și vreau sa construiesc una noua.. Țin sa menționez ca locuiesc de mai bine de 40 de ani și plătesc toate taxele și impozitele.
Bună ziua, am urmatoarea situație: bunica mea a fost stramutata si i s-a acordat 250 m2 ptr a-si construi o alta casa, in anul 1985 si pe langa aceasta suprafata a mai luat inca 250 m2 pe numele unui frate al ei (deoarece statul nu acorda decat 250 m2 unei persoane), fara ca acesta sa aiba vreo pretentie la teren.Apoi ea a construit o casa pe ambele suprafete.Mentionez ca pe actele eliberate de primarie in acea perioada doar ea are o decizie pe 250m2, cealalta suprafata e doar un proces de trasare cu numele fratelui.Între timp au decedat si unul si celalalt.De ceva ani eu ca mostenitor de drept (nepot) platesc impozitul la pamant (500 m2).
INTREBAREA MEA ESTE: CUM pot intra in posesia intregii suprafete, chiar daca pe 250 m2 figureaza numele fratelui bunicii, astfel incat sa pot obtine Titlul de Propietate si apoi sa pot intabula si casa construita de bunica mea? Cum ar trebui sa procedez? Vă multumesc
@ionut Daca imobilul nu se afla in proprietatea statului ci a fratelui bunicii dumneavoastra, puteti dobandi proprietatea prin uzucapiune. Exista o procedura judiciara pentru aceasta si va recomand sa studiati sectiunile privitoare la uzucapiune din revista pentru a obtine mai multe detalii.
Buna ziua, am urmatoarea situatie: bunicii mei au primit o suprafata de teren fara nici o hartie la mana, doar chitantele de la impozit le au. Timp de 30 ani au platit impozit bunicii mei pe teren dar pe numele proprietarului,proprietarul a murit de mult timp, copii nu au.Ce poata sa faca? poate sa faca vreun act?multumesc
@dan_daniel Bunicii pot dobandi proprietatea prin uzucapiune. Va rog studiati posturile care descriu procedura de uzucapiune.
Locuiesc de 24 de ani la bunica din partea mamei.dupa moartea mamei mele in 1989, bunicii m-au luat sa ma creasca...in 1994,bunicul a decedat, in anul 2003 eu m-am casatorit si impreuna cu sotul am renovat, am construit, platim utilitatile,rintr-o intelegere verbala cu bunica.Din 2010, bunica, influentata de cealalta fiica (matusa mea), ne vrea plecati de acolo, avem un titlu de proprietate unde figuram 4 mostenitori, bunica, matusa, eu si fratele meu....Acum bunica vrea sa i "dea" casele unui nepot din partea matusii...mentinez ca noi platim totul..mai putin "rolul"...ce putem face? ce sanse avem, mai mentionez ca bunica are 80 de ani, si banuim ca are si un diagnostic de dementa...In cartea funciara, suntem trecuti eu, sotul, copii mei(minori)si bunica...ce putem cere la un eventual proces.Am inteles ca noi nu trebuie momentan sa demaram nici un proces, pt ca eu am cota mica ca sa cer iesirea din indiviziune.
am scris un comentariu aici, s-a pubilcat pe 21 aprilie, iar azi nu-l mai gasesc..ce se intampla? nu aveam raspuns la el doar comentariul era...
Buna ziua! Am scris un comentariu din geseala in arhiva mai 2015, puteti sa-mi mai raspundeti?
Dețin un titlu de proprietate, ca moștenire de la mama mea, pentru o suprafață de teren de 10.000 m. p.
Pe această suprafață de teren, înainte de 1989, a fost construită o casă, statul comunist „împroprietărind” pe cel care a ridicat-o cu 379 m. p.
În anul 1996, cel care a ridicat casa, a vândut printr-un act de vânzare-cumpărare scris de mână, atât casa, cât și 1.000 m. p. teren arabil unui cumpărător, fără a-mi aduce la cunoștință acest fapt (cu toate că știa că eu sunt proprietarul terenului).
În decembrie 2014, cumpărătorul s-a judecat cu vânzătorul și, pe acel act scris de mână din anul 1996, i s-a eliberat o Hotărâre care ține loc de act autentic.
Abia în mai 2015 judecătorul de caz mi-a adus la cunoștință Hotărârea de mai sus. Am depus pe rol o „Cerere de lămurire a hotărârii judecătorești” și o „Cerere de înlăturare a deciziilor potrivnice ale hotărârii judecătorești”, Titlul de proprietate pentru teren, o Sentință civilă de dezbatere a moștenirii (emisă de aceeași judecătorie). Procesul a fost repus pe rol și am fost acceptat în calitate de intervenient. Văzând că lucrurile evoluează în defavoarea mea am pus la Dosar și o „Cerere de arătare a titularului dreptului”.
Hotărârea care ține loc de act autentic, eu am considerat-o un act nul, motivul fiind acela că vânzătorul nu a prezentat instanței, care a pronunțat Hotărârea de mai sus, nici un act de proprietate pentru cei 1.000 m. p. Conform legislației în vigoare, neavând un act de proprietate asupra unui teren, nu poți vinde terenul respectiv, obiectul nefiind ”licit” (art. 1179, alin. 1/3, Cod Civil), actul încheiat între vânzător și cumpărător constituind un fals în înscrisuri.
Cu toate motivele de mai sus, care au fost invocate și prezentate în fața judecătorului, la ultima ședință de judecată (procesul se află în faza de pronunțare inițială a hotărârii) acesta a încheiat prin: Admite excepţia tardivităţii introducerii cererii de intervenţie formulată de intervenientul în interes propriu X. Respinge, pentru lipsa calităţii procesuale, cererea formulată de intervenientul X, în contradictoriu cu reclamantul Y şi pârâta Z. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare.Soluţionată în şedinţa camerei de consiliu şi pronunţată în şedinţa publică la data de 25 iunie 2015.
Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmez? Cum să contest faptul că, într-adevăr cererea mea ca intervenient, a fost pusă cu întârzâiere pe rol? De unde să știu eu că doi oameni se judecă pentru proprietatea pe care o dețin prin titlu de proprietate?
Să mă adresez Inspecției Judiciare pentru rea credință? Habar n-am cum să procedez. Cine spune că justiția din România e pe calea cea bună, SE INȘEALĂ AMARNIC.
Mulțumesc!
@Ipati Deocamdata va aflati intr-un litigiu ce se afla pe rol si cred ca trebuie sa il continuati pana la capat. Exista apelul si cai extraordinare de atac. Dupa finalizarea litigiului este momentul sa va ganditi la alternative, in opinia mea.
BUNA ZIUA.AM CUMPARATUN TEREN IN 1999 DE 1000MP.INTABULAT CU CF.SI TOTUL IN REGULA PE HIRTIE. IN STINGA AM VECIN CARE ARE GARD, IN SPATE ALT VECIN CARE ARE GARD IAR IN DREAPTA UN VECIN CU TEREN DE 2HA.PE PARTEA DREAPTA AM STILPI DE BETON PE CARE I-AM PUS IN 1999 CIND S-AU PUS TARUSII DE CATRE TOPOGRAF.PRIN FATA TERENULUI MEU TRECE DRUM NATIONAL.ACUM...DUPA 16 ANI A VENIT TOPOGRAFUL SI CU NOUA TEHNOLOGIE A MASURAT SI AU IESIT DOAR 962MP.DECI 32MP NU-MI IASA.PE DE ALTA PARTE, PRIN ANUL 2007 VINE PRIMARIA SI SPUNE CA PE PARTEA DREAPTA SE VA FACE DRUM SI TREBUIE SA LAS 1,5M PE 63,80M DIN TEREN, PENTRU CA DACA NU O FAC NU-MI DA APROBARE LA AUTORIZATIA DE CONSTRUCTIE.SI UITE ASA IN LOC DE 1000MP AM AJUNS LA 867MP.MIE CINE IMI PLATESTE BANII PE 133MP?VA ROG DACA MA PUTETI AJUTA MULTUMESC
@DANIEL Diferenta de suprafata intre masuratoarea initiala si cea realizata ulterior va cadea in sarcina dumneavoastra. Daca apreciati totusi ca dreptul dvs. a fost incalcat de catre unul dintre vecini, aveti deschisa calea actiunii in granituire in justitie. Cu privire la chestiunea drumului realizat de catre autoritatile locale, aici trebuie sa stiti ca dvs. aveti dreptul la o justa si prealabila despagubire pentru valoarea terenului expropriat in vederea realizarii drumului. Ba, mai mult, daca sunteti nemultumit de valoarea despagubirii, va puteti adresa instantei de judecata. Despre donatie, in nici un caz nu poate fi vorba iar varianta in care primaria va solicita aceasta donatie in schimbul acordarii autorizatiei de constructie, se numeste santaj.
Buna ziua. Va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns . Parintii mei detin de 45 de ani o casa construita de ei dar terenul pe care este construita nu le apartine, terenul fiind al strabunicului. Am facut mostenire de pe numele stabunicului pe numele bunicului (decedat)si de pe numele bunicului pe numele bunicii (decedata si ea in urma cu 10 ani) tatal meu si unchiul meu sunt detinatorii acestui teren pe care patintii mei au o casa de atatia ani. Terenul are 800 de metrii, unchiul meu doreste jumate din teren. Imi puteti spune daca exista vreo solutie ca parintii mei sa poata intra in posesia acestui teren.Credeti ca am castiga intreg terenul daca am merge pe cale judecatoreasca. Astept un raspuns. Va multumesc!
@Petronela Parintii dumneavoastra pot cumpara cota parte de teren detinuta de unchiul dumneavoastra, dupa cum pot dobandi acest teren si prin donatie. Intrucat parintii dumneavoastra sunt si proprietarii constructiei cred ca ati putea dobandi terenul in instanta printr-o actiune in iesire din indiviziune, contra platii unei sulte catre unchiul dumneavoastra. Sansele ca terenul sa vi se atribuie dumneavoastra sunt mari.
Buna ziua.Parintii mei sunt decedati, au construit un imobil in urma cu 46 de ani, pe un teren care este pe titlu de proprietate a tatalui meu si surorii lui (si aceasta fiind decedata). Pe actul de proprietate a celor doi (tatal meu si sora lui) figureaza mai multe terenuri extravilan si acest teren intravilan pe care au construit parintii mei imobilul.In timpul vietii sora tatalui meu a folosit cele mai productive terenuri extravilan si in suprafata mai mare (pe care le-a vandut cu contract de mana) ca sa compenseze terenul intravilan pe care tatal meu a construit imobilul.Acum mostenitorii surorii tatalui meu spun ca au dreptul la jumatate din terenul intravilan.Va rog sa imi spuneti care este procedura legala pentru a putea intra in posesia terenului intravilan, care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam tinand cont de faptul ca sora tatalui meu a fost de acord si si-a atribuit terenuri extravilan in suprafata mai mare. Mentionez ca aceasta intelegere intre ei, ca frati a fost de comun acord dar nu printr-un act notarial.Va multumesc anticipat.
Si ce se intampla cu terenurile vandute cu bon de mana cu multi ani in urma, de catre sora tatalui meu?
@otelia Modalitatea juridica prin care bunurile despre care vorbiti se pot imparti este iesirea din indiviziune. Aceasta se poate realiza in fata unui notar daca partile se inteleg, sau in urma unui proces civil cand instanta va hotara modalitatea de impartire a bunurilor.Situatia dumneavoastra este complexa si banuiesc ca doar judecatorul poate hotara asupra tuturor aspectelor.
Buna ziua, Bunicii mei decedați din 2008 nu au avut copii așa ca au infiat o fata, eu fiind fiica ei mi-a cedat terenul si casa mie si soțului meu, eu am încercat sa intabulați prin uzul capiunii din 2013 iar acum ca este spre finalizare acțiunea, a intervenit o vecina care susține ca este nepoata unui proprietar tabular din 1900 si ca are drept la moștenire, bunici mei detin terenul din 1954 si nu au fost intabulați dar nu au avut probleme cu nimeni. Credeți ca poate sa îmi ia o parte din teren? Multumesc
@maria As vrea sa va ajut, dar informatiile pe care mi le transmiteti nu sunt suficiente. Nu am la dispozitie inscrisuri care sa ma poata ajuta in a emite o opinie.
Buna, am o intrebare-in cazul in care bunica a decedat in urma cu cateva luni, iar dansa a avut doar titlu de proprietate doar pe o parte de terenuri si locuinte, restul fiind in decurs de adaugare pe un nou titlu (durata obtinerii titlului a depasit 1 an), cum se poate proceda pt succesiune? (copii fiind doar 2-mama si unchiul).Partile sunt de acord cu impartirea terenurilor amiabil, iar o casa cu teren fiind lasata nepotului-eu, prin contract de vanzare cumparare facut de mana-titlul de proprietate se poate elibera pe numele meu??(neavand titlu de proprietate pe bunica. doar pe strabunicul, impozitul pe casa si teren fiind platit de mine de cativa ani buni). Bunica are doar un frate acesta fiind despagubit in bani pt a renunta la orice drept privind casa si terenurile. Ce probleme ar putea fi ridicate in acest caz?? multumesc
@emil Titlul de proprietate (cel ne emis inca) va fi eliberat pe numele strabunicului sau al bunicii dvs. eventual. In ceea ce priveste casa, aceasta nu va apare pe nici un titlu de proprietate ci va trebui sa transformati contractul de mana in contract valabil, eventual printr-o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic.
Am o mare problema!Tatal meu, mi-a facut un act de donatie acum 20 de ani, pentru un teren si o casa.Pe acest teren se mai afla un constructie (o camera cu beci) unde locuieste tatal meu si nu a fost trecuta in actul de donatie.Eu de 20 de ani platesc la Primarie inpozitul anual pe tot terenul ,casa trecuta in actul de donatie, plus cladirea unde locuieste el, acestea fiind trecute la Primarie pe ,,rolul" meu.Acum, dupa 20 de ani Primaria vrea ca constructia unde locuieste tatal meu sa o treaca pe ,,rolul" lui.Este corect!? Multumesc!!!
@Gigi Nu inteleg cum ar putea sa treaca primaria acest imobil de pe "rolul" dumneavoastra pe "rolul" tatalui dumneavoastra. Acest lucru se poate face doar in baza unor documente de proprietate. Care sunt aceste documente? Este vorba despre un titlu de proprietate sau un extras de carte funciara? Va rog reveniti cu detalii!
Am o intrebare rolul casei e pe numele tatalui meu si el a murit a ramas mama cum pot trece rolul pe numele meu pentru ca frati nu sunt deacord sa semneze sa trec pe mn pot si fara ei sa trec rolul.
@Spoiala Nu! Va trebui sa deschideti succesiunea dupa tatal dumneavoastra.
Buna seara am nevoie de un sfat: ambi bunici au decedat mama mea fiind unica fica a lor dar problema este caci pe titlul de proprietate apare pe verso si o soră din partea bunicului care practic nu ar avea nici un drept
Eu acum vreau sa ma apuc sa construiesc o casa pe acel loc pe care normal si de drept lasi moșteni de la mama mea ce pot face este o problemă gravă sau ce ma sfătuiți multumesc
@Stefan_daniel Va sfatuiesc sa nu va apucati de construit inainte de a va rezolva problema succesiunii dupa bunica si apoi mama dumneavoastra.
Buna ziua as avea si o întrebare va rog sa mă ajutați ...
ESTE UN TEREN nelocuit nefolosit de ani de zile. îl pot obține?
Exista o porțiune de pământ care nu este căutată locuita de nimeni as putea o obține acest pământ ? Și cum? Va rog sa mă ajutați
@Daniel Un teren se poate dobândi prin folosirea lui neintrerupta timp de 10 ani daca exista un just titlu sau 20 de ani daca nu exista o astfel de situatie. Instrumentul juridic se numeste uzucapiune. Atentie insa - uzucapiunea nu produce efecte in situatia in care terenul este detinut de stat.